Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ISTORICUL DANONE - produse

afaceri+ Font mai mare | - Font mai mic

Iaurtul este un produs alimentar cunoscut si folosit din vremuri stravechi, din Balcani in Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Modul de preparare variaza in functie de aria culturala, insa toti cei care au consumat laptele fermentat, din antichitate pana astazi, ii cunosc virtutile. 

      Intr-una din cele mai celebre lucrari de medicina araba, publicata in anul 633, este recomandata folosirea iaurtului impotriva dizenteriei si a tuturor bolilor inflamatorii ale stomacului, ficatului si intestinului. Folosind o sintagma ramasa celebra, medicul arab spune Curatati-va organismul de otravuri distrugandu-le.

La inceputul secolului XX, la Paris, un savant rus, profesorul Ilya Ilich Metchnikoff, directorul Institutului Pasteur, a aratat cum consumul frecvent de iaurt este benefic pentru sanatate, datorita culturilor lactice de bacterii vii.

Profesorul Metchnikoff a lansat ipoteza ca longevitatea recunoscuta a unor popoare precum bulgarii, turcii si armenii, se datoreaza unei particularitati a dietei lor. Aceste popoare consumau zilnic mari cantitati de lapte fermentat (stramosul iaurtului).

Lucrarile lui Metchnikoff si notorietatea de care s-au bucurat au stimulat nasterea industriei iaurtului. Prima companie producatoare de iaurt la scara industriala, cu fermenti furnizati de Institutul Pasteur a fost infiintata in 1919, la Barcelona, de Isaac Carasso. Fiul acestuia, Daniel sau Danone, cum ii spunea tatal sau a dus afacerea mai departe in Franta, intreaga Europa si apoi in intreaga lume. Datorita beneficiilor sale pentru sanatate, primele borcane de iaurt au fost distribuite in farmacii. Produsele din lapte fermentat, si in special iaurtul, formeaza o categorie de alimente importante pentru nutritia noastra. Pe langa gustul placut si valoarea nutritionala, culturile de fermenti activi ai iaurtului au efecte pozitive asupra sanatatii. In plus, iaurtul este o sursa de proteine, calciu, fosfor si vitamina B2. In Romania, Danone a lansat in anul 2006, conceptul de alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata, explicand prin brandul Nutriday beneficiile iaurtului

Odata cu productia de iaurt la scara industriala, urmata de cresterea consumului, au aparut pe piata noi varietati de iaurt: iaurt fara grasime, iaurt cu fructe, iaurt de baut, etc.
Incepand cu anul 1954, din ce in ce mai multe studii s-au concentrat asupra beneficiilor bacteriilor probiotice pentru sanatate (tranzitul intestinal, alergii, sistemul imunitar). In Centrul de Cercetare al Grupului Danone - Daniel Carasso din Paris - s-au studiat noi bacterii cu efect probiotic, ale caror beneficii pentru sanatate au fost demonstrate prin studii clinice. Astfel, au fost create iaurturile probiotice. In Romania, aceste noi tipuri de iaurt sunt reprezentate de Activia si Actimel

ISTORICUL DANONE

DANONE la nivel international

Grupul francez Danone este unul dintre cei mai mari producatori din industria alimentara la nivel mondial. Cele trei domenii de activitate care compun portofoliul concernului sunt apa minerala imbuteliata (Evian si Volvic), biscuiti si produse din cereale (LU) si produsele lactate proaspete, sector in care Danone ocupa detasat primul loc la nivel mondial.
Misiunea globala a concernului este de a sustine cresterea oamenilor din intreaga lume, ajutandu-i sa traiasca mai bine si sa profite zilnic de viata prin produse alimentare mai gustoase, variate si sanatoase.
Iaurtul
Danone are o traditie impresionanta marca fiind lansata in anul 1919 de Isaac Carosso. Initial acesta a privit produsul ca un remediu contra afectiunilor intestinale ale copiilor din Barcelona si a decis sa il distribuie in farmaciile spaniole. Fiul lui, Daniel Carosso fondeaza in 1929 Societatea Pariziana de Iaurt Danone si decide repozitionarea produsului, devenind astfel un aliment apreciat mai ales pentru propietatile lui organoleptice (gust, savoare, placerea de a-l consuma).
Un alt moment definitoriu pentru evolutia marcii
Danone a fost fuziunea din anul 1973 a producatorului de iaurt cu BSN, un mare producator francez de sticlarie. Succesul inregistrat dupa asociere a determinat pozitionarea produselor lactate proaspete ca domeniu central al activitatii grupului

In prezent grupul Danone dispune de traditie, experienta in toate cele trei sectoare de activitate, avand o forta de munca imensa (aproape 90000 de angajati) si o mare putere financiara cifra de afaceri in 2004 a fost de 13700 milioane EURO, ritmul fiind de crestere sustinuta (7-10%) in utimii ani.   Se observa o tendinta de incetinire a ritmului de crestere in Europa (continent ce detine 63% din totalul vanzarilor) si, concomitent, una de accelerare accentuata pentru restul lumii (incluzand America) de peste 15%.
Un moment important in evolutia companiei a reprezentat lansarea in anul 1994 a produsului Actimel pe piata din Belgia. Extinzand apoi aria de distributie a bauturii Actimel, aceasta a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere a cifrei de afaceri din portofoliul grupului
Danone, divizia lactate, tripland volumul vanzarilor in ultimii 4 ani. S-a ajuns ca in anul 2002 sa fie consumate in intreaga lume in jur de 2 miliarde de sticlute de Actimel.

Dar, desi astazi, 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat si este un aliment foarte apreciat pentru gustul sau, iaurtul avea un statut aparte la inceputul secolului nostru - cand era consumat doar la indicatia medicilor! Secolul XX l-a transformat intr-un aliment pentru consumul zilnic.

I. PREZENTARE PRODUS

Iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Multi il consuma drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajuta la redobandirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completa si la o valorificare mai buna a alimentelor bogate in fibre.
Iaurtul nu e o revelatie a secolului nostru. Cu mii de ani in urma, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu si constituia un aliment de baza. Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale l-au facut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut ramane secret.
Dar, desi astazi, 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat si este un aliment foarte apreciat pentru gustul sau, iaurtul avea un statut aparte la inceputul secolului nostru - cand era consumat doar la indicatia medicilor! Secolul XX l-a transformat intr-un aliment pentru consumul zilnic.
Chiar daca legenda spune ca secretul prepararii iaurtului a fost gasit intimplator inca in antichitate de catre turci, cultura de iaurt a fost descoperita in anul 1908 de savantul rus I. Mecinicov. In anul 1918 spaniolul Isaac Carasso, studiind lucrarile lui Mecinicov, a inceput producerea industriala a iaurtului in laboratorul sau. Primele iaurturi se vindeau in oale de lut doar in farmacii si numai conform retetelor. Spaniolul intreprinzator a numit iaurturile in cinstea feciorului sau Danone (diminutivul de la Daniel). Deoarece iaurturile se bucurau de o cerere inalta, deja peste patru ani capacitatea de productie a iaurturilor in Spania a atins cota de o mie de oale pe an si au inceput sa fie livrate si la curtea regala. Cu multi ani mai tirziu tehnologia Danone a fost preluata de francezi. Totusi, si in prezent aceasta firma este lider pe vinzarile de iaurt in intreaga lume, detinind 15 % pe piata mondiala a iaurturilor.
Danone, a intrat pe piata romaneasca in 1997, initial cu produse importate. In urma unei investitii de 15 milioane USD in retehnologizarea fabricii preluate de la Miorita in 1998, in aprilie 1999 a inceput productia proprie.
Potrivit studiului dat publicitatii de Land O Lakes Romania, Danone se bucura astazi de cea mai mare recunoastere a marcii in randul consumatorilor si este si cea mai cumparata marca.
Compania Danone PDPA Romania face parte din Grupul Danone, prezent in 120 de tari, unul dintre liderii mondiali din industria alimentara, detinand locul 1 in lume in industria produselor lactate proaspete si in domeniul apei imbuteliate (din punctul de vedere al volumului) si numarul 2 in biscuiti si produse pe baza de cereale. In anul 2005, Danone Romania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 70 milioane Euro, in crestere cu 45% fata de anul precedent.
Principalele marci comercializate de Danone in Romania sunt:
- Danone Natural, iaurt in doua variante de gramaj - 150g, 500g
- Danone Natural de Baut, iaurt de baut - 370g
- Danone Natural Crema de Iaurt, iaurt crema - 125g, 450g
- Danone Delicios, iaurt cu pulpa de fructe - 175g, 450g
- Danone Delicios de baut - 200g, 500g
- Vitalinea Iaurt, cu 0% grasimi - 125g
- Danone Smantana, cu 12% grasime si, respectiv 20% grasime - 175g, 500g
- Danone Kefir, specialitate fermentata din lapte - 175g, 500g
- Danette Creme, budinca - 125g
- Danissimo, crema de branza de vaci cu bucati de fructe - 135g
- Petit Danone, crema de branza de vaci cu pulpa de fructe - 4 buc. a 50g
-
Activia 125g
- Cremoso-125, 300, 400g


- Danonino 50, 100g

In zilele noastre, cercetarea de marketing se regaseste aproape in toate domeniile de activitate, de la statistica, marketing, vanzari la informatica economica. Acest lucru incepe a fi exploatat la maxim de catre marketeri.
Alegerea firmei Danone pentru realizarea acestui proiect se datoreaza renumelui firmei si a calitatii deosebite a produselor sale. Un alt motiv este ca sunt intre-adevar consumator fidel de produse Danone, acest lucru usurandu-mi mult descrierea produselor.

DANONE este o companie multinationala, recunoscuta ca lider mondial incontestabil in industria alimentara (detine locul 1 cu produsele lactate proaspete si biscuitii; locul 2 cu apele minerale).
Dintre toate brand-urile sale, pe piata Romaniei s-a impus
DANONE-produse lactate proaspete. Intrarea pe piata romaneasca s-a dovedit a fi profitabila si in 1998 s-a luat decizia construirii unei fabrici proprii la Bucuresti, unde sunt produse iaurturile Danone

In Romania, DANONE este o societate cu raspundere limitata, cu sediul in strada Nicolae Canea nr.96, sector 2, Bucuresti. In fiecare judet al tarii exista filiale, structura acestora limitandu-se la compartimentul de vanzari si cel de distributie, subordonate unui sef zonal de vanzari.

Sigla DANONE reprezinta garantia constanta a calitatii la cele mai inalte standarde.

ll.DESCRIEREA FIRMEI, A IDENTITATII EI SI A SITUATIEI STRATEGICE


Compania
Danone Romania face parte din Grupul Danone (care detine 65% din capitalul companiei), unul din liderii mondiali in industria alimentara (numarul 1 mondial pe piata lactatelor proaspete si a apei imbuteliate, numarul 2 mondial pe piata biscuitilor si produselor cerealiere).
In Romania, compania si-a inceput activitatea de import si distributie in anul 1996, iar primele iaurturi produse in Romania au fost lansate pe piata in 1999 (Natural, Delicios, Natural de Baut). In prezent,
Danone Romania se situeaza pe locul 93 in topul celor mai valoroase companii din Romania (144 milioane ).
Daca initial s-a valorificat doar unul din segmentele de piata acoperite de firma
Danone pe plan international si anume piata lactatelor proaspete (in prezent Danone Romania detinand aproximativ 50% din volumul aceste piete), intr-un timp nu foarte indelungat, compania a patruns in Romania si pe celelalte doua piete, cea a apelor imbuteliate si cea a biscuitilor si produselor cerealiere, unde insa aflandu-se in stadiul de inceput detin o pondere mult mai mica.
Productia locala, adaptata la cerintele consumatorului roman, este esentiala pentru dezvoltarea afacerii
Danone in Romania, insa compania intentioneaza sa largeasca piata romaneasca cu noi categorii de produse, axandu-se pe extinderea capacitatilor de productie existente in functie de solicitarile pietei si mai putin pe achizitionarea altor unitati de productie.
Data fiind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana,
Danone Romania se concentreaza ca pe viitor sa continue proiectele de modernizare a liniilor de productie, dar mai ales sa atraga si sa dezvolte parteneriatele cu fermierii locali, oferindu-le programe si solutii de modernizare si dezvoltare durabila, intrucat calitatea produselor incepe cu conditiile de viata si potentialul animalelor din ferme si continua cu igiena mulsului, stocarea la rece a laptelui, colectarea si intregul proces de fabricatie.
De asemenea, in prezent,
Danone Romania detine un proiect aflat inca in stadiul de concepere estimat a se implementa in aproximativ jumatate de an. Acesta vizeaza extinderea gamei de lactate proaspete printr-o noua arie de produse branzeturi.
a) Cifra de afaceri; produsele principale
In anul 2005, compania
Danone Romania a raportat un profit brut de 9,7 milioane , in crestere cu 53% fata de anul precedent, inregistrand o cifra de afaceri de 70 milioane , in crestere cu 45% fata de anul 2004.

b) Numar angajati
Compania
Danone Romania reprezinta efortul si munca a 550 de angajati, repartizati in felul urmator
- birouri (Bucuresti): 150
- centre de distributie (Cluj, Bucuresti): 150
- productie - fabrica (Bucuresti): 250

c) Misiunea DANONE Romania
Misiunea firmei
Danone in Romania incorporeaza un ideal, un tel ambitios: sanatate prin ceea ce mananci. Pe o piata invadata de produse alimentare nesanatoase, Danone isi propune sa directioneze, sa orienteze consumatorii spre a trai mai bine, mai sanatos, oferindu-le o gama variata de produse alimentare proaspete, sanatoase si gustoase, care sa satisfaca diversitatea de gusturi si nevoi nutritionale specifice pietei locale. Intrucat pe piata romaneasca, Danone se concentreaza pe segmentul pietei de lactate proaspete, compania isi propune mentinerea pozitiei de lider pe acest segment, prin cresterea cotei de piata pana in 2010 de la aproximativ 60% la 75-80%, bazandu-se pe faptul ca ofera consumatorului beneficiile unei calitati constante si a unor proprietati organoleptice stabile, zi de zi.

lll DANONE IN ROMANIA

Compania Danone nu este prima care a patruns pe piata romaneasca, deschizatorul de drumuri fiind Brenac Lactate. Totusi Danone a reusit sa depaseasca acest dezavantaj devenind in scurt timp de la intrare liderul pietei iaurturilor, produsele din gama larga oferite de companie adresandu-se unei multitudini de segmente de consumatori.
In prezent
Danone Romania are o situatie financiara stabila inregistrand cresteri atat la nivelul cifrei de afaceri (1,9 mld RON, echivalent a 530 mil. Euro) cat si al capitalului total (8 mld RON).
Danone Romania beneficieaza de experienta si prestigiul companiei-mama, aspecte ce garanteaza o calitate ridicata a produselor si ofera garantii pentru consumatori.

In acelasi timp, pilonii strategiei de marketing sunt preluati din strategia globala de marketing a intregului concern (consolidata dupa o experienta de cateva zeci de ani).
Principala componenta a mixului de marketing este politica de produs, accentul fiind pus in special pe proprietatile acestuia, curative si organoleptice.
Privind piata iaurturilor din Romania in ansamblul ei, se observa ca principalul aspect al politicii de produs a fost satisfacerea in totalitate a pietei si a fiecarei nevoi. Astfel, pozitionarea produselor este de doua feluri
- produse care se adreseaza concomitent mai multor segmente de consumatori (de ex. Natural ProVitae, Delicios, Danao, Frutisima)
- produse adresate unui segment foarte bine delimitat (Danonino, Natural 0,1% grasime)

1 Produsele lactate


Laptele si produsele lactate constituie alimentele de baza in hrana omului. Datorita compozitiei chimice complexe si echilibrate in trofine indispensabile bunei functionari a organismului uman si animal, laptele e considerat cel mai complet aliment natural.

Laptele furnizeaza peste 30% din necesarul de proteine de origine animala indispensabile alimentatiei oamenilor. Laptele este cea mai importanta sursa de calciu si fosfor pentru organism si de asemenea o sursa importanta de intregul complex de vitamine si in special de vitaminele A, D, B1, B2, B12, PP.
Produsele lactate acide prezinta proprietati dietetice datorita gradului ridicat de digestibilitate a proteinelor precum si proprietati terapeutice datorita existentei in compozitia acestora a lactozei si acidului lactic care actioneaza ca antiseptici ai tubului digestiv. Aceasta explica cresterea consumului de produse lactate acide in toate tarile in care nu exista o traditie pentru consumul acestei categorii de produse.
Produsele lactate acide se obtin prin fermentarea laptelui sub actiunea bacteriilor lactice. Pentru fermentare se introduc in lapte asa numitele maiele care se obtin din culturi pure de bacterii lactice si uneori numite drojdii.
Sub influenta bacteriilor lactice, substantele proteice din lapte sufera de asemenea anumite transformari chimice care le fac sa fie mai usor digerabile si asimilabile de catre organismul uman. Unele cercetari au aratat ca din 100g lapte se asimileaza dupa trei ore de la consumare numai aproximativ 44g, in timp ce aceeasi cantitate de iaurt este asimilata in proportie de 95,5%.

Acidul lactic care se formeaza in aceste produse in cantitate mare impiedica dezvoltarea microorganismelor de putrefactie in intestin si inlatura formarea substantelor toxice produse de acestea.

2 Produsele lactate acide sortiment si calitate


Cele mai importante produse lactate acide sunt: iaurtul, lapte batut, iaurtul cu fructe, laptele acidofil, chefirul si biogurtul.
a)Iaurtul se prepara din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert si insamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie si laptele de vaca se folosesc in amestec cu maximum 30% lapte de bivolita.
Laptele pasteurizat sau fiert este insamantat la temperatura de 42-45 C cu 0 -1,5% maia si se mentine in termostat introdus in pahare pana la capsulare 2,5-3 ore. Produsul se raceste imediat, oprindu-se astfel continuarea fermentarii. Dupa natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasifica in 3 categorii: iaurt din lapte de vaca, din lapte de oaie sau din lapte de bivolita. Dupa continutul de grasime, iaurtul din lapte de vaca se clasifica in trei tipuri:
 tip extra din lapte supus unei concentrari partiale cu 4% grasime
 tip gras - cu 3 % grasime
 tip slab (din lapte smantanit) - cu 0,1% grasime
Iaurtul are o culoare alba pana la alb-galben (cel de oaie) cu aspect de coagul de consistenta ferma pana la potrivita; iaurtul extra si de oaie este cremos, fara bule de gaz, nu elimina zer sau elimina max. 5%; la rupere iaurtul are aspect granular (poros) sau asemanator cu al portelanului. Iaurtul are miros si gust specifice de iaurt si al laptelui din care provine placut acrisor, fara gust sau miros strain (amar, ranced, de mucegai).
b) Crema de iaurt are un proces de obtinere asemanator cu cel al iaurtului insa pentru imbunatatirea consistentei se foloseste o maia mixta iaurt chefir (7/3) iar ca stabilizator se foloseste zeamil 1 %.
c) Iaurtul de fructe este un produs lactat acid obtinut din lapte smantanit, pasteurizat sau cu adaos de zahar (5%), gelatina (0 %) si adaos de fructe (zmeura, capsuni, caise, fructe de padure, zmeura) si pulpa de fructe. Fermentarea iaurtului de fructe se face la 40 - 42 C cu maia de iaurt.
Iaurtul de fructe are gust dulce acrisor si aroma corespunzatoare adaosului de
fructe

lV RIVALITATEA INTRE CONCURENTI

Anul trecut, vanzarile de produse lactate au fost de 908 milioane euro, in crestere cu 20% fata de anul 2004. Preferintele consumatorilor pentru lactatele ambalate au inregistrat o crestere importanta, datorita perceptiei ca astfel de produse sunt mai sofisticate decat laptele si branzeturile traditionale pe care le cumparau din pietele publice.

Piata produselor lactate este puternic fragmentata, aici existand mai mult de 600 de producatori. Datorita normelor igienico-sanitare impuse de UE, dupa 2007 numarul acestora se va reduce treptat pana la 50-60 producatori. Principalii jucatori pe piata produselor lactate sunt Friesland Foods (inclusiv Napolact), Danone, LaDorna, Hochland, Albalact,Prodlacta si Covalact.Pe piata lactatelor, iaurturile, produse substituibile laptelui, au inregistrat in perioada 2001-2005, cea mai mare rata anuala de crestere in volum, de aproximativ 15%, pana la 45 mii tone, fata de rata de crestere de numai 5% a pietei totale.

In termeni valorici, rata anuala de crestere a pietei produselor lactate a fost de aproximativ 7%, iar cea a iaurturilor - de 13%. Piata iaurturilor este dominata de Danone, care detine circa 56% din valoarea pietei. Recent, Danone a intrat si pe piata laptelui. Este de remarcat ascensiunea producatorului autohton Albalact, care a lansat recent gama de lactate ‑Zuzu. In 2005, Albalact si-a majorat de 2,5 ori productia laptelui UHT Fulga, iar productia de iaurturi a crescut cu 11%, pana la 913 tone.

V DANONE LIDER PE PIATA IAURTURILOR

Compania Danone Romania, lider pe piata locala a iaurturilor, face parte din grupul alimentar francez Danone, unul dintre liderii mondiali ai industriei alimentare, prezent in 120 de tari. Anul trecut, profitul operational al grupului Danone a crescut cu 8%, la 1,173 miliarde de euro, pe baza unui avans al vanzarilor de 6,7%, la 13,024 miliarde de euro. Compania estimeaza pastrarea ritmului de crestere de 45% inregistrat anul trecut, dupa ce a intrat pe un nou segment din piata produselor lactate, cel al laptelui proaspat.
Pe baza acestui ritm de crestere, afacerile
Danone in Romania ar putea trece in acest an de 100 de milioane de euro, dupa ce la sfarsitul lui 2005 Danone a raportat o cifra de afaceri de 70 de milioane de euro.
In anul 2005,
Danone a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 70 milioane euro, o crestere cu 45% fata de anul precedent. Marcile companiei Danone sunt: Natural, Savoarea, Casa Buna, Danao, Delicios, Frutissima, Actimel, Activia, Cremoso, Danonino, Danette si gama traditionala din care fac parte produsele Sana, Lapte Batut si Smantana.

Vl CONCURENTII FIRMEI DANONE

Desi o impartire a pietei in functie de vanzari este greu de realizat, intrucat fiecare dintre Friesland, Danone, La Dorna si Hochland este lider pe un alt produs, un clasamant in functie de cifra de afaceri arata ca piata este impartita intre ele.

Cele mai mari investitii realizate pana acum se inregistreaza in zona Transilvaniei. Asa se explica si faptul ca Friesland inregistreaza cea mai mare cifra de afaceri. ‑Friesland are in Transilvania patru fabrici: fosta Somesana Satu-Mare, cea din Cluj - Napolact, cea din Mures si cea din Timis. Fiecare dintre acestea mai are trei-patru sateliti. Impreuna fac o structura de zece fabrici ale grupului Friesland, ceea ce ii ridica la o cifra de afaceri de peste 70 de milioane de euro pe an. Ca si cota de piata generala, se situeaza undeva la 20-25%. Urmatoarea este Danone, care este si lider pe piata iaurturilor si inregistreaza per total o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro. Tot 40 de milioane de euro este si cifra de afaceri a societatii La Dorna, care detine suprematia la laptele UHT. Hochland realizeaza o cifra de afaceri estimata la 20 de milioane de euro.

Vll DESPRE CUM SE PRODUC IAURTURILE DANONE

Toate fabricile Grupului Danone, din care face parte si Danone Romania, au obligatia de a respecta Carta Calitatii Grupului, un set de norme stricte privind calitatea produselor si a procesului de fabricatie, norme deseori mai se vere chiar si decat reglementarile europene din domeniul alimentar.

Procedurile dezvoltate de Danone pentru controlul calitatii sunt aplicate riguros pe tot fluxul de fabricatie al produselor. Se controleaza astfel calitatea materiilor prime lapte, alte ingrediente, a fluxului de fabricatie propriu-zis si a produsului finit-iaurtul. Lunar, laboratorul propriu al Danone Romania executa peste 50.000 de analize asupra produsului finit, cuprinzind analize microbiologie, analize ale materiilor prime ii analize privind igiena mediului de lucru. In plus, in colaborare cu laboratoare externe acreditate, se executa analize sofisticate, menite sa garanteze mentinerea sub control a tuturor riscurilor alimentare (poluanti, reziduuri, alergeni).

Termenul de valabilitate este strins legat de calitatea ingredientilor si procesul de productie.
Danone controleaza strict calitatea materiilor prime, liniile de productie sint performante, iar ambalajele folosite sint de unica folosinta si perfect sigilate, pastrind produsul in conditii foarte bune.
Calitatea microbiologica foarte buna si rezistenta la alterare sint realizate exclusiv printr-o igiena exemplara pe tot fluxul de fabricatie: laptele circula doar in circuit inchis, echipamentele de productie se afla sub perna de aer steril.
In acelasi timp, iaurturile sunt produse acidofile (contin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui), ceea ce le confera o 'auto-protectie'. Acidifierea este o metoda obisnuita de a feri alimentele de alterare si a le pastra timp indelungat (muraturi, marinate).
Daca produsele sunt pastrate la frig, conform recomandarii, intre +2 si +6C, ele isi pastreaza calitatea pana la data expirarii.

Colorantii folositi in produsele Danone cu fructe sau arome sunt naturali. De exemplu:
Carotenoizii: colorant portocaliu pana la rosu prezent in plante, legume, fructe. Sursa principala: morcovii.
Luteina : substanta naturala de culoare galbena care se gaseste in frunze si in galbenusul de ou.
Sfecla rosie: suc concentrat din sfecla rosie.
Paprika: pulbere rosie preparata din gogosari uscati.
Cosenila: pulbere rosie naturala. Este un colorant foarte mult utilizat, in otet, patiserie, dulciuri, carne
Sofranel : seminte din care se extrage un colorant galben.
Craita : planta din care se extrage un colorant portocaliu.
Soc : arbore din ale carui fructe (bobite) se extrage un colorant rosu.
Riboflavina (vitamina B2 extract de culoare galbena obtinut din drojdie.
Antociani: extract din plante, de culoare portocalie
Curcumina: extract din plante, de culoare portocalie
Toate aceste produse naturale au avizul pentru utilizare in alimente atit al Uniunii Europene, cat si al Ministerului roman al Sanatatii.

Laptele din care sunt fabricate iaurturile Danone este pasteurizat, pentru a asigura consumatorilor o calitate si securitate perfecte.
Dupa fermentare, iaurturile Danone nu mai sunt supuse unui alt tratament termic, deci fermentii lactici ramin activi, cu toate beneficiile pentru sanatate pe care prezenta lor le aduce consumatorilor.

Vlll DANONE ROMANIA-UN DECENIU DE SUCCES!

In anul 2006, cifra de afaceri a Danone a inregistrat o crestere de 20% fata de anul precedent.

Inima companiei sunt marcile noastre. Suntem mandri ca unul din doua iaurturi cumparate in Romania este iaurtul Danone. Am investit continuu in produse de calitate si inovative pentru a contribui la cresterea pietei produselor lactate din Romania.
  Le multumim consumatorilor nostri pentru increderea lor si ne bucuram ca preocuparile noastre pentru calitatea produselor si inovatie dau roade, declara Jacques Ponty, Directorul General Danone Romania.

An dupa an, capacitatile de colectare, productie si distributie au fost diversificate, modernizate si extinse, intr-un ritm din care a rezultat o crestere medie anuala de productie de circa 20% si au garantat mentinerea celui mai ridicat nivel de calitate si siguranta alimentara a produselor sale.

 Numarul de angajati ai Danone Romania a crescut constant de la 21 de persoane in 1997 la 670 in prezent.

  Implicarea noastra in Romania este o poveste de succes, de aceea vom continua sa ne dezvoltam si sa investim si in urmatorii ani. Ne mandrim cu angajati calificati, remarcabili, fara a caror dedicatie si angajament nu ar fi fost posibile realizarile noastre actuale, a adaugat Jacques Ponty

 In toti acesti ani Danone a actionat responsabil in ceea ce priveste mediul inconjurator si securitatea alimentelor fabrica Danone detine certificarea ISO 9001:2000 - standard pentru managementul calitatii, HACCP - standard pentru managementul sigurantei alimentului si ISO 14001:1996 - standard pentru managementul de mediu. Danone a obtinut 3 ani consecutiv calificativul excelent la Auditul Anual de Igiena si Siguranta Alimentului. Acest audit este realizat de o companie specializata, partenera a Grupului Danone, care auditeaza si alte companii multinationale de renume din Romania.

  Danone Romania detine, din anul 2004, licenta de export pentru tarile din Uniunea Europeana, compania fiind recertificata anul acesta, in urma noilor reglementari de calitate si siguranta impuse de Uniunea Europeana. Astfel Danone Romania ramane centrul de export pentru tarile din zona (tarile Adriatice, Moldova si Bulgaria).

Danone Romania este prima fabrica de produse lactate care detine o statie performanta de tratare a apelor reziduale. Acest echipament complet automatizat, are o eficienta de 90 %, ce asigura protectia calitatii apei prin evacuarea efluentului in parametrii impusi de legislatia de mediu din Romania.

Datorita calitatii serviciilor oferite - sprijin si consultanta in efectuarea comenzilor optime, dotarea magazinelor cu frigidere si materiale promotionale, Danone este partenerul preferat al magazinelor din proximitate. De asemenea, impreuna cu retailerii importanti din Romania compania dezvolta programe de management al categoriei.

  In acelasi timp, Danone sustine afacerile furnizorilor sai - fermierii - prin ajutorul acordat pentru a progresa in ceea ce priveste cantitatea si calitatea laptelui furnizat (prin consultanta, achizitia de junici si investitii in masini si echipamente moderne de muls).
   In cadrul programului Spre Vest, dezvoltat de Danone impreuna cu fermierii romani, au fost importate 2000 de junici de calitate superioara, iar pentru urmatoarele luni exista proiecte pentru achizitionarea unor echipamente moderne de muls pentru 30 de ferme.

Loial misiunii sale de a contribui la asigurarea unei nutritii sanatoase pentru un numar cat mai mare oameni - Danone contribuie la cresterea pietei de produse lactate din Romania, investind continuu in produse de calitate si inovative, adaptate nevoilor locale, si se preocupa sa ofere in permanenta consumatorului, informatii utile privind beneficiile consumului de iaurt.

  Astfel, prin campaniile Activia si Actimel, Danone doreste sa promoveze beneficiile probioticelor pentru un tranzit intestinal lent si pentru intarirea sistemului imunitar. De asemenea, compania a decis demararea unui proiect de comunicare catre lumea medicala (medici generalisti si specialisti pediatri), prin care evidentiaza beneficiile aduse de consumul de iaurt sanatatii.
Marci de succes cum ar fi NutriDay si Casa Buna sunt o dovada a strategiei locale a companiei Danone, raspunzand obiceiurilor alimentare si nivelului de sanatate al populatiei din Romania.
  Casa Buna este un produs creat special pentru piata din Romania, oferind consumatorilor standarde inalte de calitate la un pret accesibil.
  NutriDay reprezinta un concept traditional care se adreseaza intregii familii si promoveaza beneficiile pe care consumul zilnic de iaurt le aduce dietei si sanatatii.

Danone Romania sprijina comunitatea.


Pe langa activitatile sale de productie si comerciale, Danone aloca in fiecare an resurse materiale, financiare si umane pentru sustinerea comunitatii. Prin donatii si programe de responsabilitate sociala compania s-a implicat activ in viata comunitatii din care face parte.
   Compania Danone PDPA Romania face parte din Grupul Danone, prezent in 120 de tari, unul dintre liderii mondiali din industria alimentara, detinand locul 1 in lume in industria produselor lactate proaspete si in domeniul apei imbuteliate (din punctul de vedere al volumului) si numarul 2 in biscuiti si produse pe baza de cereale.
  Grupul Danone, cu peste 88.000 de angajati, a inregistrat in 2006 vanzari de 14 miliarde de EURO. Marcile companiei Danone Romania sunt: Activia, Nutriday, Actimel, Frutisima, Danonino, Danette, Casa Buna si gama traditionala: Danone Sana, Danone Lapte Batut, Danone Smantana si Danone Lapte Proaspat.

Benoit de Lavarene, directorul de marketing al Danone Romania, spune ca strategia grupului francez vizeaza transformarea Romaniei intr-un centru regional.
'Piata romaneasca inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere din regiune, situatie ce sustine si cresterea regionala a pietei balcanice. Cred ca ritmul de crestere al pietei de lactate proaspete din Romania va fi cu 50% mai mare decat cel inregistrat in Bulgaria', spune el.

Danone a inregistrat anul trecut in Romania o crestere a vanzarilor volumice de 21,9%, filiala locala a companiei franceze depasind rezultatele obtinute de Danone in Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Slovacia.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii grupului, singura tara pe care Romania nu a depasit-o la nivel de crestere a fost Rusia.
'In Europa Centrala, Danone a inregistrat in 2006 o crestere medie a vanzarilor de 16%, obtinand in Polonia un plus de 10%, in Cehia de 5,5%, in Rusia de 36,6%, in Ungaria de 3,7%, in Romania de 21,9%, iar in Ucraina si Slovacia o crestere consolidata de 39,3%', au declarat reprezentanti ai grupului francezPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6736
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved