Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

FEMEILE INTREPRINZATOR

afaceri



+ Font mai mare | - Font mai mic



FEMEILE INTREPRINZATOR

Obiectivele capitolului



Multa vreme afacerile erau un apanaj al barbatilor. Iata insa ca in ultimul timp si femeile s-au dovedit a fi cu adevarat intreprinzatoare. In acest capitol se prezinta particularitatile femeii ca om de afaceri.

Dupa parcurgerea capitolul veti cunoaste:

diferentele dintre barbatii si femeile intreprinzator;

dificultatile intampinate de femeile-intreprinzator.

Numarul femeilor intreprinzator a crescut simtitor fata de perioadele trecute. Modificarea dramatica a vietii familiale si a activitatii profesionale a facut ca tot mai multe femei sa se implice in afaceri.

Femeile intreprinzator se deosebesc de celelalte femei prin aceea ca sunt mai inclinate sa-si asume riscul, sunt mult mai hotarate si mai ferme si au o dorinta mai mare de a-si controla propriul destin.

1. Diferente intre barbatii si femeile intreprinzator

Desi trasaturile caracteristice ale barbatilor si femeilor intreprinzator sunt in general foarte asemanatoare, femeile intreprinzator difera de barbati sub urmatoarele aspecte: motivare, motive, surse de finantare, pregatire, caracteristici de personalitate, conditii de mediu, grupuri de sprijin, domeniul afacerii.

Motivare. Barbatii sunt motivati sa se implice in afaceri de dorinta de a-si controla propriul destin, independenta. Aceasta poate rezulta din dezacordul pe care il au cu sefii lor sau din sentimentul ca ei pot face mai bine anumite lucruri. Femeile, in schimb, tind sa fie mai motivate de nevoia de implinire rezultata din frustrarea la locul de munca provocata de lipsa posibilitatilor de promovare si de manifestare a talentului.

Motive. Atat barbatii cat si femeile au motive similare de a se implica in afaceri. Si unii si altii au in general un interes puternic si o experienta bogata in domeniul afacerii in care doresc sa intre. Totusi, pentru barbati, tranzitia de la vechea ocupatie la intrarea in afaceri este adesea facilitata cand afacerea este o dezvoltare a activitatii curente, un domeniu inrudit sau un hobby. Femeile, pe de alta parte, parasesc fostul loc de munca adesea cu un sentiment de frustrare profund si cu un entuziasm deosebit pentru noua afacere, fara a tine cont prea mult de experienta, facand tranzitia cumva mai dificila.

Surse de finantare. Intre barbati si femei exista o mare diferenta in ce priveste sursele de finantare. In timp ce barbatii apeleaza pe langa sursele personale de finantare si la banci comerciale, investitori sau imprumuturi personale, femeile se bazeaza, de regula, pe activele personale si pe economii. Aceasta pentru ca femeile obtin mai dificil imprumuturi decat barbatii.

Pregatire. Si in domeniul pregatirii exista diferente semnificative intre barbati si femei. Desi ambele grupuri tind sa aiba experienta in domeniul afacerii lor, barbatii au mai multa experienta in productie si, in general, in domeniile tehnice. Din contra, cele mai multe femei au o experienta de administratie, care este limitata la niveluri medii de management, in special in domeniul serviciilor.

Caracteristici de personalitate. Cele mai multe caracteristici de personalitate sunt similare atat barbatilor cat si femeilor intreprinzatori. Si barbatii si femeile sunt energici, independenti, sociabili. Totusi, barbatii sunt adesea mai increzatori in ei si mai putin flexibili si toleranti decat femeile, ceea ce poate duce la existenta unor stiluri de management foarte diferite.

Principalele trasaturi de personalitate ale femeii sunt prezentate in fig. 1.

2 3 4 5

Pasivitate  Energie

Afiliere Independenta

Noncompetitivitate  Competitivitate

Individualism  Sociabilitate

Realism  Idealism

Neincredere in sine  Incredere in sine

Toleranta  Intoleranta

Relaxare  Incordare

Rigiditate Flexibilitate

Nesiguranta  Siguranta

Specialist  Generalist

Fig. 1 Principalele trasaturi de personalitate ale femeii

Conditii de mediu. Similaritati exista si in privinta conditiilor de mediu. Totusi, cele mai multe femei sunt ceva mai in varsta decat barbatii atunci cand incep afacerile (35-40 ani, fata de 25-30 ani). De asemenea si educatia este ceva mai diferita, barbatii avand cu predilectie o pregatire tehnica.

Grupuri de sprijin. Sub acest aspect exista diferente importante. Barbatii apeleaza mai intai la sprijinul consilierilor (avocati, contabili) si apoi la sotie. Femeile apeleaza in schimb mai intai la sfatul sotului, apoi al prietenilor apropiati si numai dupa aceea la specialisti. De asemenea, femeia mai apeleaza la sprijinul diferitelor asociatii comerciale si grupuri feministe.

Domeniul afacerii. Natura afacerilor intreprinse de barbati si femei difera si ea. In timp ce femeile tind sa inceapa afaceri in special in domeniul serviciilor si al comertului cu amanuntul, barbatii intra mai degraba in afaceri in domeniul industriei, constructiilor si al tehnologiilor de varf. In consecinta, afacerile detinute de femei sunt adesea mai mici, iar venituri mai scazute decat cele ale barbatilor. Totusi, oportunitatile de afaceri pentru femei au o tendinta de crestere fara precedent intrucat domeniul serviciilor inregistreaza o accentuata tendinta de dezvoltare.

O comparatie a caracteristicilor barbatilor si femeilor intreprinzator este redata in tabelul 1.

Compararea caracteristicilor barbatilor si femeilor intreprinzator

Tabel 1

Caracteristica

Barbati intreprinzator

Femei intreprinzator

Motivare

Implinire

Independenta

Satisfactie in munca

Implinire

Independenta

Motive

Insatisfactie la locul de munca actual

Dezvoltarea activitatii curente

Disponibilizare

Somaj

Sansa cumpararii

Frustrare in munca

Interesul si sansa aparuta in domeniu

Schimbarea situatiei personale

Pregatire personala

Experienta in domeniu

Specialist in domeniu

Competenta in diferite sfere ale afacerii

Experienta in domeniu

Conducere la nivel mediu

Servicii inrudite cu pregatirea

Caracteristici de personalitate

Persuasiune

Orientare spre obiective

Incredere mare in sine

Entuziasm si energetic

Flexibilitate si toleranta

Orientare spre obiective

Creativitate si realism

Incredere medie in sine

Entuziasm si energetica

Sociabilitate

Conditii de mediu

Initiaza afaceri la 25-35 ani

Pregatire tehnica sau economica

Incepe afaceri la 35-45 ani

Pregatire diversa

Grupuri de sprijin

Prieteni, specialisti

Parteneri

Sotie

Prieteni

Sot

Familie

Asociatii profesionale

Grupuri feministe

Domeniul afacerii

Industrie, constructii

Servicii

Surse de finantare

Active si economii personale

Banci comerciale

Investitori

Prieteni, familie

Active si economii personale

Imprumuturi personale

2. Dificultati intampinate de femeile intreprinzator

Intre barbatii si femeile intreprinzator exista diferente de personalitate. De asemenea, si educatia acestora difera. In plus, femeile intampina o serie de dificultati pe care barbatii nu le au in mod obisnuit.

Bancile si alte institutii financiare sunt mai conservatoare in a acorda imprumuturi femeilor intreprinzatori. O explicatie este faptul ca unele banci atribuie trasaturile intreprinzatorilor de succes in special barbatilor. Un alt motiv este acela ca femeile intra in afaceri indeosebi in sfera serviciilor si comertului cu amanuntul si aceste domenii au dificultati mai mari de a obtine imprumuturi decat cele din sfera productiei.

Femeile intreprinzator intampina o dificultate in plus si prin faptul ca trebuie sa se ocupe si de problemele familiale. Unele cercetari releva faptul ca exista o legatura directa intre satisfactia in afaceri si fericirea familiala. In plus, femeile intreprinzatori au o mai mare satisfactie in munca decat cele care sunt manageri, satisfactie generata de posibilitatea de a-si controla propriul destin. In tabelul 2 sunt prezentate rezultatele unui studiu privind principalele dificultati cu care se confrunta femeile intreprinzatori atat la initierea afacerilor cat si in timpul derularii acestora.

Dificultati ale femeilor intreprinzator

Tabel 2

Dificultati la initierea afacerilor

Procent

Dificultati in timpul derularii afacerilor

Procent

Lipsa instruirii in afaceri

Lipsa de experienta in planificarea financiara

Obtinerea de credite

Afectarea relatiilor personale

Lipsa de experienta in planificarea financiara

Obtinerea de credite

Lipsa garantiilor

Lipsa garantiilor

Lipsa de indrumare si consiliere

Lipsa instruirii in afaceri

3. Dezvoltarea spiritului intreprinzator al femeilor din Romania

In vederea dezvoltarii antreprenoriatului feminin in Romania, s-a elaborat Programului national multianual pe perioada 2005- 2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Programul are ca obiectiv promovarea unui sistem formativ care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora in scopul implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si a prejudecatilor existente la nivel local.

In acest sens, programul urmareste:

stimularea auto-angajarii;

dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor;

folosirea optima a capitalului uman oferit de potentialele femei intreprinzator;

cresterea gradului de informare despre importanta antreprenoriatului in randul femeilor;

cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatii de afaceri;

dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, in vederea adaptarii rapide la rigorile determinate de globalizarea pietelor si de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana;

stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, precum si imbunatatirea performantelor economice ale microintreprinderilor existente, prin cresterea gradului de pregatire a personalului acestora;

accesul egal la economia bazata pe cunoastere.

Programul se va deruleaza in 4 etape, astfel:

Etapa I - organizarea campaniei de informare, denumita " Zilele femeilor antreprenor', care are ca aobiective:

prezentarea structurilor asociative ale femeilor antreprenor din Romania;

prezentarea surselor de finantare ale sectorului IMM;

prezentarea activitatilor ce se vor derula in cadrul Programului pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor;

promovarea modelelor de succes ale femeilor antreprenor din Romania;

organizarea de mini-expozitii avand ca tema realizarile femeilor intreprinzator pe plan local.

Etapa a II- a: Organizarea si desfasurarea cursurilor de pregatire antreprenoriala privind:

formalitatile privind inregistrarea si functionarea societatilor comerciale, persoane fizice, asociatii familiale, societati cooperative;

elaborarea planului de afaceri, procedura generala de creditare si solicitare de garantii pentru creditul solicitat;

notiuni de contabilitate primara (bilant , balanta, Nota de Intrare-Receptie, factura, chitanta);

managementul financiar al intreprinderii;

notiuni de marketing;

importanta implementarii standardelor de calitate;

surse de finantare pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

accesare surse si platforme electronice de informare - e-government, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor Publice, etc.;

prezentarea asociatiilor femeilor de afaceri si serviciile pe care acestea le asigura

Etapa a III a - Elaborarea si publicarea brosurilor: Managementul afacerilor - notiuni de baza, Legislatia romana comentata privind inregistrarea firmelor, a persoanelor fizice autorizate si a asociatiilor familiale si societatilor cooperative, Marketing si dezvoltarea afacerilor, Ghidul "Mici idei de afaceri" si Ghidul "Structurile asociative ale femeilor din Romania si practica internationala".

Etapa a IV a - Derularea unui sondaj privind antreprenoriatul feminin in Romania, utilizand intervievarea prin telefon asistata de calculator si publicarea rezultatelor sondajului.

Beneficiaza de prevederile acestui program femeile care au cetatenie romana si care au varsta peste 18 ani si sunt absolvente a minim 8 clase.

Intrebari recapitulative

Faceti o paralela intre barbatii si femeile intreprinzator.

Ce dificultati intampina femeile-intreprinzator in comparatie cu barbatii?

Teste

Femeile intreprinzator difera de barbati sub urmatoarele aspecte:

a.Motivare

b.Surse de finantare

c.Pregatire

d.Domeniul afacerii

2.Bancile sunt mai rezervate in a acorda imprumuturi femeilor.

a.       adevarat

b.      fals



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3545
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved