CATEGORII DOCUMENTE |
EFICIENTA SCOLARA
Eficienta scolara reprezinta un indicator general care consemneaza raportul existent între obiectivele pedagogice stabilite la nivelul sistemului si al procesului de învatamânt si rezultatele obtinute în conditiile folosirii anumitor resurse.
Analiza eficientei scolare presupune raportarea la urmatoarele concepte operationale:
eficacitate care defineste raportul existent între rezultatele globale si obiectivul vizat în conditii optime detemunate de gestiunea resurselor pedagogice existente la un moment dat (eficacitate interna) si de factorii de impact social (eficacitate externa') -vezi Dictionnaire actuel de l'education, 1993, pag.476. 477):
- performanta, care vizeaza realizarea efectiva a unei activitati ia standardele stabilite de obiectivele pedagogice specifice;
- pertinenta, care vizeaza gradul de relationare existent între rezultatele obtinute si necesitatea de a satisface o situatie data;
- impact, care vizeaza efectele înregistrate la nivelul mediului înconjurator în conditiile îndeplinirii unor obiective pedagogice specifice.
Abordarea manageriala a conceptului de eficienta scolara implica analiza raportului dintre factorii angajati ia intrarea în sistem (resursele pedagogice) - calitatea procesului de învatamânt - factorii angajati la iesirea din sistem (calitatea produselor procesului de învatamânt). In acest context, 'pertinenta precede si conditioneaza analizele care trebuie realizate în termeni de eficacitate, impact si eficienta' (idem. pag. 984).
Valorificarea conceptului de eficienta scolara angajeaza nivelul cantitativ al sistemului (care vizeaza raportul dintre rezultatele sistemului/exprimate în numar de absolventi si de pierderi scolare si cheltuielile globale/exprimate în costul mediu pe elev sau student) si nivelul efectelor calitative (care vizeaza gradul de integrare a absolventilor în activitati creatoare superioare de tip inventiv si inovator).
Cele doua niveluri reflecta interdependentele existente între mecanismele eficientei scolare interne, care actioneaza în cadrul procesului de învatamânt si mecanismele eficientei scolare externe, obiectivate dincolo de granitele conventionale ale sistemului de învatamânt.
Realitatea evocata poate fi exprimata în cadru! unui concept cu sfera de generalitate superioara - conceptul de eficienta educationala care 'contureaza un domeniu de evaluare prin analiza multivarianta a rezultatelor interne si externe, cantitative si calitative ale sistemului' si ale procesului de învatamânt si a factorilor care determina operativitatea acestora (vezi Institutul de Stiinte Pedagogice. 1976, pag. 17-20). - Vezi Esecul scolar, Evaluarea pedagogica, Randamentul scolar.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 153
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved