Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

EXERCITII DE COMUNICARE LA SCOLARII MICI

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micEXERCITII DE COMUNICARE LA SCOLARII MICI

Este cunoscut faptul ca socializarea joaca un rol de baza in dezvoltarea personala, acest aspect fiind esential in copilarie. Lipsa unor abilitati de comunicare si de auto- si inter-cunoastere pot determina dificultati in integrarea sociala a copilului de orice varsta, de aceea in prezent se pune un accent tot mai mare in scoala pe activitati orientate spre dezvoltarea acestor abilitati.Tinand cont ca multe dintre exercitiile clasice au uneori un grad de dificultate prea ridicat pentru nivelul scolarilor mici, prezentam mai jos cateva exercitii de autocunoastere si comunicare adaptate pentru acestia, bazate pe activitati ludice.

"Planeta personala"

Obiective - exprimarea unor nevoi, dorinte, aspiratii personale legate de mediu si stilul de viata

dezvoltarea creativitatii

Descrierea exercitiului Fiecare elev va fi indemnat sa incerce sa-si imagineze si sa descrie o "planeta personala" , respectiv o lume noua, realizata dupa propriile preferinte, careia sa-i dea un nume, sa o populeze si sa o construiasca astfel incat aceasta sa reprezinte idealul sau. In functie de tema pe care dorim sa o discutam, instructiunile il pot indemna pe "creator" sa puna accentul pe un anumit aspect. De exemplu, sa descrie mai in amanunt viata de familie pe planeta X, cum sunt copiii, cum sunt relatiile intre oameni, intre profesori si elevi etc. "Planetele" fiecaruia vor fi apoi prezentate grupului de elevi.

Aceasta descriere il poate ajuta pe copil sa-si exprime opiniile legate de diferite aspecte in mod indirect, cu o mult mai mare libertate decat in cazul unor intrebari sau discutii directe, de tipul "Cum ai vrea tu sa se poarte colegii cu tine ?". Tocmai de aceea, este bine sa lasam o cat mai mare libertate in imaginarea "planetei personale", si sa evitam judecarea critica a descrierilor obtinute.

Acest exercitiu poate fi deosebit de util in special la clasele mici (I-VI), la care capacitatea de explicitare directa a nevoilor si aspiratiilor este mai redusa.

"Personajul meu" ("Oglinda mea")

Obiective : - autocunoastere, auto-observare, dezvoltarea imaginii de sine

Descrierea exercitiului Fiecare copil isi va alege un personaj preferat (din desene animate, din filme etc.), si va "cere" personajului respectiv sa scrie 4-5 caracteristici ale sale (ale copilului) pe care sa le si justifice. Chiar daca in prima faza vor fi descrise probabil caracteristici fizice, instructiunile vor viza intrarea mai in profunzime, spre caracter, aptitudini, calitati personale, comportament.

Intr-o alta varianta, sau intr-o faza ulterioara a exercitiului copilul va primi instructia sa isi aleaga o persoana (reala) din anturajul sau, si sa-si imagineze cum l-ar caracteriza aceasta.

De exemplu, Mihai il va alege ca personaj preferat pe "Superman", care va trebui sa spuna (sau sa scrie) cateva lucruri despre Mihai. In faza urmatoare, Mihai o poate alege pe "mama", care sa il caracterizeze, in acelasi mod.

Exercitiul il indeamna pe copil la o explorare a propriei persoane, realizata intr-un mod indirect, prin intermediul personajului preferat, determinandu-l la o auto-observare "din exterior". Aceasta aparenta detasare de propria persoana poate usura atat identificarea si verbalizarea unor caracteristici, comportamente sau calitati, in special la copiii de varsta scolara mica, cat si perceperea mai buna a modului in care sunt "vazuti" de cei din jur.

"Atomul social"

Obiective : - dezvoltarea capacitatii de autocunoastere / intercunoastere ;

dezvoltarea capacitatii de a comunica / interactiona ;

cresterea coeziunii grupului ;

Descrierea exercitiului : Participantii vor desena trei cercuri concentrice, notand individual : prietenii foarte buni (in cercul cel mai mic), prietenii buni (in cercul de marime medie) si cunostintele / amicii (in cercul cel mai mare).

In grupuri de cate 2 se vor trece in revista persoanele din cele trei cercuri, apoi se vor discuta criteriile de selectie pentru cele 3 categorii de persoane. De exemplu : ce calitati trebuie sa intruneasca prietenii foarte buni, prietenii buni etc., punctele / aspectele pe care le au in comun cu cele 3 categorii de persoane, durata relatiilor, debutul acestora, numarul persoanelor din cele 3 categorii etc. Aceasta faza a exercitiului poate fi urmata de discutii in grupul mare.

"Sentimente"

Obiective : - identificarea, exprimarea sentimentelor (verbal / nonverbal), descrierea sentimentelor ;

extinderea vocabularului;

dezvoltarea capacitatii de lucru in echipa ;

cresterea coeziunii grupului ;

dezvoltarea imaginatiei ;

detensionarea atmosferei.

Procedura Participantii sunt impartiti in patru grupe, dupa, dupa care li se vor prezenta cele patru categorii de sentimente : fericire, tristete, suparare, frica. Fiecare grupa va avea in vedere una din cele patru categorii de sentimente, avand doua sarcini de lucru : gasirea cat mai multor sinonime pentru sentimentul respectiv, iar apoi realizarea unei scenete in care cel putin un personaj sa fie dominat de acel sentiment. Rezultatele activitatii pe grupuri vor fi prezentate apoi grupului mare (clasei).

Aceste exercitii, precum si altele care vor fi prezentate intr-un numar viitor pot fi utilizate in forma actuala sau pot fi transformate astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor specifice ale fiecarei clase si fiecarui copil in parte.  

RELATIA NOASTRA CU ELEVII POATE FI MAI BUNA ?

In vederea sporirii eficientei procesului de invatamant, cadrul didactic trebuie sa abordeze si strategii de tip managerial in clasa, exploatand la maximum resursele disponibile. Nivelul eficientei activitatilor la clasa a cadrului didactic poate fi exprimat ca un raport intre rezultatele obtinute si resursele disponibile. Este important identificarea resurselor ,,latente", potentiale, uneori prea putin exploatate de catre cadrele didactice.

Sugestiile de relationare de mai jos, aplicate, pot constitui un bun inceput pentru desfasurarea activitatilor didactice in conditii optime, de cooperare si de respect reciproc. 

Pentru a motiva elevii este esentiala implementarea unor strategii in patru domenii cheie care influenteaza motivatia lor:

I. mediul stimulativ de invatare

II. implicarea tuturor elevilor

III. feed - back privind nivelul de performanta

IV. recunoasterea meritelor elevilor 

I.        STABILIREA UNUI MEDIU INCURAJATOR DE INVATARE

A.Stabiliti o apropiere fizica fata de elev Deplasati-va ( circulati prin clasa, stati departe de zonele fixe preferate, plasati-va materialele didactice in toata incaperea)

- Mutati elevii (schimbati locurile elevilor in mod ritmic si tineti o evidenta a schimbarilor de locuri, chemati elevii la dvs. si in timpul pauzei )

B.Comunicati la un nivel personal ( vorbiti cu elevii si ascultati-i; discutati si probleme nelegate de scoala )

C.Demonstrati corectitudine in asteptarile privind comportamentul si invatarea ( stabiliti asteptari ridicate pentru toti elevii; comunicati elevilor atteptarile dvs. si ajutati-i sa se ridice la nivelul asteptarilor pe care le aveti ).

II.IMPLICATI TOTI ELEVII

A.Utilizati abilitati eficiente de prezentare- Expresii faciale ( evitati o expresie impietrita, abordati o mimica deschisa, utilizati expresii faciale pentru comunicarea sentimentelor )

- Gesturi ( evitati gesturile mecanice, ticurile; folositi gesturi pe care le utilizati in interactiuni sociale confortabile; folositi gesturi care ,,creaza" energie )

Contact vizual ( utilizati contactul vizual pentru a va apropia de elevi si includeti toti elevii, mentineti-l trei secunde )

- Vocea ( variati inflexiunile vocii, tonul, viteza si volumul )- Miscarea ( evitati sa va inclinati si sa va ascundeti; utilizati miscarea pentru a stimula energia; miscati-va pe trasee imprevizibile ).

B.Utilizati strategii de chestionare de calitate

- Comunicati tuturor elevilor ca asteptati ca fiecare sa raspunda la intrebari

- Acordati sanse egale tuturor elevilor ( evitati sa numiti pe primul, al doilea etc. care ridica mana; utilizati strategii creative care acorda elevilor mai mult timp de gandire; numiti-i pe elevii care nu au mana ridicata; utilizati tehnici care nu presupun ridicarea mainii )

- Oferiti timp de asteptare tuturor elevilor ( dupa ce numiti un elev, acordati 5 sec. elevului inainte de a raspunde )

- Utilizati tehnici de investigare a informatiei ( reformulati, clarificati; dati indicii, informatii suplimentare, cereti mai mult )

- Puneti intrebari de nivel mai inalt ( mergeti dincolo de reproducere; puneti intrebari care impun elevilor sa aplice ceea ce stiu; utilizati indicatii sau sugestii de nivel inalt, chiar si pentru temele de casa sau teste ).

C.Utilizati strategii de implicare si metode pentru dezvoltarea gandirii critice

- Strategii de implicare care dezvaluie gandirea independenta ( miscare rapida, schimb de idei, dezbateri, votul, munca in grup, tehnici nonverbale, propozitii concluzive etc.)

- Strategii de implicare care dezvaluie capacitati de gandire prin cooperare ( strategii in care elevii lucreaza in perechi sau in grupuri mici ).

- Dati instructiuni sau enunturi clare ( orale si scrise; dati-le exemple, dati voie elevilor sa-si inceapa tema in clasa, puneti-i sa studieze in perechi )

- Formulati sarcini de lucru motivante si relevante ( teme practice si de recapitulare motivante, multe aplicatii, implicati elevii in crearea de sarcini de lucru )

- Asigurati feed-back pentru temele de acasa facute ( verificati temele, spuneti elevilor cum s-au descurcat, faceti elevii raspunzatori de efectuarea temelor de casa )

- Implicati parintii ( cereti-le parintilor sa se uite peste tema de casa, sa-i ajute la dezvoltarea abilitatilor organizatorice, chemati parintii la primul semn de aparitie a unei probleme ).

III.SIGURATI FEED - BACK PENTRU NIVELUL DE PERFORMANTA

Asigurati un feed-back analitic pentru elevi ( spuneti-le de ce lucrarea sau raspunsul lor este la subiect sau in afara subiectului; dati feed-back-ul la momentul potrivit ).

IV. RECUNOASTETI MERITELE PENTRU EFORTURILE SI REALIZARILE ELEVILOR

A. Utilizati recunoasterea spontana ( laudati, critica se face in particular; utilizati diverse modalitati de recompensa - melodia preferata, adresarea pe numele mic, diplome, atribuire de roluri, diverse obiecte, mimica deschisa, stimulente, concursuri pe teme interesante, excursii, vizite, vizionari de filme etc. ).

B.Utilizati recunoasterea planificata ( afisati lucrarile elevilor, faceti contracte academice individuale )

C. Principii pentru recunoasterea meritelor elevilor ( obiectivele trebuie sa poata fi atinse de toti elevii; recunoasterea trebuie sa se faca la timpul potrivit; nu utilizati in mod abuziv strategiile de recunoastere a meritelor ). 

CONCLUZII : Respectarea modalitatilor de relationare prezentate mai sus are urmatoarele efecte :

- creste motivatia elevilor pentru invatare; ofera confort psihic si reduc teama de esec;

- stimuleaza afectivitatea si spiritul de competitie non-antagonica;

- creste stima de sine a elevilor si capacitatea lor de autocontrol;

- elevii se vor relationa armonios si cu covarstnicii; dezvolta abilitatile de comunicare;

- intensifica atitudinea pozitiva fata de profesori si reduc anxietatea fata de scoala. 
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved