Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Alternative educationale actuale

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micAlternative educationale actualeSecolul XXI este caracterizat de profunde si rapide schimbari ale societatii. Educatia trebuie sa vina in ajutorul omului prin orientarea scolii spre o modalitate noua de invatare care sa-i asigure individului posibilitatea de a raspunde unor evenimente neprevazute. Invatarea trebuie sa fie inovatoare prin participare si anticipare. Participarea insemnand constientizarea drepturilor si responsabilitatilor fiecarui individ, precum si cultivarea capacitatii de comunicare, de cooperare si de empatie. Anticiparea se refera la capacitatea individului de a raspunde adecvat in fata unor evenimente pe care societatea le va genera.

In epoca contemporana educatia se raporteaza nu numai la conditiile si cerintele prezente ci si la cele din viitor, fiind o consecinta fireasca a ritmului accelerat de evolutie si transformare.

Pentru acest nou tip de educatie metodele si tehnicile trebuie aplicate in viitor, presupune mutarea accentului pe metode euristice de predare-invatare si pe mijloace tehnice.

Continutul educatiei trebuie schimbat prin selectarea si prelucrarea cunostintelor dupa principiul interdisciplinaritatii. Obiectivul principal fiind sporirea capacitatii de adaptare a individului.

Inca de la inceputul secolului al XX-lea au aparut o serie de programe pedagogice circumscrise curentului "educatiei noi" in Franta, Germania, Anglia, Italia etc. Multitudinea de alternative in ceea ce priveste procesul educational au fost imbratisate cu entuziasm de catre sistemul de invatamant din Romania.

Alternativele educationale sunt variante de organizare scolara, care propun modificari ale anumitor aspecte legate de formele oficiale de organizare a activitatii instructiv-educative. Exista o alta modalitate de abordare a procesului educational, anume aceea a pedagogiei de reforma care are atentia centrata pe copil, pe progresele sale. Tot pedagogia de reforma introduce ideea invatarii prin actiune, invatarea autonoma si individualizarea programului educational.

Pedagogia de reforma internationala ne ofera mai multe alternative educationale, alternative abordate si in invatamantul romanesc: Waldorf, Step by step, pedagogia dramatica, Freinet, Maria Moutessori, noile educatii.

Pedagogia Waldorf - Germania

Scoala Waldorf a fost prima scoala care a propus o alternativa sistemului educational clasic. A fost intemeiata de Rudolf Steiner la Stuttgart, ca urmare a sugestiei date de conducatorul fabricii de tigarete Waldorf Astoria, pentru copiii salariatilor. In Romania dupa anul 1991 Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat introducerea pedagogiei Waldorf ca alternativa educationala.

Pedagogia Waldorf urmareste sa dezvolte personalitatea copilului in ansamblul ei si sa isi orienteze oferta de predare in functie de particularitatile diferitelor trepte de varsta si de cerintele acestor trepte. Ia nu este orientata spre oferirea unei anumite pregatiri profesionale inguste sau a unei specializari.

Pedagogia Waldorf vizeaza transformarea fiintei omenesti, dezvoltarea armonioasa, stabilirea unei relatii sanatoase intre individ si lumea inconjuratoare si integrarea sa in realitatea sociala. Cunostintele nu sunt ca scop in sine, ci un instrument important pentru formare, pentru asigurarea legaturii cu viata.

In curriculumul-ul Waldorf un loc important il ocupa artele lucrul manual, artizanatul care ofera elevilor un contact cu diverse materii si nenumarate activitati de baza ale omului, lor li se adauga limbajul, istoria, geografia, limbile straine,matematica, stiintele, desenul, religia etc. Elevii sunt considerati individualitati si acceptati fara nici o prejudecata sociala, religioasa, de sex, de rasa sau de orice alt fel.

Clasa reprezinta unitatea functionala, in care sunt reuniti elevi de aceeasi varsta, componenta unei clase nu se modifica in timp. Esenta este considerata relatia elev-profesor. Profesorul tine legatura cu parintii elevilor, astfel incat activitatea sa pedagogica are o caracteristica mai personala. Timp de 8 ani profesorul preda mai multe discipline si transmite trairi, pentru a descoperii vocatiile si slabiciunile elevilor "scopul sau nu este o materie, nici toate materiile, ci clasa". Incepand cu clasa IX -a toate materiile urmeaza sa fie predate de profesori specialisti. Profesorul preda materia cu cuvinte proprii, fara a recurge la carti didactice, iar elevii isi confectioneaza propriile carti, adica niste caiete bine alcatuite si ilustrate, care contin esentialul lectiei predate, redat pe baza memoriei, astfel fiecare caiet are amprenta personalitatii autorului.

Evaluarea in scolile Waldorf nu se bazeaza pe probe, teste sau examene, ci are in vedere toti factorii ce permit sa fie evaluata personalitatea elevului: scrisul, dedicatia, forma, fantezia, logica si flexibilitatea gandirii, stilul, ortografia, desigur, cunostintele reale. Se va lua in considerare efortul real pe care elevul l-a facut pentru a atinge un anumit rezultat, comportamentul sau spiritul social. La cererea autoritatilor din invatamant, scoala face o evaluare cantitativa, pe care o mentine secreta si o ofera elevului sau parintilor numai in momentul in care se incheie studiile.

Se pot insa distinge si cateva limite ale acestui program, datorate neacceptarii mijloacelor tehnice moderne (TV., calculatorul) fapt care infraneaza progresul.

Educatia Montessori - Ialia

Alternativa Maria Montessori, in viziunea celei care a fundamentat-o doctor Maria Montessori, isi propune sa invete copilul sa gandeasca si sa actioneze independent, intr-o maniera responsabila, adica "ajuta-ma sa pot singur".

Aceasta alternativa are la baza doua principii . Unul este pregatirea unui mediu cat mai natural care sa ajute si la dezvoltarea copilului, iar al doilea este observarea copilului care traieste in acest mediu, astfel conturandu-i-se potentialul fizic, mintal, spiritual si emotional.

Filozofia metodei Montessori se bazeaza pe preocuparea de a oferii tuturor copiilor oportunitatea de a se dezvolta la potentialul lor maxim si libertatea de a gasi solutii pentru propriile lor probleme. Copilul si invatarea sunt situate pe primul loc iar predarea si programa de educatie pe locul al doilea. De asemenea se opteaza pentru grupe combinate, unde cei mari ii ajuta pe cei mici.

Activitatea se desfasoara in cadrul a patru arii: viata practica, exercitii senzoriale, limbaj, matematica. Nu sunt neglijate nici arta, muzica, biologia, geografia, fizica. Educatoarea directioneaza energiile copiilor, nu corecteaza niciodata, nu intervine in munca copilului, ci observa pentru a sti ce sa faca mai departe.

Finalitatea acestei alternative este cunoasterea realitatii, pretuirea valorilor morale, activitati de intrajutorare dragoste fata de valorile estetice ale vietii, fata de stiinta si umanism.

Programul Step by step

Este un program destinat copiilor de la nastere si pana la varsta de 13 ani, precum si familiilor acestora. In Romania, programul a debutat in anul 1994 sub numele de Head Start, care in anul 1995 a luat numele de Step by step.

Programul promoveaza modele educationale centrate pe elev, educatia individuala si sustine necesitatea de al face pe copil constient ca tot ce se intampla in viata este interdependent. Pune accent pe colaborarea scolii cu familiile elevilor, pe implicarea partilor acestora in conceperea si organizarea activitatilor din scoala.

Aceasta metoda individualizeaza actul didactic. Proiectarea activitatilor are ca punct de plecare o buna cunoastere a copilului. Se stie ca toti copiii au anumite particularitati generale legate de varsta, dar si individuale, fiecare copil are nevoile sale proprii, dorintele sale, ritmul sau de dezvoltare. Tinand cont de acest lucru se trece la individualizarea invatarii, educatoarea elaborand obiective de invatare pentru fiecare copil in parte.

Lucrul se realizeaza in grupuri mici de copii, in centre de activitate delimitate atat fizic cat si prin procesul de invatare. Modalitatile de lucru pe grupuri alterneaza atat datorita modului de dispunere a mobilierului, cat si a metodelor aplicate.

In ideea invatarii prin actiune si individualizarii experientei de invatare a fost introduse "zonele" sau "ariile" de stimulare. Cele mai importante arii sunt : arta, activitati de constructie, bucataria, jocul de rol, alfabetizarea, matematica, muzica, activitati in are liber, nisip si apa, stiinta.

Copilul invata prin descoperire in interactiunea sa cu mediul. Interactiunea sa cu mediul si motivatia explorarii sunt cultivate de pedagog. Metodele si mijloacele de explorare si cunoastere ale copilului sunt individuale, adesea neasteptate, originale. Comparatia cu el insusi in performantele anterioare o face atat copilul cat si pedagogul. Acumularile se fac treptat, pas cu pas, de aici si denumirea de step by step.

In locul unei relatii inegale educator-copil, aceasta alternativa considera copilul ca pe o persoana demna de respect, unica.

Programul Step by step pune un accent deosebit pe colaborarea cu familia pentru binele copilului. Acest parteneriat educatoare-familie consta in comunicarea la venirea si plecarea copilului de la gradinita, mesaje scrise si carnete de dialog,afisierul pentru anunturi, vizitele la domiciliu, participarea familiilor la activitatile grupei, excursii, carnavaluri, serbari etc.

Pedagogia Freinet

Reprezinta una dintre alternativele pedagogice care a patruns in invatamantul romanesc in ultimii ani. Celesit Freinet, ganditor si pedagog franceza creat o pedagogie centrata pe copil, luand in considerare cele trei componente ale personalitatii sale: unicitate, diversitate, globalitate. Pedagoga Freinet accepta curriculumul national si utilizeaza atat specifice alternativei, cat si documentele scolare specifice invatamantului traditional.

Specificul este dat de tehnicile pe care pe promoveaza, din care: clasa cooperativa, textul liber, corespondenta scolara, ancheta documentara, iesirile scolare, exprimarea plastica, corporala, jurnalul.

Clasa cooperativa e o "institutie cu structurile sale regulile sale, bazata pe cooperare, asumarea de responsabilitati, constientizarea drepturilor si obligatiilor fiecarui membru al colectivitatii. Aparenta dezordine datorata miscarilor in timpul unei activitati ascunde de fapt autonomie si eficienta.

Viata colectiva este afisata pe peretii salii de grupa. Raportul educatoarei-copil se caracterizeaza prin plasarea copilului in centrul clasei. Fiecare zi debuteaza cu "intalnirea de dimineata", unde copiii care doresc relateaza intamplari, impresii, comunica.

La gradinita textul liber creat de copil este notat de educatoare, iar acasa de catre parinti. Se cere discernamant din partea educatoarei in ce priveste autenticitatea textelor, astfel incat sa nu fie luate in considerare acele texte care repeta o povestire anterioara. Textele adunate intr-o saptamana sunt citite de educatoare in fata grupei cu intentia de a stimula creativitatea si dorinta copiilor de a comunica.

Corespondenta scolara vizeaza solicitarea copiilor. Datorita faptului ca prescolarii nu stiu sa scrie folosesc cu succes exprimarea prin desen. Grupa de copii poate coresponda, stabilind contacte cu persoane necunoscute.

Ancheta in familiarizeaza pe copii cu activitatea de cercetare. Se propune un subiect si se constituie o echipa alcatuita din copiii interesati de acest subiect, punandu-li-se la dispozitie tot felul de materiale informative.

Exprimarea plastica vizeaza egalizarea sanselor, se realizeaza in echipa, cu utilizarea in comun a instrumentelor, ca o contributie personala, originala si creativa a fiecaruia, la finalizarea temei propuse.

Exprimarea corporala ajuta mult la stabilirea unor relatii cu cei din jur si in exprimarea dorintelor.

Jurnalul scolar se scrie si el in practica Freinet. Se realizeaza cu o anumita periodicitate, intr-un tiraj care sa satisfaca grupul-tinta de cititori.

Un numar mare de cadre didactice aplica la clasa tehnici si foloseste instrumente de lucru specifice acestei alternative cu rezultate benefice.

Pedagogia dramatica

Aceasta pedagogie dramatica are la baza gandirea si actiunea libera, creativitatea aplicata in formarea personalitatii copilului. Caracteristica acestei metode este formarea aptitudinilor de viata pe baza impresiilor traite.

Jocul dramatic si tehnicile dramatice sunt forme de organizare ale activitatii in cadrul acestui program. Activeaza copilul din punct de vedere cognitiv, afectiv si actional, punandu-l in situatia de a interactiona.

Exemple de activitati dramatice si modalitatile jocului dramatic sunt : joc de cunoastere, joc de colaborare, joc de incredere, joc de relaxare, joc de concentrare, joc de memorizare, joc de stimulare etc. Activitatii dramatice au diverse teme: drama intr-un cadru de basm, drama prin prelucrarea unor situatii istorice, drama pe probleme stiintifice etc. Momentele unui joc dramatic sunt : captarea atentiei, ruptura de cotidian, atacarea imaginatiei, inspiratiei, spontaneitatii, capacitatii combinatorii, munca ludica, revenirea organismului, repaosul.

Noile educatii

Imbogatirea continutului educatiei a adus la aparitia "noilor educatii" acestea s-au constituit deci, ca raspuns la problematica lumii contemporane. Denumirea acestor educatii figureaza in programele UNESCO.

Educatia relativa la mediu. Omul este raspunzator pentru agravarea continua a dezechilibrului naturii. De aici necesitatea aparitiei acestei educatii. Pe plan scolar copilul trebuie sa inteleaga ca omul este inseparabil de mediul sau si ca actiunile negative asupra mediului se intorc asupra lui insusi. Copilul trebuie sa desfasoare actiuni concrete de protectie a mediului.

Educatia pentru pace si cooperare. Este necesar ca omenirea sa se bazeze pe un nou umanism. Copilul trebuie sa aiba respect fata de valorile culturale si sa accepte diversitatea culturilor, sa fie receptiv la ideile si sugestiile altora, sa accepte comportamentele diferite, sa descurajeze agresivitatea si violenta, sa protejeze flora si fauna etc.

Educatia pentru participare si democratie. Copiii sunt stimulati si ajutati sa participe la diferite actiuni, activitati. Ei vor fi incurajati sa-si exprime parerile, optiunile.

Educatia economica si casnica moderna. Factorul economic influenteaza atat individul cat si colectivitatea. Copiii vor invata ca munca duce la imbunatatirea calitatii vietii.

Educatia nutritionala. Face cunoscute copiilor principiile unei alimentatii sanatoase.

Educatia pentru timpul liber. Prezentarea si practicarea unor activitati de relaxare se insista pe desfasurarea unor activitati in aer liber.

Alcatuit de Cioban Lucia Maria

Gradinita P. P.nr. 1 Sannicolau Mare

Timis

ALTERNATIVELE EDUCATIONALE IN ROMANIA SI IN SALAJ

Miercuri, 12 Decembrie 2007 18:15 Schlachter Arnold

Top of Form

Bottom of Form

INVATAMANTUL  ALTERNATIV este o forma de organizare a procesului didactic, care ofera o alta varianta organizatorica decat cea din scoala oficiala. PLURALISMUL  EDUCATIONAL consta in existenta unor institutii scolare, pe langa sistemul de invatamant oficial organizat de stat, care ofera o noua varianta de instruire si educare, propunand alte continuturi, strategii educationale si forme de evaluare, considerate ca reprezentand un progres pedagogic. Pluralismul educational reprezinta expresia libertatii si democratiei in domeniul invatamantului. Sistemele alternative de instruire se caracterizeaza prin: Moduri diferite de abordare a procesului instructiv-educativ, care se intalnesc atat la nivelul institutional, cat si la nivelul procesualitatii si metodologiei didactice; Alternativitatea poate fi inteleasa pe de o parte, ca adaptare a unor tipuri de institutii educative care s-au bucurat de rasunet in trecut, incercand sa rezolvam prin ele problemele actuale ale invatamantului; Alternativitatea poare fi inteleasa si in sensul adoptarii unei viziuni de ansamblu asupra marilor sisteme pedagogice contemporane, precum si asupra practicilor scolare actuale din lume.      ,,Existenta mai multor sisteme nu presupune neaparat negarea sau anularea reciproca. In realitate, ele sunt complementare".         In raport cu cerintele dezvoltarii invatamantului nostru, putem folosi, intr-o etapa sau alta, in spirit pluralist, elementele care ne sunt necesare din diferitele sisteme alternative de instruire. ALTERNATIVELE  EDUCATIONALE  IN ROMANIA In evolutia alternativelor educationale se disting cinci etape: Precursorii autohtoni (a doua jumatate a secolului al XIX-lea) Noile educatii in Romania la inceputul secolului al XX-lea Preluare critica, aplicare si experimentare (contributii romanesti interbelice) ,,Lectia de tacere'' (perioada comunista) Revenirea la pluralismul educational, dupa 1989 In Romania functioneaza 6 din cele 46 alternative educationale recunoscute la nivel mondial: Step by Step Pedagogia Waldorf Pedagogia Curativa Pedagogia Montessori Tehnicile Freinet Planul Jena STEP BY STEP Este o alternativa educationala practicata in tara noastra sub egida Centrului Step By Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala.     Centrul si-a inceput activitatea in 1994, cu sprijinul unor specialisti din SUA.     Se porneste de la o buna cunoastere a copiilor, urmarindu-se valorizarea insusirilor pozitive ale fiecaruia, in special a initiativei, a intereselor de cunoastere, a nevoilor de activitate si comunicare.     Invatarea este organizata interdisciplinar, pe centre de activitate si se desfasoara in buna masura sub forma de joc, respectandu-se optiunile si ritmurile de lucru personale.     Se pune accentul pe relatiile dintre copii, pe legatura afectiva copil-educator si pe implicarea parintilor in organizarea activitatilor. PEDAGOGIA WALDORF Teorie pedagogica care propune o adaptare a educatiei la ritmurile biofiziologice ale copilului.     Fundamentata in 1907 de Rudolf Steiner in lucrarea ,,Educatia copilului din perspectiva stiintelor spiritului''.     Aplicarea acestei teorii s-a facut in 1919 la scoala pentru copiii angajatilor de la fabrica de tigarete Waldorf-Astoria din Stuttgart, dupa care s-a creat o intreaga retea de scoli.     Asigura exprimarea libera a copiilor prin activitati artistice (muzica, dans, desen), lucrari practice (gradinarit, apicultura, silvicultura etc.) si euritmie (,,gimnastica patrunsa de suflet'').     Nu se dadeau note si toti elevii erau considerati promovati. PEDAGOGIA CURATIVA Ansamblu al actiunilor educative, care sunt exercitate asupra persoanelor cu tulburari de natura fizica sau/si psihica, in vederea ameliorarii starii lor.     Primul lacas de pedagogie curativa s-a infiintat la Lauenstein langa Jena, cu denumirea de ,,Institut de tratament si educatie pentru copiii ce necesita ingrijiri sufletesti''. Rudolf Steiner recomanda ca ,,mijloace adecvate'': depasirea prejudecatilor colective, compasiunea obiectiva, completarea si echilibrarea defectologiei prin ,,potentiologie''.     In sens modern termenul a fost reintrodus de M. Debesse, in 1950 dar in 1969 definitia data a fost modificata, el sustinand ca pedagogia curativa este ,,tratamentul acelor copii inadaptati, care, desi inteligenti, au rezultate scolare slabe''. PEDAGOGIA MONTESSORI Sistem de idei pedagogice care sustine ca fiecare copil reprezinta o personalitate unica pe care trebuie s-o lasam sa se dezvolte liber, prin propria activitate.     Autorul noii educatii este Maria Montessori, cu opera principala ,,Il metodo della pedagogia scientifica applicato all'educazione infantile nelle Case dei Bambini'' (1909).     Cartea a fost tradusa si in romaneste in anul 1919. TEHNICILE FREINET     Procedee de instruire si educare, care puneau accentul pe activitatea independenta, pe apropierea de natura si mai ales de viata comunitara, de grup, a elevilor.     Novatoare pentru vremea lor, au fost concepute si aplicate de institutorul francez C. Freinet, incepand din 1924.     Printre inovatii: imprimeria scolara, corespondenta interscolara, textul liber si desenul liber, prin care copilul sa se exprime spontan, folosirea cinematografului si a radioului in scoala etc.     Curentul pedagogic centrat pe aceste tehnici s-a numit L'Ecole moderne. PLANUL JENA Ansamblul masurilor de reformare a structurii si metodologiei invatamantului, prin care se inlocuiau clasele scolare cu comunitatile libere de munca, cu program adecvat, conform inclinatiilor copiilor.     A fost conceput si experimentat de pedagogul german Peter Petersen, incepand din 1924. Fondatorii Step-by-step - inceputuri in anii '60 ai secolului trecut, cu titulatura "Head Start". Din 1995 functioneaza cu actuala denumire. Pedagogia Waldorf - Rudolf Steiner (1867-1925) Pedagogia curativa - Karl Knig (1902-1966) Pedagogia Montessori - Maria Montessori (1870-1952) Pedagogia Freinet - Celestin Freinet (1896-1966) Planul Jena - Peter Petersen (1884-1952) LEGISLATIE Legea nr. 84/1995 modificata si completata, Art. 14 alineatul 1 precizeaza ca "in sistemul national de invatamant, de stat si particular, pot fi initiate si organizate alternative educationale, cu acordul Ministerului Educatiei Nationale, conform legii" iar in alineatul 2 se stipuleaza ca "evaluarea si acreditarea alternativelor nationale se fac de catre Ministerul Educatiei Nationale, potrivit legii". Legea nr. 87/2006 de adoptare a O.U.G. nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii in educatie. OMEN nr. 4517/13.09.2000 privind "Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului alternativ (de stat si particular)" OMEN nr. 4516/13.09.2000 privind constituirea si functionarea Comisiei Nationale pentru Alternative Educationale OMEN nr. 3840/16.05.2001 privind modificarea componentei Comisiei Nationale pentru Alternative Educationale Proiectul pachetului legislativ Legea Invatamantului preuniversitar: Art. 13. In sistemul national de invatamant se pot initia si organiza, conform legii, alternative educationale, cu respectarea specificului alternativei, in conformitate cu acordurile, conventiile incheiate in acest sens, la care Ministerul Educatiei este parte. Invatamant alternativ Art. 61. In sistemul de invatamant preuniversitar pot fi initiate si organizate alternative educationale, cu acordul Ministerului Educatiei, pe baza unui regulament, aprobat prin ordin al ministrului. Art. 62. Alternativele educationale se evalueaza si se acrediteaza potrivit legii. ALTERNATIVELE  EDUCATIONALE  IN  SALAJ In judetul Salaj functioneaza o singura alternativa educationala: "Step by Step", care in anul scolar 2007-2008 este reprezentata de 14 grupe cu 332 copii in 5 unitati de invatamant prescolar (Gradinita "Voinicel" Zalau, Gradinita cu  program prelungit Nr. 1 Zalau, Gradinita cu  program prelungit Nr. 2  Simleu Silvaniei, Gradinita "Prichindel"  Jibou, Gradinita cu Program Normal Crasna) si de 19 clase cu 346 elevi  in invatamantul primar din 5 scoli (Liceul ,,Avram Iancu" Zalau, Scoala Gimnaziala "Iuliu Maniu" Zalau, Scoala Gimnaziala ,,Vasile Goldis" Zalau, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Simleu Silvaniei, Grupul Scolar "Cserey-Goga" Crasna) . Prezentarea alternativei educationale Step by Step Programul Step by Step considera  copilul o persoana unica, demna de dragoste si respect si cauta sa-i asigure o buna dezvoltare individuala pentru o adaptare perfomanta la nevoile societatii. Alternativa educationala Step by Step promoveaza:  clasa centrata pe copil;  individualizarea educatiei;  predarea orientata dupa nevoile si interesele copilului;  invatarea organizata in centre de activitate;  metode de predare-invatare-evaluare echilibrate, care respecta personalitatea copilului;  implicarea familiei si a comunitatii in educatia si instruirea copiilor. Step by Step aplica curriculum-ul national, standardele nationale, este adaptat culturii locale si, in acelasi timp integreaza standardele si cele mai bune practici internationale din domeniul educatiei prescolare si scolare. Alternativa Step by Step are drept fundament psihopedagogic ideile lui J.Piaget, J.Dewey, L.Vigotski, E.Erikson etc. Ea a fost imbogatita prin contributiile specialistilor din domeniul psihologiei si educatiei din tarile in care a fost implementata. Step by Step pune in aplicare o metodologie si instrumente care sa-i pregateasca pe copii sa traiasca intr-o societate democratica in care:  individul si societatea sunt la fel de importante;  dreptatea si adevarul, libertatea individuala si bunastarea societatii sunt pretuite in aceeasi        masura;  potentialul individului si bogatiile Pamantului sunt dezvoltate si conservate. Cum sa "predai" democratia intr-un mod autentic si adecvat varstei si nivelului de dezvoltare a copiilor? Inca din gradinita copiii ar trebui sa aiba experienta democratiei si sa inceapa sa-si dezvolte deprinderile si atitudinile necesare pentru a fi cetateni eficienti intr-o societate democratica; Sala de clasa e de fapt "microcosmosul comunitatii mai largi"; Abordarea educationala conceputa in functie de necesitatile copilului este un mod eficient de a forma cetateni activi intr-o societate democratica si ea in continua formare, dezvoltare si schimbare; Metodele de educatie, interactiunile zilnice si ocaziile de a opera alegeri creeaza un cadru democratic in clasa. In vederea crearii unei scoli democratice, alternativa Step by Step promoveaza prin metodologia sa: initiativa personala; eficacitatea personala si consolidarea increderii in sine; coparticiparea in exercitarea controlului in spatiul clasei; libertatea de gandire si expresie; respectul pentru ceilalti; respectarea si aprecierea diversitatii si a diferentelor. Initiativa personala - prin posibilitatea copilului de a alege dintr-o gama de activitati la care sa participe si prin implicarea in acea activitate. Satisfactia de a alege o activitate, de a fi invatat sau creat ceva ca rezultat al acesteia este expresia initiativei personale. Eficacitatea personala si consolidarea increderii in sine - prin crearea unui mediu in care copiii interactioneaza, negociaza si gasesc solutii unor probleme, iar cadrul didactic ii ajuta sa reflecteze la propriile actiuni si faciliteaza invatarea in domeniile de interes ale fiecarui copil in loc sa le dirijeze invatarea. Consolidarea increderii in sine este maximizata atunci cand copiii au multe ocazii de a adopta roluri de conducere, de a lua decizii care ii afecteaza pe ei si pe ceilalti, de a-si asuma responsabilitati, in concordanta cu varsta si nivelul lor de dezvoltare. Controlul in comun - activitatile din clasa sunt initiate si dezvoltate atat de copii cat si de cadrele didactice, in functie de necesitatile concrete ale copiilor, de interesele si calitatile lor ca si de abilitatea cadrului didactic de a analiza aceste criterii. Libertatea de gandire si expresie - prin experienta directa, frecventa si regulata de exercitare libera a vointei si gandirii. Atat la gradinita cat si la scoala se asteapta ca fiecare copil sa aiba opinia sa si sa si-o exprime. Respectul pentru ceilalti - prin evitarea situatiei ca un copil sau grup de copii sa exercite o influenta prea mare asupra celorlalti, acest lucru oglindind valorile si practicile sistemului participativ la nivelul adultilor. Fiecare copil invata sa respecte calitatea de om, demnitatea persoanei si drepturile fundamentale ale celuilalt. Respectarea si aprecierea diversitatii si a diferentelor - pornind de la premisa ca fiecare individ este unic si capabil sa aduca o contributie valoroasa, iar  grupurile de indivizi care fac parte din aceeasi cultura aduc o contributie importanta pentru intreaga comunitate. Promovarea unui raspuns pozitiv, de intelegere si apreciere a  diversitatii etnice si culturale este parte integranta a alternativei Step by Step iar incluziunea sociala - un  principiu. Rolul cadrului didactic este acela de a facilita invatarea si de a crea o comunitate de invatare. Cadrele didactice nu pretind ca sunt fantana cunoasterii ci se straduiesc sa creeze un climat adecvat pentru invatare, exemplificand ele insele calitatile care trebuie dezvoltate la copii, si anume:  curiozitatea intelectuala  invatarea autonoma  entuziasmul  empatia  grija fata de ceilalti In clasele Step by Step copiii nu sunt depozitari pasivi ai cunostintelor si deprinderilor. Cadrul didactic ofera copiilor foarte multe ocazii de a-si exersa si aplica cunostintele si deprinderile in nenumarate moduri si in situatii diferite.  Predarea centrata pe copil pune accentul pe intelegere si atribuirea de semnificatie de catre copii si nu pe invatarea mecanica.  Incurajarea copiilor de a-si urma interesele si nevoile duce la dezvoltarea unor aptitudini specifice iar interesul si motivatia raman la un nivel ridicat. Parteneriatul scoala - familie - comunitate Participarea activa a familiei in procesul educatiei este o componenta de baza a alternativei educationale Step by Step; Parintii sunt primii si cei mai importanti educatori ai copilului. Cadrele didactice  si familia trebuie sa coopereze pentru a dezvolta o relatie de colaborare bazata pe comunicare, respect reciproc si acceptarea intereselor si abilitatilor unice ale fiecarui copil; Implicarea activa a parintilor in toate aspectele referitoare la luarea deciziilor si la planificare, intaresc principiile democratice ale programului Step by Step; Comunitatea devine o resursa in procesul de predare-invatare care nu se mai desfasoara exclusiv in cadrul limitativ al clasei. Avantaje ale alternativei Step by Step: cunostintele sunt descoperite de catre copil; elevii sunt activ implicati in solutionarea problemelor si participa la elaborarea proiectelor; programa este menita sa dezvolte priceperea si experienta pozitiva favorabila invatarii; este respectat Curriculumul National; accentul se pune pe intelegerea conceptelor importante; invatatoarele si elevii stabilesc impreuna reguli de comportare, care pun accentul pe asumarea responsabilitatilor; elevii lucreaza in perechi si in grupuri mici; parintii sunt vazuti ca primii invatatori si parteneri; evaluarea este vazuta ca un mijloc de perfectionare individuala;             'Visez o scoala in care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa dintre oamenii tineri ai lumii, sa vina acolo pentru a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti le dau lectii. Totul trebuie invatat din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e ingaduit din cand in cand e sa puna intrebari. Dar nu vedeti ca au si ei de spus ceva ? de marturisit ceva ? Si nu vedeti ca noi nu avem intotdeauna ce sa le spunem? Suntem doar mijlocitori intre ei si ei insisi Dar nici asta nu trebuie sa le fie spus'.      Constantin Noica Inspector alternative educationale, prof. Daniela Firicel'Sistemul' de invatamant Montessori
Mediul Montessori pentru copiii de la cresa si gradinita pana la nivelul liceului, se bazeaza pe o filozofie educationala foarte diferita de cea traita de majoritatea adultilor care suntem noi.

'Ghidul' Montessori, asa cum este denumit, de obicei, educatorul, in loc sa inceapa cu un set de lectii dictat de o scoala a societatii adultilor, construieste pe tendintele naturale ale copilului catre explorare, munca, creativitate si comunicare, pentru a crea un mediu de invatare care sa hraneasca pasiunile in desfasurare ale copiilor.Firesc, adultul care are sarcina organizarii acestui mediu are nevoie de o pregatire foarte diferita. Instruirea traditionala Montessori consta intr-o activitate de un an pentru fiecare dintre cele trei nivele de varsta si stadii de dezvoltare de mai jos: 0-3 ani, 3-6 ani, 6-12 ani.Profesorul Montessori pentru liceu trebuie, in mod ideal, sa fi absolvit toate trei cursurile de instruire plus o specializare universitara in una sau mai multe discipline.

Cateva detalii specifice prinvind metoda Montessori

Va
prezentam cateva detalii specifice ale metodei Montessori, care ilustreaza necesitatea unui tip de instruire specific:

  • Gruparea copiilor de varste diferite. Copiii sunt grupati pe varste si abilitati neomogene, in serii de trei sau sase ani: 0-3, 3-6, 6-12 (uneori 6-9 si 9-12), 12-15, 15-18;
  • Exista o interactiune constanta, o permanenta rezolvare de probleme, predare de la copil la copil si o socializare permanenta;
  • Copiii lucreaza in conformitate cu propriile lor abilitati si nu se plictisesc niciodata (din aceasta perspectiva, acest sistem ar fi o mana cereasca pentru invatamantul simultan din multe zone rurale din Romania);
  • Mediul special pregatit este amenajat in functie de aria curriculara, iar copiii sunt liberi sa se deplaseze prin clasa in loc sa stea in banci;
  • Nu exista limita in ceea ce priveste timpul in care copilul poate lucra cu un anume material. In fiecare perioada a zilei, toate ariile curriculare--matematica, limba, stiintele, istoria, geografia, desenul, muzica, etc., pot fi studiate la toate nivelele;
  • Metoda de predare - Preda predand, nu corectand;
  • Nu exista lucrari de control care sa se inapoieze cu corecturi in rosu. Se respecta munca si efortul copilului asa cum sunt;
  • Profesorul, printr-o observare extensiva si prin inregistrarea observatiilor, planifica proiecte individuale prin care fiecare copil sa-si dezvolte capacitatea de a invata ce-i trebuie pentru a-si imbunatati performantele. Raportul profesor-copii: de la 1:1 la 1:30+. Cu exceptia grupelor pentru varstele de 0-3 ani (in care marimea grupului e dictata de regulile Ministerului Sanatatii), raportul este de un profesor Montessori si un supraveghetor (asistent) la 30+ copii. Profesorul este instruit sa predea individual, nu sa tina cursuri unui grup mai mare sau mai mic, si sa supravegheze peste 30 de copii care desfasoara o gama foarte larga de sarcini. El este pregatit in probleme fundamentale de matematica, limba, stiinte si arte, si in calauzirea cercetarii si explorarii copilului, concentrandu-i interesul si emotiile asupra temei. Profesorul nu stabileste teme, nici nu dicteaza ce trebuie sa se studieze sau sa se citeasca si nici nu stabileste limite privind profunzimea interesului copilului.

Discipline fundamentale

Profesorul Montessori, in perioada instruirii, face practica pentru majoritatea lectiilor cu materialele la toate disciplinele. De asemenea, trebuie sa treaca examene scrise si orale pentru aceste discipline pentru a obtine diploma. Este instruit, de asemenea, sa recunoasca daca un copil este pregatit pentru o anumita lectie intr-o anumita disciplina in functie de varsta, abilitate si interes si este calificat sa dirijeze progresul individual.

Arii curriculare

Toate disciplinele sunt interconectate, nu sunt predate izolat, profesorul modeland o personalitate 'renascentista' cu interese largi. Copilul poate lucra cu orice material pe care-l intelege, in orice moment.

Orarul

Pana la varsta de sase ani exista zilnic una sau doua perioade de trei ore de activitate neintrerupta fara a fi separate de lectii de grup. Copiii mai mari isi programeaza intilniri de studiu in grup si cu profesorul ori de cate ori este necesar. Adultii si copiii respecta concentrarea si nu intrerup pe cel care e ocupat cu o anumita sarcina. Grupurile se organizeaza spontan sau pe baza de o programare anterioara speciala. Totusi, aproape intotdeauna, se acorda prioritate activitatii alese individual. Pentru copiii care urmeaza sa intre in invatamantul primar se organizeaza asa zisa zi prelungita, care corespunde grupei pregatitoare din invatamantul prescolar romanesc.

Marimea clasei

Cu exceptia grupelor de cresa, cele mai de succes clase sunt cele care cuprind un numar de 30-35 copii la un cadru didactic (foarte bine instruit pentru nivelul la care preda) si un asistent supraveghetor. Acest lucru e posibil deoarece copiii raman in acelasi grup timp de trei pana la sase ani iar majoritatea activitatilor de predare-invatare au ca sursa copiii si mediul.

Stiluri de invatare

Sunt stimulate toate tipurile de inteligenta si toate stilurile de invatare: muzical, corporal-kinestezic, spatial, interpersonal, intrapersonal, intuitiv, lingvistic traditional si cel logico-matematic (citire-scriere-aritmetica). Acest model specific a fost redescoperit de catre psihologul Howard Gardner de la Universitatea Harward, in teoria inteligentelor multiple.

Evaluare

Nu exista note sau alte forme de recompensa sau pedeapsa, nici deschise, nici subtile. Evaluarea se face prin portofolii, observare de catre cadrul didactic si prin fise de progres. Proba daca sistemul functioneaza consta in realizarile si comportamentul copiilor, satisfactia, maturitatea, bucuria, dragostea de a invata si nivelul ridicat al activitatii.

Cerinte pentru varsta de 3-6 ani

Nu exista cerinte academice pentru aceste varste, insa copiii isi insusesc o cantitate surprinzatoare de cunostinte si, adesea, invata sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca la un nivel care, de obicei, depaseste ceea ce se crede posibil pentru aceste varste.

Cerinte pentru varsta de 6-18 ani

Profesorul observa in permanenta interesele fiecarui copil si faciliteaza cercetarea individuala in domeniul acestor interese.
Nu exista alte cerinte curriculare decat cele stabilite in Curriculum-ul National, sau cele cerute la admiterea in liceu sau de examenul de capacitate si cel de bacalaureat. Acestea iau o cantitate de timp minima. De la varsta de 6-7 ani elevii proiecteaza contracte cu cadrul didactic care trebuie sa le indrume activitatea solicitata, sa pastreze un echilibru general al domeniilor de activitate si sa-i invete sa devina responsabili fata de propria educatie si de utilizarea timpului. Activitatea din ciclul elementar si gimnazial cuprinde si materii care, de obicei, apar la liceu.

Formarea caracterului

Aceasta formare este considerata pe acelasi plan cu formarea academica, elevii invatand sa aiba grija de ei insisi, de ambianta, unul de celalalt - gatesc, curata, construiesc, lucreaza gradina, se deplaseaza gratios, vorbesc politicos, sunt respectuosi si gata de a acorda ajutor, desfasoara activitate sociala in comunitate, etc.

Rezultatele acestei metode

Atunci cand mediul raspunde tuturor trebuintelor copiilor, acestia devin, fara vreo manipulare din partea adultului, sanatosi fizic, impliniti intelectual si psihologic, foarte bine educati si emanand bucurie si bunatate unul fata de altul. In urmatorul citat, Dr. Montessori vorbeste despre prima Casa dei Bambini din Roma, ilustrand importanta descoperirilor sale si esenta intregului invatamant Montessori de astazi

Cand copiii au completat o actvitate prin care au absorbit ceva din mediu, ei par odihniti si profund satisfacuti. De parca o cale s-a deschis in sufletele lor care i-a condus la toate fortele lor latente, relevand cea mai buna parte a lor. Ei arata o mare dispozitie catre oricine, vor sa-i ajute pe altii si sunt plini de bunavointa.

Astazi exista toate tipurile de proiecte de cercetare privind rezultatele invatamantului Montessori. Rezultatele acestora arata ca pe masura ce copiii progreseaza intr-un sistem de invatamant Montessori autentic (deoarece exista scoli care folosesc numele dar nu au cadre didactice Montessori calificate) de la nivelul prescolar la gimnaziu si liceu, devin mai independenti si mai responsabili in actiuni si gandire. Ei desfasoara cercetari originale in toate directiile si depasesc repede nivelul de cunoastere al cadrului didactic in multe domenii. Ei intra in societate si devin cetateni responsabili si cu gandire critica mult mai devreme decat s-a crezut ca este posibil, organizand drumetii, proiecte si actiuni sociale si ecologice, ucenicie. Isi dezvolta deprinderi de studiu excelente incat depasesc nivelul curriculum-ului din scolile traditionale. Cercetarile longitudinale releva lipsa oricarei forme de violenta in comportamentul adultilor care au urmat un invatamant Montessori, in special in perioada prescolara.
Top of Form

Bottom of Form

Top of Form
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3106
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved