Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Coltul biologic animal - amenajare in cadrul laboratorului de biologie

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micColtul biologic animal - amenajare in cadrul laboratorului de biologie

,,Rolul amenajarii unui colt biologic animal in laboratorul de biologie al liceului nostru este de a face observatii asupra comportamentului animalelor, de a invata cum se ingrijesc si nu in ultimul rand, de a face mai placuta atmosfera la orele de biologie prin stimularea interesului elevilor si responsabilizarea acestora fata de mediul inconjurator.'' ¹Fig. 13 Coltul biologic animal

Un colt biologic animal poate avea in componenta sa, in functie de posibilitati: acvarii pentru cresterea si ingrijirea unor specii de pesti exotici (gupi, carasi aurii, zebre, xifo, etc.), plante acvatice (ciuma - apelor, penita, sarmulita, cosorul s.a.); acvaterarii cu broaste de lac; acvaterarii cu broaste testoase; colivii cu perusi, canari, sticleti, alte specii de pasari; terarii cu hamsteri, terarii cu porcusori de Guineea si alte micromedii de viata amenajate pentru diverse specii de animale.

Pestii, animale vertebrate din supraclasa Pisces, au habitatul bine delimitat in acvarii spatioase, unde pot fi

__________ ______ ____ ____________________¹ Mihala, Adelina, coord. Ciobanu, Mariana, Revista de

biologie ,,Lectia pentru viata'', Col. Nat. ,,I.L.Caragiale'',

Bucuresti, anul I, mai 2005

crescute si melci, scoici. Ambientul se ,,decoreaza'' cu cochilii de melci, scoici, pietre, etc., fiind dotat cu aparat de ventilatie

si filtrare a apei, incalzitor, termometru. Sunt folosite in hranirea pestilor, de regula, dafnii uscate.

Broastele testoase, vertebrate din clasa Reptilia se cresc in acvaterarii amenajate in vase de sticla cu fundul tapetat de regula, cu nisip nu prea fin, fara cuart si amestecat cu 10-15% pamant, in care sunt asezate ordonat pietre, valve de scoici si cochilii de melci de diferite dimensiuni, etc. Nivelul apei din bazin nu trebuie sa depaseasca inaltimea barbiei broscutei cand 'face

Fig. 14 Acvaterariu cu broascǎ testoasǎ

baie'. Suprafata rezervata bazinului trebuie sa fie proportional mai mare. Se poate amenaja un spatiu cu vegetatie.

Pot fi achizitionate broaste testoase din magazine specializate, de obicei, de acvaristica, unde, in mod obisnuit, exista si astfel de specii. Tot de aici se pot procura si adaposturile necesare.

Ele sunt hranite cu crustacee mici (hrana ce se administreaza nu va depasi 5% din greutatea animalului), cu complexe proteice vitaminizate. Broastele testoase de apa dulce adulte pot fi hranite la intervale de 2 - 3 zile, pe cand cele tinere la intervale mici (1 - 2 mese pe zi).

Prezenta lor da elevilor posibilitatea de a studia viata reptilelor cheloniene acvatice.

Perusii (Melopsittarus modulatus) fac parte din clasa de vertebrate Aves si se caracterizeaza prin coloritul exotic, prin gingasie, vioiciune, disponibilitate de comunicare, putand prezenta peste 20 de varietati de culoare, printre care bleu -ciel, albastru si verde - auriu (cele mai dese varietati).

Coliviile in care se cresc sunt, de regula, din sarma zincata, paralelipipedica, cu o dubla podea, una din ele avand rol

Fig. 15 Colivie cu perusi

de sertar pentru evacuarea reziduurilor. Sistemul de divertisment se reduce la un simplu mecanism format din bare de lemn paralele.

,,Meniul'' lor este compus din boabe de mei, feliute de morcov, de mar, frunze de salata s.a. Apa, zilnic schimbata, se mentine in vase agatate de grilajul coliviei pentru a nu se varsa. Elevii petrec clipe placute in compania lor, incercand sa - i invete sa imite diverse sunete.

Hamsterii (auriu, comun, chinezesc, etc.) fac parte din clasa Mammalia. Hamsterii impresioneaza prin dinamism si varietatea de culori (maron inchis cu bej si alb, complet negru sau alb, etc.).

Fig. 16 Terariu cu hamster comun

Adapostul hamsterilor se cumpara sau se confectioneaza dintr -o cusca inalta, pe doua-trei niveluri, cu mai multe compartimente ce comunica intre ele prin niste punti mici de legatura. Pentru ca au un miros puternic, specific, pentru ca le miroase urina, le trebuie un nisip fin, absorbant, special pentru ei sau talaj.

Hamsterii se  hranesc cu boabe de cereale (grau, ovaz), morcovi taiati felii subtire, salata verde, lucerna, varza, fructe proaspete, ovaz incoltit, cartofi, de doua ori pe zi, dimineata si dupa amiaza.

Conditiile de viata presupun schimbarea rumegusului, asigurarea hranei si a spatiului pentru miscare.

Au un program activ: o ,,alergare la rotita'', ,,o vizita la casuta'', pentru ca sunt foarte buni ,,atleti'' si trebuie sa se intretina. Prin amenajarea unui astfel de micromediu de viata, elevii au posibilitatea de a studia modul de viata al acestor vietati.

Porcusorii de Guineea sunt mamifere rozatoare, din familia Cavidae, genul Cavia, in functie de lungimea si dispozitia parului de pe corp, departajandu -se trei rase: rasa engleza sau cu parul scurt, uniform ca lungime pe toata suprafata corpului; rasa peruviana sau cu parul lung este deosebit de estetica dar, in aceeasi masura, foarte sensibila la umezeala si frig; rasa abisiniana are cele mai masive exemplare, avand capul mare si rotund, iar parul dispus in rozete sau

Fig. 17 Terariu cu porcusor de Guineea

smocuri ce lasa sa se vada pielea.

Se pot utiliza in hranirea lor furaje verzi, salata verde, patrunjel, trifoi, papadie, fan de trifoi sau lucerna, cartofi fierti, seminte de cereale, morcovi, pastarnac, sfecla, mar, etc. Hrana trebuie sa fie proaspata, la temperatura camerei, administrata de 2-3 ori pe zi. Trebuie sa dispuna in permanenta de apa curata si proaspata.

Regimul sau de viata este simplu, constand  din miscare, fara a fi tot atat de dinamic ca si hamsterul, dar fiind de talie mai mare decat acesta.

In apropierea coltului biologic animal, pe pereti, pot fi expuse tablouri cu poze ale speciilor de animale crescute in laboratorul de biologie, insotite de informatii corelate cu taxonomia, morfologia, fiziologia, etologia, ecologia lor.

Coltul biologic animal este un mic spatiu - oaza de liniste si apropiere intre clasele regnului animal, intre regnuri, asa incat mediul inconjurator sa gaseasca printre noi continuatori  constiinciosi ai actiunilor de protejare si perpetuare a sa.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2833
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved