Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Taxele Vamale

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Taxele Vamale ca impozite indirecte=venituri fiscale ale bug.de stat. Sunt percepute asupra marfurilor in momentul in care acestea trec granitele vamale ale tarii in scopul importului exportului sau tranzitului. Avand in vedere interesul pentru dezvolatarea exportului, tara noastra aplica numai taxe vamale de import, care sunt stabilite si percepute in conformitate cu tariful vamal de import al Romaniei. Tariful vamal reprezinta un tabel care cuprinde nomenclatura combinata a marfurilor, taxele vamale exprimate in procente, precum si cele rezultate prin aplicarea masurilor tarifare preferentiale prevazite in reglementarile legale.



Platitorii taxelor vamale sunt ag.ec. pers.jur. si fiz.care realizeaza operatiuni de import. Importul consta in intrarea in tara a marfurilor straine si introducerea acestora in circuitul economic. La importul marfurilor autoritatea vamala realizeaza procedura de vamuire si de incasarea a datoriei vamale aferente drepturilor de import (taxe vamale, accize, TVA si orice alte sume care se cuvin statului), aplicand si masuri de politica comerciala.

Cotele de impunere sunt prevazute in tariful vamal de import al ro. si sunt exprimate in procente (diferentiate pe marfuri sau grupe de marfuri care fac obiectul taxarii: marfuri agro-alimentare, industriale, produse finite, materii prime etc.) aplicabile la baza de calcul exprimata in lei. tariful vamal este cel in vigoare la data inregistrarii declaratiei pentru stabilirea valorii in vama. Cotele cele mai frecvente sunt cuprinse intre 10-30%. In general taxele vamel de import sunt mai mari pentru produsele finite decat cele pentru materii prime si semifabricate. Ministerul finantelor poate stabili suprataxe vamale de import cu caracter temporar in cazul in care importurile de marfuri pot prejudicia grav productia interna. Suprataxa vamala, in cazul in care exista, se calculeaza la valoarea in vama a bunurilor si se adauga la taxa vamala datorata pentru aceste bunuri.

Baza de calcul a taxelor vamale o reprezinta valoarea in vama a marfurilor importate. Aceasta se determina si se declara de catre importatori direct sau prin reprezentantii autorizati ai acestora, care sunt obligati sa depuna la biroul vamal o declaratie de valoare in vama insotita de celelalte documente necesare vamuirii (factura externa pentru marfa, transport si asigurare in functie de conditia de livrare etc.) Importatorul nu este obligat sa depuna declaratii pentru valoare in vama atunci cand:

- valoarea marfurilor nu depaseste echivalentul sumei a 100 de euro;

- valoarea marfurilor importate este stabilita prin reglementari vamale in suma fixa.

La valoarea in vama in masura in care acestea au fost efectuate dar nu au fost cuprinse in costul marfii se includ:

- cheltuieli de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana

- cheltuieli de incarcare, descarcare si de manipulare conexe transportului aferente parcursului extern

- costul asigurarii pe parcursul extern.

In cazul marfurilor ale caror preturi definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere valoarea in vama se determina pe baza facturii pro-forma emisa de furnizor cu preturile cunoscutre la data intocmirii acesteia, urmand ca in termen de 150 de zile de la data declaratiei vamale sa se depuna factura definitiva pe baza careia se fac regularizarile privind obligatiile de plata in vama. Transformarea in lei a valorii in vama se face la cursul de schimb stabilit si comunicat de BNR in penultima zi lucratoare a saptamanii anterioare depunerii declaratiei anterioare.

Cand biroul vamal are indoieli privind exactitatea informatiilor sau a documentelor furnizate pentru determinarea valorii in vama acesta poate solicita importatorului sa prezinte justificari suplimentare, inclusiv documente sau alte evidente. Daca informatiile prezentate nu sunt in masura sa dovedeasca exactitatea vaslorii declarate, biroul vamalare dreptul sa depuna determinarea valorii pe baza pretului de tranzactie. Inainte de a lua o decizie finala biroul vamal ciomunica importatorului in scris, la cerere motivul refuzului. In acelas mod se procedeaza si in cazul in care importatorul nu prezinta documentele solicitate de autoritatea vamala. In sit. in care determinarea definitiva a valori n vama nu se poate efectua imediatimportatorul are dreptul de a ridica marfurile din vama la cerere, cu conditia sa constituie o garantie baneasca sau bancara acceptata de autoritatea vamala. Daca intermen de 30 de zile de la ridicarea marfii importatorul nu prezinta documente concludente privind determinarea valorii in vama autoritatea vamala procedeaza la executarea garantiei.

In cazul marfurilor importate pentru care legea prevede drepturi de export, precum si in cazul plasarii marfurilor intr-un regim de admitere temporara cu exonerarea partiala de drepturi de import, datoria vamala ia nastere in momentul inregistrarii declaratiei vamale.

Cuantumul drepturilor de import se stabileste pe baza elementelor de taxare din mopmentul nasterii datoriei vamale.Pt asigurarea platii datoriei vamale, autoritatea vamala poate solicita constituirea unei garantii vamale. Garantia se depune de catre debitorul vamal sau de catre o terta persoana. Ea poate fi constituita dintr-un depozit banesc sau printr-o scrisoare de garantie bancara, emisa de o banca agreata de autoritatea vamala.

Datoria vamala se achita inainte de acordarea liberului de vama, in cazul regimurilor vamale definitive, precum si in cazul in care regimul vamal suspensiv se incheie la termen. dupa ce datoria vamala a fost achitata, debitorul vamal poate solicita restituirea garantiei disponibile.

Liberul de vama se acorda dupa efectuarea operatiunii de vamuire. Pt aceasta, importatorii au obligatia sa depuna la birourile vamale, din interiorul tarii/de forntiera, unde au fost prezentate marfurile o declaratie vamala in detaliu insotita de urmat. documente:

- documentul de transport al marfurilor;

- factura, in original sau copie;

- declaratia de valoare in vama;

- documentele necesare aplicarii unui regim vamal preferential;

- codul fiscal al titularului;

- alte documente necesare aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale (certificate de calitate, analize de laborator etc. )

Autoritatea vamala are dreptul sa efectueze verificari si investigatii atat in momentul vamuirii, cat si ulterior la vama sau la sediul importatorului (pe o perioada de 5 ani de la acordarea liberului de vama).

Taxle vamale sint reglementate prin Codul Vamal si se aplica tuturor bunurilor introduse sau scoase din tara de catre persoane fizice sau juridice.

b)- Tipuri de regimuri vamale

La introducerea/la scoaterea din tara a marfurilor prezentate la vama,autoritatea vamala stab.un''reg.vamal''.

Regimul vamal-cupr. totalitatea normelor ce se aplica in cadrul procedurii de vamuire,in functie de scopul operatiunii comerciale si de destinatia marfii.

Regimurile vamale sint: -definitive

-suspensive

*-REGIMURILE VAMALE DEFINITIVE

Taxele vamale,sint reglementate de codul vamal.Codul vamal se aplica tuturor bunurilor introduce sau scoase din tara de catre personae fizice sau juridice.

Introducerea sau scoaterea marfurilor din tara,a mijloacelor de transport si a altor bunuri,este permisa numai prin punctele de control ptr trecerea frontierei de stat.

La trecerea frontierei de stat,toate aceste bunuri sint supuse vamuirii,de catre autoritatile vamale.,prin intermediul birourilor vamale,care sint organizate si functioneaza cf legii,la punctele de trecere de frontiera.

La introducerea sau scoaterea din tara,a marfurilor,autoritatea vamala,stabileste ''regimul vamal''pe baza caruia se va face vamuirea marfurilor.

Regimurile vamale definitive-cuprind:

*-importul-care consta in introducerea marfurilor in circuitul economic

*-exportul-care consta in scoaterea marfurilor din tara

*-introducerea si scoaterea din tara de bunuri apartind calatorilor sau altor persoane fizice,necomercianti.

*-importul-consta in introducerea marfurilor in circuitul economic.

La importul marfurilor autoritatea vamala realizeaza procedura de vamuire si de incasare a datoriei vamale aferente dreptruilor de import,aplicind si masurile de politica comerciala.

Taxele vamale de import se determina pe baza ''tarifului vamal de import al Romaniei''care se aproba prin lege. Taxa vaamala este exprimata in procente si se aplica la valoarea in vama a marfurilor,exprimata in lei.Valoarea in vama a marfurilor,reprezinta valoarea data de ''pretul extern al marfii''.Ea cuprinde-cheltuielile de transport a marfurilor importante pina la frontiera romana;-cheltuielile de incarcare-descarcare si de manipulare a marfii din import,aaferente parcursului extern;-costul asigurarii pe parcursul extern;

Transformarea in lei se face la cursul BNR,din saptamina respective,cind se face vama.

Valoarea in vama se determina si se declara de catre importator,care este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie ptr valoarea in vama. Sint exceptate de la plata taxelor vamale:-produsele de pescuit maritime si oceanic;-bunurile obtinute din produsele de pescuit maritime si oceanic,la bordul unie nave-fabrica,ce indeplineste conditiile de inmatriculare in Ro si de navigatie sub pavilion romanesc.

*-exportul-consta in scoaterea marfurilor din tara

Regimul de export consta in scoaterea definitive a marfurilor romanesti de pe teritoriul Romaniei.Sint admise la export marfurile produse in tara,precum si cele importate anterior,cu exceptia marfurilor care sint supuse unor masuri de prohibitie sau de restrictie in cadrul politicii comerciale.

Exportatorul de marfuri scoase definitive din tara,sau temporar,este obligat sa depuna o declaratie vamala de export,la biroul vamal in raza caruia se afla sediul exportatorului sao locul unde marfurile sint ambalate ori incarcate ptr a fi exportate.

In cazuri temeinic justificate,declaratia vamala poate fi depusa si la un birou vamal de frontiera.

La exportul de marfuri nu se incaseaza taxe vamale

Liberul de vama se acorda la export,numai cu conditia ca marfurile sa paraseasca teritoriul Romaniei,in aceeasi stare in care acestea se aflau in momentul inregistrarii declaratiei vamale de export.

*-introducerea si scoaterea din tara de bunuri apartind calatorilor sau altor persoane fizice,necomercianti.

Calatorii si alte persoane fizice,cu domiciliul in tara sau in strainatate pot introduce si scoate din tara bunurile aflate in bagajele personale sau ale peroanelor care le insotesc,fara a fi supusi taxelor vamale,in conditiil;e si limitele stabilite prin hotarire de guvern.

Sint scutite de la plata taxelor vamale:-efecte personale si medicamente necesare;-bijuterii de uz personal;-carti si publicatii;-alte bunuri de orice fel care se incadreaza in limitele valorice acre sint in viguare la data tranzitarii.

*-REGIMURILE VAMALE SUSPENSIVE operatiuni cu titlu temporar care au drept efect suspendarea platii taxelor vamale. Pot fi plasate in regimuri vamale suspensive marfuri indiferent de felul, acantitatea, originea, provenienta sau de destinatia acestora. Fac exceptie marfurile care sunt supuse unor intredictii sau restrictii din motive de ordine ori morala publica, de protectie a sanatatii si vietii persoanelor, animalelor sau vegetalelor etc.

Regimul vamal suspensiv se acorda de autoritatea vamala la cererea scrisa a titularului operatiunii comerciale, prin emiterea unei autorizatii prin care se fixeaza conditiile de derulare a regimului. Autorizatia se acorda persoanelor juridice romane care pot asigura derularea operatiunilor pe baza declaratiei vamale si a documentelor necesare identificarii documentelor respective cu conditia ca autoritatea vamala sa fie in masura sa supravegheze si sa controleze regimul vamal.

Regimurile vamale suspensive sunt urmatoarele:

- tranzitul vamal

- antrepozitul vamal

- perfectionarea activa

- transformarea sub control vamal

- admiterea temporara

- perfectionarea pasiva

Odata cu declaratia vamala pentru marfurile supuse unui regim suspensiv, titularul operatiunii este obligat sa depuna la biroul vamal o garantie care trebuie sa asigure plata taxelor vamale si a altor drepturi de import ce ar putea fi datorate.

Tranzitul vamal consta in transportul marfurilor straine de la un birou vamal la altul fara ca acestea sa fie supuse drepturilor de import sau masurilor de politica comerciala. Marfurile nevamuite la intrarea in tara pot fi transportate in tranzit vamal sub supraveghere vamala cu garantarea taxelor vamale. Marfurile vanuite la biroul vamal de interior in vederea exportului sunt in regim de tranzit vamal pana l abiroul de frontiera. Transportatorul marfurilor in calitate de titular de tranzit este obligat sa depuna la biroul vamal de plecare direct sau prin reprezentant o declaratie vamala de tranzit insotita de specificatii, facturi sau alte documente din care sa rezulte valoarea marfurilor tranzitate. Daca datele inscrise in declaratia vamala de tranzit corespund cu cele din documentele de transport biroul vamal de plecare acorda regimul de tranzit. Termenul de incheiere pentru regimul de tranzit vamal se stabileste de biroul vamal de plecare in functie de felul mijlocului de transport, distanta de parcurs etc fara ca aceasta sa depaseasca 45 zile. In cazul in care transportatorul nu prezinta marfurile la biroul vamal de destinatie in termenul stabilit ori le prezinta cu lipsuri declaratia vamala de tranzit devine titlu executoriu pentru plata taxelor vamale si a drepturilor de import.

Antrepozitul vamal reprezinta locul aprobat de autoritatea vamala, aflat sub controlul acesteia, in care marfurile pot fi depozitate.

Antrepozitele vamale pot fi infiintate numai de persoanele juridice romane pe baza aprobarii date de autoritatea vamala. Aprobarea de functionare a unui antrepozit vamal se acorda in baza unei cereri scrise, depusa la biroul vamal in a carui raza teritoriala se afla depozitul, continand elemetele necesare pentru justificarea antrepozitarii.

In antrepozitul vamal se permite intrarea marfurilor straine, inainte ca ele sa fie supuse obligatiei de plata a datoriei vamale sau unor masuri de politica comerciala, precum si a marfurilor romanesti vamuite, care sunt expediate pana la expediarea lor in strainatate. In cazul in care o marfa se scoate din antrepozitul vamal pentru a fi vamuita la import, cheltuielile de antrepozitare, inclusiv cele de conservare nu se adauga la valoarea in vama.

Pentru marfurile nevamuite aflate in antrepozit, autoritatea vamala, poate cere detinatorului de antrepozit sa constituie o garantie care sa asigure plata drepturilor de import aferente acestora.

Perfectionarea activa

Regimul de perfectionare activa consta in supunerea, pe teritoriul Romaniei, la una sau mai multe operatiuni de transformare sau prelucrare a:

Marfurilor straine destinate a fi reexportate in afara teritoriului vamal al romaniei, sub forma de produse compensatoare, fara a face obiectul incasarii drepturilor de import sau al masurilor de politica comerciala perfectionarea activa cu suspendare)

Marfurile importate introduse in circuitul economic, daca ele sunt exportate in afara teritoriului Romaniei sub forma de produse compensatoare. In acest din urma caz, regimul de perfectionare activa se efectueaza cu incasarea drepturilor de import si restituirea acestora la efectuarea exportului (perfectionarea activa cu restituirea taxelor vamale)

In regimul de perfectionare activa se pot efectua urmatoarele operatiuni:

-prelucrarea marfurilor, inclusiv montajul, asamblarea si adaptarea lor la alte marfuri

-transformarea marfurilor

-utilizarea unor marfuri, care desi nu se regasesc in produsele compensatoare, permit sau faciliteaza obtinerea acestor produse, chiar daca ele dispar total sau partial in timpul folosirii lor. Pentru aceste marfuri, autorizatia de perfectionare activa se elibereaza numai daca este posibila utilizarea acestor marfuri la obtinerea poduselor compensatoare.

Produsele compensatoare sunt produsele rezultate in urma procesului de perfectionare.

Atunci cand produsele compensatoare sunt importate in totalitate sau in parte se datoreaza tae vamale pentru acestea. Cuantumul taxelor vamale si al altor drepturi de import se determina pe baza cantitatii si valorii marfurilor de import intrate in componenta produselor compensatoare. Pentru determinarea cuantumului taxelor vamale si al altor drepturi de import se utilizeaza metoda cheii cantitative sau metoda cheii valorice.

-metoda cheii cantitative presupune repartizarea cantitatii marfurilor straine importate pe diferitele produse compensatoare.

-metoda cheii valorice presupune repartizarea marfurilor straine importate pe diferitele produse compensatoare in functie de valoarea produselor compensatoare. Aceasta metoda se aplica in toate cazurile in care nu pot fi aplicate variantele metodei cheii cantitative.

Transformarea sub control vamal

Regimul de transformare sub control vamal permite folosirea, pe teritoriul Romaniei, fara plata drepturilor de import si fara aplicarea masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine pentru a fi supuse unor operatiuni care le transforma felul sau starea initiala. Produsele rezultate, numite produse transformate, se introduc in circuitul economic, cu plata drepturilor de import.

Lista marfurilor ce pot fi plasate sub regim de transformare sub control vamal estestabilita prin Hot a Guv, iar transformarile prevazute a se efectua sunt:

-transformarea in mostre prrezentate in aceeasi stare subforma de colectie

-reducerea la starea de deseuri ori resturi sau distrugerea

-denaturarea

-recuperarea de parti sau elemente

-separarea si/sau distrugerea de parti avariate

-transformarea in scopaul remedierii efectelor avariilor suferite

-manipulari uzuale care pot fi efectuate in antrepozitele vamale.

Admiterea temporara. Regimul de admitere temporara permite utilizarea pe teritoriul Ro cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import sI fara aplicarea masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine destinate a fi reexportate in aceeasI stare, cu edxceptia uzurii lor normale.

Regimul de admitere temporara poate fi autorizat atunci cand sunt indeplinite conditiile pentru identificarea naturii marfurilor straine. Autorizatia se elibereaza de birourile vamale la cererea persoanei care, direct sau prin intermediul altei persoane, utilizeaza marfurile straine. Cererea se depune la biroul vamal unde se prezinta marfurile pentru vamuire sI trebuie sa curpinda toate elementele privind utilizarea marfurilor, ca sI locul unde se prevede folosirea marfurilor admise temporar.Regimul de admitere temporara poate fi acordat cu exonerarea totala /partiala a taxelor vamale sI drepturilor de import.

Perfectionarea pasiva

Regimul de perfectionare pasiva permite exportul temporar de marfuri romanesti in afara    teritoriului tarii in vederea supunerii acestora unor operatiuni de transformare sau de prelucrare si, ulterior, a importului produselor astfel rezultate, cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import. Produselel compensatoare sunt produsele rezultate in urma procesului de perfectionare pasiva.

Exportul temporar de marfuri romanesti in vederea perfectionarii pasive este supus acelorasi masuri de politica comerciala care se aplica exportului definitiv de marfuri. La exportul definitiv de marfuri nu se incaseaza taxe vamale. In situatia exportului temporar, care nu are in vedere regimul de perfectionare pasiva, marfurile romanesti pot fi exportate temporar urmand ca ulterior    sa fie introduse in tara, fara a suferi o modificare, cu exceptia uzurii normale.

e)- Zonele libere In zonele libere,marfurile straine sint considerate din p.v al aplicarii drepturilor de import si al masurilor de politica comerciala la import,''marfuri care nu sint situate pe teritoriul Romaniei-atita timp cit nu sint importate''

Acestea nu pot fi plasate sub un alt regim vamal si nici nu pot fi folosite sau consumate in alte conditii decit cele prevazute de reglementarile vamale.

Marfurile romanesti pot fi introduse in zonele libere,cu respectarea conditiilor stabilite ptr exportul de marfuri. Stationarea marfurilor in zonele libere nu este limitata in timp.

Intrarea si iesirea din zonele libere sint permise numai prin punctele stabilite de autoritatea vamala.Accesul intr-o zona libera poate fi interzis de autoritatea vamala,daca pers.. fiz/jur.nu justifica interesul lor de a desfasura o activitate licita in acea zona.

Administratia zonelor libere este obligata :

*-sa comunice autoritatii vamale marfurile aflate in zona,care sint drepturile de import sau de export ;

*-sa informeze autoritatea vamala despre activitatile induustriale,comerciale care se desfasoara in zona.

Pe timpul sattionarii in zonele libere,marfurilor straine li se poate acordaunul din urmat. regimuri vamale :

$-importul ptr consum sau utilizare in zona ;

$-perfectionarea activa ;

$-traansformarea sub control vamal ;

$-adminterea temporara ;

Codul etic al inspectorului fiscal

Codul etic al inspectorului fiscal-este un inscris,care cuprinde totalitatea normelor etice ptr inspectorii fiscali care isi desfasoara activitatea in cadrul MFP,cu formularea precisa a principiilor fundamentale care trebuiesc respectate de catre inspectorii fiscali,in vedrea cresterii gradului de incredere in autoritatea fiscala si a prestigiului controlorului fiscal.si al institutiei din care acesta face parte.

Normele etice, stabilite pronesc de la rolul si functiile inspectorului de control fiscal,in administrarea fiscala,precum si la individualizarea functiei inspectorului prin caracteristici ce includ :

*-aptitudini profesional-intelectuale dobindite prin pregatire si instruire profesionala ;

*-acceptarea unui cod comun de valori etice promovat de autoritatea fiscala ;

*-acceptarea existentei unie indatoriri fata de societate.

Codul etci se aplica la nivelul tuturor structurilor de control fiscal.

Prin acest cod se urmaresc :-asigurarea unor servicii de calitate si informare a contribuabililor asupra regulilor etice ale activitatii de control,el incurajind contribuabilul sa contribuie activ la derularea activitatii de control.

Obiectivul codului etic il constituie desfasurarea in cele mai bune conditii si standarde inalte de profesionalism a activitatii de control fiscal.Atingerea acestui obiectiv impune indeplinirea a 3 cerinte de baza :

*-credibilitatea

*-profesionalismul 

*-calitatea serviciilor

Principiile fundamentale ale acesui cod,sin determinate de respectarea si actiunea cerintelor de baza.Aceste principii sint :

*-integritatea-cf caruia inspectorii trebuie sa-si desfasoare activitatea cu onestitate,buna credinta si responsabilitate.

*-obiectivitate-cf caruia inspectorii trebuie sa trateze situatiile cf starii de fapt,fara influente externe(sa fie onesti,obiectivi,sa evite idei preconepute,sa nu solicite si sa primeasca foloase necuvenite,etc)

*-legalitatea-cf caruia activitatea de control trebuie sa se desfasoare cf legii,sau actelor normative.

*-confidentialitatea-inspectorii nu trebuie sa divulge informatiile pe care le primesc.

*-competenta-toate situatiile trebuies tratate printr-un rationament profesional.

Responsabilitatea=o carcateristica a functiei de inspector de contorl fiscal,fata de entitatile supuse controlului. Responsabilitatea nu impune satisfacerea intereselor contrbuabililor din partea inspectorilor fiscali.

Inspectorii trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate cu privire la constatarile insrcise in actele de control.

Toate aceste principii si reguli,trebuiesc completate si combinate cu urmatoarele caracteristici si obligatii :

*-conduita ireprosabila a inspectorului fiscal ;

*-atitudinea de poitete,respect,disponibilitate fata de problemele contribuabilului ;

*-comportamentul in cadrul institutiei ;

*-demnitatea,sprijinul profesional si mediul de lucru ;



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved