Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IMPORTANTA APICULTURIII

Agricultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



IMPORTANTA APICULTURIII



Datorita particularitatilor biologice specifice, albinele furnizeaza omului importante produse, cum sunt: mierea, ceara, polenul, pastura, laptisorul , propolisul, veninul si apilarnilul, iar prin polenizarea suplimentara selectiv incrucisata a plantelor agricole entomofile, insemnate sporuri de productie si de calitate superioara.

Mierea reprezinta un aliment deosebit de placut, hranitor, cu mare valoare biologica si calorica (3150 kcal). Tocmai de aceea, mierea era folosita de atletii greci inainte de a intra in arena olimpica, iar astazi se recomanda alpinistilor, sportivilor, intrand totodata si in retetele culinare ale cosmonautilor. Mierea este un produs usor asimilabil, intrucat albinele prin procesul biochimic de invertire au transformat zaharoza in cei doi componenti ai sai, in glucoza si fructoza, astfel ca ea este practic digerata.

Datorita continutului sau in inhibina, mierea prezinta reale proprietati bactericide. Ea s-a folosit de romani pentru conservarea vanatului in stare cruda, cat si la imbalsamare. Si azi se foloseste in afectiuni pulmonare, cardiace, gastrice, hepatice, cutanate, oculare, tratarea nevrozelor etc.

Mierea este apreciata si datorita actiunii sale antitoxice.

Ceara, este un produs deosebit de important, ce serveste la producerea fagurilor artificiali si ca materie prima in peste 40 de industrii, dintre care amintim: electrotehnica, radiotehnica, aviatie, textila, pielarie, optica, farrnaceutica s.a.

Polenul, prin valoarea sa compozitionala, reprezinta unul dintre cele mai importante produse apicole, fiind mult apreciat pentru insusirile sale terapeutice, fapt pentru care revine tot mai mult in atentia nutritionistilor, medicilor si chiar a masei largi de consumatori.

Pastura reprezinta polenul depozitat si fcrmentat in celule. ce se recupereaza din fagurii de reforma. Prezinta proprietati terapeutice asemanatoare polenului.

Laptisorul de matca prezinta insusiri asemanatoare polenului, dand bune rezultate    in afectiuni cardiovasculare, stimuleaza hematopoeza, fiind folosit cu bune rezultate si in industria.cosmetica.

Propolisul este un produs cules de albine. de pe mugurii unor arbori, mai ales de pe cei de plop si castan. Se foloseste sub forma diferitelor preparate, cu eficienta maxima in: dermatoze, necroze, hecrobaciloza, furunculoza, herpesuri, in stomatologie, In afectiuni gastrointestinale s.a.

Veninul se foloseste din cele mai vechi timpuri pentru tratarea poliartritclor, sciaticii,a bolilor reumatice, cat si in hipertensiunea arteriala. Datorita proprietatilor sale se foloseste si azi in medicina moderna.

Apilarnilul este un produs nou, de conceptie romaneasca, preparat din larve de trantor, folosit in afectiuni oculare, nazale, buco-faringiene, auditive, dermatologice, necrotice, ca cicatrizant, fortificant general, cat si in astenii sexuale.

. Polenizarea. In procesul evolutiei, plantele au suferit minunate adaptari pentru polenizarea selectiv-incrucisata cu insectele.

Capitolul II

Apicultura in Romania

Date despre aparitia albinelor pe planeta noastra nu exista, dar paleontologii afirma ca acestea existau si in era tertiara. In antichitate, mierea era cunoscuta, recoltata si consumata de catre oameni. Prima forma de exploatare a constituit-o ,,vanatoarea de albine ', prin depistarea familiilor salbatice adapostite in scorburile copacilor, instalarea de scorburi artificiale, iar apoi construirea de stupi primitivi numiti ,,buduroaie', unde la sfarsitul sezonului, albinele erau asfixiate, iar mierea recoltata.

In Evul mediu, apicultura nu inregistreaza practic nici un pro-gres. Apicultura moderna debuteaza in secolul al XlX-lea. Cercetari asupra vietii albinelor au facut unii intelectuali progresisti. P. I. Procopovici Dzierzon Langstroth Layens (1880) inventeaza si construiesc noi modele de stupi sistematici .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1050
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved