Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contractul de report

Contracte+ Font mai mare | - Font mai micContractul de report

1. Notiunea si conditiile contractului de reportIn conformitate cu dispozitiile art. 74 din Codul comercial, contractul de report consta in cumpararea pe bani gata a unor titluri de credit care circula in comert si vanzarea lor simultana, cu termen si pe un pret determinat catre aceeasi persoana a unor titluri de aceeasi specie.

Trebuie subliniat ca, din punct de vedere doctrinar, atat titlurile de credit cat si valorile mobiliare au fost plasate in categoria titlurilor comerciale de valoare .

Din definitia contractului de report rezulta ca acesta este un act juridic complex care cuprinde o dubla vanzare: o vanzare ce se executa imediat, iar cea de-a doua este o revanzare cu termen si la un pret determinat.

Potrivit art. 3 pct. 3 C. com. contractul de report este o fapta de comert conexa (accesorie), dobandind comercialitate datorita obiectului si anume titlurilor de credit.

In temeiul acestui contract, o persoana care este proprietara unor titluri de credit sau valori mobiliare care circula in comert - numita reportat - transmite proprietatea acestor titluri sau valori (le da in report) unei alte persoane - numita reportator - in schimbul unei sume de bani, platibila imediat cu titlu de pret. Proprietara titlurilor date in report se transmite de la reportat la reportator, care va suporta, in calitate de proprietar, riscurile de pierdere, furt sau distrugere a acestora.

Totodata, prin acelasi contract, partile convin revinderea unor titluri de credit sau valori mobiliare de aceeasi specie, la un anumit termen, pe un pret determinat, de data aceasta reportatorul fiind vanzator, iar reportatul fiind cumparator. Diferenta dintre cele doua preturi este asa-zisul "pret de report" (sau premiu), constituind remuneratia serviciilor prestate de reportator.

Potrivit legii, reportatorul revinde reportatului titluri de credit de aceeasi specie, iar nu titluri pe care le dobandeste de la reportat .

Operatiunea de report este preferata de persoanele care nu vor sa piarda titlurile pe care le detin asa cum se intampla cand ar vinde titlurile pentru a obtine suma de care acestea au nevoie, de acea aceste titluri vor fi date doar in report. In plus, reportatorul, pentru serviciul prestat, va primi o remuneratie denumita pret de report.

Contractul de report poate fi folosit nu numai de cel care are nevoie de numerar, ci si de acela interesat sa detina temporar anumite titluri de credit (cum este cazul celui care este interesat sa obtina o majoritate intr-o adunare generala). In acest caz, actionarul care detine acele titluri le vinde cu conditia ca cel care le cumpara sa i le revanda la termen, la un pret determinat. Vanzarea se va face la pretul nominal, iar la termen, cu ocazia revanzarii, se va incasa un profit de la cel care le-a folosit, diferenta de suma incasata denumindu-se "deport".

Caracterele juridice ale contractului de report

contractul de report este un contract comercial, intrucat constituie o fapta de comert; art. 3 alin. (3) C. com. considera ca fapta de comert, reportul asupra obligatiunilor de stat sau a altor titluri de credit circuland in comert;

contractul de report este un contract real intrucat, pentru validitatea contractului, art. 74 alin. (2) C. com. impune predarea reala a titlurilor de credit date in report;

contractul de report este sinalagmatic, partile obligandu-se reciproc la o dubla vanzare;

contractul de report are caracter oneros, ambele parti urmarind, direct si indirect, obtinerea unui castig. In mod direct, atat reportatul, cat si reportatorul urmaresc obtinerea pretului titlurilor sau valorilor date in report. In plus, ei urmaresc obtinerea unor beneficii sau profituri prin plasarea avantajoasa a titlurilor sau valorilor;

contractul de report este comutativ, intinderea obligatiilor partilor fiind determinata cu certitudine, de la data incheierii contractului;

contractul de report este translativ de proprietate, intrucat in conformitate cu prevederile art. 74 alin. (2) C. com., proprietatea titlurilor (sau valorilor) se transfera la cumparator.

Conditiile reportului

Pentru incheierea unui contract de report trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

. sa existe un acord de vointa intre reportat si reportator, in sensul unei vanzari pe bani gata si al unei revanzari pe termen;

. manifestarile de vointa privind vanzarea si revanzarea sa fie simultane si sa aiba loc intre aceleasi persoane (reportat si reportator);

. vanzarea si revanzarea sa aiba ca obiect titluri de credit care circula in comert (actiuni, obligatiuni emise de societatile comerciale etc.);

Legea cere ca vanzarea si revanzarea sa priveasca titluri de credit de aceeasi specie, ceea ce inseamna ca revanzarea nu trebuie sa aiba ca obiect titlurile de credit vandute.

Totodata, se cere ca titlurile de credit sa fie predate efectiv de catre reportat reportatorului.

In doctrina dreptului comercial se discuta daca in contractul de report avem un singur pret sau doua preturi.

Avand in vedere prevederile art. 74 C. com. reiese ca exista doua preturi: pretul initial platit de reportator reportatului si pretul la scadenta platit de reportat reportatorului.

Insa, majoritatea autorilor considera ca in contractul de report exista un singur pret, cel convenit de parti si platibil la scadenta. Intr-adevar, prin incheierea contractului de report, reportatul urmareste protejarea titlurilor de credit impotriva oricarui risc creat prin oscilatia preturilor. Acest lucru se realizeaza prin fixarea unui pret in chiar momentul incheierii contractului si care va fi platit pentru redobandirea titlurilor de credit .

2. Conditiile de validitate

Asemeni oricarui contract si contractul de report pentru a fi valabil trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art. 948 C. civ., si anume: consimtamant, capacitate, obiect si cauza.

Consimtamantul. Contractul de report are la baza acordul de vointa intre reportat si reportator, in sensul unei vanzari pentru bani gata si a unei vanzari cu termen.

Vanzarea si revanzarea trebuie sa fie simultane, iar manifestarea de vointa sa se produca intre aceleasi persoane. Pentru a fi valid contractul este necesara predarea reala a titlurilor sau valorilor date in report.

Capacitatea partilor. In cazul contractului de report, atat reportatul, cat si reportatorul trebuie sa aiba deplina capacitate de exercitiu. Intrucat acest contract este comercial prin efectul legii, calitatea de comerciant a partilor este lipsita de semnificatie (art. 3 pct. 3 C. com.).

Obiectul contractului. Vanzarea si revanzarea trebuie sa aiba ca obiect material titluri de credit care sunt in comert.

Efectele contractului de report

Efectele contractului de report se refera, in principal, la transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de credit si fructele civile ale acestora.

Potrivit art. 74 alin. (3) C. com. proprietatea asupra titlurilor de credit care fac obiectul contractului de report "se transfera la cumparator". Astfel, el cuprinde doua operatii de vanzare si opereaza un dublu transfer de proprietate: primul intre reportat si reportator pe bani gata, iar al doilea intre reportator si reportat, la termen.

. Obligatiile reportatului

a) reportatul trebuie sa predea reportatorului titlurile de credit date in report; predarea trebuie sa fie reala, si nu o predare simbolica.

b) reportatul trebuie sa achite reportatorului pretul determinat, la termenul stabilit pentru vanzarea titlurilor de aceeasi specie; in jurisprudenta s-a stabilit ca, daca la scadenta reportului, nici reportatul nu ofera pretul si nici reportatorul nu transmite titlurile de aceeasi specie, revanzarea se considera rezolutionata, fara daune, fara a afecta validitatea primei vanzari .

. Obligatiile reportatorului

a) reportatorul are obligatia sa achite reportatului pretul convenit pentru titlurile primite in report; deoarece titlurile sunt date in report "pe bani gata", plata acestora se face la semnarea contractului.

b) reportatorul este obligat sa preia de la reportat titlurile date in report; aceasta obligatie este corelativa obligatiei reportatului de a preda titlurile, fara de care contractul nu este valid incheiat.

c) reportatorul va restitui reportatului fructele civile, daca partile au convenit astfel.

. Fructele civile ale titlurilor

In cursul duratei contractului, titlurile de credit pot produce anumite fructe civile (dobanzi, prime, dividende).

Daca in contractul de report nu s-a prevazut altfel, fructele civile produse de titlurile de credit se cuvin reportatorului.

Insa, art. 74 alin. ultim Cod comercial arata ca partile pot conveni ca fructele civile sa revina reportatului, derogand astfel de la regula de drept comun.

Incetarea contractului de report

Contractul de report inceteaza ca urmare a producerii efectelor sale, la termenul stabilit de parti. La scadenta, reportatorul transmite proprietatea asupra unor titluri de credit de aceeasi specie, iar reportatorul va plati determinat.

Potrivit legii, la implinirea termenului pentru revanzare, partile, prin acordul lor de vointa, pot sa prelungeasca contractul de report pentru o alta durata, cu pastrarea conditiilor initiale ale contractului.

Art. 75 din Codul comercial prevede ca prelungirea poate avea loc pentru unul sau mai multe termene succesive.

Prin urmare, contractul de report poate fi prorogat, reinnoit sau supus deportului :

prorogarea este o operatiune juridica prin care se amana scadenta revanzarii pe unul sau mai multe termene (pretul de revanzare ramane neschimbat);

reinnoirea intervine la expirarea reportului si are ca obiect titluri care difera prin continut sau specia lor, presupunand o predare efectiva a titlurilor (este o novatiune prin schimbarea obiectului contractului);

deportul este o operatiune inversa reportului si intervine pentru satisfacerea nevoilor pe termen, de credit ale unei persoane: operatiunea juridica privind deportul intervine pentru satisfacerea nevoilor unei persoane de a realiza un anumit stoc de actiuni in vederea exercitarii dreptului de optiune la o noua emisiune ori pentru a obtine majoritatea de voturi in adunarea generala a actionarilor.O. Capatana, B. Stefanesccu, Tratat de drept al comertului international, vol. II, Editura Academiei, 1987, p.

75; St.D. Carpenaru, Drept , op. cit., p. 503.

St.D. Carpenaru, Drept , op. cit., p. 484.

St.D. Carpenaru, Drept , op. cit., p. 485.

I. Schiau, Curs , op. cit., p. 325.

S. Angheni, M. Volonciu, C. Stoica, op. cit., p. 420.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3197
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved