Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Pregatirea pentru succesul in cariera

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPregatirea pentru succesul in carieraConcepte cheie: consiliere vocationala, cariera, marketing personal, scrisoare de motivatie, CV european, interviu de angajare

Consilierea vocationala poate fi definita ca sprijin acordat elevilor in autoevaluarea potentialului si investigarea mediului, in gasirea si trasarea unei cai profesionale, potrivite pentru ei si dezirabila pentru societate. Consta in:

identificarea personalitatii, aptitudinilor, motivatiei si valorilor tinerilor

investigarea mediului economic si social

asistarea pregatirii necesare alegerii celor mai adecvate forme si filiere de educatie

conceperea unui plan de cariera

Rolul consilierului este acela de a facilita autcunoasterea, de a oferi informatii despre oferta educationala, piata muncii si despre profesii, de a sprijini elevii in analiza alternativelor si alegerea drumului propriu.

Autocunoasterea are o importanta particulara in consilierea si orientarea carierei, pentru ca o decizie scolara si profesionala oportuna se realizeaza numai dupa:

punerea in balanta a tuturor realizarilor personale, potentialitatilor, calitatilor si trasaturilor individuale care trebuie constientizate si afirmate,

confruntarea impresiilor despre sine cu cele ale altora,

analiza mediului extern, a pietei muncii, a mijloacelor si resurselor necesare pentru a atinge tinta propusa.

Orice persoana are anumite calitati, aptitudini, abilitati si deprinderi. Pentru multi elevi (si chiar adulti) este dificil sa le recunoasca, sa le puna in valoare sau sa-si construiasca un anumit proiect de cariera bazandu-se pe aceste resurse personale. Acestia au nevoie de asistare si indrumare pentru cunoasterea de sine. Consilierea vocationala nu ofera solutii, nu impune trasee de scolarizare sau practicarea anumitor meserii, ci ajuta elevii sa faca cea mai buna alegere profesionala, in functie de caracteristicile personale si ale mediului exterior.

Consilierea ar trebui sa demareze cu o cunoastere a punctului de vedere al indiviului despre sine, cu modul de interpretare a realitatii socio-culturale si economice in care acesta traieste. (Oancea AM., 2005)

Implicarea in programele de orientare si consilierea carierei este esentiala pentru toti elevii, de la intrarea pana la iesirea din sistemul de invatamant, si nu numai. Acestea pregatesc elevii pentru a deveni competitivi si productivi, responsabili pentru actiunile lor, independenti, comunicativi, cu spirit antreprenorial.

Lumea de azi cere sa fii flexibil si adaptabil. Succesul la scoala, in cariera si in viata depinde de modul in care ai invatat managementul schimbarii, de ceea iti place sa faci, de abilitatile pe care le ai, increderea in sine, in potentialul personal si relatiile pozitive cu ceilalti. (Marcela Marcinschi Calineci, Start pentru o Cariera de Succes, 2004)

Rezultatele cercetarilor arata ca pentru elevii care provin din medii dezavantajate, din familii dezintegrate, cu risc de abandon scolar, daca sunt angrenati in activitati de orientarea carierei, exista cinci potentiale beneficii in vederea reusitei scolare, dar si a angajarii pe piata muncii: (Schargel & Smink, 2001)

cresterea motivatiei si optimizarea invatarii

dezvoltarea competentelor personale si sociale

intelegerea clara a lumii ocupatiilor

explorarea si planificarea carierei

achizitionarea cunostintelor si abilitatilor referitoare la angajare, ocupatii si competentele necesare muncii in general

In acceptiune moderna, cariera se refera la totalitatea profesiilor, ocupatiilor, rolurilor si functiilor pe care un om le detine in viata, rolul familial, hobby-urile, timpul liber.

Informarea si consilierea in cariera

reprezinta ansamblul activitatilor care ii ajuta pe participanti sa-si constientizeze propriile calificari si abilitati astfel incat sa-si imbogateasca resursele si optiunile in relatia cu sistemul educational, piata muncii si viata, in general

este un proces educativ de lunga durata care trebuie sa inceapa cat mai devreme in viata copilului

pune in acord cerintele personale si cerintele societatii

ofera oportunitati pentru a invata mijloacele si informatiile care sa permita definirea propriului proiect de viata

se refera si la ansamblul activitatilor prin care se urmareste furnizarea de informatii privind profilurile si formele de scolarizare, posibilitatile de calificare profesionala, dinamica pietei muncii

In domeniul consilierii carierei important este de a pune la dispozitie celor cu care se lucreaza mijloacele si informatiile care sa le permita sa-si defineasca propriile proiecte profesionale. Sprijinul acordat ajuta persoana sa-si cunoasca mai bine potentialitatile, deprinderile, calitatile, abilitatile, cerintele pietei muncii in asa fel incat sa-si dobandeasca autonomia, precum si capacitatea de luare a unei decizii si de organizare a cautarilor. Elevii sunt ajutati sa aleaga, sa planifice, sa actioneze, astfel incat sa incerce sa mearga inainte in propria lor viata. (R.Vance Peavy, 1999)

Schema luarii deciziei profesionale in consilierea privind cariera

(A. Oancea, 2005)

aptitudini

interese

valori

personalitate

ASTA SUNT EU!

autocunoastere

testare psiho-aptitudinala

idealuri

aspiratii

dorinte

ASTA AS VREA EU!

identificarea scopurilor, modelelor de viata, aspiratiilor personale si profesionale, prin consiliere

cunostinte acumulate,

performante scolare,

rezultate

ASTEA SUNT REZULTATEA MELE!

analiza performantelor si a rezultatelor scolare

informatii

ASTA SE CERE!

ASTA IMI TREBUIE!

piata muncii

reteaua scolara

influente

ASTA CRED CEILALTI

CA  MI SE POTRIVESTE!

sfatul de OSP,

influenta celorlalti, a parintilor, a profesorilor etc.

decizia potrivita

ASTA VOI FACE!

DECIZIA E  PERSONALA !!!

Modelul de consiliere in 3 pasi. (G. Egan, Proiectul Informare si Consiliere privind Cariera, 1999/2001)

Pasul 1 Abordarea problemei (Care este situatia prezenta?)

Pasul 2 Configurarea situatiei dorite (Ce imi doresc / Ce am nevoie?)

Pasul 3: Elaborarea strategiilor de actiune (Cum obtin ceea ce imi doresc / ce am nevoie? Punere in practica!)

Astfel sunt necesare anumite calitati, pe care trebuie sa stii sa le "comercializezi", fara teama, "sa le subliniezi", "sa le evidentiezi", ca sa atingi obiectivele stabilite. Acest concept se numeste marketing personal si inseamna pur si simplu sa-ti asiguri vizibilitatea, sa stii cine esti, sa crezi ca esti cineva, fireste, in mod real. Este un aspect psihologic-atitudinal al succesului, foarte important, dar care nu poate sa se dezvolte fara a lua in considerare cunostintele, deprinderile practice, obtinute cu ore considerabile de efort. Important este sa-ti dezvolti deprinderile de lucru si calitatile personale inca din scoala!

sa te cunosti

sa fii motivat(a)

sa stii sa te exprimi corect

sa comunici asertiv

sa-ti placa sa lucrezi in echipa

sa respecti termenele sau un angajament

sa fii pregatit(a) pentru schimbarea meseriei

sa ai atitudine pozitiva fata de schimbare

sa manifesti seriozitate, curaj, indrazneala

sa ai obiective clare si strategii de dezvoltare

sa stii cand sa renunti

sa fii persuasiv(a)

sa iei decizii

Abilitatile specifice marketing-ului personal sunt necesare atunci cand elevii:

se inscriu la un examen in traseul lor educational

participa la un concurs pentru o bursa de studii

sunt interesati de un program de internship (practica interna la diferite companii, potentiale angajatori)

doresc sa devina voluntari intr-o organizatie non-guvernamentala

intentioneaza sa obtina un loc de munca cu timp redus (part-time), dupa implinirea varstei de 16 ani

Departamentele de resurse umane solicita atunci cand vrei sa te angajezi un dosar sau o mapa de prezentare, portofoliul personal, care de cele mai multe ori este specific cerintelor angajatorilor.

actele de identitate personala (copii)

documentele privind studiile (evolutia scolara, copii legalizate)

documentele privind specializarile (evolutia in cariera, copii)

referintele (directori, sefi de departamente, prieteni, colegi, beneficiari ai unor programe in care ai fost implicat(a))

scrisorile de recomandare (originale)

scrisoarea de intentie

curriculumul vitae (CV european sau un format specific institutiei)

Elevii pot completa portofoliul personal pe tot parcursul anilor de scoala cu: diplome, adeverinte de partcipare, certificate de competenta (lingvistice, de calculator, de ghid turistic etc.), fotografii relevante (de la concursuri sau din diferite activitati de voluntariat, de exemplu).

Scrisoarea de intentie este o prezentare succinta, dar semnificativa a persoanei, trimisa unui posibil angajator, prin care se demonstreaza ca experienta profesionala este adecvata cu cerintele firmei, in urma careia angajatorul isi face o prima impresie. Contine informatii despre: Cum ai aflat despre post? (date concrete, in urma anuntului, precizarea sursei) De ce doresti sa lucrezi la firma X? (motivele) Ce oferi? (calitatile, compatibilitatea cu cerintele firmei) Ce speri? Cum poti fi contactat? (disponibilitatea pentru interviu)

  • Un exemplu de scrisoare de motivatie

Nume si prenume

Adresa

Telefon

Email

Data

Numele firmei si adresa acesteia

In atentia Departamentului Resurse Umane,

In atentia d-lui/d-nei,

Ca urmare la anuntul dumneavoastra din cotidianul din, in ceea ce priveste postul deanexez CV-ul care atesta o foarte buna pregatire de specialitate si calitati personale.

Experienta relevanta in foarte bune abilitatima recomanda pentru postul de

Doresc o colaborare/angajarea in cadrul organizatiei dvs. pentru ca imi ofera posibilitatea de a valorifica experienta acumulata in.

Apreciez activitatea pe care o desfasurati in domeniul, impactul pe care il aveti pe piata din Romania.

Consider ca sunt omul potrivit pentru postul de, iar angajarea pe acest post intr-un mediu competitiv ma va ajuta sa

Va rog sa ma contactati pentru interviu la

Va multumesc si astept cu interes un raspuns pozitiv !

Data, 7 martie 2006  Cu stima,

Numele si prenumele/Semnatura

Curriculum vitae reprezinta prezentarea activitatii, un instrument absolut necesar pentru cei care isi cauta un loc de munca. Pentru tinerii si tinerele absolvente de liceu, SAM, facultate, pentru cei care vor sa munceasca in timpul desfasurarii studiilor va propunem completarea CV-ului cu informatii referitoare la:

nume, adresa, telefon, data si locul nasterii, studii

medii foarte bune

cursuri relevante

participarea in programe educationale, sociale ca beneficiar, voluntar

premii obtinute

burse

eventualele slujbe din timpul vacantelor sau la sfarsit de saptamana (joburile part-time)

Va prezentam in continuare, modelul de CV european, recomandat in Statele Membre ale Uniunii Europene.

curriculum vitae

european

informatii personale

Nume

[ Nume, prenume ]

Adresa

Strada, numar, cod postal, oras, judet, tara ]

Telefon

Fax

E-mail

Nationalitate

Data nasterii

Ziua, luna, anul ]

Experienta de munca

Perioada (de la-pana la)

[ Introduceti separat fiecare post relevant ocupat, incepand cu cel mai recent si respectand criteriile stabilite ]

Numele si adresa angajatorului

Domeniul/sectorul de activitate

Ocupatia sau pozitia detinute

Principalele activitati si responsabilitati

Educatie si formare

. Perioada (de la-pana la)

[ Introduceti separat fiecare tip de pregatire, incepand cu cel mai recent si respectand criteriile stabilite ]

. Numele si tipul organizatiei de educatie si formare

. Tematica de baza/competente acumulate

. Diploma sau certificatul obtinute

. Nivelul in sistemul national (daca este cazul)

Abilitati si competente personale

Acumulate pe parcursul vietii si carierei, nu neaparat atestate prin certificate sau diplome

Limba materna

Specificati limba materna]

Alte limbi

Specificati limbile cunoscute ]

Citit

Indicati nivelul: foarte bine, bine, satisfacator ]

Scris

Indicati nivelul: foarte bine, bine, satisfacator ]

Vorbit

Indicati nivelul: foarte bine, bine, satisfacator ]

Abilitati si competente sociale

Abilitatea de a lucra si coabita impreuna cu alte persoane, in medii multiculturale, in situatii in care comunicarea si munca in echipa sunt elemente esentiale ( ex: in activitati culturale, sport) etc.

Descrieti aceste competente si indicati cum au fost achizitionate. ]

Abilitati si competente organizationale

Abilitati de coordonare si administrare (oameni, proiecte, bugete) la serviciu, in activitati voluntare (ex: cultura si sport), acasa etc.

Descrieti aceste competente si indicati cum au fost achizitionate. ]

Abilitati si competente tehnice

In lucrul cu computerul, cu diferite tipuri de echipamente, utilaje etc.

Descrieti aceste competente si indicati cum au fost achizitionate. ]

Abilitati si competente artistice

Muzica, literatura, desen etc

Descrieti aceste competente si indicati cum au fost achizitionate. ]

Alte abilitati si competente

Competente care nu au fost mentionate anterior.

Descrieti aceste competente si indicati cum au fost achizitionate. ]

Permis de conducere (categorii)

Informatii suplimentare

Includeti orice alta informatie care poate fi relevanta, de exemplu: persoane de contact, referinte etc. ]

Anexe

Listati anexele atasate. ]

Interviul de angajare se refera la intalnirea fata in fata in care trebuie sa stii sa raspunzi la intrebarile despre informatiile din CV si din scrisoarea de intentie despre specializarile, studiile, abilitatile personale (scurta conversatie in limbi straine, computer, o gluma), motivatia profesionala, salariul propus.

  • Ce intrebari se pot adresa la interviu?

o       De ce doresti sa fii angajat(a) pe acest post?

o       Care sunt punctele tale tari? Dar cele slabe?

o       Ce doresti sa schimbi la tine?

o       Ce salariu astepti? Ce beneficii va aduce angajarea ta companiei?

o       De cat timp lucrezi la compania X?

o       Cum te vezi peste 10 ani?

o       Cum vei face fata resonsabilitatilor postului?

o       Descrie calitatile care te recomanda pentru acest post?

o       Ce nivel de studii si ce experienta profesionala ai?

o       De ce vrei sa lucrezi? De ce vrei sa pleci de la locul de munca actual?

o       Ce stii despre institutia/firma noastra?

o       Ce hobby-uri ai?

o       Ce crezi ca poti aduce companiei?

o       Ce-ai face daca nu ar mai trebui sa muncesti toata viata?

o       Ce intrebari vrei sa ne adresezi?

o       Ce raspunsuri vrei sa afli?

  • Foarte important! Pregateste-te pentru interviu, recapituleaza posibile intrebari, manifesta o atitudine pozitiva, pastreaza intotdeauna un as in maneca, afla detalii despre activitatea firmei, insista pe "ceea ce stii sa faci", pe performantele tale, exprima-ti dorinta de a invata, pune intrebari, negociaza salariul, nu insista asupra punctelor tale slabe, de exemplu: varsta, lipsa experientei, calificarilor, surprinde pozitiv pe cel/cea care intervieveaza, raspunzand provocarilor sau situatiilor problema inedite, trimite o scrisoare de multumire dupa interviu!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3169
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved