Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Delimitari micro-macroeconomice

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Delimitari micro-macroeconomice

Microeconomia se ocupa cu studiul comportamentului agentilor economici individuali, opereaza cu variabile micro: (Ex. producerea unui bun, pretul bunului respectiv, cantitatea consumata din bunul respectiv.) Nivelul acestor variabile poate fi observat in mod direct.



Macroeconomia se ocupa cu studiul economiei nationale si economie mondiale, precum si modul in care se formeaza si evolueaza agregatele (indicatorii) macroeconomici.

Scopul teoriei macroeconomice este acela de a explica venitul total, productia totala si utilizarea globala a fortei de munca precum si preturile medii. De asemenea, teoria macroeconomica mai studiaza efectele pe care le au actiunile de reglementare ale puterii publice (impozite, cheltuieli publice, deficit public) asupra veniturilor totale si ansamblului locurilor de munca.

Indicatorii la nivel microeconomic prezinta variabile palpabile, observate in mod direct, au existenta de sine statatoare. In tip ce la nivel macroeconomic (in ansamblu) explicatiile prin variabile macroeconomice sunt abstractizate, care ne permit cunoasterea comportamentului economiei nationale. Nivelul lor nu este observabil direct ci se obtine prin sistematizari, agregari pornind de la variabilele microec. corespunzatoare .

In general se considera ca exista 4 indicatori (agregati) macroec. prin nivelul si evolutia carora putem sintetiza starea economiei nationale.

Rata de crestere PIB;

Rata inflatiei (nivelul preturilor)

Rata somajului (gradul de ocupare)

Situatia balantei de plati externe

Desi variabilele macroec. prezinta unele abstractizari, ele trebuie sa aiba o determinare cantitativa deoarece numai astfel se poate asigura comparatia situatiilor in timp in spatiu sau in nivel organizatoric.

Pe de alta parte permite cuprinderea variabilelor in modelele de optimizare, prognoza si simulare.

Rezolvarea astfel de modele implica cunoasterea modelului cantitativ al variabilelor. Masurarea proportiilor si corelatiilor macroeconomice se poate realiza doar cu determinari cantitative a variabilelor macroeconomice.

Masurarea agregatelor macroeconomice se realizeaza pornind de la nivelul microeconomic printr-un proces de sistematizare a activitatilor si bunurilor create, agregarea acestor operatii este realizata in cadrul statisticii macroec.

In acest scop statistica macroeconomica a elaborat un sistem de nomenclatoare, clasificari care permit atat masurarea dupa criteriul unitar, cat si agregarea indicatorilor pana la nivel macroeconomic.

Elementul central al statisticii macroeconomice il constituie masurarea rez. ac. ec. care se realizeaza in cadrul SCN, sistem folosit de organismul international de majoritatea tarilor lunii inclusiv de Romania.



Ex. Pret la nivel micro - palpabil, iar la nivel macro - nu exista (nu se reprezinta in lei ci in % - rata inflatiei)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved