Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

TRAHEOTOMIA PROVIZORIE

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



TRAHEOTOMIA PROVIZORIE

Indicatii: Interventii chirurgicale pe caile respiratorii anterioare (cavitati nazale, sinusuri, corneti, faringe, laringe) daca nu se poate asigura intubatia traheala; procese inflamatorii si supurative, formatiuni tumorale, spasm laringian etc.



Instrumentar: bisturiu, foarfeca, pense hemostatice, instrumente si materiale pentru sutura, canula traheala corepsunzatoare taliei animalului.

Anestezie: La animalele mari, se face tranchilizare pentru imobilizare in pozitie patrupodala, asociata cu anestezie locala prin infiltratie pe linia de incizie. Animalele mijlocii sau mici vor fi anesteziate prin NLA sau narcoza.

Contentia: Patrupodala pentru animalele mari si in decubit dorsal pentru animalele mijlocii sau mici. Daca interventia propriu-zisa necesita imobilizarea in decubit sau o anestezie mai profunda, animalul se asaza de la inceput intr-o pozitie convenabila.

Tehnica operatorie: Locul de electie se gaseste pe linia mediana ventrala a gatului la limita dintre treimea superioara si mijlocie, in dreptul inelelor 4-6. Se incizeaza pielea si muschiul cutanat al gatului, se asigura hemostaza si se aplica departatoarele. Se incizeaza apoi longitudinal bandeleta carnoasa a muschilor sternohioidieni si sternotiroidieni, impreuna cu fascia cervicala profunda, descoperind inelele traheale.

Timpul operator cel mai important il reprezinta deschiderea traheei care se poate efectua prin doua modalitati:

1. rezectia totala a 1-2 inele traheale in partea ventrala, realizand un orificiu in forma dreptunghiulara;

2. rezectia partiala a doua semiinele alaturate, realizand un orificiu de forma eliptica.

Prin orificiul creat, se introduce o canula traheala simpla, bivalva, in 'T' sau un tub de cauciuc care se fixeaza apoi cu o banda adeziva sau prin alt sistem de prindere. Canula bivalva prezinta avantajul ca nu necesita fixarea cu mijloace separate. Dupa depasirea timpului necesar interventiei care a impus efectuarea traheotomiei, canula se scoate si se face toaleta plagii, care se lasa deschisa, urmand sa se cicatrizeze prin inmugurire.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 868
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved