Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Så cunoastem elevii si familiile lor

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micSå cunoastem elevii si familiile lor

Exercitii de prezentare a elevilor

Istoria prenumelui. Incepeti dumneavoastrå prin a vå spune de unde aveti prenumele, a cui preferintå a fost (a mamei/ a tatålui), ce semnificatie are numele, dacå v-a plåcut intotdeauna sau cum altfel v-ar fi plåcut så vå cheme, dacå aveti un alint preferat /nepreferat, chiar porecla, dacå o cunoasteti. Acest prim pas va sparge sigur gheata si veti numi o elevå sau un elev care va continua in acelai mod. Se vor numi intre ei panå cand ne vom asigura cå s-au prezentat toti elevii participanti. Este si o modalitate pentru a-si retine numele (chiar puteti folosi ecusoane desenate de ei) si de a sesiza anumite preferinte ale lor pentru unii colegi. Atentie! Dacå cineva nu se simte pregåtit så råspundå, nu insistati. Eventual, reveniti cu delicatete la final.Activitåtile preferate (interese, pasiuni). Fiecare elev(å) isi va realiza, de preferat pe o hartie coloratå, o "carte de vizitå" originalå prin care va putea face cunoscute celorlalti colegi preferintele sale de petrecere a timpului liber. Odatå prezentate cårtile de vizitå, ele pot fi expuse. O modalitate mai antrenantå poate fi si afisarea acestora pe unul dintre peretii clasei, urmand ca, pe rand, så descopere despre cine este vorba in acea carte de vizitå. Optional, copiii pot crea si colaje autoportret din diferite materiale: textile, plastice, cartoane etc.

Galeria fotografiilor. Solicitati anterior copiilor så aducå pentru aceastå activitate o fotografie preferatå, prin care ei se pot face cunoscuti cel mai bine colegilor. Pot fi fotografii de la evenimente semnificative pentru ei, cu o persoanå anume, cu familia, din prima zi de scoalå sau prima lor fotografie. In cazul in care copiii doresc, puteti reveni la aceastå activitate periodic. De asemenea, propuneti-le un spatiu care så devinå special destinat acestor expozitii de fotografii. Nu uitati fotografia dumneavoastrå!

Exercitii de autocunoastere si intercunoastere

Cum må våd eu? Cum må våd ceilalti? Cum as vrea så fiu? Exercitiul se poate realiza verbal sau grafic. Puteti så le solicitati copiilor så-si dezvåluie råspunsurile la aceste intrebåri mai intai in perechi. Cine va dori, va prezenta si intregii clase. Discutati cu copiii la ce intrebare le-a fost mai usor så råspundå si la care cel mai dificil.

Ce avem in comun cu ceilalti? Ce ne deosebeste? Se oferå copiilor un set de intrebåri (de exemplu, "Cine are doi frati?", "Cui ii place culoarea rosie?", "Cui ii place så danseze?". Pentru fiecare intrebare, copiii observå si noteazå cu cine au råspunsuri comune si cu cine au råspunsuri diferite.

Ce primim si ce oferim? Fiecare copil primeste o petalå impårtitå in douå si noteazå råspunsurile. Apoi, pe rand, vor lipi petalele pe o foaie de hartie sau poster pe care este desenatå o floare uriaså, in al cårei centru se scrie: "Cand suntem uniti, inflorim". O altå variantå este scrierea pe frunzele unui copac a numelui si a unei calitåti a fiecårui copil. Ideea este ca fiecare simbol al clasei, fie floare, copac sau altceva så fie ceva original si distinct pentru fiecare claså.

Discurs pe covorasul rosu. Prezentati covorul rosu (sau de altå culoare) ca fiind al persoanelor importante. Fiecare copil are maxim 5 minute pentru a pregåti un discurs convingåtor pentru colegi, urmand så-l rosteascå pe covoras, in fata clasei. Optional, se poate vota cel mai apreciat discurs "Sunt o persoanå importantå pentru cå"

Grupul 1: pe baza recomandårilor pentru cadrele didactice, de mai jos, la care vå rugåm så adåugati si altele, realizati un pliant sau afis prin care så le faceti cunoscute si altor cadre didactice. Folositi hartie coloratå pentru a realiza materiale cat mai atractive. Suplimentar, realizati si o ghicitoare folosind cuvinte din pliantul realizat!

Grupul 2: pe baza recomandårilor pentru pårinti in relatia cu copiii lor, de mai jos, la care vå rugåm så adåugati si altele, realizati un pliant sau afis prin care så le faceti cunoscute pårintilor. Folositi hartie coloratå pentru a realiza materiale cat mai atractive. Suplimentar, realizati si o ghicitoare folosind cuvinte din pliantul realizat!

Grupul 3: pe baza recomandårilor pentru pårinti in relatia cu profesorii, de mai jos, la care vå rugåm så adåugati si altele, realizati un pliant sau afis prin care så le faceti cunoscute pårintilor. Folositi hartie coloratå pentru a realiza materiale cat mai atractive. Suplimentar, realizati si o ghicitoare folosind cuvinte din pliantul realizat!

■ Fiecare grup primeste un perete din spatiul de formare si isi expune produsele realizate.

■ Realizati un "tur al galeriei" si pe post-it-uri diferit colorate, oferiti feedback celorlalte grupuri.

Recomandåri pentru cadrele didactice

Din ce in ce mai multi profesori sunt convinsi de faptul cå implicarea pårintilor in educatie trebuie så aibå loc atat la scoalå, cat si acaså.

■ Comunicati pårintilor misiunea, valorile, politicile scolii. Pentru a incuraja implicarea pårintilor, scolile au nevoie så comunice frecvent si clar cu pårintii si så le cearå pårerile in deciziile care-i privesc pe copiii lor (de exemplu, disciplinele optionale sau regulamentul scolii).

■ Dacå toti copiii au sanse egale pentru succes, atunci scolile trebuie så aibå asteptåri inalte pentru toti elevii. Acest mesaj va fi explicat pårintilor si elevilor de cåtre directori si profesori.

■ Solicitati pårintilor så vå comunice:

nevoile lor de informatii (despre scoalå, claså, profesori, comportamentul copilului lor, progrese obtinute de copil etc.).

date despre copil: cum se comportå acaså, relatiile cu alti copii, cum invatå acaså, regulile de disciplinå pe care le respectå si cele pe care nu le respectå.

temerile pe care ei le au in legåturå cu scoala.

■ Practicati politica usilor deschise. Invitati pårintii la activitåti variate, nu doar la "sedintele cu pårintii".

Vor intelege mai usor obiectivele si practicile dumneavoastrå. Explicati-le pårintilor cum si cand pot veni la scoalå så vå intalneascå, vorbiti-le despre modul cum faceti anunturile pentru pårinti si despre regulile clasei.

■ Elaborati calendarul activitåtilor scolare ale elevilor, dar si un calendar cu activitåti la care pot participa pårintii. Oferiti-l la inceputul anului scolar si retrimiteti-l si la inceputul semestrului al II-lea. Imaginati activitåti care så-i surprindå plåcut pe pårinti si, mai ales, care så le dea posibilitatea så-si punå in valoare calitåtile personale sau pe cele de pårinte. Creativitatea dumneavoastrå va provoca orice pårinte, indiferent cat va fi de ocupat! La sfarsitul semestrului sau al anului scolar nu premiati doar elevii, ci si pårintii cei mai activi. Acordati diplome acelora care s-au implicat.

■ Creati un mediu confortabil in timpul intalnirilor cu pårintii, astfel incat acestia så se simtå liberi så isi exprime opiniile, så vå adreseze intrebåri, så facå recomandåri si så impårtåseascå informatii.

■ Asigurati-vå cå pårintii stiu cum så-si ajute copilul acaså. Discutati cu ei despre cum stabilesc regulile, oferiti-le informatii despre dezvoltarea psihicå a varstei copilului, despre spatiul de invåtare etc. Realizati impreunå cu elevii pliante, afise cu informatii utile pentru pårinti!

■ Folositi periodic un chestionar privind interesele pårintilor, de exemplu pentru subiectele urmåtoarei intalniri. Astfel, puteti planifica impreunå urmåtoarea intalnire.

■ Asigurati pårintii de respectul si increderea acordate; esentialå este si asigurarea confidentialitåtii.

■ Vå este util så retineti in minte faptul cå orice pårinte doreste ce este mai bun pentru copilul lor.

Pårintii sunt cei mai puternici apåråtori ai copilului, fiind fundamental pentru rolul de pårinte.

Informati-l despre drepturile pårintilor!

Recomandåri pentru pårinti

"Iti doresti ce este mai bun pentru copilul tåu?

Atunci intrå in scoala in care invatå si conecteazå-te!"

Melanie Moore, pårintele anului 2004

Aceste recomandåri se adreseazå ambilor pårinti, mamei si tatålui deopotrivå, pentru a le fi utile atat in relatia cu copilul, cat si in relatia cu profesorii copilului. Studiile din ultimii ani dovedesc cå atunci cand un copil isi vede ambii pårinti interesati de el si se implicå in viata sa scolarå, rezultatele lui sunt mult mai bune si beneficiile lui sunt mai evidente.

in relatia cu copilul

Explicati-i cu råbdare copilului despre asteptårile ridicate pe care trebuie så le aibå in legåturå cu scoala. Få-l så inteleagå cå scoala reprezintå prima prioritate pentru el.

Dedicati-i minim 15 minute pe zi in care så vorbiti despre scoalå, despre cum se simte, despre ce-i place si ce nu, despre nevoile lui etc. In orice caz, aceste minute så le petreceti fåcand ceva plåcut impreunå.

Aråtati-i copilului cå vå intereseazå ce face la scoalå. Atunci cand se intoarce de la scoalå s-l veti intreba "Cum a fost azi la scoalå?", cel mai probabil, la fel ca in fiecare zi, vå va oferi un råspuns de tipul "Bine". Iar dacå pentru dumenavoastrå aceastå intrebare este una automatå, de ce råspunsul copilului nu ar fi la fel? Asa cå, dacå vå veti dori alt råspuns incepeti cu o altå intrebare. Mai trebuie så stim cå si momentul si tonul vocii sunt la fel de importante.

Oferiti copilului un loc linistit unde så poatå invåta. Asigurati-i conditii minime pentru invåtat: amenajati-i un spatiu personal si implicati-l in aranjarea lui.

Ajutati-vå copilul la teme. Asta inseamnå nu så i le faceti dumneavoastrå, ci så fiti acolo pentru a-i råspunde la intrebåri, så-i oferiti exemple.

Atunci cand nu agreati metodele de predare sau deciziile vreunui profesor, asigurati-vå cå nu vå exprimati nemultumirea in termeni duri, in prezenta copilului. Sunt multe exemple cand copilul adoptå aceeasi atitudine fatå de respectivul profesor, iar acest lucru poate perpetua o situatie dificilå, nicidecum nu o rezolvå. Este mai eficient så abordati cu tact profesorul respectiv.

Incurajati-vå copilul så participe la activitåti scolare sau extrascolare inedite: concursuri, spectacole, cercuri etc. si så colaboreze cu ceilalti copii/adulti atat la scoalå, acaså sau in comunitate.

Stabiliti regulile de comportament in caså, explicati-le copiilor, asigurati-vå cå ei le-au inteles si, mai ales, negociati-le cu ei. Limitati-i accesul la televizor si dicutati ceea ce a våzut si a inteles.

Acelai lucru este necesar si cu accesul la alte jocuri video sau computer.

Incurajati orice efort al copilului, låudati-l si gåsiti motive pentru care så-i oferiti feedback pozitiv Nu-l faceti så se simtå vinovat. Cand greseste sau nu poate rezolva un tip de problemå, ii puteti explica cu råbdare si dragoste care sunt piedicile si ajutati-l så gåseascå solutii. Nu rezolvati dumneavoastrå problemele in locul lui!

Aråtati-vå interesul pentru orice se intamplå cu copilul. Dezvoltati-vå o relatie de incredere, grijå si dragoste cu copilul.

æineti legåtura cu profesorii copilului. Dacå aveti de intrebat ceva sau aveti sugestii, solicitati o intalnire in care så vorbiti deschis. Este incå o cale prin care copilul stie cå este important pentru dumneavoastrå. In plus, atitudinea dumneavoastrå fatå de scoalå va fi imitatå de copil.

Recomandåri pentru pårinti

"Iti doresti ce este mai bun pentru copilul tåu?

Atunci intrå in scoala in care invatå si conecteazå-te!"

Melanie Moore, pårintele anului 2004

Aceste recomandåri se adreseazå ambilor pårinti, mamei si tatålui deopotrivå, pentru a le fi utile atat in relatia cu copilul, cat si in relatia cu profesorii copilului. Studiile din ultimii ani dovedesc cå atunci cand un copil isi vede ambii pårinti interesati de el si se implicå in viata sa scolarå, rezultatele lui sunt mult mai bune si beneficiile lui sunt mai evidente.

in relatia cu profesorii

Prezentati-vå profesorilor. Aflati modul cum doresc acestia så fie contactati (direct, telefon, anuntati dinainte) si discutati despre cum percep activitatea copilului dumneavoastrå in claså.

Vorbiti cu profesorii despre progresul copilului la diferite materii si intrebati cum il puteti ajuta acaså.

Interesati-vå de eforturile scolii:

Care sunt prioritåtile stabilite pentru sprijinirea procesului de invåtare in acest an scolar?

Si-a propus echipa managerialå derularea unor campanii de prevenire a abandonului scolar, a violentei, a consumului de tutun / alcool / droguri?

Cum este implicatå scoala in dezvoltarea unui angajament cu comunitatea?

Are scoala o ofertå pentru educatia adultilor? Scolile pot organiza cursuri de scurtå duratå pentru pårinti sau pentru alti adulti din comunitate (limbi stråine, computere, consilierea carierei etc.)

Organizati sesiuni, intalniri cu invitati Comitetele de pårinti sunt incurajate så identifice experti in cadrul comunitåtii care så vinå si så le vorbeascå pårintilor si profesorilor pe diverse subiecte de interes pentru aceste grupuri tintå.

Implicati-vå Considerati voluntariatul pentru scoalå necesar pentru implementarea unui program de dezvoltare a parteneriatului dintre scoalå si pårintii elevilor.

Organizati impreunå cu alti pårinti evenimente si programe (de exemplu, pentru valorizarea diferitelor culturi existente in scoalå sau pentru implicarea ambilor pårinti in educatia copiilor sau pentru promovarea unui stil de viatå sånåtos).

Initiati discutia dacå scoala nu are nici o intentie de a dezvolta programe de implicare a pårintilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1595
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved