Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Politica bugetara

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Politica bugetara





In societatea contemporana rolul statului in economie a capatat o tot mai mare amploare, astfel ca si modalitatea prin care acesta intervine, in mod direct, asupra activitatii economice a inceput sa fie reglementata cat mai riguros. Bugetul de stat, instrumentul prin care statul influenteaza mersul economiei, a devenit in aceste conditii obiectul unei noi politici economice, si anume politica bugetara.

Politica bugetara in sens larg cuprinde urmatoarele politici: politica fiscala, politica alocativa (sau politica bugetara in sens restrans) si politica soldului bugetar, vizand finantarea deficitelor si valorificarea excedentelor bugetare, iar printre instrumentele politicii bugetare se numara: variatia nivelului si/sau structurii cheltuielilor publice; modalitatile de acoperire a deficitului bugetar etc.


Fundamentare

Crestere economica +6,5%;

Formarea bruta de capital fix +13,0%;

Castigul salarial mediu brut +12,3%

Numarul mediu de salariati +2,0%

Rata somajului 4,3%

Deficit bugetar 2,7%


Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 39,3% din PIB, in crestere cu 2,4 puncte procentuale fata de anul 2007. Pe categorii, principalele impozite au avut avea urmatoarea evolutie:

In ceea ce priveste veniturile din impozitul pe venit si salarii, se estimeaza ca acestea au crescut cu 0,5 puncte procentuale (de la 3,5% din PIB in 2007, la 4,0% in 2008, mentinandu-se la acest nivel si pe termen mediu). Cresterea a fost determinata, in principal, de cresterea castigului salarial mediu brut si a numarului mediu de salariati in perioada de prognoza.

Desi in termeni nominali veniturile din impozitul pe profit s-au estimat ca au crescut, ponderea in produsul intern brut in anul 2008 fata de anul 2007 a ramas constanta (2,9%).

Veniturile din contributiile de asigurari sociale continua sa detina ponderea cea mai mare in produsul intern brut, inregistrand o crestere de 1,4 puncte procentuale (de la 9,5% in anul 2007, la 10,9% in anul 2008).

Pentru anul 2008, s-a preconizat reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 6 puncte procentuale cumulat (angajat si angajator), distribuite astfel: 1,5 puncte procentuale la bugetul asigurarilor sociale de stat; 2,0 puncte procentuale la bugetul asigurarilor pentru somaj; 1,8 puncte procentuale la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate; 0,7 puncte procentuale la bugetul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale.

Veniturile din taxa pe valoarea adaugata au cunoscut o usoara crestere de 0,2 puncte procentuale in 2008 fata de 2007.

Nivelul veniturilor din accize a simtit o usoara scadere de 0,2 puncte procentuale in conditiile continuarii procesului de armonizare cu legislatia europeana, aprecierii cursului de schimb si reducerii consumului la alcool si tutun.



Graficul 3. Veniturile bugetului general consolidat 2004-2008

(mld lei / % din PIB)


Cheltuielile bugetului general consolidat

Au fost estimate la 42% din PIB in 2008.

Guvernul si-a propus pentru 2008 scaderea ponderii cheltuielilor de personal in produsul intern brut, in scopul sustinerii procesului dezinflationist. Pe termen mediu, s-a avut in vedere reducerea in continuare a ponderii cheltuielilor de personal pana la nivelul de 5,6% din PIB in 2010.

Dobanzile s-au mentinut la aproximativ acelasi nivel cu cel din anul 2007 (0,9% in produsul intern brut fata de 0,8% in anul 2007).

Subventiile au reprezentat 1,5% din P.I.B. in 2008, iar tendinta de scadere a ponderii acestora va continua pana la 1,0% in 2010, in conditiile retragerii treptate a statului din economie si intaririi mecanismelor de piata.

Transferurile au continuat sa detina ponderea cea mai mare in produsul intern brut (18,5% din P.I.B.), cu 1,7 puncte procentuale in crestere fata de anul 2007 in conditiile cresterii reale a pensiilor.

De asemenea, guvernul si-a propus imbunatatirea considerabila a politicii de cheltuieli prin directionarea fondurilor publice pentru sustinerea cresterii economice. Astfel, pentru 2008, s-a estimat o crestere a cheltuielilor de capital de la 5,5% din produsul intern brut in anul 2007, la 6,5% din P.I.B in 2008.

Exemple pe domenii in 2008: 6% din PIB pentru educatie si cercetare; 4,5% din PIB pentru sanatate; 2,7% din PIB pentru agricultura; 4% din PIB pentru transporturi; 1,5% din PIB pentru servicii si locuinte

Din bugetul asigurarilor sociale de stat: 7,3% din PIB pentru pensii in 2008


Graficul 4. Cheltuielile bugetului general consolidat 2004-2008

(mld lei / % din PIB)

Politica fiscal bugetara in perioada 2008-2010

Viziunea Guvernului in domeniul politicii fiscale este centrata pe:

asigurarea unui rol stimulativ al taxelor si impozitelor

consolidarea finantelor publice, in vederea sporirii rolului sau stabilizator prin reducerea deficitelor structurale

imbunatatirea conditiilor pentru functionarea simetrica a stabilizatorilor automati.

asigurarea unui mediu nediscriminatoriu, concentrandu-se pe masuri de consolidare a simplitatii, transparentei si predictibilitatii sale.

Reducerea in continuare a ratelor contributiilor la asigurarile sociale este justificata de intentia de diminuare a inclinatiei agentilor economici de a pastra activitatile in economia gri, pentru a da un impuls pozitiv evolutiilor pietei muncii, contribuind in paralel la atingerea scopurilor formulate in Strategia Lisabona relansata.

Deficitul structural al bugetului va ajunge la un nivel de 0,9 procente din PIB in 2011, respectand prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere revizuit, implicand o marja de siguranta suficienta pentru a evita depasirea nivelului de 3 la suta din PIB in conditiile aparitiei unor socuri asimetrice la adresa cresterii produsului intern brut.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 393
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved