Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Concurenta

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Concurenta

Aparitia societatilor transnationale creeaza noi forme de competitie in economia mondiala. Deosebit de acuta este concurenta dintre "noi venitii" (filialele firmelor straine) si marile firme autohtone: primele incearca sa castige o pozitie, iar ultimele sa o apere pe cea veche.



Filialele societatilor straine in S.U.A. suporta direct impactul cu gigantii americani, rigorile concurentei americane. Ele incearca, adesea, sa suplineasca diferenta de talie, recurgand la diverse forme de asociere cu intreprinderi americane. Cazurile cand filialele societatilor straine se mentin cu forte proprii sunt atunci cand au un anumit avans tehnologic. Filiala americana a lui Royal Dutch-Shell este un exemplu in acest sens. Ea reuseste sa furnizeze societatii-mama cea mai mare parte a profiturilor obtinute. La fel stau lucrurile si cu filiala din S.U.A. a societatii franceze de aluminiu Pechiney, care s-a mentinut in lupta cu societati americane mult mai mari. In schimb, filialele japoneze se bucura de mai mult succes in S.U.A. Beneficiind de o talie superioara, dar mai ales, de un avantaj tehnologic pe linia robotizarii, incepand cu anii '80, ele si-au sporit considerabil prezenta.

In ceea ce priveste filialele americane instalate in Europa, ele beneficiaza de conditii de concurenta avantajoase; uriasul potential financiar al societatii-mama, avansul lor tehnologic si, mai ales, cel de ordin managerial reprezinta tot atatea atuuri in mainile acestor filiale. Ca o consecinta logica, ele au sanse reale de a obtine o rata a profitului superioara, avand deci posibilitati de dezvoltare. Filialele americane ocupa o pozitie favorabila in sectoare de "varf" in tarile Uniunii Europene[1].

O alta forma de concurenta pe piata mondiala este aceea dintre filialele diferitelor societati. Deosebit de indarjita devine lupta dintre aceste filiale atunci cand se intalnesc in aceiasi tara sau zona. In Europa, filialele americane si cele japoneze se confrunta adesea, folosind tactici din cele mai agresive. Nu o data, lupta in exterior se desfasoara intre firme avand aceiasi tara de origine. Aceasta forma de concurenta scoate cel mai bine in evidenta caracterul cosmopolit al capitalului.

Societatile transnationale determina, asadar, o adancire a concurentei pe piata mondiala, forme noi adaugandu-se celor vechi. Concurenta se desfasoara nu numai la nivelul produsului finit, din ce in ce mai mult, chiar la nivelul factorilor de productie.



Patrick Soffre - "Comprendre La Mondialisation De L'Entreprise", Ed. Economica, Paris, 1994, pag. 306.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 948
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved