Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Mecanismul derularii licitatiilor

Comert+ Font mai mare | - Font mai micMecanismul derularii licitatiilor

Licitatia determina interventia mai multor operatori:

organizatorul (beneficiarul): organism public sau privat, care defineste proiectul, cauta finantarea, redacteaza caietul de sarcini (ansamblul conditiilor impuse), alege furnizorul;participantii: firme interesate, doritoare sa raspunda total sau partial conditiilor cerute, inaintandu-si ofertele in acest scop;

castigatorul licitatiei: exportatorul care ofera cele mai bune conditii si cel mai redus pret sau importatorul care ofera cele mai bune conditii si cel mai ridicat pret.

Schema dupa care se desfasoara licitatiile este in general aceeasi.Nu    

Sfarsit

Da

 


Derularea licitatiilor

Trebuie remarcat ca documentul esential in desfasurarea unei licitatii este caietul de sarcini, care contine o serie de elemente legate de: denumirea si caracteristicile tehnico-economice ale produselor ce fac obiectul licitatiei, clauzele ce urmeaza sa fie inserate in contract si informatiile care sa permita potentialilor participanti, intocmirea unei oferte concrete.

Responsabilitatea intocmirii caietului de sarcini cade in sarcina organizatorului, care in cele mai multe cazuri apeleaza la serviciile unei firme de consultanta.

Anuntul de presa trebuie facut de organizatori, astfel incat timpul ramas pana la tinerea licitatiei sa fie rezonabil, dand posibilitatea firmelor interesate sa depuna ofertele. In continutul anuntului se face referire la locul, ziua si ora tinerii licitatiei precum si la unele aspecte legate de marfa ce urmeaza a fi tranzactionata.

Caietul de sarcini este achizitionat contra cost de la firma organizatoare.

Pornind de la conditiile si termenele prevazute in caietul de sarcini, firmele elaboreaza si depun ofertele. Acestea trebuie sa cuprinda: elemente tehnice si comerciale, documentele care sa dovedeasca achizitionarea caietului de sarcini, depunerea garantiilor si plata taxei de participare etc.

Deschiderea ofertelor se face de catre comisia de adjudecare, de regula in prezenta ofertantilor sau a reprezentantilor lor. In primul rand sunt studiate ofertele tehnice, ramanand in cursa numai acei participanti care se incadreaza in normele tehnice impuse de caietul de sarcini. Criteriul esential rezultat din oferta comerciala este nivelul pretului, pe marginea lui purtandu-se tratative intense.

Oferta care in urma procesului de evaluare si comparare se dovedeste a fi cea mai avantajoasa prin prisma aspectelor tehnico-comerciale avute in vedere, este declarata castigatoare. Este intocmit in acest sens un proces verbal de adjudecare.

Firma castigatoare va fi instiintata direct cu privire la hotararea luata, ceilalti participanti fiind informati prin intermediul presei in cazul licitatiilor deschise sau in mod expres cand este vorba de licitatii inchise.

In faza urmatoare, firmele care au pierdut, retrag garantiile bancare.

Organizatorul si firma castigatoare finalizeaza tratativele prin incheierea contractului.

In forma in care au fost prezentate, etapele pe care le presupune mecanismul derularii unei licitatii sunt proprii cu precadere operatiunilor de adjudecare a importurilor de marfuri sau de realizare a proiectelor de investitii. Cu unele exceptii legate de conditiile de participare, de inlocuirea caietului de sarcini cu cataloage sau schite etc, licitatiile de export se desfasoara intr-un mod asemanator.

La o licitatie nu se raspunde ca la o simpla comanda. Este un lucru cert pentru un jurist. Oferta este adeseori realizata de agenti specializati sau de comercianti, care nu evalueaza intotdeauna exact implicatiile propunerii lor. Oferta pentru licitatie reprezinta mai mult o propunere de negociere decat o oferta ,,ferma si definitiva".

Prezenta juristului negociator este indispensabila pentru ca acesta va examina importanta reala a obligatiilor tehnice, comerciale, financiare si juridice. Juristul avizat va citi si apoi va discuta impreuna cu clientul potential termenii ofertei ce pot crea probleme. El    poate clarifica obligatiile contractuale si poate scuti ofertantul de la anumite obligatii costisitoare, chiar imposibil de realizat, poate evalua importanta reala a angajamentelor, poate determina responsabilitatea si riscurile atasate fiecarei clauze. Marile societati folosesc propria lor structura juridica, altele trebuie sa solicite serviciile cabinetelor de avocati internationali.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1589
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved