Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Proiect de lectie - predare-invatare de cunostinte, formare de priceperi si deprinderi

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micProiect de lectie

Clasa: a IV-a A

Subiectul: „Sarguinta lui Iancu”, dupa Virgil Stoenescu

Tipul: predare-invatare de cunostinte, formare de priceperi si deprinderiInainte de a incepe lectia

Motivatia

De ce este valoroasa aceasta lectie pentru elevi ?

Prin parcurgerea etapelor acestei lectii elevii vor   face cunostinta cu elevul Caragiale Iancu si modul in care acesta incerca sa-si perfectioneze exprimarea scrisa intr-o forma clara, concisa, corecta. Textul este potrivit pentru o activitate dirijata de lectura si gandire prin care gandirea critica a elevilor sa fie stimulata, dezvoltata, sa fie stimulata reflectia.

Valorificand informatiile din lectura si experienta personala, elevii vor putea intelege ca talentul trebuie sustinut si completat prin munca si efort personal pentru a realiza creatii de exceptie, compuneri valoroase, opere remarcabile. Episodul prezentat in lectura, din viata marelui dramaturg Caragiale, pune in lumina trasaturile de personalitate ale copilului Caragiale care devine un model pentru elevi.

Activitatea dirijata de lectura si gandire ii va determina pe elevi sa utilizeze analiza, sinteza, sa formuleze judecati de valoare, sa faca predictii care apoi, dupa citirea fragmentelor, sa se confirme sau sa se infirme. Va fi stimulata creativitatea elevilor si dezvoltate deprinderile de exprimare orala si scrisa.

Cum se leaga lectia de ceea ce s-a predat deja si ceea ce se va preda?

Lectia face parte din unitatea de invatare „Scoala” si ofera un valoros suport pentru realizarea unor dezbateri pe aceasta tema: activitatea de scolar, climatul din scoala, figura dascalului, invatarea si performantele scolare, cum putem realiza compuneri valoroase, ce modele putem urma, relatiile din cadrul grupului de elevi de colaborare si competitie, s.a.

Elevii au invatat in clasele anterioare fragmente din texte scrise de I. L. Caragiale „Vizita”, „Dl Goe” si cunosc aspecte din biografia dramaturgului.

Obiectivele:

La sfarsitul lectiei elevii vor putea:

 • sa citeasca corect, fluent si constient textul lecturii;
 • sa raspunda la intrebarile legate de continut;
 • sa foloseasca in enunturi proprii cuvintele din text;
 • sa numeasca personajele din naratiune si sa localizeze in timp si spatiu actiunea;
 • sa redea un enunt intr-o forma scurta dar clara;
 • sa selecteze adjective care se refera la ideile unei compuneri.

Conditii prealabile

Elevul trebuie sa aiba formate deprinderi de citire corecta, constienta si fluenta. Sa aiba deprinderi formate de a scrie un text cu cuvinte de sprijin (cuvinte cheie) si deprinderi de a lucra individual,in perechi si in grupe.

Resursele si managementul timpului

 • Resurse informationale

textul-suport din manualul de limba romana, clasa a IV-a, „Sarguinta lui Iancu” dupa Virgil Stoenescu;

dictionar explicativ;

portret cu I. L. Caragiale;

fise de lucru.

 • Resurse umane:

27 de elevi impartiti in perechi si apoi grupe de cate 4;

3 elevi cu ritm lent de citire, exprimare scrisa cu multe greseli de ortografie, deficiente in invasare;

cei 3 elevi vor lucra tot timpul in pereche cu cate un elev mai bun la invatatura, cu exceptia activitatii pe grupe de cate 4 si activitatea individuala de redactare a textului cu termeni cheie (in avans).

 • Resurse procedurale: brainstorming, activitatea dirijata de lectura si gandire, ciorchinele, ganditi-lucrati in perechi-comunicati, turul galeriei.
 • Resurse de timp: 50 minute.

Evaluarea: observarea sistematica a elevilor, analiza produselor activitatii elevilor: textul creat cu termeni cheie, textul completat in rubrica „Ce s-a intamplat?”, fisa de lucru.

Lectia propriu-zisaI. Evocare (10 min)

A. Brainstorming (in grup)

Invatatorul cere elevilor sa spuna un cuvant la care se gandesc, cand aud cuvantul „compunere”.

B. Invatatorul da elevilor 5 termeni in avans –cuvinte cheie- foarte apropiati de esenta povestirii: compunere, idee (2 subst.), a scris (un verb), corecta, ingrijita (2 adj).

C. Rezumatul povestirii

Activitate individuala

Cerinta: scrieti un text   care contine urmatoarele cuvinte cheie: compunere, idee, a scris, corecta, ingrijita. Dati textului titlul potrivit.

D. Citirea in perechi

Elevii isi citesc in perechi textul compus.

E. Citirea in fata clasei

Cativa elevi, asezati pe scaunul povestitorului citesc in fata clasei textul creat.

II. Realizarea sensului (20 min)

Activitatea dirijata de lectura si gandire

a. Invatatorul comunica elevilor titlul lecturii „Sarguinta lui Iancu” si autorul Virgil Stoenescu.

Elevii afla ca Iancu este un elev care va ajunge mare scriitor.

b. Se realizeaza pe tabla si in caiete un tabel cu urmatoarele coloane:

Ce credeti ca se va intampla?

De ce credeti ?

Ce s-a intamplat?

c. Invatatorul cere elevilor sa faca predictii pe baza termenilor cheie, dati in avans, a titlului si a informatiilor despre personajul Iancu, din textul ce urmeaza a fi invatat. Invatatorul incurajeaza elevii sa faca predictii: „Ce credeti ca se va intampla?”.

d. Invatatorul si elevii noteaza predictiile   in prima coloana a tabelului.

e. Se cere elevilor sa motiveze fiecare predictie „De ce credeti? ” si se noteaza motivele invocate de elev in coloana a doua a tabelului pe tabla si in caiete.

f. Elevii citesc individual primul fragment din textul dat.

g. Elevii discuta cu invatatorul despre ce au aflat din primul fragment citit si verifica daca predictiile se confirma sau se infirma. Predictiile care se confirma se bifeaza in tabel iar cele care se infirma se taie (X

h. Elevii formuleaza idei legate de continutul fragmentului si completeaza in tabel rubrica „Ce s-a intamplat?”.

La fel se procedeaza si pentru urmatoarele 2 fragmente ale textului.

Elevii fac predictii care se noteaza in tabel; citesc fragmentul urmator si verifica daca predictiile facute se confirma sau se infirma; completeaza idei in ultima rubrica a tabelului.

Fiecare intrerupere a lecturii se face in momentul cand a fost dezvaluit ceva si inainte de-a se dezvalui alte fapte.

Ganditi-lucrati in grupe de cate 4-comunicati

Se cere elevilor sa povesteasca in cateva enunturi ultimul fragment al lecturii si sa completeze in tabel rubrica „Ce s-a intamplat?”.Un elev reprezentant din fiecare grupa va citi ideile scrise.

III. Reflectia

Ganditi-lucrati in perechi-comunicati (10 min)

Fisa de lucru

Raspundeti la intrebari:

 1. Cum crezi ca i-a influentat pe elevi exemplul elevului Iancu?
 2. Ce sfaturi crezi ca ti-ar da Iancu daca ti-ar fi coleg de clasa?

Cele 2 intrebari interpretative pun elevii in situatia de a opera cu cunostintele dobandite din text in rezolvarea unor noi sarcini de invatare.

Elevii comunica, 2 cate 2 perechi, raspunsurile formulate, realizeaza un raspuns comun din ideile celor 2 perechi pe care apoi il comunica clasei.

Evaluare

Metoda ciorchinelui: activitate in grupe de cate 4 elevi. (5 min)

Elevii primesc ca sarcina de invatare realizarea pe un poster a unui ciorchine plecand de la cerintele pe care le indeplinesc „ideile compunerii”. Ei vor include in ciorchine o lista de adjective date de invatator care se refera la „ideile compunerii”.

Redam lista de adjective: clare, albe, precise, bogate, concise, simple, harnice, corecte, ingrijite, originale, interesante.Oval: Ideile compunerii


Oval: originaleOval: bogateOval: interesante

Turul galeriei (5 min)

Se expun posterele realizate de fiecare grupa de elevi. Elevii fiecarui grup trec prin fata posterelor afisate si pe 3 cartonase isi pot exprima opiniile: vor nota aprecieri, observatii, sugestii, intrebari.

Dupa lectie

Extensia

Invatatorul intreaba elevii ce alte informatii doresc sa afle despre scriitorul I. L. Caragiale si indica bibliografia adecvata.

Tema pentru acasa consta in raspunsuri la 2 intrebari interpretative legate de continutul de idei al lecturii:

 1. Ce a apreciat invatatorul in compunerea elevului Caragiale?
 2. Ce inteles au cuvintele „Cine invata se bucura.”.

In lectia urmatoare de limba romana elevii, fiind familiarizati cu textul literar „Sarguinta lui Iancu”, vor putea imparti cu usurinta textul in fragmente logice, vor intocmi planul ideilor principale si rezumatul lecturii.

Reflectii

In timpul lectiei am constatat ca cel mai greu le-a fost elevilor sa faca predictii inainte de citirea primului fragment, deoarece nu voiau sa greseasca in ceea ce afirmau. I-am incurajat, spunandu-le ca pot sa faca orice predictii, chiar si eronate. Dupa citirea primului fragment, ei au inceput sa faca mai usor predictiile. Li s-a parut chiar interesanta etapa in care elaborau predictii.

Lectura predictiva este o metoda de lucru care aduce cu ea noi experiente de invatare pentru elevi: ii pune in situatia sa-si imagineze ce se va intampla in lectura, pornind de la cuvintele cheie, titlu si autor, pana la citirea pe rand a fragmentelor si verificarea sau infirmarea predictiilor; ii determina sa gandeasca, sa faca apel la ce stiu, la experienta personala, sa se implice activ in invatare.

Din discutiile purtate cu elevii dupa lectie, acestia au afirmat: „Mi s-a parut cea mai interesanta partea din lectie cu predictiile.”; „Este interesant cum aceasta metoda de lucru ne face sa gandim”; „Este ceva nou, diferit. Cred ca am invatat mai usor lectia!” (afirma un elev care intampina dificultati in invatare); „Mi-a placut activitatea in perechi si in echipa. Echipa m-a ajutat.” (spune o eleva cu dificultati in invatare).

Elevii au scris cu usurinta texte cu termenii dati in avans, dar nici unul nu si-a imaginat un subiect asemanator celui din textul-suport folosit in lectura predictiva.

Am constatat ca elevii au colaborat cu usurinta in grupe atat la povestirea in scris a fragmentului dar si la realizarea ciorchinelui. Ciorchinele a fost corect la toate grupele. Povestirea pe scurt a fragmentelor a surprins esentialul faptelor intamplate. Am constatat ca mai sunt elevi care fac greseli de ortografie, desi colegii din aceeasi grupa au scris corect ideile in caiete. Am corectat greselile explicand copiilor ce au gresit si recomandandu-le sa fie atenti pe viitor si scrie corect.

In perechi elevii au lucrat rapid, le-a facut placere si-au avut mai multa singuranta sa-si citeasca textele compuse cu termenii dati in avans; au formulat raspunsuri corecte, interesante, la cele 2 intrebari interpretative. Cel mai greu mi-a fost sa incadrez in timp activitatea, intrucat elevii au ritmuri diferite de munca. Activitatea in grupe si in perechi a imprimat un caracter dinamic lectiei, impunand un ritm mai rapid si elevilor cu ritmuri mai lente. Am utilizat metode variate care am considerat ca se potrivesc subiectului abordat in lectie si consider ca acestea   au fost eficiente intrucat am realizat obiectivele operationale propuse. Elevilor le-a placut lectia si mi-au spus ca asteapta cu nerabdare sa invete un alt text si sa faca predictii.

Pentru o gestionare mai buna a timpului consider ca se poate da elevilor intr-o lectie anterioara cei 5 termeni in avans cu care sa alcatuiasca un rezumat al povestirii (aceasta fiind tema pentru acasa care se va verifica in prima etapa de evocare din lectia urmatoare cand se va utiliza in realizarea sensului activitatea dirijata de lectura si gandire).

Din discutiile purtate cu doua colege invatatoare am abordat aspecte vizand textele literare care permit utilizarea lecturii predictive in locul metodei traditionale- citirea explicativa. S-a desprins ideea ca metoda lecturii predictive poate fi utilizata ori de cate ori textul-suport este o naratiune cu mai multe personaje si momente ale actiunii. Nu se va folosi in texte lirice sau descrieri.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7369
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site