Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

IDEEA DE AFACERE / ECHIPA ANTREPRENORIALA

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micIDEEA DE AFACERE / ECHIPA ANTREPRENORIALA"Ideea de afacere este punctul de plecare pentru afacerea ta. Nu-ti construi afacerea doar pe ideile tale, ideile tale sa se construiasca pe baza cererii pietei."

Urmatoarele 3 lucruri ofera un cadru general pentru capitolul ideea de afacere. Acestea sunt generalitati care sunt adevarate atata timp cat vorbim despre ideea de afacere in cadrul proiectului de afacere din "Bursa Ideilor":

1. Ideea de afacere trebuie sa fie viabila/realizabila. Este cel mai important aspect in cadrul Bursei ideilor. Scopul primordial este sa invatam sa construim proiecte de afacere care se pot pune in practica, care ar functiona daca intr-adevar am investi bani si energie in el.

2. Este importanta ideea de afacere in cadrul intregului proiect in masura in care iti poate usura sau ingreuna dezvoltarea ulterioara a afacerii. O idee buna de afacere nu este suficienta pentru realizarea durabila si de success a afacerii, totusi uneori poate fi cheia succesului.

3. In doua feluri putem sa dezvoltam o afacere. Sau pornim de la 0, sau dezvoltam una deja existenta.

Daca vorbim despre o afacere trebuie sa facem diferenta dintre punctual de start, pornirea afacerii, punerea pe picioare a afacerii si dezvoltarea continua, inovarea continua a afacerii. "Start up" vs "Innovate". In faza de Energizing a "Bursei Ideilor" ne ocupam de start up-ul afacerii.

Unde si cum gasim ideea de afacere?

Exista o sumedenie de idei de afacere si aproape fiecare poate sa devina o idee buna de afacere. Nu exista vreun produs sau serviciu ce nu ar putea fi dezvoltat mai departe, inovat. Poti sa te folosesti de multe surse si resurse si poti sa alegi din mai multe cai una pe care sa pornesti si sa realizezi ce doresti in ceea ce priveste afacerea ta.

Unde?

Ideea de afacere o poti gasi din informatiile pe care te intalnesti la scoala sau din

hobby-urile tale.

Poti sa cauti informatii participand la seminarii, cursuri, prezentari, citind rapoarte de cercetare, discutand cu prieteni si cunoscuti, cu concurenta ta.

Aprofundandu-te intr-un mediu profesional

Abordand reviste de specialitate

Abordand reviste economice

Abordand cotidiane

Navigand pe internet

Creativitea trebuie sa fie esentiala in formarea ideii tale de afacere

Cum?

  • Descoperirea unor nise de piata

Aceste nise de piata trebuie descoperite, de aceea este importanta cunoasterea aprofundata a domeniului in care doriti sa va desfasurasi activitatea. Afacerile noi, de obicei mici, nu pot acoperi o piata foarte mare de desfacere. De aceea este necesara identificarea unui segment de piata a carui necesitati pot fi satisfacute in mod real. In functie de nisa de piata abordata puteti sa va delimitati clar ideea de afacere.

  • Inspirarea din alte proiecte de succes

Piata internationala exista foarte multe idei excelente care au dovedit deja ca pot fi implementate cu succes. Inspirandu-va din acestea va putesi mari sansele de reusita si scadea probabilitatea de esec. Nu uitati insa de drepturile de autor, copyright.

  • Recunoasterea trendului si realizarea de noi idei, planuri

Piata de desfacere a produselor si serviciilor intotdeauna sufera schimbari, asteptarile si necesitatile clientelei, grupului-tinta sunt in continua schimbare. Unele afaceri nu se pot adapta la noile cerinte ale pietei si falimenteaza. O afacere similara poate fi profitabila daca stie urma trend-ul, daca se stie adapta noilor necesitati ale pieti.

Se pot gasi noi idei de afacere raspunzand la noi cerinte ale modei, ale trend-ului.

  • Implementarea de inovatii tehnice

E bine daca aveti cunostinta de inovatii dintr-un anumit domeniu, insa e greu de estimat in cazul produselor si serviciilor total noi daca vor realiza un mare succes pe piata sau nu vor fi luate in considerare de catre cumparatori.

  • Specializare

O idee noua de afacere poate constitui inovarea unui vechi produs sau serviciu. Inovarea se poate orienta desigur doar in sensul specializarii. Un produs sau serviciu mai specializat decat cel al concurentei va avea cu siguranta mai mare succes pe piata.

Intrebari esentiale la inceputul unei afaceri (Hai sa discutam)

De ce vrei sa intreprinzi in afacerea respectiva?

Nu te apuca de crearea unei afaceri doar pentru nu ai nimic altceva mai bun de facut. Nu vei avea suficienta motivatie sa lucrezi si atunci cand va fi mai greu. Motivatia optima este ca tu sa vrei sa schimbi ceva in bine, sa vrei sa raspunzi la o necesitate, sa vrei sa(-ti) dovedesti ca esti in stare, etc.

Ce fel de impact macro-social doresti sa realizezi prin afacerea ta? Crezi ca se va realiza?

Toata lumea bani vrea in primul rand sa castige, castigarea banilor reprezinta cel mai important rezultat ce vrea sa-l atinga prin realizarea afacerii. Daca va concentrati doar asupra acestui aspect nu veti putea cu adevarat satisface nevoia pietei. Satisfacerea cererii de pe piata trebuie sa fie scopul primordial. Daca afacerea voastra reuseste sa indeplineasca acest prim scop cu siguranta va veni timpul profitului, adica banii.

De ce cunostinte si abilitati dispui ce pot fi folosite pentru dezvoltarea afacerii? Dar ceilalti membrii ai echipei?

Nu este de-ajuns sa vrei sa faci parte din echipa. Trebuie sa iti aduci aportul la efortul echipei de a pune pe picioare o afacere. Trebuie sa va ganditi bine care sunt calitatile reprezentative pentru fiecare dintre voi. Pe baza acestora trebuie sa decideti cine ce rol isi va asuma in echipa.

Dispui de capitalul de pornire necesar? Daca nu, vei putea in viitorul apropiat si la modul obiectiv face rost de capitalul de pornire necesar?

Este adevarat ca ai nevoie de bani pentru a porni afacerea. Nu faceti greseala de a sub-, sau supra-estima cantitatea de bani de care aveti nevoie. In funtie de aceasta vi se va contura marimea afacerii.

STUDIUL PIETEI SI A CONCURENTEI

Cuprins:

1.      Ce este studiul?

Ce este piata?

Ce studiem?

Ø      Grupul tinta

Ø      Concurenta

Cum studiem?

Ø      Etapele cercetarii

Ø      "Noi" cum studiem

 


1. Studiul (Cercetarea):

este un instrument si nu un scop in sine.

Scopul final al afacerii este de a satisface nevoia existenta pe piata si prin aceasta de a deveni cat mai profitabila. Pentru a putea satisface nevoia existenta pe piata trebuie in primul rand sa o cunoastem, sa stim cat mai multe depre ea.

Studiul pietei este un instrument prin care obtinem informatii extrase din realitate. Deciziile luate pe baza acestor informatii vor fi ancorate in realitate. Astfel exista o mai mare probabilitate de a fi adecvate in ceea ce priveste definirea strategiilor fata de grupul tinta, concurenta, strategia de marketing, etc.

Intrebarile carora se cauta rspunsuri prin studierea pietei sau a concurentei sunt:

Cine?

Ce?

Cui?

Cum?

2. Piata:

Real vs. ideal

Sensul cel mai des folosit al cuvantului piata este cel real, cel care desemneaza acel loc in cadrul unei localitai unde se intalnesc persoanele care reprezinta oferta si cei care reprezinta cererea.

In sens ideal cuvantul piata se refera la acel loc virtual unde se intalnesc potentialul de cumparare si de vanzare a cumparatorilor, respectiv al ofertantilor.

In cadrul Bursei Ideilor, atunci cand vom vorbi despre piata ne vom referi la piata de desfacere a produselor si serviciilor, adica n vom reeri la sensul ideal al cuvantului.

3. Ce studiem

Grupul tinta

Grupul tinta este grupul format din persoanele inspre care se va directiona oferta firmei voastre. Este format din pesoanele care sunt tintite de firma prin diferite strategii. Prosusele sau serviciile voastre vor fi create astfel incat ele sa satisfaca necesitatea sau preferintele persoaneleor din grupul tinta. Strategia de marketing deasemenea va fi creata cu scopul de a convinge persoanle care se afla in grupul vostru tinta.

Cine este grupul tinta?

Intrebarea "cine este grupul tinta" se refera la caracteristici demogrfice: gen, varsta, ocupatie, studii, rezidenta, etc. Aceste caracteristici sunt prea generale pentru a le putea afla prin intermediul unui studiu de piata. Cine este grupul tinta depinde de decizia echipei voastre. Cine este grupul vostru tinta trebuie practic sa decideti voi insiva. Desigur este riscant a decide care va fi categoria de persoane asupra carora va veti indrepta atentia. Riscurile insa sunt elementul de baza al unei afaceri. Nici o afacere nu poate exista fara riscuri. Pe tot parcursul initierii si dezvoltarii unei afaceri se invesc riscuri pe care trebuie sa ni le asumam. Si problema grupului tinta este tot o chestiune de risc.

Cum e grupul tinta?

Problema referitoare la caracteristicile grupului tinta este cea care isi gaseste raspunsul cu ajutorul studierii pietei. Aceasta este o informatie "mai fina" care de obicei necesita o investigare mai minutioasa, nu poate fi aproximata atat de usor ca si caracetristicile demografice ale unui grup de persoane.

Cu ajutorul studiului pietei putem afla detalii legate de comportamentele frecvente, respectiv preferintele persoanelor din grupul tinta.

Acelasi set de intrebari pot fi folosite pentru a obtine o lista exhaustiva de intrebari legate de caracteristicile grupului tinta:

Cine?

Ce?

Cui?

Cum?

Concurenta

Concurenta este reprezentata de acele firme care prin caracteristicile lor pot atrage clientii firmei in cauza.

Cine e concurenta?

Este necesar sa aflam care sunt firmele concurente pentru a ne stii situa pe piata in raport cu acestea.

Nu intotdeauna firmele care au acelasi domeniu de activitate sunt si concurente. Cei trei factori care determina daca o aume firma este concurenta sau nu sunt urmatoarele:

Domeniul in care isi desfasoara activitatea

Teritoriul (geografic) unde isi desfasoara activitatea

Grupul lor tinta

Cum este concurenta?

Practic, pentru a afla cine este concurenta trebuie in primul rand sa aflam cum este ea.

Aspecte care sunt interesante in legatura cu firmele concurente pot fi urmatoarele:

Ce fel de produs sau serviciu comercializeaza?

-calitatea

-ambalajul

-alte servicii sau promotii etc

Ce preturi si conditii au?

Ce parere au cumparatorii despre firmele concurente?

In ce fel isi comercializeaza produsele sau serviciile?

Ce fel de publicitate sau canale publicitare folosesc?

4. Cum studiem?

4.1 Etapele cercetarii

Definirea problemei

Este cea mai importanta etapa a cercetarii deoarece in primul rand pentru a putea cerceta trebie sa stim ce vrem sa cercetam. Nu trebuie sa intreprindem in a cerceta piata doar pentru ca asa "se cade". Desigur, de cele mai multe ori este foarte folositor sa studiem piata dar nu este obligatoriu. Studiem doar daca este necesar, doar daca exista intrebari carora nu le gasim raspunsul adecvat.

Sfat: intocmiti o lista cu toate intrebarile care se ivesc in legatura cu grupul tinta si concurenta si nu numai. Incercati sa raspundeti aceste intrebari. Cu siguranta vor ramane cateva intrebari care nu si-au gasit raspunsul, acestea vor reprezenta problema care trebuie studiata.

Culegerea datelor

Exista mai multe metode prin care putem aduna datele necesare. Cea mai cunoscuta metoda este cea a chestionarii unor persoane. Pe langa aceasta se pot aduna date din diferite surse: carti de specialitate, internet, targuri de specialitate, etc

Analiza datelor

Informatia care am adunat-o o "prelucram" in faza urmatoare.

Elaborarea concluziilor

Pe baza rezultatelor analizei datelor obtinute vom elabora concluziile. Aceste concluzii nu sunt inca strategii. Sunt pur si simplu raspunsurile intrebarilor initiale, ale intrebarilor carora nu am reusit a da un raspuns de la inceput.

4.2. Cum cerceteaza firmele de specialitate vs. cum studiem "noi"

Cum studiaza firmele de specialitate?

Profesional vorbind, studierea pietei si a concurentei este un proces sistematic de adunare a informatiilor legate de subiectul propus.

Pentru ca de obicei numarul persoanelor populatiei studiate este cu mult mai mare decat numarul celor care pot fi intrebati, chestionati personal, se apeleaza la niste metode stiintifice prin care se pot face generalizari, pornind de la raspunsurile catorva persoane si generalizandu-le pentru toata populatia care ne intereseaza.

De cele mai multe ori firmele de specialitate apeleaza la intervievarea subiectilor prin chestionar.

Numarul persoanelor care intra intr-un esantion aleator este mar, mai mare de 1000 de persoane. Pentru chestionarea acestor persoane firmele de specialitate lucreaza cu mai multi operatori de teren, acestia isi selecteaza subiectii dupa reguli stricte.

Datele culese de operatorii de teren sunt prelucrate de statisticieni cu ajutorul unor programe statistice stintiifice. Tot acesti specialisti elaboreaza apoi rapoarte de cercetare care sunt ulterior prezentate beneficiarilor, celor care au comandat cercetarea respectiva.

Tot acest proces de studiere a pietei sau a opiniei publice costa imese cantitati de bani.

Cum putem studia noi in Bursa Ideilor?

Nu putem avea pretentia de a cerceta stiintific si cu rezultate la fel de stiintifice ca ale firmelor de specialitate.

Ceea ce trebuie sa luam in considerare atunci cand proiectam o cercetare:
-Sa intrebam persoanele care intra in grupul nostru tinta. Intreband si alte persoane care nu intra in grupul tinta irosim energie si timp cu persoane care nu sunt "interesante" din punctul de vedere al firmei voastre.

-Sa intrebam persoane cat mai diferite din grupul nostru tinta pentru a afla informatii cat mai diversificate. Este de preferat sa alegem persoane din mai multe categorii (din cadrul grupului tinta), asta pentru a obtine o informatie mai "fina", mai precisa.

-Sa formulam intrebarile astfel incat sa primim raspuns pentru ceea ce ne interseaza

-Cu cat intrebam persoane mai multe si din mai multe categorii cu atat creste sansa ca sa obtinem informatii relevante

-E bine sa discutam cu mai multe persoane deodata, discutand vor reiesi informatii care nu ar fi iesit la iveala raspunzand o singura persoana la intrebarile intervievatorului.

Etape

Firme de specialitate

Noi

1.Definirea problemei

Beneficiarii

Lista cu intrebari, nelamuriri

2. Culegerea datelor

Instrument  specific

Esantionare

Din grupul tinta

Din mai multe straturi

3. Analiza datelor

Program statistic

Statisticieni

Insumam, analizam raspunsurile

4. Concluzii

  • Raport de cercetare

Raspundem la problema initialaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1989
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved