Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

ProMark3 Ghid de utilizare

diverse+ Font mai mare | - Font mai mic

1. Introducere

Va multumim pentru ca ati achizitionat sistemul ProMark3 produs de Thales Navigation.

Ce este sistemul ProMark3

ProMark3 este un colector de date care va permite sa efectuati activitati GIS si de determinari terestre. Include, de asemenea o multime de functii de navigatie.

ProMark3 este prevazut cu un ecran de dimensiuni mari si rezolutie inalta. De asemenea sistemul ofera capabilitati imbunatatite de comunitii cu conexiuni Bluetooth, USB si seriale.

Continut echipament livrare

Livrabile de baza

Unitatea de receptie ProMark3

Curea de prindere a aparatului pentru transport

Doua creioane de comanda

Accesorii pentru scopuri generale

Modul intrare/iesire

Adaptor/incarcator curent alternativ (AC)

Cablu USB

CD ProMark3 (1)

Accesorii specifice pentru efectuarea determinarilor

Antena GPS externa

Cablu pentru antena externa

Extensor vertical pentru antena + element de curatare

Consola (furca) de teren

Ruleta pentru masuratori

Geanta de teren pentru sistem

Dispozitiv de initializare si adaptor pentru antena

CD cu software pentru procesarea datelor - GNSS Solutions

CD-ul ProMark3 include documentatia de utilizare a sistemului precum si fisierele de instalare pentru software-ul MobileMapper Office.

Controalele ProMark3

Tastatura

In plus fata de cele 8 taste specifice (LOG, NAV, ESC, IN, AUT, ENTER, MENIU, POWER), ProMark3 dispune si de o tastatura alfanumerica. Tastele cursor sunt utilizate pentru a deplasa cursorul spre dreapta, spre stanga, in sus sau in jos pe ecran. Butoanele 2-9 contin caractere alfanumerice.

Utilizarea creionului de comanda

Creionul este folosit pentru selectarea elementelor de meniu sau pentru introducerea datelor pe ecran (ecranul este ecran sensibil la atingere - touch screen). In aceasta documentatie se va utiliza urmatoarea terminologie:

Tap - o singura atingere a ecranului cu creionul de comanda pentru selectarea sau deschiderea unui element de meniu

Dublu-tap - atingere dubla rapida a ecranului pentru deschiderea unui element de meniu selectat

Drag - tinerea apasata a creionului pe ecran si deplasare pentru a selecta un text. Se poate face drag intr-o lista pentru a selecta mai multe elemente din lista.

Important

Apasare - tap, tasta - buton

Apasarea tastei LOG nu este acelasi lucru cu tap-area butonului Log

In acest ghid, verbul a apasa se refera la o actiune efectuata asupra tastaturii, iar tap se refera la actiunile efectuate cu creionul pe touch screen, incluzand tastatura de pe ecran. Astfel, cuvantul tasta se refera la tastele de pe tastatura iar buton se refera la butoanele de pe ecran, care pot fi apasate cu ajutorul creionului de comanda.

2. Pregatirea pentru prima utilizare

Incarcarea bateriei ProMark3

Durata de lucru a bateriei. Promark3 functioneaza 8 ore alimentat de bateria interna in conditii de lucru obisnuite

ProMark3 include o baterie reancarcabila, inlocuibila. Inainte de a utiliza receptorul trebuie sa incarcati bateria:

 1. Luati bateria livrata odata cu sistemul
 2. Deschideti usita bateriei, aflata in partea din spate a receptorului, cu ajutorul unei surubelnite sau chiar al unei monede.
 3. introduceti bateria in compartimentul bateriei, cu partea pe cara se afla eticheta inspre exterior, iar contactele spre partea de sus a receptorului.

 1. inchideti usita bateriei si strangeti suruburile
 2. Apasati modulul de intrare/iesire la receptor, asa cum este indicat in imaginea de mai jos (introduceti mai intai partea de jos, tineti apasat butonul de siguranta, apasati modulul catre unitate si eliberati butonul)

 1. Conectati adaptorul de curent alternativ (imaginea de mai jos) si apoi lasati-l la incarcat pentru aproximativ 6 ore.

 1. Scoateti modulul de intrare/iesire, apasati butonul de deblocare a modulului

Pornirea/oprirea receptorului

Odata ce ati incarcat bateria, apasati tasta rosie (tasta de pornire) de pe panoul frontal al receptorului, pana cand indicatorul de alimentare a receptorului ramane verde. Veti vedea mai intai ecranul de start al receptorului.

Asteptati pana cand bara care indica progresul actiunii curente este completa, indicand astfel, terminarea secventei curente. Se va afisa apoi cadrul de lucru ProMark3 cu 4 iconite principale: Surveying, Mobile Mapping, Settings si Utilities.

Daca doriti sa opriti functionarea receptorului proMark3, apasati pur si simplu tasta rosie   pana cand pe ecran apare mesajul Shut Down, dupa care faceti tap pe OK.

Ajustarea ecranului

Pentru prima utilizare, trebuie sa aliniati ecranul astfel incat cursorul de pe touch screen sa fie aliniat cu varful creionului de comanda. Utilizati creionul pentru a tap-a centrul fiecarui element care apare pe ecranul de ajustare cu varful creionului. Cand ati terminat tap-ati oriunde pe ecran.

Pentru a reajusta ecranul la orice moment ulterior, dati dublu-tap pe iconita Settings, apoi dublu-tap pe elementul Stylus din lista, apoi pe Calibration dupa care urmati instructiunile.

Actualizarea automata a timpului sistemului

ProMark3 actualizeaza automat data si timpul sistemului utilizand timpul GPS determinat cu ajutorul receptorului GPS integrat si pe baza zonei de timp specificata de dvs. Pentru a seta zona de timp:

in cadrul de lucru ProMark3, dati dublu-tap pe iconita Settings

dati dublu-tap pe functia Date/Time. Aceasta produce deschiderea ecranului Date/Time properties.

Setati campul Time Zone (vezi imaginea) si apoi selectati butonul OK din partea de sus a ecranului.

Trebuie sa asteptati cateva secunde dupa pornirea ProMark3 inainte ca timpul sistemului sa fie actualizat efectiv.

Ajustarea luminoitatii ecranului

Pentru a activa/dezactiva iluminarea, atat pentru tastatura cat si pentru ecran, sau pentru a ajusta sctralucirea si contrastul ecranului, dati dublu-tap pe iconita Settings din cadrul de lucru ProMark3 apoi dati dublu-tap pe functia Backlight Control.

Pentru a nu face risipa de curent de la baterie, se recomanda dezactivarea iluminarii fundalului de cate ori este posibil.

Pentru alte setari, consultati manualul de referinta PrMark3.

Initializarea GPS

Initializarea se face intr-un mediu deschis. Initializarea este necesara cand:

receptorul nu a fost folosit niciodata

v-ati deplasat la o distanta mai mare de 500 de mile fata de locul in care l-ati utilizat ultima data

memoria a fost complet stearsa

receptorul nu a fost utilizat timp de cateva luni.

Duceti receptorul intr-o locatie in care vederea spre cer nu este obturata de obstacole.

din cadrul de lucru ProMark3, dati tap succesiv pe iconita Utilities apoi pe GPS Initialization

derulati lista care contine denumirile de continente apoi dati dublu-tap pe elementul din lista care contine denumirea continentului pe care va aflati (imaginea de mai jos, stanga). In mod asemanator, selectati tara in care va aflati. In final indicati indicati data si ora curenta (figura de mai jos, dreapta) si dati click pe OK.

Prima initializare a receptorului GPS poate sa dureze cateva minute. Initializarea se poate face intr-un timp mai scurt daca cunoasteti coordonatele aproximative ale locatiei dvs. In loc sa selectati continentul, dati tap pe butonul Enter Coordinates de pe ecran, apoi introduceti coordonatele aproximative plus data si ora , dupa care dati tap pe OK. Aceasta va produce o initializare mai rapida.

Configurarea DGPS in timp real

Receptorul ProMark3 integreaza si capabilitati pentru receptia semnalului SBAS. Puteti sa utilizati corectii de la o sursa de corectare externa, cum ar fi MobileMapper Beacon, un receptor de semnal conectat la portul serial COM1 sau printr-un port Bluetooth.

Pentru a deschide fereastra de configurare DGPS, dati dublu-tap pe iconita Utilities din cadrul de lucru ProMark3 apoi dublu-tap pe iconita DGPS Configuration.

Pentru mai multe informatii despre utilizarea ProMark3 cu MobileMapper Beacon, consultati Manualul de referinta ProMark3.

Daca doriti o pozitie corectata diferential in timp real, faceti setarile corespunzatoare.

Selectarea functiei Surveying sau MobileMapping

Din cadrul de lucru ProMark3:

dati dublu-tap pe iconita Surveying daca doriti sa faceti o determinare statica, cinematica sau Stop and Go.

Dati duclu -tap pe iconita Mobile Mapping daca doriti sa intreprindeti o actiune specifica GIS.

Oricare ar fi alegerea dvs. ProMark3 va afisa un ecran de navigatie.

Apasati butonul NAV sau ESC pentru a comuta intre diferitele ecrane de navigatie disponibile.

Pentru mai multe informatii despre ecranele de navigatie consultati capitolul Instrumente de navigatie.

Setari preliminare

Acum proMark3 afiseaza un ecran de navigare. Apasati tasta MENIU si apoi dati tap pe Setup.

Exista multe optiuni care pot fi selectate, toate fiind explicate in manualul de referinta al ProMark3. pentru a explica notiunile de baza ne vom concentra doar pe cateva dintre optiuni.

Ca regula generala, dati tap pe o optiune pentru a deschide fereastra corespunzatoare de setare. Apoi dati tap pe valoarea dorita. Aceasta va produce folosirea valorii specificate in setarile receptorului si intoarcerea in meniul de setari. Puteti sa va intoarceti in meniul desetari si prin apasarea butonului ESC.

  Nota: Aceste setari trebuie facute in fiecare din cele doua functii (Srvey si GIS) - chiar daca doriti setari similare pentru ambele.

Stocarea

ProMark3 poate sa memoreze ceea ce ati lucrat fie in memoria interna fie pe un card SD pe care puteti sa il introduceti in unitatea de SD. Dati tap pe optiunea preferata.

ID-ul receptorului (Numai din functia Surveying)

Ecranul Receiver ID va da posibilitatea de a introduce ID-ul receptorului care este format din 4 caractere si care se foloseste la denumirile fisierelor cu date brute. Fiecare fisier de date din acest receptor va include acest ID al receptorului in denumirea sa.

Unitati

Selectati aceasta optiune pentru a seta unitatile de masura pe care doriti sa le utilizati la determinari. Unitatile sunt prezentate in urmatoarea ordine:

distante lungi

distante scurte

viteza

suprafata

Puteti sa setati aceste unitati in km, m, kha, ha sau mile, picioare, mile patrate, acri. De asemenea mai sunt disponibile inca trei seturi standard de unitati de masura. Puteti, de asemenea sa va creati un set mixt de unitati de masura prin selectarea optiunii Advanced, care contine o mare varietate de unitati pentru distanta, viteza, inaltime, orientare si suprafata.

Verificarea pregatirii ProMark3 pentru operatiuni in teren

Apasati NAV in mod repetat pana cand se afiseaza ecranul Satellite Status (starea satelitilor). In acest ecran sunt indicati satelitii pe care receptorul ii receptioneaza si unde sunt acestia pozitionati pe cer. Daca nu urmariti cel putin 3 sateliti va trebui sa va deplasati intr-o zona mai deschisa, care sa permita receptionarea semnalului de la mai mult de 3 sateliti.

Cand se utilizeaza cu antena interna, receptorul are cea mai buna pozitie pentru receptionarea semnalului de la sateliti daca este tinut la 45s fata de orizontala si nu prea apropiat de operator.

Aceasta permite o functionare optima a antenei interne, pentru obtinerea celei mai bune precizii.

In activitatile de masurare, pentru care esste folosita antena externa, este importanta numai orientarea verticala a antenei.

3. Efectuarea determinarilor

Amintirea tehnicilor de efectuare a determinarilor

Determinari statice

Utilizari comune: determinarea unui punct de control nou

  Asigurati-va ca baza este situata intr-o zona fara acoperiri majore si care permite cea mai buna observare a cerului.

Cand este posibil evitati arborii, cladirile sau orice alte obstacole in vecinatatea bazei.

Asigurarea unei ferestre curate a cerului va permite culegerea de date de la un numar maxim de sateliti vizibili, ceea ce este foarte recomandat pentru o determinare rapida si precisa.

Intructiuni

Sunt necesare 2 unitati de receptie: una (baza) operata intr-o pozitie cunoscuta precis iar cealalta (mobilul) in punct care trebuie determinat. Pot sa existe mai multe receptoare mobile care sa culeaga date in acelasi timp.

Distanta aproximativa dintre cele doua unitati (linia de baza) trebuie sa fie cunoscuta.

trebuie colectate datele in mod simultan de catre cele doua unitati. Utilizati acelasi interval de logare pentru ambele unitati.

timpul de observare este determinat de ultima pornire a receptorului (start) si ultima oprire (stop). Se recomanda ca mai intai sa se porneasca receptorul de baza si tot acesta sa fie oprit ultimul.

timpul de observare necesar depinde, in special de distanta dintre cele doua unitati (+ conditiile de receptare a semnalului). Este nevoie de o estimare a timpului de observare a receptorului mobil. Cand Obs.Range de pe ecran este egal sau mai mare decat linia de baza, se poate opri culegerea de date.

Stop and Go

Utilizari comune: determinarea mai multor puncte situate intr-o zona relativ mica.

  Asigurati-va ca baza este situata intr-o zona fara acoperiri majore si care permite cea mai buna observare a cerului.

Cand este posibil evitati arborii, cladirile sau orice alte obstacole in vecinatatea bazei.

Asigurarea unei ferestre curate a cerului va permite culegerea de date de la un numar maxim de sateliti vizibili, ceea ce este foarte recomandat pentru o determinare rapida si precisa.

Instructiuni :

 1. Sunt necesare 2 unitati de receptie: una (baza) operata intr-o pozitie cunoscuta precis iar cealalta (mobilul) mutata succesiv in punctele care trebuie determinate. Pot sa existe mai multe receptoare mobile care sa culeaga date in acelasi timp.
 2. Determinarile trebuie sa inceapa cu o faza de initializare
 3. Odata facuta initializarea, asigurati-va ca antena receptorului GPS nu este mascata de obstacole pe parcursul efectuarii determinarilor. In cazul pierderii semnalului de la satelitti va trebui sa reluati faza de initializare.
 4. datele trebuie culese simultan de catre cele doua unitati de receptie. Se recomanda ca mai intai sa se porneasca receptorul de baza si tot acesta sa fie oprit ultimul.Utilizati acelasi interval de log pentru ambele unitati de receptie. Receptorul mobil culege date in mod continuu pe parcursul efectuarii determinarilor.
 5. ocuparea predefinita de utilizator (timp de observare) pentru fiecare punct observat. Implicit: 5 min in punctul de initializare, 15 secunde in punctele de determinat. O numaratoare aproximativa poate sa indice operatorului momentul in care sa se mute in urmatorul punct.

Cinematic

Utilizari obisnuite: determinarea traiectoriilor

  Asigurati-va ca baza este situata intr-o zona fara acoperiri majore si care permite cea mai buna observare a cerului.

Cand este posibil evitati arborii, cladirile sau orice alte obstacole in vecinatatea bazei.

Asigurarea unei ferestre curate a cerului va permite culegerea de date de la un numar maxim de sateliti vizibili, ceea ce este foarte recomandat pentru o determinare rapida si precisa.

Instructiuni :

 1. Sunt necesare 2 unitati de receptie: una stationara (baza) iar cealalta (mobilul) mutata succesiv de-a lungul traiectoriei care trebuie determinate. Pot sa existe mai multe receptoare mobile care sa culeaga date in acelasi timp.
 2. Determinarile trebuie sa inceapa cu o faza de initializare
 3. Odata facuta initializarea, asigurati-va ca antena receptorului GPS nu este mascata de obstacole pe parcursul efectuarii determinarilor. In cazul pierderii semnalului de la satelitti va trebui sa reluati faza de initializare.
 4. Datele trebuie culese simultan de catre cele doua unitati de receptie. Se recomanda ca mai intai sa se porneasca receptorul de baza si tot acesta sa fie oprit ultimul.Utilizati acelasi interval de log pentru ambele unitati de receptie. Receptorul mobil culege date in mod continuu pe parcursul efectuarii determinarilor.
 5. ID-ul locatiilor este incrementat automat de-a lungul traiectoriei conform cu intervalul de inregistrare utilizat.

Metode de initializare

Faza de initializare este necesara pentru a asigura ca determinarile cinematice, fie ca sunt continue, fie ca sunt Stop and Go, vor asigura o precizie de nivel centimetru prin post-procesare.

Cu metoda "Punct de initializare cunoscut" puteti sa faceti o determinare la o distanta destul de mare de baza.

Exista trei metode posibile, de la cea mai rapida la cea mai lenta.

"Punct de initializare cunoscut

 1. trebuie sa specificati ID-ul locatiei pentru punctul cunoscut (determinat intr-o sesiune de masuratori anterioara sau scos dintr-o baza de date)
 2. antena GPS trebuie tinuta nemiscata deasupra punctului pentru aproximativ 15 secunde
 3. numaratoarea inversa indica momentul in care este facuta initializarea

cu "bara de initializare": instalata in baza

Cu metoda "bara de initializare" (metoda recomandata) determinarile vor trebui sa porneasca din baza iar punctele care se vor determina nu trebuie sa fie departe de baza.

 1. Introduceti un ID pentru locatie pentru punctul de start al receptorului mobil
 2. Antena GPS trebuie tinuta fixa pe polul de initializare pentru 5 minute
 3. numaratoarea inversa va semnala momentul in care s-a facut initializarea
 4. mutati antena de pe polul de initializare pe polul de masurare. Nu mascati antena in timpul mutarii. Puteti sa incepeti determinarile.

"simpla" Initializare On the Fly

Cu aceasta metoda punctul de start al determinarilor poate sa fie oricare punct , dar trebuie cunoscuta aproximativ distanta de la zona in care se fac determinari la punctul de baza, astfel incat sa se poata estima timpul pentru culegerea datelor (de obicei 15 sau 30 minute)

 1. Introduceti un ID pentru locatia punctului de start al receptorului mobil
 2. Nu exista numaratpoare inversa pentru semnalizarea terminarii initializarii

Executarea unei determinari statice

Setarea echipamentului

Instructiunile de setare a echipamentului sunt aceleasi si pentru receptorul baza si pentru cel mobil.

Mai intai puneti in statie receptorul baza si porniti-l. In ambele cazuri locatia in care puneti receptoarele in statie trebuie sa ofere cele mai bune conditii de receptare a semnalului GPS. Antena trebuie sa aiba o vizibilitate neobstructionata a cerului in toate directiile.

Instalarea obisnuita pe trepied este descrisa in continuare. Puteti sa folositi si un trepied cu inaltime fixa.

 1. Asezati trepiedul sau dispozitivul de sustinere a antenei GPS pe teren
 2. Atasati bara de extensie verticala si adaptorul pentru trepied la antena GPS
 3. Asezati ansamblul antenei GPS pe trepied
 4. Puneti receptorul ProMark3 in dispozitivul de prindere pentru teren
 5. Atasati dispozitivul de prindere a receptorului pe trepied
 6. conectati cablul antenei GPS la unitatea de receptie
 7. Masurati si retineti inaltimea instrumentului (HI) pentru antena GPS

Setarea pentru determinari statice

Se considera ca ati parcurs toate instructiunile descrise in capitolul 2 continute la sectiunea Pregatirea pentru prima utilizare a sistemului. Pentru a porni receptorul baza si receptorul mobil, urmati instructiunile descrise in continuare:

Porniti receptorul prin apasarea tastei rosii

 1. Dati dublu-tap pe iconita Surveying
 2. Apasati tasta NAV pana cand se afiseaza ecranul Satellite Status. Asteptati pana cand sunt receptionati cel putin 4 sateliti.

 1. cand sunt receptionti suficienti sateliti, apasati tasta LOG. Se va deschide ecranul Survey Settings

 1. Introduceti urmatorii parametri:

Site ID: un sir de 4 caractere

Survey Mode: Static

Site Description: o descriere, optionala, de 20 de caractere a locatiei unde se fac determinari

Antenna Height: inaltimea fta de nivelul solului

Units: unitatile de masura pentru inaltimea antenei (metri, picioare US, picioare International)

Height Type: Slant (inlinat) sau Vertical

Intervalul de inregistrare : timpul, in secunde intre doua achizitii consecutive de date GPS. Asigurati-va ca se utilizeaza acelasi interval de inregistrare atat la receptorul baza cat si la cel mobil.

Casuta de validare Control Point : daca validati aceasta casuta, veti fi capabil mai tarziu sa folositi punctul ca punct de control.

Culegerea datelor

 1. De la tastatura, apasati tasta LOG, iar in partea de jos a ecranului dati tap pe butonul Log. Se va deschide ecranul Static Survey, care furnizeaza informatii despre starea determinarilor pe durata perioadei de culegere a datelor.

Informatiile furnizate in aceasta fereastra va ajuta sa va dati seama cand ati cules suficiente date.

  Asigurati-va ca antena receptorului mobil are cea mai buna vizibilitate a cerului in orice moment pe durata efectuarii determinarilor. Acesta ar trebui sa asigure un Status mai mare de 4 in mod continuu si o valoare PDOP mai mica decat 4 in mod continuu

 1. Observati urmatoarele date pe receptorul mobil:

Obs. Range: indica lungimea maxima a liniei de baza care poate fi determinata in mod precis prin post-procesare, luand in considerare cantitatea de date culese pana la acel moment. Cu cat aveti mai multe date culese cu atat mai lunga poate fi linia de baza

Elapsed: timpul care a trecut de la inceperea culegerii de date

Stas: numarul de sateliti receptionati

PDOP: valoarea PDOP curenta

 1. Cand s-au cules suficiente date in aceasta sesiune de determinari, conform cu parametrul Obs.Range, dati tap pe butonul Done situat in partea de jos a ecranului sau apasati tasta ENTER
 2. Pentru fiecare sesiune de observatii necesara determinarilor dvs. urmati pasii descrisi anterior. Dupa ce ati terminat culegerea de date, duceti toate receptoarele ProMark3 in birou si descarcati datele pe un calculator, dupa procedurile descrise in sectiunea Descarcarea datelor pe un calculator. In acest moment, datele sunt gata pentru postprocesare, utilizand solutii GNSS.

Efectuarea unei determinari Stopand Go

Acest capitol descrie o determinare obisnuita Stop and Go in care initializarea se face cu un pol de initializare (metoda recomandata de producator). Se considera ca ati parcurs toti pasii descrisi in sectiunea Pregatirea pentru prima utilizare din capitolul 2.

Instalarea si operarea receptorului baza

Baza este instalata si operata in acelasi mod ca la determinarile statice. Singura diferenta este aceea ca se utilizeaza polul (bara) de initializare in statia de baza.

Antena receptorului de baza trebuie centrata si orizontalizata deasupra punctului cunoscut. Pentru a se putea utiliza bara de initializare pentru procedura de initializare, asigurati-va ca ati incorporat bara ca parte a instalarii receptorului baza (figura anterioara).

Setarea receptorului mobil

Instalati unitatea pe pol:

 1. Atasati dispozitivul de prindere a receptorului pentru teren, pe pol

 

 1. Puneti receptorul ProMark3 in dispozitivul de prindere a receptorului
 2. conectati cablul antenei GPS la receptor
 3. Montati antena GPS pe capul barei de initializare al statiei de baza
 4. conectati celalalt capat al cablulul antenei la antena receptorului mobil

Setarea receptorului mobil pentru determinari Stop and Go

 1. Porniti receptorul prin apasarea tastei rosii
 2. Dati dublu tap pe iconita Survey
 3. Apasati tasta NAV pana cand se afiseaza ecranul Satellite Status. Asteptati pana cand sunt receptionati minim 4 sateliti.

 1. Cand sunt recetionati un numar suficient de sateliti, apasati tasta LOG. Va apare ecrcanul Survey Settings
 2. Introduceti urmatorii parametri:

Site ID: un sir de 4 caractere

Survey Mode: Stop and go

Site Description: o descriere, optionala, de 20 de caractere a locatiei unde se fac determinari

Antenna Height: distanta de la antena receptorului mobil la suprafata solului

Units: unitatile de masura pentru inaltimea antenei (metri, picioare US, picioare International)

Height Type: Slant (inlinat) sau Vertical

Intervalul de inregistrare : timpul, in secunde intre doua achizitii consecutive de date GPS. Asigurati-va ca se utilizeaza acelasi interval de inregistrare atat la receptorul baza cat si la cel mobil.

Initialize : Bar

Time on Site (sec) : timpul de ocupare pe bara de initializare pentru antena receptorului mobil (implicit 300 sec)

Faza de initializare

 1. Apasati tasta LOG sau dati tap pe butonul Log din partea de jos a ecranului. Se va afisa un ecran care face numaratoarea inversa pentru faza de initializare.

Campul Remain arata numaratoarea inversa pentru operatiunea de initializare, incepand de la valoarea afisata in campul Time on site setat in ecranul Survey Settings. La sfarsitul secventei de numarare inversa, valoarea din campul Remain va fi 00:00:00.

 1. Mutati antena receptorului mobil de pe bara de initializare pe polul pentru receptorul mobil. In timpul acestei operatiuni nu mascati vizibilitatea antenei. In cazul in care ati obstructionat vizibilitatea catre cer a antenei, va trebui sa refaceti initializarea.

Culegerea datelor

Asigurati-va ca antena receptorului mobil are cea mai buna vizibilitate a cerului in orice moment pe durata efectuarii determinarilor. Acesta ar trebui sa asigure un Status mai mare de 4 in mod continuu si o valoare PDOP mai mica decat 4 in mod continuu

 1. Mergeti in primul punct pe care doriti sa il determinati. Nu pierdeti vizibilitatea catre cer a antenei receptorului mobil, pentru a nu pierde semnalul de la sateliti.
 2. apasati tasta LOG. Se va afisa ecranul Survey Settings care va permite modificarea urmatorilor parametri:

Site ID: un sir de 4 caractere

Site Description: o descriere, optionala, de 20 de caractere a locatiei unde se fac determinari

Antenna Height: distanta de la antena receptorului mobil la suprafata solului

Initialize : None

Time on Site (sec) : timpul de ocupare pentru fiecare punct ocupat (de obicei 15 sec).

 1. In timpul in care tineti antena nemiscata deasupra punctului de determinat, dati tap pe butonul Log de pe ecran. Se va afisa ecranul urmator :

 1. Asteptati pana cand in campul Remain este afisata valoarea 00 :00 :00. Se va afisa urmatorul ecran :

De remarcat ca continutul campului Site ID este incrementat cu 1 dupa terminarea determinarilor intr-un punct ocupat (incrementarea merge astfel, 0 la 9, apoi de la A la Z, apoi 0 la 9 s.a.m.d.) Puteti sa modificati ID-ul unui punct intre doua perioade de ocupare prin apasarea in mod continuu a tastei LOG si editarea campului Site ID.

 1. Treceti in punctul urmator si parcurgeti pasii de mai sus pana cand ati trecut prin toate punctele pe care doriti sa le determinati.

 1. Dati tap pe butonul Done dupa ce ati efectuat determinari in ultimul punct. Aceasta actiune produce terminarea fazei de culegere a datelor.

Efectuarea unei determinari cinematice

Acest capitol descrie o determinare cinematica obisnuita in care se face initialiarea intr-un punct cunoscut (cea mai rapida metoda de initializare)

Instalarea si operarea receptorului baza

Receptorul baza este instalat si operat in acelasi mod ca la determinari statice.

Instalarea receptorului mobil

Instalati unitatea pe pol.:

 1. Montati antena GPS pe pol
 2. Atasati dispozitivul de prindere a receptorului la teren, pe pol
 3. Puneti receptorul proMark3 in dispozitivul sau de prindere
 4. conectati antena GPS la unitate utilizand cablul
 5. Masurati inaltimea antenei

Setarea receptorului mobil pentru determinari cinematice

Se considera ca ati parcurs instructiunile referitoare la pregatirea pentru prima utilizare descrise in capitolul 2.

 1. Porniti receptorul prin apasarea tastei rosii
 2. Dati dublu-tap pe iconita Surveying
 3. Apasati tasta NAV pana cand se afiseaza ecranul Satellite Status. Asteptati pana cand sunt receptionati cel putin 4 sateliti.

 1. Cand sunt receptionti suficienti sateliti, apasati tasta LOG. Se va deschide ecranul Survey Settings
 2. Introduceti urmatorii parametri:

Survey Mode: Kinematic

Antenna Height: distanta de la antena receptorului mobil montata pe pol si suprafata solului

Units: unitati de masura pentru inaltimea antenei

Height type: Slant sau Vertical

Intervalul de inregistrare : timpul, in secunde intre doua achizitii consecutive de date GPS. Asigurati-va ca se utilizeaza acelasi interval de inregistrare atat la receptorul baza cat si la cel mobil.

Initialize : Known. La selectarea cestei optiuni, va trebui sa indicati ID-ul punctului de control, in care se va face initializarea. Dupa selectarea unui punct din lista afisata (figura de mai jos), se va seta automat Site ID si Site Description

Time on Site : timpul de ocupare in punctul cunoscut (implicit 15 sec)

Faza de initializare

 1. Apasati tasta LOG sau dati tap pe butonul Log din partea de jos a ecranului. Se va afisa un ecran care face numaratoarea inversa pentru faza de initializare.

Campul Remain arata numaratoarea inversa pentru operatiunea de initializare, incepand de la valoarea afisata in campul Time on site setat in ecranul Survey Settings. La sfarsitul secventei de numarare inversa, campul Remain este inlocuit cu campul Elapsed iar valoarea va fi 00:00:00.

Culegerea datelor

 1. Mergeti in punctul de start al sessiunii de determinari. Nu pierdeti vizibilitatea catre cer a antenei.
 2. Dati tap pe butonul Log de pe ecran iar apoi parcurgeti traiectoria pe care doriti sa o determinati in aceasta sesiune. Ecranul va arata astfel:

Asigurati-va ca antena receptorului mobil are cea mai buna vizibilitate a cerului in orice moment pe durata efectuarii determinarilor. Acesta ar trebui sa asigure un Status mai mare de 4 in mod continuu si o valoare PDOP mai mica decat 4 in mod continuu

Pe masura ce inaintati pe traiectoria de determinat, continutul campului Site ID se va incrementa cu 1 la rata intervalului de inregistrare.

Utilizati butoanele din partea de jos a ferestrei pentru a efectua urmatoarele operatiuni:

Pause: dati tap pe acest buton cand ajungeti la sfarsitul traiectoriei. In acest moment butonul se va redenumi avand afisat numele Log. Apasati butonul Log in momentul in care sunteti in punctul de start al unei noi traiectorii pe care doriti sa o determinati. Asigurati vizibilitatea catre cer a antenei in intervaslul dintre cele doua traiectorii.

Done: Aceasta produceterminarea determinarilor cinematice prin inchiderea fisierului de date. Se va afisa ultimul ecran de navigatie. Dupa ce ati selectat Done, receptorul nu mai efectueaza determinari dar va aflati tot in modul Surveying.

Iesirea din functia Surveying

Apasati tasta MENU si apoi dati tap pe Exit. Aceasta va produce intoarcerea in ecranul de lucru ProMark3.

Descarcarea datelor de la teren in PC

  Nu uitati sa dati dublu tap pe iconita Surveying. In caz contrar nu se va realiza comunicati ProMark3 cu PC-ul.

La birou, urmati instructiunile de mai jos pentru a descarca datele. Se considera ca este instalata solutia GNSS pe calculatorul dvs.

 1. Pe ProMark3:

porniti receptorul

dati dublu tap pe iconita Surveying

Asigurati-va ca optiunea Storage permite utilizatii Download sa acceseze fisiere dorite. De exemplu, daca fisierele care trebuie descarcate se afla pe cardul SD, asigurati-va ca este selectat SD Card ca optiune la Storage. Pentru a seta aceasta informatie, apasati MENU apoi selectati Setup si apoi Storage.

 1. Puneti dispozitivul de intrare/iesire asa cum este ilustraT IN FIGURA URMATOARE.

 1. Conectati cablul USB intre ProMark3 si PC

  Daca conectati pentru prima data la PC receptorul ProMark3, va trebui, probabil sa instalati driver-ul de USB pe calculator (cu toate ca, in mod normal, acest driver este instalat odata cu instalarea GNSS Solutions). Acest driver este localizat in ./USB Driver/PROMARK/. Odata introdus CD-ul in caluclator, caitati acest director pe CD, apoi urmati instructiunile de instalare a driver-ului.

  Este foarte important sa cuplati ProMark3 cu PC-ul inainte de a efectua descarcarea de date.

 1. Pe PC:

Din bara de programme Windows selectati Start Programs GNSSSolutions Tools Download. (Dati dublu click in partea dreapta a ferestrei daca doriti sa modificati directorul parinte si sa deschideti un alt director de pe calculator)

In fereastra download, selectati File Connect Receiver Connect via Cable. Aceasta va produce deschiderea casetei de dialog Connect Via Cable.

In aceasta caseta de dialog, selectati portul creat pe PC in urma instalarii driverului USB, apoi apasati OK. In bara de stare va apare, succesiv urmatoare informatie:

Partea stanga a ferestrei Download contine fisierele din ProMark3.

Selectati fisierele pe care doriti sa le descarcati. Puteti sa folositi tasta Ctrl pentru a selecta mai multe fisiere.

Apasati tasta F5. Va apare o caseta de dialog care indica progresul copierii fisierelor de pe receptor in calculator. Dupa ce s-a terminat transferul de fisiere, veti vedea ca in partea dreapta a ferestrei Download fiecare fisier descarcat a fost spart in mai multe fisiere care au prefixul explicat in continuare.

Fisierele rezultate dupa descarcare sunt denumite astfel: X<numelefisieruluidescarcat> unde prefixul X este E pentru date din efemeride, B pentru date despre pozitie, D pentru date GPS brute si W pentru date SBAS.

inchideti caseta de dialog Download

 1. Pe ProMark3, parasiti functia Surveying, opriti receptorul si scoateti cablul care face legatura cu PC-ul.
 2. repetati cei 5 pasi anteriori pentru fiecare receptor ProMark3 implicat in determinari.

Post-procesarea datelor de la teren

 1. Pe calculatorul de la birou, lansati GNSS Solutions
 2. Dati click pe Create a New Project si introduceti un nume pentru proiect. Apasati OK
 3. Dati click pe Import Data from Files
 4. Selectati locatia fisierelor pe care doriti sa le importati de pe calculator
 5. Selectati fiseirele si apoi dati click pe Open. Caseta de dialog Import GPS Data contine in partea de sus, fisierele pe care doriti spa le importati. Fiecare coloana descrie cate unul din aceste fisiere.

 1. In partea de jos a ferestrei trebuie sa definiti care sunt punctele de control (baza) si introduceti sau validati coordonatele cunoscute. Puteti sa fixati punctele de control daca este necesar prin selectarea unei dintr optiunile disponibile in cloana Fixed. Daca selectati <Blank> punctul nu va fi fixat.
 2. Dati click pe OK >To import pentru a importa datele in proiect. In functie de tipul determinarilor puteti sa accelerati procesul de procesare prin rularea, in aceeasi operatiune a functiilor Import, Process si Adjust.

4. Cartografierea mobila

Pasi preliminari

Se considera ca ati parcurs deja instructiunile din sectiunea Pregatorea pentru prima utilizare din capitolul 2.

 1. Porniti receptorul prin apasarea butonului rosu
 2. dati dublu tap pe iconita Mobile Mapping
 3. Apasati tasta NAV pana cand se afiseaza ecranul Satellite Status.

Asteptati pana cand sunt receptionati cel putin 4 sateliti. Pentru o precizie ridicata este indicata mentinerea receptorului la o pozitie de 45s fata de orizontala si nu prea propiat de corp.

Functia Mobile Mapping nu necesita dispunerea receptorului pe vreun dispozitiv auxiliar. Puteti sa utilizati receptorul numai cu antena interna si cu dispozitivul de purtare manuala a receptorului. Se poate folosi, daca se doreste si antena externa.

Culegerea de date noi GPS/GIS

 1. Crearea unei sesiuni de lucru si selectarea unei biblioteci de caracteristici

apasati butonul LOG

dati tap pe Create New Job

introduceti numele sesiunii de lucru si apasati ENTER

dati tap pe biblioteca TUTORIAL.MMF (sau altul, dupa cum este necesar)

dasi tap pe modul sesiune Real-Time (sau altul, dupa cum este necesar)

 1. Culegerea datelor si descrierea caracteristicilor unui element punctuform (punct)

selectati elementul Str Light si dati tap pe butonul Log. Aceasta va produce inceperea culegerii de date. De fiecare data cand sunt inregistrate date se va auzi un semnal sonor. Ecranul de inregistrare este afisat si puteti sa vedeti caracteristicile de lucru. Veti trece acum la faza Description a unui element.

Aceasta fereastra de inregistrare afiseaza si timpul tracut de la inceperea inregistrarii elementelor din punctul curent, numarul de sateliti receptionati si valoarea curenta PDOP

Dati tap pe primul atribut (Condition) apoi dati tap pe valoarea corecta a atributului care descrie elementul langa care va aflati. Aceasta va va duce in ecranul de inregistrare (Logging).

Selectati urmatorul atribut din lista si repetati pasul anterior. Repetati acessti pasi pana cand sunt descrise toate atributele. Descrierea unui element dureaza numai cateva secunde. In timpul in care dvs sunteti ocupati cu descrierea elementului, pozitia GPS a elementului este deja salvata in receptor. Puteti sa stationati mai mult timp langa un element pentru a determina mai multe pozitii. Aceasta va produce o pozitie mai precisa a elementului, pentru ca ProMark3 va face o mediere a pozitiilor.

Pentru a termina inregistrarea datelor pentru un elementm dati tap pe Done. Aceasta va produce afisarea ecranului Feature List

Treceti la urmatorul element si parcurgeti pasii de mai sus.

 1. Inregistrarea si descrierea unui element liniar

De obicei, se utilizeaza aceeasi procedura ca mai sus (cea pentru un element punctuform). Exista totusi doua diferente la efectuarea inregistrarilor pentru elelemt liniar:

trebuie sa definiti un interval de inregistrare cand incepetie inregistrarea elementului

trebuie sa va mutati de la inceputul elementului liniar la sfarsitul acestuia, inainte de a se termina inregistrarea

Aceste diferente sunt explicate mai jos.

Dupa ce ati dat tap pe Road din ecranul Feature List si apoi tap pe butonul Log, ProMark3 incepe inregistrarea pozitiilor GPS din pozitia in care va aflati. Intervalul la care se efectueaza o noua inregistrare, implicit, este 5 sec. Pentru a modifica acest interval:

dati tap pe Options si selectati Logging Interval. Aveti doua optiuni:

By time: Selectati aceasta optiune cand doriti inregistrarea unei noi pozitii GPS la intervale regulate de timp, indiferent de distanta parcursa fata de ultima pozitie determinata.

Dupa ce ati dat tap pe aceasta optiune dati tap pe intervalul de timp dorit. Veti fi intors in ecranul Logging unde puteti sa vedeti lista atributelor corespunzatoare unui element

Fereastra de Logging contine si distanta parcursa de la inceputul determinarii elementului liniar.

By distance: Selectati aceasta optiune cand doriti sa inregistrati o pozitie GPS noua dupa ce ati parcurs o anumita distanta fata de ultima pozitie inregistrata. Dupa ce ati dat tap pe aceasta optiune, dati tap pe intervalul dorit. Veti fi intors in ecranul Logging unde puteti sa vedeti lista atributelor corespunzatoare unui element

la fel ca si in cazul elementelor punctiforme, descrierea elementului liniar se face prin completarea diferitelor atribute corespunzatoare acestuia

cand ati terminat descrierea, puteti sa va continuati traiectoria

cand ati ajuns la capatul elementului liniar de determinat, dati tap pe Done pentru a termina inregistrarea datelor.

 1. Inregistrarea si descrierea unui element areal (de suprafata)

Se utilizeaza aceleasi proceduri ca la elementele de linie, in special definirea intervalului de inregistrare. Singura diferenta este aceea ca primul si ultimul element inregistrat, pentru cazul elementului de linie, trebuie sa fie aceleasi.

Fereastra de inregistrare. Aceasta fereastra contine valorile curente ale perimetrului si szprafetei masurate din momentul in care ati inceput determinarea elementului de arie (plus numarul de sateliti si PDOP).

Inregistrati caracteristicile elemtelor areale ca si ale celor liniare:

dati tap pe denumirea Park din lista de elemente si apoi tap pe butonul Log. ProMark3 va incepe inregistrarea datelor despre elementul areal.

Alegeti un interval de inregistrare cu ajutorul butonului Options. Aceasta va va inntoarce in ecranul Logging.

Descrieti fiecare atribut prin selectarea sau introducerea valorii corespunzatoare.

Reinspectarea lucrarilor GPS/GIS existente

Puteti sa utilizati ProMark3 si pentru a reinspecta date culese anterior. Aceasta este necesara in momentul in care caracteristicile elementelor determinate s-au schimbat in timp.

 1. Procedura generala.

Reveniti in zona in care a fost efectuata activitatea initiala de determinare, porniti ProMark3 si dati dublu tap pe Mobile Mapping. Dupa ce s-a calculat o pozitie GPS urmati pasii descrisi mai jos, pentru a adaiga date noi sau pentru a actualiza datele existente:

apasati butonul LOG si apoi dati tap pe Open Existing Job

dati tap pe denumirea lucrarii pe care doriti sa o actualizati

apasati NAV in mod repetat pana cand se afiseaza ecranul Map. Acesta furnizeaza o imagine geografica a diferitelor elemente din lucrare. Din acest ecran va trebui sa indicati elementele pe care doriti sa le actualizati. Puteti sa folositi butoanele In si AUT pentru a regla scara de reprezentare.

Ecranul care cere sa va deplasati la elementul selectat pentru actualizare. In momentul in care stiti ce atribute trebuie modificate pentru un element punctiform, ceeqa ce ce inseamna ca nu trebuie neaparat sa va deplasati in punct, dati tap pe Edit si nu pe Goto.

Pe ecranul Map, dati tap pe elementul pe care doriti sa il revizitati mai intai.

Cand cursorul este pozitionat pe elementul de acctualizat, apasati ENTER. Se afiseaza un ecran nou in care sunt trecute valorile atributelor curente corespunzatoare elementului.

Dati tap pe Goto pentru a cere ProMark3 sa va ghideze catre acest element. Veti face elementul selectat ca punct de destinatie al dvs. iar toate ecranele de navigatie va vor ajuta sa ajungeti in acel punct. Ecranul Map va fi afisat automat si va contine o linie dreapta care indica destinatia dvs si pozitia curenta.

Deplasati-va catre elementul respectiv conform cu instructiunile de navigare de pe ecranul Map. Puteti sa folositi si alte ecrane de navigatie. Cand sunteti in apropierea destinatiei, distanta afisata se apropie de 0. O optiune de a determina apropierea de destinatie este setarea optiuunii alarm.

Dupa ce ati ajuns in punctul de destinatie, apasati tasta LOG. Aceasta produce afisarea ecranului Feature Attributes.

Actualizati caracteristicile elemntului conform cu modificarile reale ace acestuia

Dupa actualizare dato tap pe campul Done, ceea ce produce terminarea actualizarii atributelor elementului si apoi afisarea ecranului Map.

Pentru alte elemente pe care doriti sa le actualizati, parcurgeti pasii anteriori.

 1. Repozitionarea unui element punctual

Daca un element punctual este intr-o pozitie diferita de cea veche pe ecranul Map, inainte de a ajunge la locatia din teren a acestui punct, parcurgeti urmatorii pasi:

apasati tasta LOG si apoi dati tap pe butonul Log. ProMark3 va recalcula pozitia punctului. Dati tap pe butonul Done.

De retinut ca este permisa repozitionarea numai a elementelor punctiforme. Pentru celelalte tipuri de elemente, va trbui sa sa stearga elementul vechi si sa se faca o inregistrare a elementului dorit din nou.

 1. Adaugarea mai multor caracteristici si atribute la o lucrare

Pentru acest lucru, va trbui sa inregistrati caracteristicile si atributele noi exact ca in cazul inregistrarii carcateristicilor intr-o lucrare noua.

 1. Terminrea lucrarii

Din ecranul care contine lista atributelor dati tap pe butonul Done si apoi confirmati cu Yes.

Descarcarea datelor de la teren in PC

Este identica cu descarcarea datelor din determinari. Singurele diferente sunt:

 1. Pe ProMark4, rulati aplicatia Mobile Mapping in loc de Surveying, inainte de a rula aplicatia de pe PC. Pe PC selectati Start Programs MobileMapper Office Mobile Mapper Transfer. Aceasta va produce rularea utilitarului de descarcare.
 2. Fisierele pe care trebuie sa le descarcati au extensia MMJ.

Exportul datelor intr-un GIS

Cel mai important pas in procesarea datelor este exportul intr-un GIS. Exista doua procese pentru exportul datelor de la teren: conversia datelor intr-un format standard pentru GIS si transferul fisierelor.

 1. Pe PC-ul din birou lansati MobileMapper Office
 2. din bara de meniu selectati File Open
 3. Selectati directorul in care ati descarcat fisierele
 4. Selectati fisierele MMJ pe care doriti sa le deschideti si apoi dati click pe Open. Se vor afisa datele din fisier.
 5. din bara de meniu selectati File Export
 6. Selectati unul dintre formate. Se va afisa o caseta de dialog care va permite sa specificati directorul in care se va salva fisierul transformat in formatul specificat de dvs.
 7. dati click pe Export. Puteti sa alegeti orice director, inclusiv directoare dedicate aplicatiilor GIS.

5. Instrumente de navigatie

Indiferent ca efectuati lucrari de ridicare su navigati, ecranele ProMark3 va vor ajuta sa gasiti zona de lucru a zilei curente de lucru sau sa gasiti locatii particulare in care doriti sa ajungeti.

Tasta NAV

Dupa cum este aratat in imaginea urmatoare, trebuie numai sa apasati tasta NAV in mod repetat pana cand este afisat ecranul de navihatie pe care doriti sa il utilizati ca instrument de ghidare. Puteti sa utilizati tasta ESC pentru a derula ecranele de navigatie in ordine inversa.

Ecranul harta: arata o harta a zonei din jurul locatiei curente. Utilizati butoanele In si OUT pentru a selecta scara de reprezentare

Ecranul compas: Afiseaza capul compas in mod grafic. Directia de urmat este verticala si catre inainte.

Ecranul date in format mare: afiseaza 4 parametri de navigatie

Ecranul pozitie: afiseaza toate pozitiile principale, timpul si informatii despre satelit. In plus, sunt afisate informatii curente de navigatie in partea de jos.

Ecranul drum: Prezinta ruta dvs ca si cum ati merge pe drum. Destinatia este prezentata ca o iconita.

Ecranul date: Afiseaza 6 campuri de date plus un cap compas activ.

Ecranul vitezometru: Afiseaza viteza dvs. Mai exista alte 4 campuri suplimentare si un odometru.

Ecranul stare sateliti: indica conditiile de receptie a semnalului GPS: numarul de sateliti receptionati, ID-uril lor, pozitiile pe cer, puterea semnalului receptionat + alimentarea bateriei.

Dezactivarea ecranelor neutilizate

Pentru a dezactiva ecranele pe care nu le folositi, apasati butonul MENU, selectati optiunea Setup, apasati ENTER, selectati optiunea Nav Screens si apoi apasati din nu ENTER.

Veti fi solicitat sa dezactivati ecranele de navigatie care nu va trebuie. Alegeti Off si apasati ENTER pentru cele pe care nu le doriti active.

Ecranul harta nu poate fi dezactivat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3147
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved