Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Capra neagra - Rupicapra rupicapra

Animale+ Font mai mare | - Font mai micCapra neagra - Rupicapra rupicapra

Biotop. La origine pare a fi fost un animal de padure stationat spre limita

golurilor alpine, dar care in timp au fost impinse si s-a adaptat la locuri stancoase,inaccesibile omului si animalelor domestice, situata deasupra limitei superioare a padurii.

In timpul iernii, cand activitatea omului in zona de sus a padurii este intrerupta, iar

vitele au coborat in sate, capra neagra coboara si in zona paduroasa pana la o altitudine de 1.000 m., uneori si mai jos. Capra neagra este un animal fidel habitatului sau, situat in masivele Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras, Parang, Retezat, Capatanei, Tarcului. S-a repopulat in muntii Rodnei (Pietrosul), Calimani si Giurgeului (Lacul Rosu) de unde s-a raspandit in Cheile Bicazului si in Hasmasul Mare. Densitatea la 1.000 ha. teren (gol de munte si 10% padure in jurul golului) este 55-70 exemplare, la un teren de bonitate categoria I-a si 5-24 la bonitatea a IV-a.

Hrana este variata, dar exclusiv vegetala. Este un animal foarte putin pretentios,

consumand plante verzi si uscate, lujeri si muguri de foioase, licheni si chiar ramuri subtiri de cetina. Desi accepta usor hrana administrata de om, hranirea ei complementara nu este necesara, cu exceptia sarii pe care o cauta cu persistenta.

Vanarea se face prin folosirea dibuitului sau la panda, fiind interzisa gonirea animalului.

Se utilizeaza arme cu un singur glont, cu calibru de la 6,5 x 50 in sus. Cotele de recolta aprobate pentru sezonul de vanatoare 2004-2005, se cifreaza la 293 de exemplare, 197 la nivelul R.N.P. si la nivelul asociatiilor. La aceasta specie, trofeele sunt coarnele si parul de pe coama. Trofeul este constituit din bust cu coarne sau coarne cu craniul intreg ori partial. Valorificarea vanatului se face prin taxa de impuscare, carnea ramanand pe plan secund, transportul ei fiind dificil de realizat.

Atitudinea omului. In cadrul economiei cinegetice din tara noastra, aportul economic al

acestei specii este redus, pe prim plan situandu-se cel de natura estetica, care este de nepretuit. Prin calitatea coarnelor sale, tara noastra detine in prezent, recordul mondial, prin binecunoscutul trofeu Hesseheimer, care are 141,10 puncte C.I.C. si se mentine din anul 1934. De aceea, se impune o preocupare deosebita pentru pastrarea calitatii coarnelor, prin limitarea densitatii efectivelor la bonitatea fondurilor de vanatoare, dar si excluderea pasunatului in zona de habitat al speciei. Si acest lucru, cu atat mai mult cu cat, capra neagra nu provoaca pagube trinomului agro-silvo-cinegetic. Aceasta specie nu concureaza la hrana si adapost cu alte specii de vanat, nu consuma hrana complementara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved