Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Verigile lectiei

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Verigile lectiei

La rubrica verigi si durata sunt consemnate verigile, succesiunea lor si repartizarea timpului pentru fiecare veriga īn parte. Īn ceea ce priveste continuturile fiecarei verigi si realizarea acestora īn lectii consideram ca se impune anumite clarificari de abordare. Vom prezenta verigile lectiei, obiectivele pentru fiecare veriga si principalele sisteme de actionare:



Veriga a I-a organizarea colectivului de elevi

Desi constituie veriga de debut īn lectie, durata si continutul acesteia variaza īn functie de factorii organizatorici mai sus mentionati. De retinut este īnsa faptul ca īn elementele de continut ale acestei verigi īsi extind sfera de actiune si īn cadrul altor verigi, īn momentele cānd se impune manevrarea grupelor de elevi, organizarea unor circuite, organizarea activitatii grupelor valorice sau a celor constituite pe baza de optiuni la realizarea diferitelor categorii de īntreceri care necesita aplicarea masurilor de organizare particulare fara de care desfasurarea eficienta a acestora este īn mare parte compromisa. Continutul si durata acestei verigi variaza īn functie de ciclul scolar/clasa, locul si starea atmosferica īn care se desfasoara lectia, tematicile lectiilor, etc.

Obiectivele acestei verigi sunt:

organizarea elevilor pentru īnceperea lectiei;

asigurarea disciplinei si ordinii;

verificarea prezentei;

verificarea tinutei si starii de sanatate;

amintirea temelor lectiei.

Sistemele de actionare:

exercitii din grupa actiunilor de front si formatii: alinieri, īntoarceri, schimbari de formatii etc.

Durata acestei verigi: este scurta, de doua pāna la cinci minute la clasele I-II

Veriga a II-a pregatirea organismului pentru efort

Desi sunt exprimate ca fiind doua verigi distincte, consideram ca acest lucru este exprimat īn mod artificial, motiv pentru care apreciem ca ele trebuie tratate īn mod asociat (īntr-o singura veriga) sub denumirea de „pregatirea organismului pentru efort si influentarea selectiva a aparatului locomotor, īntrucāt oricare profesor are o pregatire metodica minimala care sa-i permita folosirea unor exercitii cu influente specifice acomodarii pentru efort. De altfel, continutul acestei verigi este similar cu cel adoptat pentru pregatirea organismului īn vederea practicarii unor discipline sportive sau realizarea unor activitati sportive īn regim independent, caz īn care termenul uzual folosit de praticanti este cel de „īncalzire generala”. Dat fiind faptul ca si īn vocabularul elevilor, al sportivilor si antrenorilor, termenul de „īncalzire” este folosit īn mod generalizat, propunem ca īn relatia cu elevii la lectie sa folosim acest termen prescurtat a carui semnificatie o īnteleg toti participantii la diferite forme de practicare a exercitiilor fizice si sportului. Termenul de īncalzire generala presupune faptul ca exista si o alta forma de īncalzire, care se regaseste sub forma de īncalzire specifica, fiind plasata īnaintea īnceperii practicarii unor probe/discipline sportive, avānd un continut care se adreseaza pregatirii lanturilor musculare, articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor care urmeaza sa fie solicitate īn mod prioritar si intensiv. Īn cazul jocurilor sportive, aceasta īncalzire specifica se prelungeste prin repetarea procedeelor tehnice specifice jocului sportiv care urmeaza a fi practicat. Pentru a contracara atitudinele negative ale elevilor (īn special cei de nivel liceal), cu privire la necesitatea si temeinicia efectuarii programelor de īncalzire, inclusiv īn realizarea activitatilor indedpendente de la domiciliu, sau la salile de fitness, profesorul trebuie sa transmita, īn mod repetat, o serie de cunostinte convingatoare cu privire la necesitatea de a realiza o buna īncalzire, ca de exemplu:

īncalzirea evita producerea unor posibile accidente de natura musculara, articulara, ligamentara;

prin īncalzire se asigura o angrenare optima a marilor functiuni ale organismului la efort (aparatele respirator si circulator), asigurānd o oxigenare superioara a tesuturilor si implicit īmbunatatirea aprovizionarii cu substante energetrice a tesuturilor. Īn acest sens, elevii trebuie sa cunoasca faptul ca īn repaus organismul (prin sistemul circulator) vehiculeaza 5 l de sānge pe minut, iar īn efort se poate ajunge pāna la 25 l/min.

o buna īncalzire favorizeaza cresterea randamentului organismului pentru realizarea unor activitati sportive eficiente;

eficacitatea unei bune īncalziri este data si de valoarea pulsului īnregistrat la finalul acestei activitati care trabuie sa fie īn jur de 120 batai/minut.

Pentru obisnuirea elevilor cu memorarea si efectuarea exercitiilor de īncalzire, periodic profesorul va indica la unele lectii ca elevii sa realizeze programul de īncalzire individual, sub supravegherea si consilierea lui.

Durata acestei verigi: este de patru-sase minute.

Obiectivele instructiv-educative:

stimularea treptata a marilor functiuni. Asigurarea unei stari optime de excitabilitate pentru eficienta activitatii care urmeaza;

ridicarea starii emotionale;

educarea interesului pentrua ctivitatea ce urmeaza sa se desfasoare

cresterea capacitatii de efort;

educarea priceperilor temporale.

Sistemele de actionare recomandate sunt:

exercitii de front si formatii

mers, alergare īn diferite variante,

sarituri usoare si saltari;

pasi specifici (de dans) din gimnastica ritmica;

jocuri dinamice bazate pe alergare;

parcursuri aplicativesimple cu elemente cunoscute de catre elevi.

Strategii didactice:

formatii: īn coloana cāte unul, īn coloana cāte doi, īn cerc, pe grupe, etc.;

deplasari cu schimbarea directiei si a formatiilor;

metode: conversatia, demonstratia, exersarea, explicatia, observarea curenta, problematizarea, aprecierea etc.

Veriga a doua dureaza mai mult atunci cānsd sunt conditii neprielnice (frig afara, echipament neadecvat), cānd se sustin probe de control, se participa la concursuri, ceea ce necesita o īncalzire mai sustinuta (pentru a se evita eventualele accidentari), sau poate dura mai putin, cānd este foarte cald afara si efortul din verigile tematice nu este de intensitate foarte mare.

Īn aceasta veriga se folosesc de obicei exercitii īn tempo moderat, care sa permita cresterea frecventei cardiace la 120-140 batai pe minut.

Literatura de specialitate prevede o durata de rezolvare a acestei verigi īn 1-2 minute, timp care īnsa nu rezolva o crestere si stabilizare a frecventei cardiace la 120-140 batai/minut, frecventa care poate asigura o functionalitate buna de lucru. Din acesta cauza recomandam o durata de 6-8 minute.

Veriga a III-a influentarea selectiva a aparatului locomotor

Durata - 5-8 minute.

Obiective instructiv-educative:

educarea atitudinii corecte a corpului prin formarea reflexului de postura corecta si prevenirea sau corectarea atitudinii deficiente de grad usor;

stimularea tonicitatii si troficitatii musculaturii segmentelor corpului, formarea capacitatii de contractie si relaxare voluntara a musculaturii;

cresterea stabilitatii articulare si dezvoltarea mobilitatii articulare;

optimizarea functiei repiratorii prin educarea respiratiei voluntare si marirea amplitudinii actului respirator;

educarea perceptiilor spatio-temporale si a ritmului,

educarea coordonarii musculare;

formarea obisnuintei de practicare independenta a exercitiilor de dezvoltare fizica generala;

pregatirea organismului pentru realizarea temelor lectiei.

Sisteme de actionare:

exercitii analitice cu influenta selectiva, specifice functiei fiecarui segment, articulatie, grupa musculara: libere, pentru clasele I-II si cu obiecte usoare la clasele III-IV, pentru fiecare segment al corpului cu actiuni de īntinderi, īndoiri, flexii, extensii, fandari.

la clasa I-a se īnvata pozitiile initiale de baza si miscari simple, iar la clasele a III-IV-a pozitiile si miscarile sunt mai complexe.

aceste exercitii se folosesc īn complexe de 6-10 exercitii, care se repeta de 4-6 ori, fiecare exercitiu este exersat pe timpi, la clasele I-II se recomanda ca un exercitiu sa aiba 2-4 timpi.

pozitiile initiale trebuie sa aiba o suprafata de sprijin cāt mai mare si sa oblige elevul la o localizare corecta a influentelor fiecarui exercitiu.

elevii de la clasele I-IV, de obiecei contracta exagerat musculatura īn timpul exersarii. Pentru evitarea acestor neajunsuri se recomanda ca exercitiile din aceasta veriga sa fie repetate de mai multe ori īn aceeasi lectie, cu pauze īntre executii si cāt mai multe exercitii de respiratie activa.

exercitii de dezvoltare fizica generala, libere, cu partener, cu obiacte, cu si la aparate, grupate īn complexe care cuprind 6-8 exercitii īn īnvatamāntul primar, 8-10 exercitii īn īnvatamāntul gimnazial si 10-12 exercitii īn īnvatamāntul liceal. Aceste exercitii se executa sub forma de complexe, executat la comanda sau liber, cu ritm dictat prin comanda sau imprimat de muzica, pe loc sau din dplasare. Este indicat sa se adopteurmatoarea succesiune  a acestor exercitii: pentru cap si gāt, pentru membrele superioare, pentru trunchi, pentru membrele inferioare, sarituri;

exercitii de inspiratie si expitratie profunda si exercitii de relaxare.

Strategii didactice:

formatii de lucru:coloana de gimnastica īn trepte, īn cocor, sah, cerc, etc.

metode: demonstratia, explicatia, exersarea, problematizarea, modelarea, observatia curenta, aprecierea verbala etc.

Veriga a III-a ca si primele doua verigi are o durata mai mare atunci cānd se lucreaza (datorita timpului nefavorabil) īn spatii mici (īn clasa, pe culuar) si cānd se urmareste solicitarea mai mare a grupelor musculare.

Īn principal primele trei verigi au drept sarcina pregatirea organismului, din toate punctele de vedere, pantru a fi capabil sa realizeze efortul necesar sustinerii temelor si īndeplinirii obiectivelor oaperationale ale lectiei.

Conceperea si aplicarea programelor de īncalzire generala (influentarea selectiva a aparatului locomotor)

Īncalzirea genetrala se realizeaza prin alcatuirea unor programe compuse din exercitii libere īn perechi, cu obiecte portabile, cu aparate sau combinate, īntre doua categorii de exercitii din grupe diferite. Īn oricare situatie, primele 4-5 exercitii trebuie sa fie din grupa exercitiilor libere (mers īn diferite variante, joc de glezna, forme de alergare etc) care raspund cel mai bine sub aspectul acomodarii organismului pentru efort si captarea atentiei elevilor. Programul de īncalzire trebuie particularizat la spatiile īn care urmeaza sa se desfasoare lectia (īn aer liber, sala de sport, īn spatii mici, improvizate etc.). Īn cazul spatiilor mici, programul de īncalzire se va extinde pāna la 15-20 min. utilizānd mijloace atractive si precis orientate, care sa produca (suplimentar) efecte pozitive asupra dezvoltarii fizice armonioase.

Desi principalul scop al acestei verigi este unul de ordin general, adresāndu-se tuturor segmentelor corporale, īn finalul sau trebuie sa cuprinda si cāteva exercitii de īncalzire fizica specifica pentru pregatirea īnceperii exersarii primei teme de lectie sau a verigei constante programata īn etapa respectiva, de exemplu, pentru dezvoltarea calitatii motrice viteza. Oricare program de īncalzire trebuie sa cuprinda exercitii atāt pentru influentarea selectiva asupra lanturilor musculare, articulatiilor tendoanelor si ligamentelor, cāt si de actionare asupra marilor functii ale organismului (aparatele cardio-respirator). Este recomandabil ca pe parcursul īncalzirii, mai ales īn cazul unor temperaturi scazute, elevii sa fie echipati īn trening, iar programul sa cuprinda atāt exercitii efectuate din pozitii statice cāt si exercitii efectuate din deplasare.

Veriga a IV-a educarea sau verificarea calitatilor motrice: viteza sau īndemānarea

Durata acestei verigi este de 5-10 minute

Obiective instructiv-educative:

cresterea indicilor dieritelor forme de manifestare a aptitudinii psihomotrice de viteza (reactie, executie, repetitie, deplasare, accelerare);

educarea formelor de manifestare a aptitudinii psihomotrice de coordonare (generala si specifica).

Sisteme de actionare:

exercitii pentru dezvoltarea vitezei sub forma de:

executii a diferitelor actiuni motrice, pornite la semnale (auditive, vizuale);

executii rapide a diferitelor tehnici de executie (actiuni aciclice);

alergari pe distante scurte (10-20 m, 40-60 m);

alergari accelerate pe distante de 15-25 m;

alegari de viteza maxima pe 10-20 m;

stafete si parcursuri aplicative.

exercitii pentru dezvoltarea coodonarii sub forma de:

executii complexe;

jocuri dinamice,

parcursuri aplicative.

Stategii didactice:

formatii de lucru: īn linie pe un rānd sau mai multe rānduri, pe grupe/echipe valorice, individual, etc.

metode: explicatia, conversatia, demonstratia, exersarea, īntrecerea, problematizarea, observarea curenta, aprecierea verbala etc.

Īntrucāt atāt exercitiile pentru viteza cāt si cele pentru dezvoltarea coordonarii solicita foarte mult sistemul nervos, ele nu se executa cu un numar mare de repetari si nici pe o perioada prelungita de timp. Deci īn aceasta veriga se folosescexercitii ce se executa cu viteza mare si exercitii ce presupun īn grad de complexitate deosebita.

Veriga a V-a - īnvatarea/consolidarea/perfectionarea/evaluarea deprinderilor motrice avānd ca scop realizarea unitatilor de īnvatare (continuturilor tematice)

Potrivit orientarilor conceptuale exprimate īn Ghidurile de aplicare a programelor, lectia nu mai are de realizat teme de lectie (apreciata ca o notiune sumara), ci continuturile tematice detaliate, preluate din continuturile unitatii de īnvatare proiectate pentru fiecare lectie si care se īnscriu īn planul calendaristic.

De exemplu pentru unitatea de īnvatare „saritura īn lungime cu elan”, īn lectia a 5-a din ciclul tematic respectiv se abordeaza urmatoarele continuturi tematice: etalonarea elanului, bataia īntr-o zona precizata si dezvoltarea fortei explozive. Īn aceasta veriga din lectie se pot programa unitati de īnvatare din cuplaje diferite ca de exemplu:

doua unitati de īnvatare, una principala si alta secundara;

doua unitati de īnvatare principale;

o unitate de īnvatare principala si o veriga constanta pentru dezvoltarea unei calitati motrice (toate aceste unitati de īnvatare se realizeaza cu īntreaga clasa deodata);

lectii īn care se abordeaza doua unitati de īnvatare diferite realizate pe doua grupe de sexe, programate sa exerseze simultan si o veriga constanta pentru dezvoltarea unei calitati motrice, realizata cu clasa;

lectii īn care activitatea se organizeaza pe 3-4 grupe de optiuni care īsi desfasoara activitatea simultan si veriga constanta pentru dezvoltarea unei calitati motrice, realzata cu īntreaga clasa deodata etc.

Durata – 10-25 minute.

Obiectivele verigii: sunt diferite īn functie de etapa de formare a deprinderilor motrice:

īnvatarea actiunilor motrice noi presupune:

formarea unei reprezentari corecte si clare;

īnsusirea mecanismului de baza.

consolidarea actiunilor motrice noi īnvatate presupune:

formarea stereotipului dinamic;

automatizarea pertiala sau totala adeprinderilor maotrice.

perfectionarea deprinderilor si formarea priceperilor presupune:

formarea capacitatii de aplicare a deprinderilor motrice īn conditii variate (capacitate de generalizare)

formarea priceperilor motricecomplexe.

evaluarea nivelului de īnsusire a cunostintelor, deprinderilor si priceprilor motrice noi īnvatate presupune:

verificarea actiunilor noi īnsusite;

aprecierea actiunilor noi īnsusite.

Siteme de actionare:

exercitii pregatitoare/ajutatoare;

structuri de exercitii;

deprinderile motrice īn conditii standard si īn conditii variate;

exercitii, elemente, procedee tehnice īn conditii de īntrecere, concurs;

parcursuri aplicative;

stafete; jocuri dinamice;

jocuri sportive bilaterale;

teste si probe de control.

Strategii didactice:

procedee de exersare: frontal, pe perechi, pe ateliere, pe grupe, individual.

metode: explicatia, demonstratia, material intuitiv, observarea curenta, problematizarea, exersarea, īnvatarea prin descoperire, modelarea, instruirea programata, verificarea orala, verificarea practica etc.

Lectia cu tema de evaluare, apreciem ca reprezinta o forma depasita, consumatoare de timp (ineficient), dintr-un volum de ore si asa foarte mic (uneori 30-36 de ore anual). Din acest motiv, evaluarea trebuie realizata esalonat, pe parcursul mai multor lectii, cānd fiecare elev solicita sa sustina aceasta proba. Durata aceste verigi este mai mare īn comparatie cu verigile tematice IV si VI. Timpul se īmparte īn functie de dificultatea/complexitatea fiecarei teme īn parte, dar si de numarul temelor.

Veriga a VI-a – dezvoltarea fortei sau rezistentei

Durata: 8-10 minute

Obiectivele verigii:

cresterea indicilor formelor de manifestare a fortei (dinamica, statica, generala, locala);

cresterea indicilor formelor de manifestare a rezistentei (generala, specifica).

Sisteme de actionare:

exercitii de dezvoltare fizica generala, executate analitic si global;

exercitii cu īngreuieri (exemplu – mingi medicinale) si īn conditii īngreuiate (exemplu – alergare pe nisip);

parcursuri aplcative;

executii ale diferitelor actiuni motrice, cu efort moderat prelungit;

alergari īn tempo usor si moderat pe distante cuprinse īntre 500 si 1500 m.

Strategii didactice:

formatii: pe grupe, pe siruri, pe perechi etc.

metode: conversatia, explicatia demonstratia, exersarea circuitul, modelarea, observarea permnanenta etc.

Īntrucāt, atāt exerctiile pentru dezvolatrea forti cāt si cele pentru dezvoltarea rezistentei solicita foarte mulrt sitemul muscular, ele se executa cu intensitate mai mica dar cu o durata mai prelungita. Īn acesta veriga se folosesc exercitii ce se executa cu o viteza mai mica si moderata dar si exercitii ce presupun o īngreuiere suplimentara. Īn aceeasi lectie, de obicei, nu se prevad teme pentru dezvoltarea a doua aptitudini psihomotrice si anume forsa si rezistanta sau viteza si coordonarea.

Veriga a VII-a – Revenirea organismului dupa efort.

Durata: 3-4 minute

Obiectivele verigii:

revenirea partiala si treptata a marilor functiuni ale organismului;

relaxarea musculara si nervoasa;

īntarirea reflexului de postura.

Sisteme de actionare:

variante de mers si alergare cu caracter linistitor;

exercitii de relaxare musculara;

exercitii de respiartie profunda;

exercitii de postura;

actiuni cu caracter distractiv.

Srtratedii didactice:

formatii de lucru: īn coloana cāte unul, cāte doi, cerc, semicerc, deplasare libera;

metode: conversatia, demonstratia, exersarea. Se executa cu tot colectivul odata.

Veriga a VIII-a – Aprecieri si concluzii

Durata: 1-2 minute.

Obiectivele verigii:

evaluarea globala a lectiei;

evidentierea realizarii obiectivelor operationale;

constientizarea elevilor asupra modului de participare la lectie;

formarea capacitatii de autoapreciere;

orientarea activitatii independente;

īncheierea organizata a lectiei.

Sisteme de actionare:

adunarea si alinierea īn diferite formatii de lucru;

apracieri verbale pozitive si negative ale activitatii desfasurate de catre elevi;

conversatie privind impresiile formate si simtite;

recomandari pentrua ctivitatea din timpul liber;

salutul.

Strategii didactice:

formatii: īn linie pe un rānd sau īn linie pe doua rānduri etc.

metode: conversatia, exersarea, evaluarea.

Dupa cum se observa, obiectivele fiecarei verigi īn parte se realizeaza cu anumite sisteme de actionare folosind anumite strategii didactice. Īnsa acestea pot fi modificate pe parcursul desfasurarii lectiei ca o consecinta a feed-backu-lui primit, rezultat al actiunii de exersare al elevilor.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 226
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved