Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Influenta Regulilor INCOTERMS asupra transporturilor

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micInfluenta Regulilor INCOTERMS asupra transporturilor

Vanzari maritimeLivrarile de marfuri in cadrul comertului international sunt executate, de regula, in temeiul unor contracte de vanzare-cumparare in care pot fi inserate clauze care au legatura cu contractul de transport. Prin aceste clauze contractuale se stabilesc obligatiile partilor referitoare la incheierea contractului, incarcarea marfurilor, plata pretului transportului, asigurarea marfurilor, etc.

Pentru facilitarea desfasurarii comertului international, Camera de Comert International de la Paris a intocmit un set de reguli unitare, cunoscute sub denumirea de 'Regulile Incoterms'. Aceste reguli nu au caracter imperativ (nu constituie un acord international) si, prin urmare, acceptarea sau folosirea lor nu este obligatorie. Totodata, partile contractante au libertatea de a modifica sau completa aceste reguli prin clauzele contractuale.

Regulile Incoterms se refera la contractul de vanzare cu element de extraneitate si nu la contractul de transport. Totusi, partile contractului de transport sunt interesate in cunoasterea si aplicarea lor, deoarece unele dintre cheltuielile directe sau indirecte aferente contractului de transport pot fi astfel mai usor si mai clar afectate.

In principal, 'Regulile Intercoms' reglementeaza urmatoarele:

a) obligatia de livrare a marfurilor ce revin vanzatorului, precum si obligatia de preluare si de plata a cumparatorului;

b) momentul si locul suportarii cheltuielilor si a riscurilor;

c) cheltuielile de ambalare;

d) cheltuielile de control (cantarire, preluare de mostre etc.);

e) obligatia de avizare a vanzatorului;

f) obtinerea documentelor de livrare (licenta de import-export, certificatul de origine, certificatul consular etc.);

g) asigurarea marfurilor (apare numai la clauza C.I.F.).

Se poate considera ca Regulile INCOTERMS pot fi impartite, prin prisma relevantei lor pentru activitatea de transport, in trei categorii:

Reguli care se aplica oricarui tip de transport (cai ferate, rutiere, aeriene, navale, multimodal);

Reguli care se aplica numai transportului pe apa;

Reguli care se aplica marfurilor livrate la o frontiera terestra.

1. Reguli care se aplica oricarui tip de transport (cai ferate, rutier, aerian, naval, multimodal)

a) EXW - EX WORKS ( named place): FRANCO-FABRICA ( loc numit)

'Ex Works' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare in momentul in care pune marfurile la dispozitia cumparatorului la sediul vanzatorului sau un alt loc numit (fabrica, uzina, depozit etc.) fara indeplinirea formalitatilor pentru export si fara incarcarea marfurilor in vreun vehicul trimis sa le ridice.

Aceasta conditie reprezinta asadar minimum de obligatie pentru vanzator, iar cumparatorul suporta toate cheltuielile si riscurile rezultate din preluarea marfurilor de la depozitul vanzatorului.

Concret, clauza ex work presupune urmatoarele obligatii pentru partile contractante:

Pentru vanzator se nasc obligatiile: de livrare a marfii conform contractului; livrarea ei in locul si termenul stabilit; ambalarea corespunzatoare; avizarea cumparatorului asupra datei cand marfa este gata de expediere; efectuarea cheltuielilor de control; suportarea cheltuielilor si a riscurilor asupra marfurilor pana in momentul predarii lor s.a..

La randul sau, cumparatorul are obligatiile de preluare a marfurilor conform prevederilor contractului si plata a pretului; suportarea cheltuielilor si riscurilor asupra marfurilor din momentul preluarii lor; plata taxelor de export; plata cheltuielilor suplimentare ocazionate de nepreluarea marfii la timp; suportarea cheltuielilor pentru obtinerea documentelor de export etc..

b) FCA - FREE CARRIER ( named place): FRANCO TRANSPORTATOR ( loc numit)

'Free Carrier' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare in momentul in care a predat marfurile, cu formalitatile pentru export indeplinite, in custodia carausului numit de cumparator, in locul numit. Trebuie mentionat ca locul ales pentru livrare influenteaza obligatiile de incarcare si descarcare a marfurilor in acel loc. Daca livrarea se face la localurile vanzatorului, acesta este raspunzator de incarcare. Daca livrarea se face in orice alt loc, vanzatorul nu este raspunzator de descarcare.

'Caraus' (carrier) este orice persoana care, intr-un contract de transport, isi asuma sarcina sa execute sau sa procure transportul pe cale ferata, rutiera, aeriana, maritima, cale navigabila interna sau printr-o combinatie de astfel de modalitati.

Daca cumparatorul il insarcineaza pe vanzator sa livreze incarcatura unei persoane alta decat carausul, se considera ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare a marfurilor din momentul in care acestea se afla in custodia acelei persoane.

c) CPT - CARRIAGE PAID TO ( named place of destination): TRANSPORT PLATIT PANA LA ( loc de destinatie numit)

'Carriage Paid To' inseamna ca vanzatorul livreaza marfa carausului numit de el, dar vanzatorul are obligatia sa plateasca si navlul pentru transportul marfurilor pana la destinatia numita. Aceasta inseamna ca, cumparatorul suporta toate riscurile si orice alte costuri dupa ce marfurile au fost astfel livrate.

'Caraus' este orice persoana care, intr-un contract de transport, ia asupra sa sarcina de a executa sau de a asigura executarea transportului pe calea ferata, rutier, aerian, maritim, cale navigabila interna sau transport combinat.

Daca se folosesc mai multi carausi succesivi pentru transportul la destinatia convenita, riscul se transfera in momentul in care marfurile au fost livrate primului caraus.

Conditia CPT cere ca vanzatorul sa indeplineasca formalitatile vamale de export.

d) CIP - CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO ( named place of destination) TRANSPORT SI ASIGURARE PLATITE PANA LA ( loc de destinatie numit)

'Carriage and Insurance Paid to' inseamna ca vanzatorul livreaza marfa carausului numit de el, dar vanzatorul are obligatia sa plateasca si costul transportului pentru aducerea marfii la destinatia numita. Aceasta inseamna ca, cumparatorul suporta toate riscurile si orice alte costuri suplimentare dupa ce marfa a fost astfel livrata. Cu toate acestea, conform CIP, vanzatorul are si obligatia de a procura asigurarea impotriva riscului cumparatorului de pierdere sau deteriorare a marfurilor in timpul transportului.

In consecinta, vanzatorul contracteaza asigurarea si plateste prima de asigurare.

Cumparatorul trebuie sa stie ca, conform conditiei CIP, vanzatorul are obligatia de a obtine doar asigurare cu acoperire minima. In cazul in care cumparatorul vrea sa fie protejat de o acoperire mai mare, acesta trebuie fie sa convina expres asupra acestui lucru cu vanzatorul, fie sa-si ia singur masuri de asigurare suplimentare.

'Caraus' este orice persoana care, intr-un contract de transport, ia asupra sa sarcina de a executa sau de a asigura executarea transportului pe calea ferata, rutier, aerian, maritim, cale navigabila interna sau transport combinat.

Daca se folosesc mai multi carausi succesivi pentru transportul la destinatia convenita, riscul se transfera in momentul in care marfurile au fost livrate primului caraus.

Conditia CIP cere ca vanzatorul sa indeplineasca formalitatile vamale de export.

2. Reguli care se aplica numai transportului pe apa

a) FAS - FREE ALONGSIDE SHIP ( named port of shipment): FRANCO DE-A LUNGUL NAVEI (port de expediere numit)

'Free Alongside Ship' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare atunci cand marfurile au fost depuse de-a lungul navei in portul de expediere numit. Aceasta implica obligatia cumparatorului de a suporta toate costurile si riscurile de pierdere sau deteriorare a marfurilor din acel moment.

Conditia FAS cere vanzatorului sa indeplineasca formalitatile pentru export. Cu toate acestea, daca partile doresc ca formalitatile de export sa fie indeplinite de cumparator, acest lucru trebuie stabilit clar prin adaugarea unei mentiuni explicite in acest sens in contractul de vanzare-cumparare.

b) FOB - FREE ON BOARD ( named port of shipment): FRANCO LA BORD (port de expediere numit)

'Free On Board' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare atunci cand marfurile au trecut peste balustrada navei in portul de expediere numit. Aceasta implica obligatia cumparatorului de a suporta toate costurile si riscurile de pierdere sau deteriorare a marfurilor din acel punct. Conditia FOB cere vanzatorului sa indeplineasca formalitatile pentru export.

c) C&F - COST AND FREIGHT ( named port of destination): COST SI NAVLU ( port de destinatie numit)

'Cost and Freight' inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare cand marfurile trec peste balustrada navei in portul de expediere.

Vanzatorul are obligatia sa plateasca costurile si navlul necesare pentru a aduce marfurile in portul de destinatie numit, dar riscul de pierdere sau deteriorare a marfurilor, precum si orice costuri suplimentare datorate unor evenimente ulterioare livrarii marfurilor se transfera de la vanzator la cumparator.

Conditia CFR obliga vanzatorul la indeplinirea formalitatilor vamale pentru export.

d) CIF - COST, INSURANCE AND FREIGHT ( named port of destination): COST, ASIGURARE SI NAVLU ( port de destinatie numit)

'Cost, Insurance and Freight' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare in momentul in care marfurile trec peste balustrada navei in portul de expeditie.

Vanzatorul are obligatia sa plateasca costurile si navlul necesare aducerii marfurilor in portul de destinatie, dar riscul de pierdere sau deteriorare a marfurilor, precum si orice alte costuri suplimentare datorate unor evenimente ulterioare livrarii se transfera de la vanzator la cumparator. Cu toate acestea, conform CIF, vanzatorului ii revine de asemenea obligatia de a procura asigurarea maritima impotriva riscului cumparatorului de pierdere sau deteriorare a marfurilor in timpul transportului.

In consecinta, vanzatorul contracteaza asigurarea si plateste prima de asigurare. Cumparatorul trebuie sa ia nota ca, in conformitate cu conditia CIF, vanzatorului i se cere sa obtina o asigurare numai pentru minimum de acoperire. Daca cumparatorul doreste sa fie protejat printr-o acoperire mai mare, el trebuie fie sa cada de acord asupra acestui lucru in mod expres cu vanzatorul, fie sa-si faca aranjamente de asigurare suplimentare.

Conditia CIF cere vanzatorului sa indeplineasca formalitatile de export.

3. Reguli care se aplica marfurilor livrate la o frontiera terestra (indiferent de modalitatea de transport)

a) DAF - DELIVERED AT FRONTIER ( named place) - FRANCO FRONTIERA ( loc numit)

'Delivered At Frontier' inseamna ca vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare atunci cand marfurile au fost puse la dispozitia cumparatorului la sosirea mijloacelor de transport nedescarcate, cu formalitatile pentru export indeplinite, inainte de indeplinirea formalitatilor vamale de import in punctul si locul numit la frontiera, dar inainte de frontiera vamala a tarii invecinate. Termenul 'frontiera' poate fi folosit pentru orice frontiera, inclusiv cea a tarii exportatoare. Este deci extrem de important sa se defineasca cu precizie frontiera in cauza, mentionand intotdeauna punctul si locul din conditie.

Cu toate acestea, daca partile doresc ca vanzatorului sa-i revina obligatia descarcarii marfurilor din mijloacele de transport care sosesc si ca acestuia sa-i revina riscurile si costurile descarcarii, acest lucru trebuie precizat clar prin adaugarea unei mentiuni explicite in acest sens in contractul de vanzare-cumparare.

b) DDU - DELIVERED DUTY UNPAID - FRANCO DESTINATIE NEVAMUIT ( loc de destinatie numit)

'Delivered Duty Unpaid' inseamna ca vanzatorul livreaza marfurile cumparatorului, fara indeplinirea formalitatilor de import si nedescarcate la sosirea in orice tip de mijloace de transport, la locul de destinatie numit. Vanzatorul va suporta costurile si riscurile pe care le implica aducerea marfii in acel loc, cu exceptia 'taxelor' (termen care include obligatia si riscul indeplinirii formalitatilor vamale, precum si plata formalitatilor, taxelor vamale, impozitelor si altor cheltuieli) pentru importul in tara de destinatie. Astfel de 'taxe' trebuie suportate de cumparator, precum si orice costuri si riscuri rezultate din neindeplinirea la timp a formalitatilor de import.

Cu toate acestea, daca partile convin ca vanzatorul sa indeplineasca formalitatile vamale si sa suporte costurile si riscurile ce rezulta din aceasta, precum si unele din cheltuielile platibile la importul marfurilor, acest lucru trebuie specificat in mod expres prin adaugarea unei mentiuni explicite in acest sens in contractul de vanzare-cumparare.

c) DDP - DELIVERED DUTY PAID ( named place of destination) - FRANCO DESTINATIE VAMUIT ( loc de destinatie numit)

'Delivered Duty Paid' inseamna ca vanzatorul livreaza marfurile cumparatorului, nedescarcate si cu indeplinirea formalitatilor de import, la sosirea in orice tip de mijloc de transport, la locul de destinatie numit. Vanzatorul va suporta toate costurile si riscurile pe care le implica aducerea marfurilor in acel loc, si daca este cazul, tot vanzatorul va suporta orice 'taxa' (termen care include obligatia si riscul indeplinirii formalitatilor vamale, precum si plata formalitatilor, taxelor vamale, impozitelor si altor cheltuieli) pentru importul in tara de destinatie.

Aceasta conditie nu trebuie folosita daca vanzatorul nu poate, direct sau indirect, sa obtina licenta de import. Cu toate acestea, daca partile convin sa excluda din obligatiile vanzatorului unele dintre costurile platibile la importul marfii (precum taxa pe valoarea adaugata), acest lucru trebuie specificat in mod expres prin adaugarea unei mentiuni explicite in acest sens in contractul de vanzare-cumparare.

In timp ce EXW este conditia cu obligatii minime pentru vanzator, DDP reprezinta maximum de obligatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2185
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved