Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

MASURILE CE SE IAU SI ACTIVITATILE CE SE DESFASOARA LA CRIZA PENTRU ASIGURAREA CAILOR DE COMUNICATIE AERIENE

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micMASURILE CE SE IAU SI ACTIVITATILE CE SE DESFASOARA LA CRIZA PENTRU ASIGURAREA CAILOR DE COMUNICATIE AERIENESpre deosebire de alte categorii de transporturi, cele aeriene n-au generat odata cu aparitia si nici pe parcursul evolutiei o cale de comunicatie specifica, intrucat aceasta a fost oferita de natura - spatiul aerian si n-a necesitat in timp. nici-un fel de adaptari sau amenajari deosebite.

Cu toate ca desfasurarea zborurilor cu aeronavele implica nemijlocit utilizarea spatiului aerian pentru deplasare, simpla existenta a acestuia nu este suficienta, astfel incat s-a simtit nevoia completarii acestei cai de comunicatie cu inca un clement, de data aceasta terestru si anume locul de decolare-aterizare, sau infrastructura.

Cu forme si destinatii aproape similare la inceput, pe parcursul evolutiei mijloacelor de zbor acestea s-au dezvoltat continuu, astfel incat astazi se regasesc, ca elemente de baza ale comunicatiilor aeriene, specializate in: aeroporturi, aerodromuri, heliporturi, terenuri de aterizare si platforme.

La modul general, caile de comunicatie aeriene au rolul de a asigura parcarea, deplasarea la sol (rulajul), decolarea, zborul si aterizarea aeronavelor, in conditii de siguranta.

Din punct de vedere constructiv, aeroporturile, (aerodromurile) sunt cele mai complexe st cuprind urmatoarele constructii si instalatii de baza:

pistele de aterizare-decolare;

caile de rulaj;

platformele de parcare; de lucru sau de incercare;

platformele de incarcare-descarcare (platforme cargo);

aerogara;

terminalele aeroportuare pentru pasageri, bagaje, marfuri sau alte destinatii;

hangare, remize si garaje;

sisteme specializate pentru alimentarea    cu carburanti, iluminare, semnalizare etc.

Multitudinea si complexitatea acestor elemente componente (care variaza de la caz la caz) face ca, in timp de pace, urmare a exploatarii si a conditiilor naturale, iar in plus, la razboi, datorita actiunilor inamicului, sa fie necesara planificarea, organizarea si desfasurarea unor masuri si activitati menite a le mentine in permanenta stare de viabilitate, pentru a asigura functionarea lor in conditii de siguranta a zborurilor.

In opinia mea, asigurarea cailor de comunicatie aeriene este parte componenta a asigurarii cailor dc comunicatie si reprezinta ansamblul de masuri ce se intreprind si activitati ce se desfasoara din punct de vedere militar, pentru mentinerea viabilitatii comunicatiilor aeriene, realizarea de noi locuri de decolare-aterizare in scopul asigurarii continuitatii zborurilor cu caracter militar, precum si impiedicarea utilizarii acestor obiective de catre inamic in interes propriu

Mentinerea viabilitatii comunicatiilor aeriene este principala componenta a acestei forme de asigurare

si reprezinta, de fapt, ansamblul activitatilor ce se desfasoara pentru intretinerea , modernizarea, extinderea si refacerea infrastructurii care asigura decolarea, aterizarea, rulajul, parcarea, imbarcarea (incarcarea), debarcarea (descarcarea), semnalizarea, alimentarea cu carburanti si protectia la sol a aeronavelor.

Realizarea unor noi locuri de decolare-aterizare, este o alta componenta a asigurarii cailor de comunicatie aeriene, care are drept scop, fie aducerea in stare operationala.a unor asemenea obiective aflate in conservare, fie completarea altora aflate in diferite stadii de constructie (exemplu segmentul de pe autostrada Bucuresti - Pitesti) cu instalatiile si constructiile necesare asigurarii conditiilor impuse de desfasurarea in siguranta a zborurilor.

In fine, cea de-a treia mare componenta a asigurarii comunicatiilor aeriene care are drept scop impiedicarea utilizarii acestora dc catre inamic, vizeaza, intr-o prima faza evacuarea partiala si / sau totala a principalelor constructii si instalatii ce concura la desfasurarea tuturor activitatilor in cadrul acestor obiective, iar atunci cand cucerirea lor de catre inamic este iminenta, distrugerea acestora, a pistelor si a cailor de rulaj.

In acceptiunea mea, asigurarea viabilitatii cailor de comunicatie aeriene are un caracter continuu, cumulativ, complex, dinamic si aplicativ

Continuitatea este conferita de faptul ca aceasta forma de asigurare incepe pe timp de pace, se continua si se amplifica la razboi.

Este cumulativa, deoarece inglobeaza un ansamblu de masuri si activitati, prin a caror aplicare in practica se realizeaza scopurile de baza: mentinerea viabilitatii comunicatiilor aeriene si impiedicarea inamicului de a le utiliza in interes propriu.

Apreciem ca mentinerea viabilitatii cailor de comunicatie aeriene are un caracter complex, dat atat de complexitatea masurilor ce se iau si activitatilor ce se desfasoara, cat si de amploarea proceselor de planificare, organizare si desfasurare a acestora.

Duiamicitatea este data de faptul ca aceasta se perfectioneaza si adapteaza continuu, atat noilor modalitati si conditii in care se desfasoara, cat si noilor cerinte impuse de ducerea actiunilor militare.

Si in sfarsit, mentinerea viabilitatii comunicatiilor aeriene este aplicativa, deoarece ea vizeaza, prin excelenta, problemele practice in domeniu, pe care le ridica actiunile militare.

Ceie mai importante masuri pe care le consideram necesare a ti luate pentru pregatirea si desfasurarea in bune conditii a asigurarii cailor dc comunicatie aeriene sunt;

pregatirea continua a fortelor, mijloacelor si materialelor pentru utilizarea lor corespunzatoare pe timpul indeplinirii misiunilor specifice;

completarea si actualizarea documentatiei tehnice necesare intretinerii si refacerii in timp scurt a diferitelor constructii si instalatii din cadrul infrastructurii aerodromurilor;

asigurarea mobilitatii corespunzatoare fortelor si mijloacelor participante la mentinerea viabilitatii cailor de comunicatie aeriene;

pregatirea variantelor de utilizare a diferitelor aerodromuri, in raport de situatiile probabile ce pot aparea pe timpul razboiului.

Ansamblul masurilor si activitatilor de mentinere permanenta a viabilitatii comunicatiilor aeriene se realizeaza in doua etape.

In prima etapa, cea de pace: se iau masurile si se desfasoara activitati de intretinere, dezvoltare si modernizare a acestor cai de comunicatie, pentru a tace fata solicitarilor estimate a aparea la campanie.

Aceste masuri fac parte din ' ansamblul general de masuri si actiuni care se stabilesc si se realizeaza din timp de pace in vederea valorificarii potentialului economic si uman al tarii pentru satisfacerea nevoilor de aparare si asigurarea continuitatii activitatilor economico-sociale in caz de mobilizare sau de razboi' *

In cea de-a doua etapa care incepe odata cu declansarea razboiului, asigurarea viabilitatii comunicatiilor aeriene se face prin masuri active de intretinere si de inlaturare a efectelor actiunilor inamicului asupra diferitelor obiective, a celor rezultate ea urmare a desfasurarii unei exploatari

T, 1 Regulamentul logisticii actiunilor militare, Bucuresti. 1999. p. 25.

intensive si / sau a unor calamitati naturale, precum si prin masuri asa-zise pasive, de pregatire a

conditiilor necesare desfasurarii primelor (actualizarea documentatiei, pregatirea tehnicii, completarea materialelor etc).

Principalele misiuni ale asigurarii comunicatiilor aeriene sunt considerate a fi:

amenajarea si intretinerea terenurilor sumar pregatite pe directiile posibile de atac, pentru a putea fi utilizate ca piste de decolare - aterizare sau heliporturi;

refacerea pistelor de decolare si a celor de rulaj;

mentinerea in stare dc functionare si refacerea hangarelor, remizelor, garajelor, adaposturilor etc;

- amenajarea platformelor, spatiilor de alimentare cu carburanti si intretinerea lor;

amenajarea de adaposturi si spatii de odihna pentru personal;

organizarea punctelor de aprovizionare:

organizarea punctelor de imbarcare-debarcare si incarcare-descarcare si amenajarea genistica a acestora;

conservarea unor piste ce nu sunt utilizate curent si a cladirilor aferente acestora;

mascarea constructiilor si instalatiilor anexe aerodromurilor;

asigurarea cu apa;

limitarea si lichidarea urmarilor atacurilor aeriene ale inamicului,

minarea si deminarea zonelor de protectie a aerodromurilor;

evacuarea principatelor constructii si instalatii de pe aerodromuri;

pregatirea pentru distrugere si distrugerea, la ordin, a pistelor de decolarc-aterizare si a principalelor constructii si instalatii ce n-au putut fi evacuate, pentru a impiedica utilizarea acestora de catre inamic.

indeplinirea misiunilor specifice asigurarii cailor de comunicatie aeriene se realizeaza atat cu forte specializate, cat si cu forte nespecializate.

Fortele specializate sunt reprezentate de o mare unitate de geniu-aviatie si de alte forte de nivel subunitate din organica bazelor de aviatie.

Marea unitate este structurata pe unitati (batalioane) si subunitati (companii) specializate, care au in dotare tehnica de profil fund in masura sa actioneze la obiectivele stabilite.

De regula, subunitatile vor actiona independent, in sprijin sau ca intarire la bazele aeriene sau alte obiective similare civile, unde inamicul a produs avarierea unor constructii si instalatii.

In afara acestor forte strict specializate, apreciez ca, la misiuni vor mai participa si unele subunitati de geniu care sunt angajate la .lucrari specifice protectiei genistiee in dispozitivul marilor unitati din fortele aeriene ce pot fi disponibilizate temporar, cu conditia ca acestea sa se afle in apropierea aerodromurilor respective.

Mai mult ca sigur, la asigurarea cailor de comunicatie aeriene vor participa si firmele specializate in prestarea acestor categorii dc lucrari si care, prin profilul activitatii lor reprezinta, Ia pace, cea mai importanta categorie de forte in domeniu. Spre deosebire de unitatile si subunitatile de geniu-aviatie. acestea dispun de o mai mare cantitate dc utilaje specifice realizarii diferitelor constructii si instalatii de aeroport, precum si de materialele necesare-

Tot la aceasta categorie de forte mai putem aminti firmele specializate in transporturi si cele de constructii contributia acestora fiind reprezentata dc activitatile de transport, in cazul primelor, sau specialisti, materiale, utilaje si prefabricate, in cazul celor din urma.

in raport de situatie, consideram ca la asigurarea cailor de comunicatie aeriene mai putem include, la capitolul forte si altele nespecializate care, de la caz la caz, pot participa, pe perioade de timp mai mici sau mai mari, la indeplinirea acestor misiuni. Cele mai reprezentative in acest sens le consideram a fi:

subunitati de protectie civila din localitatile limitrofe obiectivelor aeriene, numai pe perioade limitate de timp, daca nu sunt angajate la misiuni proprii si preponderent penii u lucrari de deblocare,

detasamente formate din populatia civila fara obligatii militare din localitatile apropiate obiectivului la care se actioneaza. Acestea se pot obtine prin cerere de la organele puterii locale, se vor constitui numai pe baza de voluntariat si vor putea fi utilizate pe perioade scurte de timp, la lucrari necalificatc;

detasamente de detinuti sau prizonieri de razboi cu mentiunea ca pentru ultima categoric trebuiesc respectate cu strictete anumite conditii.

-alte forte si mijloace.

Pentru indeplinirea misiunilor specifice asigurarii cailor dc comunicatie aeriene, se va adopta un dispozitiv de actiune, care reprezinta gruparea de forte si mijloace constituita in acest scop.

Dispozitivul trebuie sa corespunda conceptiei actiunilor ce urmeaza a se desfasura si sa asigure folosirea fortelor si mijloacelor la dispozitie potrivit specializarii lor, precum si manevra oportuna a acestora.

Concluzionand, apreciem ca problematica asigurarii cailor de comunicatie aeriene, abordata sub aceasta forma, are caracter de noutate si solicita o abordare aprofundata si temeinica, in scopul determinarii cailor corespunzatoare obtinerii efectului maxim cu consumuri de forte, mijloace si materiale cat mai mici, impuse atat de conditiile actuale, dar si de cele care vor exista probabil la razboi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1242
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved