Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

PARTENERIATUL GRADINITA – FAMILIE INTR-O GRADINITA „STEP BY STEP”

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micPARTENERIATUL GRADINITA – FAMILIE INTR-O GRADINITA „STEP BY STEP”

Alternativa educationala Step by Step este fundamentata pe convingerea ca implicarea familiei in cadrul programului este esentiala, de aceea unul din cele trei concepte de baza ale programului este accentuarea colaborarii cu familia in modalitati variate si metode diverse.Activitatea educativa din gradinita nu poate fi izolata, separata de alte influente educative ce se exercita asupra copilului si mai ales, nu poate face abstractie de acestea.

Educatia trebuie sa se manifeste permanent ca o actiune coerenta si unitara a gradinitei si familiei. Interesul comun determina o miscare de apropiere dublu sens, familie – gradinita, gradinita – familie, in vederea unei suficiente cunoasteri de ambele parti. Unitatea de actiune este conditionata de unitatea de vederi, de un mod comun de lucru si de o buna cunoastere reciproca.

Disponibilitatea parintilor pentru solutionarea in parteneriat a problemelor prescolarilor trebuie formata si stimulata.

Parintii sunt deschisi la sugestiile educatoarei atunci cand sunt tratati cu incredere, ca niste adulti responsabili, cand educatoarea nu pierde din vedere faptul ca parintii isi cunosc bine copiii, chiar daca nu au intotdeauna abilitatea de a actiona intr-un sens favorabil acestora.

In cadrul grupei noastre familia reprezinta un partener ideal, de aceea i-am oferit ocazii frecvente si varietate de a se implica in program. Am asigurat un parteneriat real ce a parasit traseele standardizate, ineficiente si a afirmat flexibilitatea strategica si actionala.

Echipa de educatori cu bunavointa si competenta poate avea abilitatea de a face din orice parinte un colaborator. Rezultatele concrete vor dovedi avantajele colaborarii.

Dintre multiplele modalitati de colaborare cu familia practicate si care pot avea un real succes prezentam: intrunirile, comitetul de sprijin, afisierul, expozitiile permanente, serbarile, convorbirile individuale, mesajele scrise, participarile la activitati etc.

In orice gradinita Step by Step familia si parintii copiilor vor vizita gradinita, vor fi invitati sa cunoasca echipa de educatori, sa observe sala de grupa si sa afle cate ceva despre program inca inainte de inscrierea copiilor.

De multi ani s-a depasit momentul cand parintii isi lasau copiii la usa. Acum, echipa de educatori si familiile copiilor isi impartasesc informatii, fac planuri impreuna despre cum sa colaboreze, sa se implice si sa participe activ.

Intrunirile parintilor sunt foarte importante. Trebuie anuntate din timp, iar uneori se trimit invitatii. Sunt prezentati parintii copiilor nou veniti in gradinita. Se prezinta programul Step by Step, se discuta baza teoretica pentru a nu se ajunge la noncorcondante in comunicare. Se stabilesc asteptarile parintilor si semnificatia notiunii de „succes” pentru fiecare. Se strang date ce vor fi anuntate in timp util. Se aplica unele chestionare. Parintii vor primi un formular cuprinzand interesele familiei, in care trebuie sa bifeze dintr-o lista aspectele de colaborare care le acopera ariile de interes sau in care au posibilitatea sa se implice.

Intrunirile vor fi un prilej ca educatoarea si parintii sa discute, sa planifice si sa rezolve diferite probleme. Familiile vor fi incurajate sa se implice si sa isi ofere serviciile. Prin lectoratele pe diverse teme, parintii vor fi mai bine informatii in fata problemelor educative si de dezvoltare ale copilului.

Asociatia de Sprijin. Membri fondatori pot fi echipa de educatori si toti parintii din grupa, gradinita, parteneri educationali. Membrii de onoare ai asociatiei pot fi parteneri din gradinitele infratite, eventual din alta tara. Asociatia este activa in organizarea de excursii, sarbatoriri diverse, colecte pentru acte de binefacere etc.Mentinerea zilnica a contactului parintilor cu gradinita se realizeaza prin Afisierul grupei. Mascota grupei ii invita pe parinti sa se informeze din urmatoarele rubrici: Orar; Tema saptamanii;Sa repetam(cantecele, poeziile si jocurile muzicale invatate); Aparitii de reviste pentru copii; Aniversarile copiilor; Anunturi( vizite si alte deplasari, piese de teatru si alte vizionari evenimente);Multumiri pentru parintii ce s-au evidentiat in saptamana anterioara.

Actiunile de voluntariat initiate de gradinita , cu mare impact social, vor beneficia intotdeauna de un aport important adus de parinti, ce se vor mobiliza exemplar. Actiunile ii vor face pe copii sa descopere alaturi de parinti actiunea si nu verbalismul. Vor avea conditia de a savarsi fapte bune, de a descoperi binele si nu doar de a vorbi despre el, de a sprijini oameni cu nevoi speciale. Copiii vor intelege prin participare, importanta actiunilor sociale si vor trai satisfactii morale.

Actiunile de voluntariat vor fi       o evaluare a compartimentului social, etic, moral, religios si o educare in sensul omeniei, generozitatii, receptivitatii la durerile celor din jur.

Mostre ale lucrarii copiilor. In expozitia amenajata pe hol se afiseaza lucrarile tuturor copiilor, indiferent de aportul lor adus la ilustrarea temei respective. Expozitia este un prilej de a-i familiariza, atat pe copii cat si pe parinti, cu date si evenimente importante de natura sociala, culturala, ecologica, artistica.

Sarbatorirea zilei de nastere – prilej de exersare a comportamentului civilizat intre membri colectivului. De asemenea este o modalitate de a crea legaturi

afective cu membri familiilor, deoarece invitatii sarbatortului sunt parinti, frati, bunici si prieteni. Zilele de nastere sunt o excelenta modalitate de fixare a cunostintelor legate de trecerea timpului, anotimpuri, luni si zile intr-un calendar ilustrat al aniversarilor .

Excursii, vizite. Copilul se hraneste cu trairi frumoase care il ridica deasupra cotidianului.      Oferiti copiilor prilejul sa cunoasca lumea, natura, lucruri, si oameni, oferiti-le trairi cu valoare de amintire.

Copiii grupei, insotiti de parinti si echipa de educatori, pot cunoaste unele dintre valorile spirituale ale romanilor vizitand casele memoriale: Eminescu, Creanga, bojdeuca lui Creanga, , Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu etc.

Parintii pot contribui la organizarea si la sponsorizarea excursiilor, pot asigura supravegherea si securitatea copiilor, vor trai emotii pozitive alaturi de copiii lor, le ofera modele de comportare, ii      familiarizeaza cu traditii si obiceiuri populare, le povestesc evenimente istorice.Serbarile sunt o modalitate ca parintii sa se cunoasca intre ei, sa evalueze rezultatele copiilor si sa se implice in ornare, decorare, confectionare, sponsorizare si dotare. Prin participarea parintilor la astfel de evenimente, copiii vor capata siguranta, se evita blocajele psihice.

Stimularea si mentinerea interesului parintilor se realizeaza       prin impartirea prin rotatie a responsabilitatilor si prin recompensarea lor prin afisare la panoul unitatii si cu diplome.

Camera parintilor este un loc retras, placut amenajat, unde       de obicei au loc convorbirile individuale cu ocazii deosebite, ca serbari, sarbatoriri aniversari.

Parintii trebuie tratati de la egal la egal, fara diferente intre clasele sociale.

Educatoarea trebuie sa cunoasca copilul in contextul familiei si al influentei acesteia asupra copilului. Educatoarea nu trebuie sa exprime critici, ci sa manifeste simpatie, sa dialogheze constructiv, iar in fata copilului parintii trebuie obligatoriu sa fie sustinuti. Este datoare sa echilibreze si sa atenueze tensiuni si conflicte, sa fie sociabila, politicoasa, deschisa fata de familie si problemele ei. Discutiile trebuie sa fie discrete si sa ramana confidentiale.

Parintii sa afle ca orice nemultumire sau indoiala fata de educatoare sau fata de program, care de obicei e temporara, nu trebuie exprimata in fata copilului pentru ca nu are decat efecte negative ci, trebuie discutata si clarificata direct cu educatoarea.

Parintii pot imprumuta jocuri, carti, reviste, jucarii, casete, CD.

Evaluarea Parteneriatului gradinita – familie se poate face prin discutii libere si prin aplicarea unui chestionar la sfarsit de an scolar. Rezultatele evaluarii vor scoate in evidenta daca parintilor le-au fost satisfacute asteptarile, iar prin participarea la parteneriat au descoperit modalitati noi de a se implica in educarea copiilor si in activitatile gradinitei.

Succesul parteneriatului cu parinti va fi confirmat prin prezenta ulterioara si prin implicarea frecventa la actiunile grupei. Valorificarea potentialului uman si constientizarea impactului pozitiv al ideilor antrenate si construite pe parcursul desfasurarii parteneriatului vor dobandi valoare.

Se poate alcatui un jurnal al grupei cu seturi de fotografii, impresii ale parintilor, descrieri de actiunii, mentionari ale unor contributii deosebite, copii ale unor diplome obtinute, scrisori pentru parinti si scrisori ale parintilor.

Parteneriatul Gradinita – Familie este o experienta benefica. Impreuna copii, parinti, gradinita, comunitate valorifica o experienta care stimuleaza si sarbatoreste succesul educatiei.

Parteneriatul Gradinita – Familie poate fi terenul unor relatii educative din care fiecare sa fie beneficiar: copil, parinte, educator. Fiecare poate sa invete si sa se simta VALORIZAT SI IMPORTANT.

BIBLIOGRAFIE

Dumitrana, M. – „Copilul, familia si gradinita”, Editura Compania, 2000

Paisi Lazarescu, M., Ezechil, L. - „Laborator prescolar”, Editura V&I, 2002

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6510
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site