Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

METODA MODERNA SI EFICIENTA DE PREDARE - INVATARE - EVALUARE

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PROIECTUL - METODA MODERNA SI EFICIENTA

DE PREDARE - INVATARE - EVALUARE



Orice demers didactic unitar si coerent determina momente de reflectie, de proiectare si de actiune concretizate in planificarea actiunilor educative si in determinarile curriculare(obiective, continuturi, metode, evaluari etc.).

Evaluarea calitativa, cu caracter preponderent formativ, are in vedere activizarea elevului ca participant direct la propria formare, constientizadu-i permanent nivelul propriilor performante, dar si caile pe care trebuie sa le urmeze in invatare.Problematica pe care o impune actiunea de evaluare face parte din ansamblul teoriei educatiei, iar teoria evaluarii este o componenta a tehnologiei didactice. O evaluare corecta presupune, in primul rand, definirea si formularea cat mai obiectiva a caracteristicilor procesului evaluat, cat si descoperirea celor mai relevante tehnici de evaluare.

Intelegerea rolului si a functiilor actiunii de evaluare in invatamant necesita precizarea laturilor acestei activitati, asupra carora opereaza procesele evaluative.In acest sens, doua teze reprezentand achizitii importante in evolutia teoriei evaluarii,mai cu seama asupra perfectiorii tehnologiei didactice, au o valoare explicativa:prima consta in extinderea actiunilor evaluative de la verificarea si aprecierea rezultatelor, obiectiv cu traditie in procesul de invatamant, la evaluarea intregului proces, a modului in care s-a desfasurat activitatea ce a condus la rezultatele constatate; a doua consta in conceperea unor modalitati mai eficiente de integrare a actiunilor evaluative in activitatea didactica.

Metodele traditionale de evaluare constituie,in prezent, elementele dominante in desfasurarea procesului de evaluare.Pornind de la aceasta evaluare obiectiva, strategiile moderne de evaluare cauta sa accentueze acea dimensiune a actiunii evaluative care sa ofere elevilor posibilitati variate de a demonstra ceea ce stiu(ca ansamblu de cunostinte),dar, mai ales, ceea ce pot sa faca (priceperi, deprinderi, abilitati).Acest lucru se poate realiza prin utilizarea metodelor complementare de evaluare, al caror potential formativ sustine individualizarea actului educational prin sprijinul acordat elevilor.

O metoda moderna si eficienta ce permite o apreciere complexa si nuantata a invatarii, implicand un volum sporit de munca, mai ales activitate independenta,in afara clasei, este proiectul. A fost elaborata din nevoia de adecvare la interesele elevilor. Evaluand interesele de la care trebuie sa porneasca procesul de invatare, metoda proiectului se foloseste de un numar nedefinit de teme de natura problematica.Metoda proiectului este accesibila tuturor ciclurilor curriculare de dezvoltare si presupune o abordare interdisciplinara a unui subiect, bine stabilit in raport cu cerintele programei, cu capacitatile intelectuale implicate, dar si cu interesele si abilitatile de ordin practic ale elevilor. Este o forma de evaluare motivanta pentru elevi, chiar daca volumul de munca este sporit si necesita cercetare continua. De asemenea, acest lucru implica initiativa, creativitate, originalitate, capacitate de selectare a informatiilor, forma de organizare si prezentare, design si alegerea formei de evaluare a produsului finit.

Activitatea de proiect ofera realizatorilor oportunitatile de a aplica priceperile dobandite, se adreseaza competentelor acestora, accentueaza motivatia intrinseca, incurajandu-i in munca pe care o depun.Prin aceasta elevii isi largesc orizontul de cunoastere si le aprofundeaza pe cele deja dobandite, opereaza cu tehnici noi, au posibilitatea de a aplica elemente ale pluridiscipli naritatii, transdisciplinaritatii, interdisciplinaritatii, gasesc surse de informare variate si le selecteaza in functie de cerinte.Elevii sunt incurajati in ,,cercetare" si prezinta , cu interes, proiectul realizat in maniera proprie.

Resursa umana constituie un aspect esential ce trebuie luat in vedere pentru intreaga proiectare a unei astfel de activitati .De aceea tema,obiectivele, forma de organizare, evaluarea trebuie stabilite in functie de caracteristicile grupului de elevi.Resursele materiale trebuie sa fie accesibile elevilor si sa fie la indemana lor (biblioteca, CD-uri, internet ,emisiuni TV etc.) sau sa provina din observari sistematice, interviuri, anchete etc.

Ca modalitate de evaluare, proiectul poate lua forma unei sarcini de lucru individuale sau de grup.Aceasta implica structurarea corelatiei functionale subiect-obiect al educatiei la nivelul unor microcolectivitati, care permit o buna colaborare intre elevi.

Pentru o mai buna cunoastere a locurilor natale, in cadrul optionalului,,Judetul Botosani- oameni si locuri" elevii au realizat proiectul ,,Botosani- vatra a spiritualitatii romanesti".Alegerea temei a vizat si cunostintele dobandite la alte obiecte de invatamant: limba si literatura romana, matematica, geografie, istorie, stiinte, ed.muzicala, limbi straine (engleza, franceza).

Colectivul de elevi a fost impartit in patru grupe, toate primind aceeasi tema, pe care au tratat-o diferentiat,in functie de sursa informationala la care au avut acces, de trasaturile specifice grupului.

Iata principalele etape parcurse in vederea elaborarii proiectului:

a)      acumularea informatiilor cu privire la elementele de geografie si istorie locala, la cadrul natural si cele referitoare la istoricul tinutului;

b)      stabilirea subtemelor:,,Botosani-pamant al istoriei, frumusetii si vesniciei"

Personalitati locale (in domeniul literaturii, artei, matematicii, stiintelor naturii, medicinii, istoriei, filozofiei,criticii) si in limbile engleza si franceza

Istoricul Bibliotecii judetene Botosani

Economia judetului

Imagini botosanene (CD-ul - Orasul Botosani)

Stiati ca? (curiozitati)

Creatii despre orasul natal (compuneri, poezii, desene, portrete, joc de rol dramatizari )

Bibliografie selectiva

c)   stabilirea modalitatilor si sarcinilor fiecarui membru al echipei, in vederea prezentarii materialelor;

d)   stabilirea calendarului activitatilor ;

e) continutul produsului finit-elemente de continut ale proiectului (pagina de titlu, cuprinsul-care reprezinta titlurile capitolelor si ale subcapitolelor, introducerea-prezentare cadrului conceptual si metodologic; dezvoltarea elementelor de continut, concluziile, bibliografia, anexe) ;

f)   elaborarea grilei evaluare a proiectului.

Strategiile didactice folosite in realizarea proiectului au fost activ-participative (creative si euristice) centrate pe elev.

Scopul elaborarii proiectului a fost acela de familiarizare a elevilor cu notiunile privitoare la istoria si geografia orasului Botosani, la marile personalitati si opera nepieritoare a acestora.

Obiective operationale:

O1   - sa cunoasca date generale referitore la elementele de geografie si istorie locala ;

O2 _ sa realizeze o calatorie imaginara pe harta judetului;

O3   _ sa citeasca materiale referitoare la judetul Botosani;

O4   _ sa detina informatii despre principalele personalitati ale judetului si domeniile de afirmare;

O5   _ sa realizeze, in echipa,lucrari diverse pe o tematica data;

O6   _ sa realizeze creatii originale referitoare la tema propusa (compuneri, poezii, rebusuri, desene );

O7   _ sa colectioneze imagini reprezentative cu orasul natal;

O8   _ sa prezinte informatiile clar, organizandu-le logic;

O9   _ sa interpreteze fragmente din operele scriitorilor botosaneni;

O10 _ sa cunoasca principalele obiective culturale din judet;

O11 _ sa cunoasca date despre realizarile economice din judet;

O12 _ sa-si dezvolte capacitatea de a-si prezenta,in maniera personala, realizarile obtinute;

O13 _ sa respecte structura unui proiect .

Elevii au lucrat cu mult entuziasm, motivati fiind de atractivitatea subiectului.Au fost atrasi in ,,cercetare" de noutatile descoperite pe site-ul primariei si de posibilitatea oferita de a-si valorifica potentialul de cunostinte dobandit la celelalte obiecte de invatamant, precum si de activitatile extracurriculare realizate in toti acesti ani (excursii, vizite, filme etc.).

Proiectele s-au dovedit a fi rodul unei bogate activitati semidirijate, de creativitate.Acestea au fost prezentate la expozitia realizata cu prilejul zilei orasului Botosani.

Alte proiecte realizate de elevi au fost: Io, Stefan.-individual ; Medii de viata-pe grupe constituite pe baza de interese si abilitati ; Corpul omenesc- proiect realizat pe grupe eterogene ;Anotimpurile -realizat pe grupe restranse ca numar etc.

Aceasta metoda moderna de abordare a unei teme-cea a proiectului-cauta sa accentueze acea dimensiune a actiunii de evaluare, care sa-i ofere elevului posibilitati multiple si variate de a demonstra cunostintele pe care le poseda, modul in care le poseda,modul in care stie sa le valorifice si modul de expunere.

Metoda proiectului este o metoda complementara de evaluare, al carei potential formativ sustine individualizarea actului educational.

Bibliografie selectiva

*** Monografia judetului Botosani

*** Judetul Botosani-Ed. Sport- Turism, Bucuresti ,1983

F. Rotariu, L. Iurescu, M. Petraru, D. Ditu - Judetul Botosani-oameni si locuri

Ciuca, Valentin - Luchian , Ed. Meridian, Bucuresti ,1984

Gavoty, Bernard - Amintirile lui George Enescu ,Ed. Muzicala, Bucuresti, 1982

Tufescu ,Victor - Judetul Botosani, Ed. Academiei RSR, Bucuresti,1977



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3919
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved