Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Modalitati de eficientizare a activitatilor metodice la nivelul unitatilor scolare

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micModalitati de eficientizare a activitatilor metodice

la nivelul unitatilor scolareAstazi invatamantul romanesc se confrunta cu diferitele transformari care urmaresc a pune bazele unui sistem modificat fata de cel anterior. Schimbarile nu pot sa apara decat prin gasirea acelor cai care ne ofera cheia succesului. Chiar daca ne place sau nu, inca ne aflam pe drumul de gasire si aplicare a acelor modalitati prin care sistemul educational romanesc, de la 1 ianuarie 2007 unul european, poate fi eficient. Totul depinde de cateva principii: munca in echipa, competenta, transparenta, dorinta de reusita, optimism, atingerea performantei, deschidere la pasii reformei, aplicarea si utilizarea noului etc.

Activitatea profesorului pare a iesi in evidenta de fiecare data, oricare ar fi natura discutiei si tema abordata. Se vorbeste de o supraincarcare a elevilor, dar se scapa din vedere si o supraincarcare a profesorului. Totusi, pornind de la calitatile pe care un cadru didactic trebuie sa le posede pentru reusita, trebuie sa intelegem ca exista diferite modalitati prin care activitatile noastre metodice pot fi eficiente. Trebuie sa stim sa alegem si sa fim oportuni. Toate acestea insotite si de o dorinta de reusita ne pot asigura eficienta in activitatea noastra, chiar daca nu de la inceput. De altfel, ceva solid nu se creeaza peste noapte, ci doar parcurgand mai multi pasi. Fiecare activitate vine s-o completeze pe cealalta, sa adauge la experienta anterioara noi tehnici, aplicatii, informatii s.a.

Profesorul si calitatile sale stau la baza reusitei, eficientei. Cat am dori, la un moment dat, sa cautam scuze si sa vedem in elevi de fiecare data dovada faptului ca nu se poate, trebuie sa fim realisti ca pentru toate exista o cale de rezolvare. Totul insa, de multe ori se opreste la granita dintre ,,a dori'' si ,,a actiona''. Initiativa poate fi a noastra, chiar daca pentru inceput totul e necunoscut, e dificil.

Care sunt acele modalitati de eficientizare? Este o intrebare la care nu poti raspunde scriind cateva randuri sau poti da exemplu cateva actiuni metodice. Exista o gama larga de activitati pe care le putem desfasura si care pot sa ofere rezultatele dorite. Se poate tine cont pentru a obtine rezultate deosebite de: resursele materiale si umane, de rolul pe care-l joc eu, profesorul intr-o scoala, de cat de mult imi doresc sa evoluez participand mereu la tot ce ajuta la formarea mea continua, metodele si mijloacele didactice, dar si utilizarea acestora adecvata, activitatile extrascolare si rolul lor care poate fi unul de motivare, de atragere, de castigare a unui alt elev ce-si descopera inclinatii spre o noua disciplina etc.

Va propunem 5 teme si in acelasi timp 5 intrebari la care ati putea medita in vederea eficientizarii activitatii cadrelor didactice in scoli, raspunsurile la aceste intrebari putand asigura eficientizarea:

Ce rol joaca profesorul si care trebuie sa fie activitatea sa?

Formarea continua a profesorilor, o cale a eficientei activitatilor?

Care sunt acele activitati eficiente?

Pot metodele si mijloace didactice sa asigurare

eficienta activitatilor sustinute?

Care sunt efectele desfasurarii activitatilor metodice?

Pornind de la acestea, se poate insista la prima tema. Atata timp cat profesorul nu intelege care este rolul sau intr-o scoala si ce trebuie sa faca, practic pentru a se ajuta pe sine, a-si face eficienta munca, nu putem vorbi de o evolutie corespunzatoare pentru a putea pune in aplicare celelalte teme. De exemplu, formarea continua nu poate sa aiba rezultate daca nu se constientizeaza ca este utila in cadrul activitatilor metodice si nu pentru a mai strange cateva puncte folosite cu diverse ocazii. Oprindu-ne asupra metodelor si mijloacelor moderne, in acest caz, daca nu intelegem ce efecte pot avea, daca nu intelegem ca acestea au si puncte slabe care trebuie amortizate, depasite si le aplicam doar ca sa aratam ca am mai invatat o metoda de actualitate, nu aducem nimic nou. Astfel, trebuie sa reflectam asupra acelor cai care vin sa imbunatateasca activitatea noastra.

Oricat am incerca sa dovedim ca am invatat teoria asa cum trebuie, daca nu punem accent pe analiza faptelor si mai ales pe practica, tindem sa ramanem detinatorii informatiilor si nu niste moderatori a caror gandire stie sa imbine teoria cu practica.

Exemplele pot continua,asa cum spuneam mai sus, subiectul acesta nu se poate epuiza in cateva pagini.

De noi si imaginatia noastra depinde selectarea si aplicarea diversitatii modalitatilor de eficientizare a activitatilor metodice.

Sfaturi

Putem abandona rautatea si aplica vorbele lui Stendhal: ,,Pentru a judeca pasiunea unui om ar trebui sa stim intai ce pret pune acest om pe tot ce sacrifica in numele acestei pasiuni.''

Putem renunta la indiferenta si aplica spusele lui Jean Dorst:,,Nu distruge ceea ce nu tu ai creat.''

Putem sa ne ghidam in activitatea noastra tinand cont si de cuvintele rostite si scrise de B. Franklin: ,,Cea mai nobila intrebare din lumea aceasta: Aici ce bine pot face?''

Putem sa ne debarasam de orgoliu si sa ne dorim ceea ce gandea Simion Mehedinti: ,,Sa fii caldura, lumina si izvor de armonie pentru cei dimprejurul tau.''Atunci cand simtim ca nu ni se recunoaste efortul si munca depusa nu trebuie sa ne intristam deoarece gandul trebuie sa ne poarte spre tot ce am facut bun si am lasat in urma (lucruri care de fapt vor rezista in negura vremii), pentru ca in definitiv cuvintele lui Immanuel Kant adevar graiesc: ,,Poarta-te in asa fel incat oricare din faptele tale sa devina o regula universala de conduita.''

Modalitati de eficientizare a activitatilor metodice

la nivelul unitatilor scolare

Tema Nr. 1 Profesorul si activitatea sa eficienta

1. Rolul cadrului didactic intr-o scoala.

2. Care sunt acele activitati pe care trebuie sa le desfasoare un cadru didactic pentru obtinerea rezultatelor pozitive?

3. C e metode asigura eficienta activitatilor?

4. Care sunt acele mijloace didactice ce rol esential in cadrul acestor activitati?

5. Care sunt acei indicatori care ne arata sansele de reusita si care sunt acei indicatori care ne arata eficienta activitatilor?

Tema Nr. 2 Formarea continua a profesorilor

o cale a eficientei activitatilor

In ce masura formarea continua a profesorilor poate asigura eficienta

activitatilor metodice?

Tema Nr. 3 Activitati metodice eficiente

Prezentati acele activitati care s-au desfasurat in cadrul scolii dumneavoastra si precizati punctele tari si slabe ale acestora.

Tema Nr. 4 Metodele si mijloacele didactice folosite pentru asigurarea eficientei activitatilor sustinute

Evidentiati 3 metode didactice folosite in cadrul unor activitati la nivelul scolii dumneavoastra si prezentati eficienta acestora.

Tema Nr. 5 Efectele desfasurarii activitatilor metodice

Cum s-au manifestat elevii dupa desfasurarea diferitelor activitati metodice sustinute la nivelul scolii dumneavoastra si care au fost acei indicatori care au dovedit eficienta lor?

Tema Nr. 6 Propuneri, concluzii

Ce propuneti pentru o mai buna eficienta a activitatilor metodice in scoli?
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1663
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved