Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ECONOMIE EUROPEANA

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ECONOMIE EUROPEANA

Bilateralism , regionalism , multilateralism in relatii comercale

I . Bilateralism prin relatii externe



II . Regionalism in desfasurarea activitatiilor economice si in derularea relatiilor externe

III . Multilateralism in relatiile comerciale internationale

Protectionismul si comertul international liber    :

Pe parcursul dezvoltarii internationale s-au inregistrat 2 cicluri de dezvoltare

marcat de protectionism

marcat de comertul liber

O taxa vamala sprijina productia interna , dezavantajeaza pe proprii consumatori , iar daca tara are o pondere mare in importul mondial , ii imbunatateste raportul de schimb . Pentru tara care exporta raportul este invers tarii care impune taxa vamala pentru care se creeaza avantaj .

Tara importatoare reduce productia , creeaza somaj si deterioreaza raportul de schimb . Pentru a se evita masurile de protectie in lant si pierderile care ar urma sa rezulte , tarile au ajuns la concluzia ca e mai bine sa negocieze intre ele .

I . Negocieriile bilaterale :

In evul mediu au existat mai multe tipuri de negocieri comerciale . In aceea perioada monarhiile isi foloseau puterea lor suverana pentru a controla comertul exterior . Monarhul avea un singur scop : sa acumuleze in tezaurul personal cat mai mult aur .Acest fenomen se numeste mercantilism . Mercantilismul a fost puternic atacat in sec.XVIII-XIX clasa mijlocie , clasa aflata in formare si care a imbratisat ideea libertatii individuale si principiul laissez faire . Acest principiu s-a raspandit in deosebi in perioada industrializarii rapide inaugurata de catre Anglia in prima jumatate a sec . XIX . Pe baza acestui principiu al libertatii individuale in sec . XIX au aparut zone de comert .

Aceste zone au oferit posibilitatea partenerilor la actul comercial international de a schimba marfuri si servicii recurgand la anumite concesii . Ca unrezultat al dezvoltarii industriei engleze in Europa si indeosebi in S.U.A. au aparut reactii in vederea dezvoltarii industriei proprii . Atat S.U.A. cat si Germania au adoptat tarife vamale de protectie . Din acel moment protectia pietelor interne prin tarife vamale a devenit o practica acceptata in comertul international . Totusi aceste tendinte au condus la nasterea unui nou curent intitulat nationalism militant .

Dupa aceasta conflagratie mondiala nationalismul economic tinde sa devina din nou dominant .

Protectionalismul economic a atins punctul culminant in 1930 cand S.U.A. au adoptat Hawley-Smoth , potrivit caruia nivelul mediu al taxelor la import a ajuns 53% . Somajul si haosul economic din timpul crizei economice in 1929 au determinat o schimbare fundamentala a atitudinii S.U.A. fata de problematica schimburilor comerciale internationale .

Actul acordurilor comerciale (1934) consacra pentru prima data principiul reciprocitatii bilaterale a concesiilor vamale . S.U.A. a adoptat principiul clauzzei natiunii celeli ma favorizate . Aceasta regula a concesiilor bilaterale suferea de dezavantajul ca furnizorii pe piata americana beneficiare de taxa vamala mai reduse in S.U.A. fara sa ofere nimic in schimb .

Regionalism à regionalismul reprezinta o tendinta nou aparuta in comertul international dupa cel de-al doilea razboi mondial in domeniul comertului international dupa conflagratia mondiala s-au manifestat doua tendinte :

a)      Globalizarea pietei promovata de SUA in cadrul acordului general de tarife si comert prescurtat G..A.T.T. si mai tarziu in 1955 in cadrul O.M.C ( Organizatia Mondiala a Comertului )

b)      Creearea de organisme economice regionale promovate mai intati de statele europene si apoi de state de pe alte continente .

Regionalizarea si globalizarea sunt tendinte complementare

Prima etapa a regionalizarii comertului international a debutat in europa prin creearea comunitatilor europene .

A doua etapa se sirueaza la mijlocul anilor `80 si are ca initiata S.U.A. . Ca raspuns la regionalizarea Europeana S.U.A. au creat o zona de liber schimb la nivelul nord american , fondand NAFTA acordul de liber schimb american . Din NAFTA fac parte SUA , Canada si Mexic

In europa exista U.E. care cuprinde 27 de tari membre : Franta , Germania , Italia , Belgia , Olanda , Luxemburg , Marea Britanie , Irlanda , Danemarca , Grecia , Spania , Portugalia , Austria , Finlanda , Ungaria , Cehia , Slovacia , Slovenia , Polonia , Estonia , Letonia , Lituania , Cipru , Malta , Suedia , Romania , Bulgaria .

A doua organizatie regionala EFTA asociatia europeana a liberului schimb a luat fiinta in 1959 prin semnarea tratatului de la Soklom de catre : Anglia , Suedia , Norvegia , Austria , Danemarca , Elvetia si Portugalia .

In prezent efta mai are 4 membrii : Elvetia , Islanda , Lichenstain si Norvegia .

In America Latina a fost infiintata o piata comuna a Sudului prescurtat MERCOSUR la care participa 4 tari : Argentina , Brazilia , Parguai , Unguai . In zona Pacificului ( Asia ) a fost fondata Asociatia Natiunilor dinb Asia de S-E ( ASEAN ) in 1967 si avand ca membrii in acea perioada 5 state . O alta forma de integrare regionala o rep[rezinta formul de cooperare Asia Pacific (APEC) . In Africa exista o grupare regionala si anume comunitatea economica africana creata in 1991 .

Integrarea economica este un proces contradictoriu pe de o parte preferintele comerciale se extind doar la nivelul participantilor determinand uneori discriminare si practici protectioniste iar pe de alta parte gruparile integrationiste sprijina evolutia catre un comert mai liber intre parteneri .

Regionalismul reprezinta o prioritate a prezentului dar mai ales a viitorului . Miajoritatea economistiilor apreciaza ca zonele de liber schimb aparute in urma regionalizarii fac liberalizarea comerciala si de durata pentru ca :

à GAT-ul are o serie de limite intrucat nivelul taxelor vamale este limitat si reprezinta doar unul din instrumentele de protectie

à flexibilitatea este mai mare cand sunt doar cateva tari membre ale gruparii si mai dificila in cadrul negocierilor GAT .

2) Multilateralismul à negocierile bilaterale au fost inlocuite la acest inceput de mileniu cu negocieri

multilateralismului .

Factorii ce influenteaza multilateralismul :

liberalizarea accentuata a schimburilor comerciale

dezvoltarea tot mai accentuata a pietelor de capitaluri

internationalizarea productiei si distributiei marilor societati transnationale .

Procesul de Globalizare a vietii economice bazat pe negocieri multilaterale demonstreaza ca economia mondiala se afla intr-o continua restructurare . In cadrul negocierii multilaterale desfasurate sub .. GAT au fost stabilite urmatoarele reguli :

1>    clauza natiunii celei mai favorizate ( acest principiu trebuie extins automat si neconditionat in comertul cu toate tarile membre ale GAT )

2>    Tariful vamal este principalul instrument de protectie a economiei nationale

3>    Tarile vor negocia intre ele in cadrul unor unde de negocieri multilaterale , reducerea taxelor vamale si alte masuri de negocieri multilaterale .

4>    Regula tratamentului nato potrivit carora produsele provenind din import dupa ce au fost supuse taxelor trebuie tratate ca si marfurile nationale similare .

In cadrul undelor GAT cea mai importanta runda a fost Runda.(1986-1994) la sfarsitul Rundei s-a luat decizia infiintarii OMC care incepand din 1995 a preluat prerogativele GAT .

OMC indeplineste urmatoarele functii :

à faciliteaza punerea in practica a acordurilor negociate in cadrul GAT si a altor acorduri negociate in alte cadruri

à asigura un fond de negocieri intre tarile membre

à aplica un sistem unitar de reguli si proceduri pentru reglementarea neintelegerilor si diferentelor

à examineaza periodic politicile comerciale ale tarilor membre

Procese integrationiste in Europa :

Problematica integrarii economice in Europa ( continut si cauze )

Integrarea europeana ( evolutie si forme de concretizare )

Aparitia , evolutia si dezvoltarea U.E.

Asociatia Europeana a ;iberului schimb ( EFTA ) sau AELS

Realizarea spatiului economic european ; zona de liber schimb in Europa de V

1) Problematica integrarii europene :

Integrarea economica este un fenomen specific sec.XX ca proces contemporan integrarea economica apare dupa cel de al II-lea Razboi Mondial

Integrarea economica este un proces complex de dezvoltare a economiei contemporane , care se bazeaza pe o treapta noua superioara a si specializarii economiilor dintre diferite state , ca urmare a Revolutiei Tehnico-Stiintifice contemporane .

Trasaturi specifice ale integrarii , creearea unor ansambluri economice vaste care sa permita o productivitate sporita a muncii si o calitate sporita a marfurilor

Integrarea presupune eliminarea progresiva a discriminarilor in raporturile economice dintre state

Elementele economice pot fi apreciate drept integrate daca relatiile dintre ele devin stabile si eficiente din punct de vedere economic

Integrarea trebuie sa conduca la unificarea completa a economiilor tarilor participante

Elementele integrarii :

1> Proces complex de dezvoltare a economiei care are ca rezultat creearea unui sistem bine articulat

2> Aparitia legaturilor de dependenta si interdependenta

3> Rolul hotarator al evolutiei tehnico-stiintifice contemporane

4> Integrarea nu trebuie privita ca un proces static ci ca unul dinamic evolutiv

Cauzele integrarii**EXEMEN

1* Eliminarea contradictiei dintre posibilitatile tot mai mari de sporire a productiei si capacitatea redusa a pietelor nationale de absortie a acestei productii

2* Intensificarea concurentei pe plan national a determinat concentrarea productiei si capitalurilor prin aparitia unor firme sau grupuri de firme puternice ca in plina dezvoltare s-au lovit de limitele si restrictiile impuse de granitele nationale

3* Integrarea europeana a fost determinata si de concurenta puternica din partea SUA si Japoniei care potrivit tarilor E-Europene reprezentau un pericol permanent pentru economie

4* Numai in comun tariloe europene pot promova cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii moderne

5* Aparitia pe piata si dezvoltarea unor firme multinationale a creat un spatiu favorabil cu mult largit pentru extinderea externa prin integrare economica a Statelor

6* Unele cauze politice

Gradele integrarii economice :

1>    Gradul de integrare este influentat si determinat de legile pietei concurentiale

2>    Presupune implicarea in procesul integrarii a institutiilor interguvernamentale si al autoritatilor supranationale

3>    Uniunea politica prin adoptarea unei constitutii Constitutia Europeana care in defineste cetatebia europeana

Pentru ca acest proces in 3 grade sa aiba loc , tarile integrate trebuie sa dovedeasca bunavointa prin supunerea acestor forme de integrare Referendumului national .

Formele simple si complexe ale integrarii economice :

1>    Zona de comert liber = presupune integrarea a doua sau mai multe tari prin inlaturarea barierelor dintre ele

2>    Uniunea vamala = inlaturarea barierelor intre tarile membre si adaptarea unui tarif unic pentru tarile membre

3>    Piata comuna = integrarea pe langa uniunea vamala libera circulatie a bunurilor si serviciilor , persoanelor si capitalurilor intre tarile membre

4>    Uniunea economica = pe langa elementele specifice pietei comune presupun realizarea unui anumit grad de integrare si armonizare a politiciilor economice

5>    Uniunea politica = care presupune aparitia unui nou stat ce inglobeaza tarile integrate cu politici economice supranationale cu institutii cumunitare si cu o constitutie proprie

Avantajele integrarii la nivel microeconomic si macroeconomic :

Integrarea declanseaza urmatoarele etape :

conduce la reducerea costurilor pentru intreprindere si la scaderea preturilor

introduce o mai mare restructurare a productiei si obliga intreprinderile sa satisfaca intr-o masura mai mare si cu economii la costuri la cerintele consumatoriilor

Presiunea concurentiala de pe piata obliga intreprinderile sa-si intensifice procesul de inovatie in domeniul produselor si al tehnologiilor

Efectele la nivel macroeconomic ale integrarii :

cresterea puterii reale de cumparare a populatiei prin reduceri de preturi

stimularea investitiilor private

degrevarea bugetului public de unele cheltuieli

ameliorarea pozitiilor concurentiale ale firmelor tarilor integrate

creearea de noi locuri de munca

Integrarea europeana . Evolutie si forme de concretizare

Europa de azi este rezultatul dezvoltarii istorice , economice , culturale , politice si religioase a mai multor popoare .

Ideea unitatii tarilor europene a aparut dupa cel de al II-lea razboi mondial ca raspuns la blocul sovietic Franta , Marea Britanie , Belgia , Olanda si Luxemburg au semnat la 17 martie 1948 tratatul privind UEO ( Uniunea Europei Occidentale ) prin care s-a decis sa se actioneze in comun pentru apararea securitatii tarilor membre .

In anul urmator la 5 mai 1949 guvernele tariilor membre UEO impreuna cu Danemarca , Italia , Norvegia , Irlanda si Suedia au adaptat conventia privind crearea primului organism politic .

V European C.E. ( Consiliul Europei ) cu sediul la Strasbourg .

In Europa Occidentala a luat nastere prima orghanizatie economica internationala cu caracter integrationist . Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului ( C.E.C.O. ) a luat fiinta in 1951 prin semnarea tratatului de la Paris de catre Franta , Germania , Italia , Belgia , Olanda si Luxemburg si a avut drept scop promovarea unei piete comune pentru comertul cu carbune si productiei siderurgice si tarile membre .

A doua etapa a procesului de integrare economica V Europeana s-a produs prin semnare la Roma in anul 1957 a doua tratate cu privire la comunitatea europeana a energiei atomice EURATOM si Tratatul privind piata comuna europeana (CEE) . Membre Fondatoare , tarile fondatoare CECO .

EURATOM-ul prevedea unirea eforturilor pentru utilizarea pasnica a energiei nucleare si constituirea unei piete comune pentru echipamente nucleare . C.E.E. si-a propus urmatoarele principii fundamentale , unitatea dintre tarile membre realizata pe baza de egalitate si fara discriminare , garantarea limbii fundamentale , libera circulatie a fortei de munca si capitalelor si solidaritatea statelor membre .

Aparitia , evolutia si dezvoltarea U.E.:

Comunitatea economica europeana a creat un set special de institutii care sa gestioneze afacerile sale .

* Consiliul ministerial , comisia europeana , parlamentul european , curtea de justitie 1974 consiliul european .

Anul 1973 reprezinta prima largire a comunitatii economice europena la comunitate aderand Marea Britanie , Danemarca si Irlanda .

A doua extindere a avut loc in 1981 prin aderarea Greciei si 1986 prin aderarea Spaniei si Portugaliei. Dupa mai multe runde de negocieri 1993 a fost semnat la Mastricht tratatul asupra U.E. care a intrat in vigoare in 1993 . Tratatul aduce modificari si completari celor 3 tratate semnate anterior .

- 1951 C.E.C.O.

- 1957 EURATOM , C.E.E.

C.E.E. se va numi simplu C.E. ( Comunitatea Europeana ) , iar cele 3 C.E.C.O. , EURATOM si C.E. se vor numi comunitatile europene dupa intrarea in vigoare si aplicarea tratatului C.E. au primit denumirea de U.E .

Cele 3 comunitati europene s-au numit primul pilon al U.E. sau pilonul central , la care s-au adaugat prin tratatul de la MAASTRICHT alti 2 piloni .

PESC pe de o parte si de alta cooperarea juridica si politica .

Elementele de noutate ale tratatului de la MAASTRICHT :

à realizarea unui calendar pentru crearea

à a instituit notiunea de cetatenie europeana

à a conferit parlamentului european noi puteri puterea de codecizie cu consiliul european

à cei doi piloni interguvernamentali

à a introdus procedura de vot cu o majoritate calificata .

Principiile activitatii U.E.

1) Subsidiaritatea uniunea isi asuma numai sarcinile pe care le poate rezolva mai bine : problemele de securitate comuna

2) Codecizia si solidaritatea codecizia referindu-se la adoptarea deciziilor si a raspunderii comune

3) A treia largire a U.E. a avut loc in 1995 prin aderarea urmatoarelor tari : Suedia , Austria si Finlanda



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1059
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved