Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Evolutia asigurarilor in Romania

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai micEvolutia asigurarilor in Romania

  1. Istoricul activitatii de asigurare in Romania
  2. Asigurarile in Romania dupa 1990


  1. Istoricul activitatii de asigurare in Romania

In tara noastra prima forma de asigurare rudimentara o reprezenta asigurarea animalelor denumita „hopsa”, care consta in intrajutorarea reciproca a locuitorilor din aceeasi comuna in cazul accidentarii unei vite. Inceputurile asigurarilor de persoane cu caracter de mutualitate si intrajutorare le reprezinta breslele din Transilvania infiintate in secolul XIV in care fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere iar apoi cotizatii periodice. Sumele astfel stranse erau folosite pentru intrajutorarea familiei unui membru decedat.

S-au infiintat si s-au dezvoltat asociatii pentru stingerea incendiilor care functionau cu aportul si in favoarea mai multor localitati invecinate. Este vorba de Casa de Incendii organizata la Brasov in 1744, fiecare membru trebuind sa plateasca trimestrial o suma de bani pe seama careia puteau fi despagubiti cei care sufereau de pe seama unui incediu.

Prima organizatie de asig. propriu-zisa a fost intemeiata de catre asociatia meseriasilor din Bv in 1844, sub den. de Institutul General de Pensii din Brasov (avea caracter specific asig. de viata).

Inceputurile asigurarilor moderne in Romania dateaza cu peste 125 de ani in urma, prin infiintarea in 1871 a societatii de asigurari Dacia.

In 1873, a fost infiintata societatea Romania iar in 1882, cele doua au fuzionat sub denumirea Dacia-Romania. Tot in 1882 a luat fiinta societatea nationala.

Pana la primul razboi mondial a luat fiinta si a functionat un numar mare de societati de asigurari care au avut un caracter sporadic nereusind sa se consolideze si sa acorde despagubiri (sume asigurate), intrepr si persoane fiz care sa-i ajute la refacerea bunurilor avariate sau distruse.

S-au practicat in general 3 (trei) categorii de asigurari:

- asigurari de viata

- asigurari contra incendiilor

- asigurari maritime si fluviale

Intre cele doua razboaie mondiale, activit de asigurare s-a intensificat si diversificat practicandu-se aproape toate tipurile de asig avand loc si o patrundere a capitalului strain pe aceasta piata.

Inceputul celui de al doilea razboi mondial insa, a insemnat restrangerea substantiala a activitatilor de asigurare.

In 1945 functionau doar 13 societati cu capital autohton si 5 reprezentante straine dintre care Adriatica din Italia era cea mai importanta.

O etapa distincta in evolutia asigurarilor o reprezinta perioada de dupa 1948 cand s-a instaurat monopolul statului in acest domeniu prin nationalizarea tuturor societatilor de asigurare care au trecut in proprietatea statului.

In paralel si in acest domeniu a intrat capitalul sovietic infiintandu-se in 1949 societati de asigurare SOVROM-ASIGURARE, care avea ca obiect de activitate contractarea asigurarilor facultative de bunuri si persoane. In 1952 a luat fiinta administratia asigurarilor de stat care a detinut monopolul aproximativ 4 decenii (ADAS).

  1. Asigurarile dupa 1990

Incepand cu 01.01.1991 ADAS si-a incheiat activitatea, portofoliul de asigurare si patrimoniul acestei institutii au fost preluate de primele 3 societati pe actiuni noi infiintate:

- ASIROM, care practica asigurari abligatorii facultative si reasigurari.

- ASTRA, care practica asigurari facultative si reasigurari

- CAROM, care a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor in cazurile de daune produse in Rom. de catre asigurati din strainatate sau in cazul daunelor produse in strainatate de catre asigurati din Romania.

In 1992 a luat fiinta EXIM BANK care printre atributiile sale se ocupa si de activ de asig astfel:

- asigurarea societatilor comerciale, a bancilor si a societatilor financiare din Romania pentru creditele acordate persoanelor fizice si persoanelor juridice;

- asigurarea si reasigurarea in strainatate in sume si pe cont propriu contra riscurilor comerciale a creditelor de import-export acordate pe termen mediu, scurt si lung;

- asigurari in numele si in contul statului ca agent al acestuia contra riscurilor politice si comerciale a creditelor de import-export acordate pe termen mediu, lung si scurt.

Intre 1990-2004 piata asigurarilor in Romania a cunoscut aceeasi evolutie pe care a inregistrat-o economia romaneasca in ansamblul sau. Evolutia pietii asigurarilor pe perioada 2000-2004 a inregistrat urmatorul trend:

Indicatori

Nr.de societati de asigurariGrad de penetrare %

Densitate

139$/locuitor

16€/ locuitor

21,7€/ locuitor

29,9€/ locuitor

40,4€/ locuitor

Intre 2000-2004 se constata variatia numarului societatilor de asigurari observandu-se o reducere semnificativa in 2001 cand a inceput sa functioneze Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care a impus noi conditii privind autorizarea societatilor de asigurare-reasigurare.

Gradul de penetrare a asigurarilor calculat ca raport procentual intre valoarea primelor brute incasate din asigurari directe si PIB, reprezinta la sfarsitul anului 2004, 1,46 din PIB. Acesta este un nivel scazut comparativ cu cele inregistrate in tarile Europei Centrale si de Est, cuprinse intre 3 si 5%, sau cu media inregistrata in UE de peste 8%.

Densitatea asigurarilor calculata ca raport intre primele brute incasate si numarul total de locuitori a atins la finele anului 2004, 40,4€/locuitor. In tarile UE gradul de densitate este de 2.110€/locuitor, iar ca medie la nivel mondial 415€/locuitor.

In ceea ce priveste preferinta persoanelor fizice pentru investitii financiare in UE, asigurarile ocupa locul al II-lea cu o pondere de 24,5% in structura portofoliului de investitii, urmate de fondurile de pensii de 13% si fondurile mutuale 10,6%.

In Romania structura portofoliului de investitii al persoanelor fizice conform unui studiu italian Unicredit la sfarsitul anului 2004 consta in:

depozite bancare 63,3%

numerar 14,9%

actiuni cotate la bursa 9,6%

alte titluri de valoare (obligatiuni) 8,3%

asigurari de economisire 3,8%

fonduri mutuale 0,2%


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1568
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site