CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
ANIMATIE Activitati care amuza, incluzand frecventarea cluburilor de noapte, expozitii de arta etc.
ANIMATOR Persoana care este responsabila cu organizarea de competitii sportive, spectacole, seri dansante, reuniuni, aniversari etc. pentru pasageri.
APARTAMENT / SUITE Spatiu de cazare, reprezentand suprafata compusa din: unul sau mai multe dormitoare (maximum 5), sufragerie,vestiar,echipament sanitar propriu.
ARANJAMENT 'Fly And Drive'Aranjament turistic in turismul semiorganizat, care include un zbor regulat sau charter si deplasarea,in continuare, in tara de destinatie,cu un autoturism inchiriat,cu sau fara sofer; se comercializeaza ca un pachet de servicii,la un pret forfetar.
ARIE CU ACCES INTERZIS - NO-GO AREA a) Suprafata din cadrul unei rezervatii naturale,in care este interzis accesul persoanelor sau este permisa intrarea doar cu aviz special si numai cu scop stiintific;b)Teren proprietate privata in care se interzice accesul persoanelor straine.
BUNGALOU Unitate de cazare turistica de capacitate redusa, intre casuta si vila,realizata din lemn sau din alte materiale: piatra, ceramica etc.;dispune de grup sanitar propriu. Este amplasata in perimetrul unui camping,unui sat de vacanta,ca unitate independenta in cadrul unei statiuni sau zone turistice sau ca spatiu complementar pe langa o unitate hoteliera. De regula, functioneaza cu activitate sezoniera.
BUVETA a)Locul unde se beau ape minerale intr-o statiune balneara; b)mic chiosc de bauturi racoritoare si de alimente usoare in incinta unui teatru, a unei gari.
CAZARE CU MIC DEJUN / Bed Breakfast [ BB] Cazare si mic dejun.
CABANA TURISTICA Unitate cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa, functionand intr-o cladire independenta, in general de lemn si cu temelie de piatra,cu arhitectura specifica, asigurand cazarea si serviciile necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna intr-o zona montana, rezervatie naturala, in apropierea unei statiuni balneare sau a unui alt obiectiv de interes turistic.
CAMERA DUBLA / DBL Camera cu doua locuri, pentru doua persoane; are fie doua paturi individuale, fie un pat matrimonial, fie un pat dublu ('king').
CAMERA FAMILIALA - FAMILY ROOM Camera destinata cazarii familiilor cu copii.
CAMPING Unitate destinata sa asigure, in special, teren pentru camparea in aer liber, in mijlocul naturii, intr-un adapost transportabil, personal (cort sau rulota), a turistilor veniti cu mijloace de transport proprii, precum si cazarea in casute sau bungalouri. Terenul este amenajat si dotat, permitand turistilor sa-si pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice. Este unitate cu caracter sezonier.
CHARTER Avion inchiriat de o persoana, un grup de persoane sau o agentie pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate. Document care atesta ca s-au platit bani pentru cumpararea unui bun sau pentru prestarea unui serviciu, dar si in cazul cand s-a primit ceva.
CHECK - IN a)Producerea inregistrarii oaspetilor la sosirea in hoteluri sau alte structuri de cazare, in mod obisnuit prin semnarea in registru; b)procedeu care consta in completarea formalitatilor liniei aeriene de catre calatori inaintea zborului pe o linie aeriana. Uneori este aplicata si la alte mijloace de transport. Intocmirea formalitatilor la sosirea intr-o unitate cu activitate hoteliera sau inaintea unui zbor.
CHECK - OUT Intocmirea si achitarea notei de plata, precum si parasirea hotelului de catre client.
CIRCUIT Calatorie efectuata pe un itinerar cu intoarcere la locul de plecare. b)circuit turistic=itinerariul de vizitare a mai multor tari, zone, localitati si puncte turistice, al carui punct de plecare coincide cu cel de sosire.
CIRCUIT TURISTIC Itinerar de lungime si durata variabile, cu plecare si sosire in acelasi loc, urmarind vizitarea pe parcurs a unor orase, locuri, regiuni sau tari; produs turistic vandut la un pret forfetar, de catre o agentie de turism, fie turistilor individuali, fie grupurilor organizate.
COMPLEX TURISTIC Suprafata de teren ce insumeaza mai multe obiective si localitati turistice, avand o relativa omogenitate din punct de vedere al elementelor de atractie; de regula, include o localitate turistica (centru de distributie) care atrage fluxul de turisti, care vor vizita si celelalte obiective si localitati incluse in complexul turistic. Trebuie sa precizam ca, in mod eronat, se foloseste denumirea de 'complex turistic' pentru a defini un ansamblu de cladiri format dintr-un hotel, un restaurant, alte unitati de restauratie, eventual baza de tratament.
CONCIERGE a)Termenul desemneaza compartimentul (serviciul) de hol din cadrul serviciului front-office (receptie) al hotelului. Conducatorul acestui compartiment este seful concierge. Dintre lucratorii compartimentului fac parte bagajionistii, comisionarii, portarul, liftierul si altii.; b)termen desemnand functia tipica a compartimentului concierge. Lucratorul concierge inmaneaza cheile clientilor, oferind informatii si intermediind servicii exterioare
CRAMA Restaurant amintind de cramele si de pivnitele in care se fac si se pastreaza vinurile. Este dotat cu mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc. Vinurile se pot servi la carafe sau in cani din ceramica. Gama de preparate culinare este specifica - tochitura sau mancaruri pregatite in tigaie. Poate avea program muzical, taraf de muzica populara.
DE LUXE ALL INCLUSIVE Include: * la sosire sampanie si fructe; * mancare si bautura 24 de ore, mic dejun, pranz, cina, bufet, prajituri, inghetata, snack, bufet pentru copii, seara 3 restaurante a la carte, restaurant pescaresc, restaurant cu bucatarie internationala, bucatarie turceasca, room service 24 de ore; * mini bar aprovizionat zilnic cu bere si cu bauturi usoare, seif, fitness, sauna, baie turceasca, jacuzzi, biliard, Internet, divertisment zilnic, cinema, discoteca, muzica live; * bauturi importate, bauturi usoare. Nu include: * telefon, fax, Internet cafe, TV, bowling, lectii de tenis, iluminarea terenului de tenis, rachete si mingi, bauturi importate si de lux.
DEJUN Masa de pranz, a doua masa principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 12-15.
DEMIPENSIUNE / Half board bed [ HB] I. Pret cuprinzand cazarea, micul dejun si una din cele doua mese principale. II. Demipensiune (mic dejun si cina). Nu sunt incluse bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau alte servicii.
DUPLEX Spatiu de cazare pe doua niveluri care comunica intre ele printr-o scara interioara. Daca este alcatuit din doua camere, fie una este dormitor, iar cealalta sufragerie, fie ambele sunt dormitoare.
EXCURSIE Plimbare sau calatorie facuta, de obicei, in grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, cu scop educativ, recreativ etc., pe un traseu prestabilit.
EXCURSIE
EXTRA BED /PAT SUPLIMENTAR Pat cu care este depasit numarul de locuri normal intr-o camera.
FERIBOT Nava prevazuta cu sine de cale ferata, asigurand continuitatea traficului feroviar de la un port la altul sau intre malurile unui fluviu, fara transbordare si fara ca pasagerii sa-si paraseasca locurile. Pot exista bacuri care sa asigure, in acelasi timp, serviciile feroviar si rutier.
FRONT-OFFICE Serviciu al departamentului cazare din hotelurile mari, care grupeaza compartimentele receptie, concierge, casierie, rezervari, centrala telefonica. In hotelurile mici, acolo unde personalul de la desk (receptionierii) acopera concomitent activitatea mai multora dintre compartimentele enuntate (nu exista distanta receptie - concierge - casierie), se utilizeaza termenul 'receptie'.
GHID (indrumator) Persoana care conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le explicatiile necesare.
GHID (insotitor) Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste un grup, indeplinind si functia de ghid. In SUA mai este denumit in mod curent si: 'tour director', 'leader', 'manager'.
GHID (turistic) Persoana care insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie turistica pe parcursul unui traseu. Persoana are sarcina de a-l informa, conduce si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei. Aceasta sarcina decurge dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism. In munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, 'clientii' sai in timpul ascensiunii care se produce sub responsabilitatea sa totala. In cele mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari care variaza in functie de specialitatea vizata.
GHID INSOTITOR Angajat specializat, responsabil al unei agentii de turism sau al unei alte organizatii, care insoteste calatorii individuali sau in grup (turistii), punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului stabilit.
GONDOLA Barca
lunga cu fundul plat, putin adanca, avand prora si pupa ridicate si incovoiate,
manevrata cu o singura vasla, folosita
HAMAL Persoana care, in garile feroviare, rutiere si aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al bagajelor de mana, din exteriorul in interiorul garii sau invers; este platita de calatori, in general dupa un tarif omologat.
HELIOTERAPIE Tratarea unor boli prin sursa actiunea razelor solare.
HIGH CLASS ALL INCLUSIVE Include: * bufet deschis cu spectacol la micul dejun, pranz, cina; * bucatarie mediteraneana in restaurant a la carte, meniu pescaresc in restaurant a la carte, bucatarie chinezeasca in restaurant a la carte, bucatarie turceasca in restaurant a la carte, 24 de ore bauturi locale si importate, mancare 24 de ore, inghetata, diverse gustari, gratar, pizza la piscine, fructe si mancare vegetala; * mini barul este aprovizionat zilnic cu bauturi usoare. Baie turceasca, sauna, fitness, seif, sporturi nautice (surf, canoe, hidrobicicleta), teren de tenis, rachete, baschet, masa de tenis, volei, mini fotbal, jocuri de piscina, aerobic, divertisment zi si noapte, muzica (live, mini club, club junior, discoteca), cinema, 24h room service, sala de conferinte. Nu include: * Internet cafe, masaj, epilare in baie turceasca, sporturi nautice motorizate, spalatorie, telefon, fax, vinuri de lux importate, inghetata la bar.
ITINERAR Traseu pe care se desfasoara o calatorie, cu indicarea localitatilor de pe parcurs. Documentul scris sau imprimat, descriind un anumit parcurs cu indicarea distantelor si eventual a mijloacelor hoteliere si a elementelor atractive.
MAITRE D'HOTEL Coordonatorul formatiei de servire din salonul restaurantului si care asigura primirea clientilor. Termenii 'sef de sala' si 'ospatar principal' nu sunt recomandati.
PENSIUNE COMPLETA / FUL BOARD [FB] Pensiune completa (mic dejun + pranz + cina). Nu sunt incluse bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau alte servicii.
MIC DEJUN Prima masa din zi, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 07.00 - 10.00.
MIC DEJUN CONTINENTAL / MIC DEJUN COMPLET Mic dejun care se compune dintr-o bautura calda nealcoolica, la alegere, unt, gem (dulceata sau miere), produse de panificatie si apa minerala. Denumirea provine din practica de a comanda numai bautura (de exemplu, 'ceai cu lamaie complet'), restul componentelor fiind fixe.
MIC DEJUN ENGLEZESC Preparate de bucatarie, cofetarie-patiserie si sucuri de fructe se adauga componentelor micului dejun complet.
MONUMENT AL NATURII - NATURE MONUMENT Creatie individualizata a naturii, a carei conservare prezinta, din motive stiintifice, istorice sau culturale, un interes public (arbori vechi sau brazi, aflorimente geografice, plante rare, animale); ocrotirea sa este legiferata.
MOTEL Unitate hoteliera de capacitate mica sau mijlocie, situata de regula, in afara localitatilor si in imediata apropiere a arterelor intens circulate si a dotarilor adiacente (statii de benzina, statii service etc.)., destinata sa satisfaca atat nevoile de cazare si de masa ale turistilor automobilisti, in cadrul unui sejur foarte scurt, cat si sa asigure parcarea in siguranta a autovehiculelor.
NO SHOW Situatie corespunzand unui client care si-a rezervat o camera la hotel sau un loc intr-un avion si nu se prezinta.
NON-STOP Care are loc fara pauza sau escala.
PARC NATIONAL Teren cu o suprafata relativ mare unde speciile de plante si de animale, peisajul, aspectele geomorfologice etc. prezinta interes stiintific, educativ, estetic sau recreativ deosebit si unde autoritatea statala a luat masuri de protectie, prin interzicerea oricarei exploatari (silvice, miniere, agricole, industriale etc.); vizitatorilor le este permisa intrarea doar in conditii speciale, pentru scopuri de cercetare, recreative, educative si culturale. Un parc national poate include mai multe rezervatii si monumente ale naturii.
PARC NATURAL Teritoriu care grupeaza o serie de atractii turistice: pentru a se recrea fenomene naturale originale, elemente de etnologie si folclor, care servesc populatiei, fara a se pejudicia echilibrul natural.
PACHET TURISTIC Oferta speciala de produse si servicii oferite de un hotel pentru a creste vanzarile. Deosebim:'Weekend packages','Honeymoon packages', 'Sport packages' etc. Un pachet tipic poate sa includa servicii de cazare, masa, folosind destinatorilor pentru recreatie. Important: ele sunt oferite la un pret special. In general, sunt combinatii intre doua sau mai multe elemente, vandute ca un singur produs la un pret in care costul fiecarui component nu este separat identificat. In turism, termenul este folosit ca sinonim pentru "inclusiv tour".
PARC NATIONAL - NATIONAL PARK Teren cu o suprafata relativ mare unde speciile de plante si animale, peisajul, aspectele geomorfologice etc. prezinta interes stiintific, educativ, estetic sau recreativ deosebit si unde autoritatea statala a luat masuri de protectie, prin interzicerea orarei exploatari (silvice, miniere, agricole, industrial etc.); vizitatorilor le este permisa intrarea doar in conditiile speciale, pentru scopuri de cercetare, recreative, educative si culturale. Un parc national poate include mai multe rezervatii si monumente ale naturii.
PARC NATURAL - NATURAL PARK Teritoriu de o frumusete aparent care grupeaza o serie de atractii turistice, respectiv fenomene naturale originale, elemente de etnologie si folclor, care servesc recrearii populatiei, fara a se pejudicia echilibrul natural
PARC NAUTIC O zona de recreere oferind posibilitati de practicare a sporturilor nautice sau a altor activitati legate de mediul acvatic (pescuit, scufundari etc.), precum si diverse atractii vizuale, cum ar fi: cascade, fantani arteziene etc.
PARC TEMATIC Zona amenajata pe o suprafata de marimea unui oras mic, de regula intr-o zona rurala, destinata sa ofere recreere si amuzament pentru vizitatori, printr-o varietate de atractii bazate pe una sau pe mai multe teme, ca si alte servicii turistice (catering, cumparaturi diverse etc.) (ex:Disneyland-urile din SUA, Japonia, Franta, Alton Tower in Marea Britanie etc.).
PARTIE DE SCHI Culoar de coborare pentru schiori, trasat pe zapada, marcat si batatorit, avand diferite caracteristici (legate de lungime, panta, distanta de nivel, grad de dificultate etc.).
RALIU Competitie cu caracter turistic sau sportiv, supusa in ultimul caz, controlului federatiilor sportive competente. A organiza un raliu inseamna a da o intalnire, la un punct stabilit, participantilor prevazuti cu acelasi mijloc de locomotie. Diferite etape ale traseului, liber sau impus, pot oferi prilejul pentru diverse probe, cu caracter de competitie sau amical, permitand stabilirea unui palmares.
RESTAURANT Unitate de alimentatie, autonoma sau integrata intr-un hotel, care imbina activitatea de productie cu cea de servire, oferind clientilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi.
RESTAURANT CLASIC Unitate cu profil gastronomic in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, fructe, bauturi etc. Pentru crearea de animatie poate dispune de formatie muzical-artistica.
RESTAURANT CU AUTOSERVIRE Unitate de alimentatie rapida in care consumatorii isi aleg si se servesc singuri cu preparate culinare si cu bauturi alcoolice si nealcoolice, la sticla, cu plata dupa alegerea produselor. Poate prezenta urmatoarele sisteme de distributie: linear (cu linie de autoservire), free-flow (cu bufete, consumatorii alcatuindu-si meniul in circulatie nedirijata) si rotativ (cu carusel de autoservire).
RESTAURANT CU SPECIFIC Unitate de alimentatie care, prin dotare, profil, uniforma lucratorilor, momentele recreative si structura sortimentelor, pune in valoare obiceiuri gastronomice locale, specifice diverselor zone, sau nationale. Prin urmare, poate fi restaurant cu specific local, care pune in valoare bucataria specifica unor zone din tara sau tipuri traditionale de unitati-crama, coliba, sura etc. sau restaurant cu specific national (chinezesc, arab, mexican etc.).
RESTAURANT FAMILIAL (PENSIUNE) Unitate de alimentatie care ofera, in mai multe variante, meniuri complete la pret accesibil. Preparatelor solicitate in afara meniurilor li se aplica preturile din lista meniu. Sortimentul de bauturi este limitat la racoritoare si ape minerale. Poate functiona si pe baza de abonament. De regula, se organizeaza si in pensiuni turistice si ferme agroturistice.
RESTAURANT GASTRONOMIC Restaurant renumit pentru calitatea bucatariei si a specialitatilor sale.
RESTAURANT SPECIALIZAT Unitate profilata pe servirea unui sortiment specific de preparate culinare si de bauturi, care se afla permanent in lista-meniu, in conditiile unor amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale care formeaza obiectul specializarii. Poate fi: restaurant pescaresc, vanatoresc, rotiserie, restaurant-zahana, dietetic, lacto-vegetarian, familial sau pensiune.
RESTAURANT VEGETARIAN Restaurant in care nu se servesc preparate obtinute din materii prime de origine animala. Conform Ord.M.T.nr.56/1995, in Romania este statuata functionarea restaurantelor lacto-vegetariene.
RESTAURANT - ZAHANA Unitate de alimentatie in care se servesc, la comanda, in tot timpul zilei, in special, produse si subproduse din carne, mici, carnati etc., pregatite la gratar si alese de consumatori din vitrinele de expunere sau de pe platourile prezentate de chelneri la masa.
REZERVARE (BOOKING) Retinerea prealabila a unei camere sau a unui loc intr-un hotel, a unui mijloc de transport etc., pentru o anumita zi, cu sau fara garantie din partea clientului (plata in avans etc.)
REZERVATIE NATURALA - NATURE RESERVE Suprafata de teren in care natura este protejata integral sau partial (botanic, faunistic, forestier, speologic, morfologic, limnologic, marin, stiintific, istoric, mixt) pentru frumusetea sau particularitatile peisajului natural si antropic si inc are sunt interzise activitatile care ar dauna echilibrului ecologic.
ROOM-SERVICE Serviciu de alimentatie prin care preparatele culinare si bauturile sunt servite in camera de hotel. Se serveste, de obicei, micul dejun, dar poate sa existe si serviciu permanent.
ROTISERIE - GRILL / STEAK-HOUSE Restaurant cu capacitate redusa, care ofera, mai ales, preparate pregatite la rotisor, la vederea clientilor. Serviciul se face prin chelneri.
SAFARI a) Expeditie de vanatoare sau de observare a vietii salbatice in Africa Centrala, necesitand deplasarea cu autovehicule speciale, echipament de campare si provizii de alimente, precum si prezenta unui ghid sau vanator profesionist; b) raliu automobilistic desfasurat pe drumuri si in conditii specifice Africii.
SAT DE VACANTA Ansamblu de cladiri, de regula vile si bungalouri destinate cazarii, amplasate intr-un perimetru bine delimitat, imprejmuit , si grupate in jurul unor spatii de folosinta comuna pentru masa, agrement, sport, cultura etc. Amplasamentul asigura un microclimat favorabil, in contact direct cu natura, ferit de surse de poluare si fara ca, la randul sau, sa aduca prejudicii mediului. Pentru un sejur, pretul forfetar cuprinde atat pensiunea, cat si distractiile oferite.
SCHI a)Patina plata, alungita si ingusta, din lemn, metal sau material plastic, care, prinsa intr-un anumit fel de talpa ghetelor, permite alunecarea rapida pe zapada; b)sport de iarna de origine norvegiana, practicat cu schiurile, cu diferite variante (slalom, sarituri, schi fond etc.).
SEJUR Durata de timp petrecuta in scop turistic cu o anumita destinatie turistica sau pe un itinerar.
SEZON Perioada de timp a anului, corespunzand aproximativ unui anotimp: perioada de timp a anului caracterizata printr-o activitate specifica, prin aparitia sau frecventa anumitor fenomene.
SLALOM Cursa de coborare pe schiuri, de origine norvegiana, efectuata pe o pista in zig-zag, relativ scurta si puternic denivelata, jalonata cu porti si marcata cu fanioane.
SNACK-BAR Unitate de alimentatie rapida caracterizata prin existenta unei tejghele-bar, la care sunt serviti clientii instalati pe scaune inalte tip 'cal'.Preparatele culinare sunt pregatite total sau partial in fata clientilor. Sortimentul de bauturi este restrans; uneori clientii se pot instala si la mese; in acest caz serviciul efectuandu-se prin chelneri.
SPORTURI NAUTICE Sporturi practicate pe apa.
SQUASH Sport asemanator antrenamentului la zid al jocului de tenis; se practica in sali inchise, individual sau in dublu.
STATIUNE Localitatile care prezinta conditii climaterice sau ape minerale prielnice sanatatii.
STATIUNE BALNEARA - SPA Localitate situata pe tarmul marii sau pe malul unui lac,cu proprietati terapeutice, care dispune de instalatii pentru tratament balnear (bazat pe folosirea apelor minerale, namolurilor etc.)
STATIUNE CLIMATERICA Localitate situata intr-o regiune cu conditii naturale (geografice, atmosferice si meteorologice) indicate in tratamentul unor boli sau pentru fortificarea organismului, dotata cu instalatii si cu personal necesar efectuarii curelor medicale.
STATIUNE DE CURA DE STRUGURI Localitate pe teritoriul careia se cultiva struguri de masa si unde turistii pot urma o cura de struguri, consumandu-i fie in stare naturala, fie sub forma de must.
STATIUNE DE SPORTURI DE IARNA Localitate montana dotata cu echipament de primire si sportiv, in vederea practicarii sporturilor de iarna (partii de schi sau sanius, patinare, instalatii de transport pe cablu etc.).
STATIUNE OMOLOGATA Localitate care prezinta interes turistic (climateric, balnear, termal etc.) si face obiectul unei omologari oficiale are scop de a favoriza frecventarea statiunii si dezvoltarea sa prin diverse amenajari; in multe cazuri se asociaza si cu perceperea unei taxe de sejur.
STATIUNE TERMALA - SPA Loc specializat in exploatarea izvoarelor de apa minerala, respectiv a apelor cu proprietati terapeutice, stiintific si medical recunoscute, folosite in stare naturala in timpul curelor efectuate in stabilimente speciale si cu personal calificat.
STATIUNE TURISTICA Localitate (sat sau oras) situata intr-o regiune cu un potential turistic deosebit si dotata cu diverse echipamente pentru primirea turistilor.
SUPERIOR ALL INCLUSIVE Include: * kebab si picnic, varietate de pizza si paste, bucatarie internationala, mancare marina si mediteraneana; * sauna, hamam ,sauna turceasca, fitness, teren de joaca, mini bar zilnic aprovizionat; * vin local, bere, rachiu, bauturi usoare, suc de fructe, cafea si ceai turcesc, five o' clock tea cu prajituri, bauturi alcoolice locale nelimitat si bauturi nealcoolice, la unele baruri bauturi importate si cocteiluri internationale, room service, discoteca, mini club pentru copii; * pentru copii: suc de fructe proaspat, cocteiluri nealcoolice; * spectacole speciale zi si noapte, tenis si lectii de tenis, masa de tenis, fotbal, biliard, tintar, lectii de golf, mini golf, gimnastica, sauna, baie turceasca, jacuzzi, fitness, seif. Nu include: * telefon, sporturi care necesita combustibil si lectii de sport, iluminatul terenului de tenis, spalatorie, masaj, coafor, cosmetica, doctor.
SUVENIR Produs industrial sau artizanal, in general inspirat de traditia populatiei locale, achizitionat de turist pentru a-i evoca o amintire legata de vizita in respectiva regiune turistica.
SKIPASS / PASAPORT DE SCHI Formula caracteristica sezonului de iarna, prin care o statiune pentru sporturi de iarna ofera, la un pret forfetar, o suma de servicii turistice destinate schiorilor; sunt incluse: servicii de cazare, transport pe cablu, utilizarea partiilor, lectii colective de schi conduse de monitori, iar uneori si alte activitati nelegate de practicarea schiului (patinoar, distractii diverse.)
TARIF Pret stabilit pentru anumite prestari de servicii, mijloc de evaluare a muncii desfasurate in domeniul serviciilor. Contravaloarea in bani a unui serviciu (cazare etc.).
TAXA DE STATIUNE Taxa platita in unele statiuni de turistii care apeleaza la serviciile de cazare din statiune; taxa se include in nota de plata de la unitatea de cazare; valoarea sa variaza in functie de reglementarile in vigoare.
TELECABINA Sistem de transport mecanic pe cablu, compus din cabine inchise, fiecare cabina avand capacitatea de 20-40 de persoane.
TELEFERIC Ansamblu de instalatii motrice si mobile, care leaga doua puncte situate la altitudini diferite, alcatuit din doua cabine suspendate pe cabluri; functioneaza in stil 'du-te-vino'.
TELESANIE Sanie fixata pe un cablu in 'du-te-vino', la nivelul solului, cu o capacitate de 15-30 de persoane, care permite urcarea turistilor pe inaltimea unei pante inzapezite si eventual coborarea lor.
TELESCAUN Aparat de transport mecanic, care utilizeaza un cablu circular si care permite transportul pasagerilor in pozitie sezand.
TELESCHI Instalatie, mijloc de transport in statiunile in care se practica sporturi de iarna, pe un cablu circular, de care schiorul se agata cu ajutorul unui maner, simplu sau dublu, care-i permite sa urce fara efort o panta inzapezita.
TRANSFER Serviciu constand in transportul calatorilor de la o gara, aerogara, autogara, port sau aeroport, la un hotel si viceversa; in general, intelegem prin transfer nu numai transportul, ci ansamblul de servicii necesare (ghid, bagajist).
TUR Itinerar de calatorie, de durata variabila, cu plecare si sosire in acelasi punct; el presupune vizitarea mai multor orase, regiuni sau tari; in limbajul curent al agentiilor de turism, acest termen se foloseste indiferent daca este vorba de calatorii individuale sau in grup organizat.
TUR DE ORAS Vizitarea unui centru de interes turistic, in general la pret forfetar, cu sau fara ghid, cu mijloc de transport colectiv sau individual.
TUR-OPERATOR Persoana sau organizatie ce cumpara servicii individuale de calatorie (transport si cazare) de la producatorii lor (companii de transport sau hoteluri) si care le combina intr-un pachet ('tour'), vandut cu un comision direct clientilor prin intermediari. Desi prezentat, in mod uzual, ca un angrosist, un tur-operator este, de fapt, un realizator de produse turistice, ale carui act.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1727
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved