Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DESFASURAREA ACTIVITATII ASIGURARILOR DE PERSOANE LA ING ASIGURÃRI DE VIATÃ ASIGURARI DE VIATA ROMANIA S.A.

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai micDesfasurarea activitatii asigurarilor de persoane
la ING ASIGURÃRI DE VIATÃ
Asigurari de Viata Romania S.A.

1. Prezentarea societatii

ING GROUP

Institutie financiara de origine olandeza, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume, ING Group isi desfasoara activitatea in domeniul bancar, al asigurarilor si al investitiilor (administrarea activelor) avand o retea extinsa in 65 de tari si peste 100.000 de angajati.10
Grupul cuprinde un spectru larg de companii renumite, care isi deservesc clientii sub numele ING. Construita pe obiective clare, strategia ING isi propunere sa atinga o crestere continua, mentinand profitul la cote inalte. Puterea financiara a grupului, gama larga de produse si servicii si varietatea surselor de profit formeaza baza pentru continuitatea si cresterea potentialului ING. In toate actiunile initiate, se pastreaza echilibrul optim intre interesele clientilor, actionarilor si angajatilor sai, cunoscand rolul pe care si-l asuma intr-o societate in continua schimbare. Raspunsul la nevoile clientilor, initiativa, profesionalismul, munca in echipa si integritatea reprezinta principii pe care ING le aplica in toata activitatea sa.

Violeta Ciurel, Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000

Urmand strategia la nivel international a grupului, in luna mai a anului 2001, compania de asigurari Asigurari de Viata Romania si-a schimbat numele in ING Asigurari de Viata, incluzand astfel in noua sa denumire simbolul leului ING.

Capacitatea de adaptare rapida la diferitele conditii locale, la care se adauga analiza profunda a pietei pentru identificarea corecta a oportunitatilor si a riscului, au condus la cucerirea unor importante cote de piata in tari precum: Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia.

Asfel, in anul 2001, in Ungaria, cota de piata obtinuta din operatiile de asigurari de viata ale ING Group a fost de 31%, performanta ce a plasat compania in topul celor mai importante societati de asigurare de pe aceasta piata. Rezultate remarcabile au avut in aceasta perioada si companiile de asigurari de viata ale grupului in Cehia (18%), Grecia (14%), Slovacia (14%), Polonia (10%).

Performanta ING Asigurari de Viata Romania a fost cea mai importanta in aceasta regiune, compania devenind in numai trei ani liderul pietei asigurarilor de viata din Romania.

ING NDEDERLANDEN ROMANIA

ING Bank Romania, prezenta din 1994 pe piata bancara romaneasca, a devenit a treia banca ca marime din Romania, iar ING Asigurari de Viata Romania s-a lansat pe piata asigurarilor in 1997 ca urmare fireasca a extinderii activitatii ING Group pe acesta piata.

Datorita apartenentei la marele concern ING Group alaturi de ING BANK, societatea de asigurari ce functioneaza sub emblema leului portocaliu castigs in privinta credibilitatii in randul clientilor sai.

Continuandu-si planul de dezvoltare teritoriala, ING isi extinde activitatea in orasele Slobozia, Buzau, Calarasi, Pascani si Curtea de Arges, avand deja sase agentii operationale in Bucuresti, doua in Timisoara, si filiale cu o activitate care ar putea determina aparitia unei a doua filiale in orasele: Pitesti, Ploiesti, Oradea, Brasov, Bacau si Galati.

Istoria companiei in Romania a inceput in octombrie 1994, cand ING a lansat operatiunile bancare, fiind prima banca straina care a deschis dupa 1989 o sucursala oferind servicii complete si a continuat cu lansarea in 1997 a companiei de asigurari.

De atunci, compania de asigurari a depasit toate asteptarile in ceea ce priveste numarul de clienti si dezvoltarea afacerilor. Numarul agentiilor a crescut de la 5 la 35 plus 40 de birouri in 63 de orase numarul consultantilor a crescut de la 200 la peste 3500, iar produsele au cunoscut o dezvoltare atat cantitativa cat si calitativa. Principala preocupare a ING Bank Romania este sa ofere clientilor sai servicii de incredere, eficiente si flexibile pe o piata imperfecta, adesea dificila. Astfel, ING Asigurari de Viata este astazi lider de necontestat pe piata romaneasca cu un numar de aproximativ 350.000 de contracte, avand o cota de piata de 36,3%.

2. Asigurari de persoane pe exemplul ING Asigurari de Viata

ING Asigurari de Viata asigura o gama complexa de servicii de asigurare atat clientilor persoane fizice, cat si persoanelor juridice.

Solutiile financiare oferite de ING Asigurari de Viata clentilor sai sunt personalizate in functie de posibilitatile financiare si necesitatile de siguranta specifice ale acestora. Politele de asigurare reprezinta un mijloc modern de a investi, constituindu-se in planuri financiare de protectie, investitie si economisire, pentru persoanele asigurate si familiile acestora.

Asigurarile de viata Unit Linked reprezinta un concept nou, introdus pe piata romaneasca de ING Asigurari de Viata. Produsele Unit Linked reprezinta, deopotriva, o asigurare de viata si un produs de investitii, in cadrul unui contract unic. Asigurarile Unit Linked in RON si USD permit accesul la cele mai performante plasamente financiare din Romania si de pe pietele internationale.

Planuri financiare de protectie

1. Prudent

este o asigurare de viata pe termen limitat si acopera exclusiv riscul de deces pe durata contractului. Este o asigurare avantajoasa pentru cei care sunt implicati in afaceri si care doresc sa asigure viitorul familiei in cazul nefericit in care survine decesul.

2. Maraton

este o asigurare de viata pe termen nelimitat. Este avantajoasa pentru persoanele care doresc o protectie financiara pentru ei si pentru familie. Este ideala pentru a asigura o mostenire, pentru a acoperi cheltuielile funerare, a taxelor de succesiune etc.

Asigurare individuala de accident

acopera riscul de deces si riscul de invaliditate permanenta ca urmare a unui accident. Avantajoasa pentru acoperirea cheltuielilor medicale si/sau deces, compensare financiara in caz de invaliditate permanenta ca urmare a unui accident

Planuri financiare de economisire

1. Phoenix

este o asigurare mixta redusa si acopera riscul de supravietuire. Este o asigurare avantajoasa pentru persoane tinere, dinamice si prevazatoare. Phoenix ofera posibilitatea economisirii banilor, garantand primirea sumei asigurate la finalul contractului.

Indemnizatia de asigurare se plateste contractantului in cazul in care la sfarsitul contractului persoana asigurata este in viata. In cazul in care persoana asigurata decedeaza pe durata contractului, beneficiarul primeste suma primelor platite pana in momentul decesului

varsta minima de intrare in asigurare este de 18 ani, iar cea maxima de 65.

durata minima a contractului este de 5 ani, cu conditia ca persoana asigurata sa nu depaseasca pe durata contractului varsta de 75 de ani.

Permite atat plata primelor esalonat cat si prin prima unica

2. Regal

este o asigurare mixta de viata si acopera atat riscul de supravietuire cat si riscul de deces. Este o asigurare avantajoasa pentru persoane prevazatoare care doresc sa puna deoparte o suma de bani si care sa asigure familia in cazul in care se intampla ceva neprevazut.

Planuri de investitii

ACTIV Plus

GOLD

CAPITAL

Aceste planuri sunt de tip Unit Linked si se carcterizeaza prin faptul ca sunt, in acelasi timp, o asigurare de viata si un produs de investitii in cadrul unui contract unic.

Prin ACTIV se beneficiaza in egala masura de un instrument de investire si o asigurare clasica de viata pe termen nelimitat.

In cazul produsului CAPITAL, componenta de protectie asigura numai riscul decesului din accident, fiind astfel un produs cu o componenta investitionala mai puternica.

Prin GOLD asiguratii au acces la o asigurare de viata valabila pana in momentul pensionarii, beneficiind si de avantajele constituirii unei pensii suplimentare sub forma rentelor viagere platibile lunar dupa varsta pensionarii.

In timp ce ACTIV si GOLD sunt caracterizate prin esalonarea platilor primelor de asigurare pana la implinirea varstei de pensionare, CAPITAL este un produs de asigurare cu prima unica, platibila in momentul incheierii contractului.

Planuri de pensii

1. Merit este un instrument prin care clientul poate constitui pensia suplimentara necesara, avand posibilitatea de a opta pentru un beneficiu de asigurare in caz de deces

2. Mentor reprezinta posibilitatea ca in paralel cu construirea planurilor individuale de pensii sa se constituie resursele financiare necesare pentru familie, sub forma unei pensii de urmas.

Planuri financiare pentru copii

1. Major

ofera beneficii caracteristice produselor Unit Linked: alaturi de componenta de protectie si acumulare se poate adauga politei o componenta investitionala, administrata separat.

2. Academica

Este un plan financiar care imbina protectia specifica unei asigurari de viata cu acumularea de fonduri banesti necesare continuarii studiilor copilului.

Debut

Este planul financiar conceput astfel incat sa permita economisirea unei sume de bani anual, suma ce se va constitui intr-un fond de tip zestre. Astfel, copilul va beneficia la casatorie sau la implinirea varstei de 25 de ani, de o suma de bani.

Inovatii in domeniul asigurarilor

ING Asigurari de Viata si-a facut un scop din lansarea pe piata romaneasca de asigurari si servicii financiare a unui nou produs in fiecare an. In anul 2001 s-au lansat planurile de pensii Merit si Mentor, in anul 2002 asigurarea de sanatate Remedis, iar in 2003 credite ipotecare.

Astfel, ING Romania isi extinde serviciile si catre persoanele fizice prin lansarea unor produse noi, incepand cu creditele. Creditele ipotecare sunt oferite intr-o gama variata cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani si un pachet de beneficii aditionale constand in asigurare de viata, cont curent, card de debit Visa si descoperit de cont, pentru a raspunde tuturor nevoilor clientilor. Creditele ipotecare vor fi oferite prin intermediul consultantilor ING Asigurari de Viata.

4. Rezultate financiare obtinute de ING Asigurari de Viata

in anii 2002 - 2004

ING Group a obtinut in 2002, un profit net operational de 4,25 miliarde euro, in crestere cu 6,1% fata de rezultatele obtinute in anul 2001. Profitul net operational pe actiune a crescut in 2002 cu 5,3% pana la 2,20 euro/actiune, iar valoarea activelor administrate a crescut cu 2% la 513 miliarde euro, in conditiile unor intrari nete de 41 miliarde de euro. Declinul economic la nivel mondial si scaderea pietelor de capital au avut un impact negativ asupra rezultatelor grupului ING pentru anul 200 In 2004 imbunatatirea performantelor a avut prioritate absoluta. Integrarea companiilor de asigurari din Statele Unite a continuat si s-a incheiat in mare parte pana la sfarsitul anului. De asemenea, in 2004 s-au continuat eforturile de adaptare a sistemului bancar si al asigurarilor pentru corporatii la noile conditii de piata. La nivelul companiei s-a pus si mai mult accent pe proiectele generatoare de eficienta pentru a reduce costurile si a creste gradul de competitivitate', a declarat presedintele ING Group.Veniturile totale ale grupului, incluzand cele realizate de companiile Reliastar, Aetna Financial Services si Aetna International, s-au ridicat la 74,2 miliarde euro, in crestere cu 49,6%. Veniturile totale din activitatile de asigurari au crescut cu 64,7% atingand valoarea de 63,1 de miliarde de euro. Asigurarile de viata au crescut cu 78,1%, iar asigurarile non-viata cu 44,2%. Totodata, venitul pe investitii a crescut cu 28,6%, in timp ce veniturile bancare au scazut cu 1,7% la 11,1 miliarde de euro, deoarece scaderea cu 23,8% a comisioanelor a contrabalansat cresterile veniturilor din dobanzi de 4,9% si celelalte venituri in valoare de 20,6%.

Una dintre reusitele ultimilor ani a reprezentat-o programele de rebranding care au fost introduse de ING pe cele mai multe piete unde opereaza. Faza urmatoare, care a inceput in ianuarie 2002, a constat in folosirea numelui ING ca marca unica pentru toate activitatile grupului. In Olanda, Nationale- Asigurari de Viata, Postbank, Cene Bankiers si RVS vor utiliza logo-ul ING ca parte componenta a logo-ului propriu.

Dupa incheierea unui acord, in octombrie 2001, BHF Bank, parte a grupului ING, BHW - o companie de servicii financiare germana si BGAG - o companie de investitii a sindicatelor germane reprezentand 8 milioane de muncitori si 30% din actionarii DiBa au infiintat BHW Invest FT, un joint - venture care a intrat pe piata produselor de pensii bazate pe noua legislatie Riester. BHW Invest FT a primit deja primele mandate din partea fondurilor de pensii. Pentru acest an, ING urmareste preluarea Seguros Comercial America din Mexic.

ING Romania a anuntat rezultatele financiare pentru anul 2004, demonstrand o crestere sustinuta atat in domeniul bancar cat si in cel al asigurarilor de viata.

Presedintele ING Romania a declarat: “Pe baza performantelor deosebite din Romania, si tinand cont de evolutia pietei, ING urmareste mentinerea pozitiei de lider in domeniile serviciilor financiare pentru persoane juridice si al asigurarilor de viata. Mai mult decat atat, ING doreste sa devina cel mai important furnizor de servicii financiare integrate, prin introducerea de noi produse si servicii pentru clientii sai – persoane juridice si persoane fizice – prin intermediul unor canale de distributie variate, sub un singur nume: ING .”

1. ING Bank a obtinut rezultate financiare solide si in anul 2004, inregistrand un profit brut de 26.8 milioane Euro. Venitul total a crescut cu 4.6%, ajungand la 52.5 milioane Euro.

In sistemul bancar romanesc ING se afla pe locul cinci din punct de vedere al activelor bancare si pe locul trei din punct de vedere al creditelor catre sectorul privat.

ING Bank a inregistrat in 2004 o crestere de 15.2% fata de anul trecut a creditelor pentru persoane juridice, nivelul acestora atingand 373 milioane Euro, respectand totodata politica stricta a ING in privinta administrarii riscurilor. “Statutul juridic de sucursala ne permite sa fim mai implicati in creditare pentru ca nu suntem limitati de restrictiile de expunere fata de un anumit client, impuse de BNR, in cazul nostru fiind considerata expunerea la nivel de grup”. “Suntem convinsi ca portofoliul nostru de credite se situeaza la cel mai inalt nivel calitativ de pe piata romaneasca”, a declarat Directorul General Adjunct ING Bank Romania. ING a fost una dintre primele institutii financiare care au promovat acordarea de credite in lei, considerand-o solutia optima pentru majoritatea companiilor care activeaza in Romania.

In acelasi timp, ING a urmarit imbunatatirea continua a calitatii produselor si serviciilor sale, oferind solutii inovatoare clientilor sai (ex. introducerea decontarii electronice a platii taxelor vamale si debitarea directa on-line).

ING Bank este prima banca straina care a patruns pe piata romaneasca in anul 1994 si se afla in prezent pe locul 5 din punct de vedere al activelor bancare si pe locul 3 din punct de vedere al creditelor catre sectorul privat. 90% dintre companiile multinationale si 85% dintre marile societati comerciale romanesti isi desfasoara operatiunile bancare prin ING. ING este una dintre principalele banci de investitii din Romania care, pe parcursul ultimilor 3 ani, a intermediat finantarea a peste 2 miliarde USD in sprijinul economiei romanesti.

Depozitele atrase de banca anul trecut, interbancare si de la clienti, au insumat 430,8 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut ING Bank avea active totale de 673,4 milioane de euro, nivel aproape constant comparativ cu 200

ING Bank Romania

Rezultate financiare

Rezultate (mil euro) 2003 2004

Venituri totale    50,2 52,5

Profit brut    26,6 26,8

Bilant (mil euro )

Total active    673,0 673,4

Credite    324,1 373,3

Titluri de tranzactie    15,8 50,6

Depozite atrase (interbancare &

clienti )    407,4 430,8

Rata de solvabilitate de grd 1

(Tier 1 ) (in %)    7,0 6,9

Rata de solvabilitate    (%) 10,6 10,3

I.) Indicatori pentru aprecierea eficientei de ansamblu a activitatii bancare

Rata profitului brut (Rpb):

2003:

2004:

Rentabilitatea (R):

2003:

2004:

Productivitatea muncii lucratorului bancar (Wlb):

2003: euro

2004: euro

II.) Indicatori pentru aprecierea solvabilitatii si lichiditatii

Solvabilitatea 2003: 10,6%

2004: 10,3%

Lichiditatea creditelor (Lcr):

2003:

2004:

III.) Indicatori pentru aprecierea profitabilitatii si rentabilitatii

Rata utilizarii activelor (Rua)

2003:

2004:

2. ING Asigurari de Viata este lider pe piata asigurarilor de viata, cu o cota de piata de 36,3%. Dna Violeta Ciurel a declarat: “2002 a insemnat primul an de profit pentru ING Asigurari de Viata, compania obtinand un profit in valoare de 4,6 milioane Euro, continuand sa inregistreze cresteri in segmentul asigurarilor de viata individuale si de grup, precum si al asigurarilor de sanatate.” Veniturile din prime au crescut cu 79%, ajungand la 27,1 milioane EUR, in timp ce numarul politelor individuale a crescut la aproape 300.000. In cursul anului care s-a incheiat, au fost lansate noi produse: asigurari de sanatate (Remedis si Remedis+), anuitati, si produsul unit linked – plan financiar pentru educatia copiilor (Major). In acelasi timp, ING Asigurari de Viata a fost prima companie de asigurari din Romania care a oferit clientilor sai acces on-line la politele de asigurare.

Incadrandu-se in evolutia de ansamblu a grupului, rezultatele economico-financiare ale ING Asigurari de Viata pentru anul 2004 se prezinta dupa cum urmeaza:

SITUATII FINANCIAR – CONTABILE

CONTUL DE PROFIT SI DE PIERDERE
PENTRU ANUL INCHEIAT LA 31 DECEMBRIE 2004

(toate cifrele sunt exprimate in mii euro)

Venituri din prime

Prime brute subscrise

Prime cedate in reasigurare

Alocari catre provizionul de prime, brutAlocari catre provizionul de prime, partea reasiguratorilor

Venit din prime, net de reasigurare

Daune intamplate

Daune brute platite

Recuperari din reasigurari sau alte surse

Alocari catre rezerva de daune, brut

Alocari catre rezerva de daune, partea reasiguratorilor

Daune intamplate net de reasigurare

Alocari catre alte rezerve tehnice, net de reasigurare

Cheltuieli operationale legate de asigurari

Cheltuieli cu comisioane

Comisioane de reasigurare primite

Cheltuieli generale si administrative

Cheltuieli operationale nete legate de asigurari

Rezultat tehnic

Venituri nete din investitii

Pierdere monetara neta

Alte cheltuieli, net

Profit operational

(inaintea aplicarii impozitului pe profit)

Cheltuieli cu impozitul pe profit

Profit operational, dupa aplicarea impozitului pe profit

Participarea salariatilor la profit

Dividende declarate

Profit retinut (la finalul anului financiar)

SITUATII FINANCIAR – CONTABILE

BILANTUL CONTABIL
LA 31 DECEMBRIE 2004

(toate cifrele sunt exprimate in mii euro)

Active

Disponibilitati in casa si in banca

Debitori

Participatii

Mijloace fixe

Alte active si dobanzi de incasat

Total activeAlte obligatii

Provizioane

Total obligatii

Capitaluri proprii

Capital social

Surplus din reevaluare

Rezerve

Total capitaluri proprii

Total obligatii si capitaluri proprii

SITUATII FINANCIAR – CONTABILE

SITUATIA FLUXULUI DE NUMERAR
PENTRU ANUL INCHEIAT LA 31 DECEMBRIE 2004

(toate cifrele sunt exprimate in mii euro)

Flux de numerar din activitatea de exploatare

Impozit pe profit, platit

Flux de numerar net din activitatea de exploatare

Flux de numerar din activitatea de investitii

Achizitii nete de imobilizari

Dobanzi primite

Flux de numerar net din operatiuni de investitii

Flux de numerar din operatiuni financiare

Dividende platite

Plati catre fondul de participare a salariatilor la profit

Flux de numerar net folosit in activitati financiare

Efecte ale cursului valutar asupra fluxului de numerar

Crestere neta de numerar

Disponibilitati si echivalent, la inceputul perioadei

Disponibilitati si echivalent, la sfarsitul perioadei


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1506
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site