Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

TIGRI

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



TIGRI

Tigrul (Panthera tigris - in limbaj stiintific) este cea mai mare felina de pe glob (adica o ruda a pisicii), fiind unul dintre cele mai frumoase animale intalnite in fauna.Din pacate, insa, aceste superbe exemplare sunt pe cale de disparitie, zona lor de raspandire devenind din ce in ce mai limitata. In prezent, din cele opt specii de tigri care existau acum sute de ani, mai supravietuiesc doar cinci, care pot fi intalnite doar in tundra siberiana, in insula Sumatra din arhipelagul indonezian, in sudul Chinei, in India, Nepal, Bangladesh si foarte putini in nordul Coreei de Nord. Acest lucru se datoreste in special braconajului (vanatoarea ilegala), oasele si blana tigrului fiind doua marfuri foarte scumpe pe pietele din China, Taiwan, Coreea si chiar S.U.A. sau Europa. De asemenea, din cauza cresterii continue a populatiei unor tari ca India, se micsoreaza din ce in ce mai mult zonele salbatice prin construirea de noi case, extinderea zonelor industriale etc.

Tigrul de Amur (Panthera tigris altaica) sau tigrul siberian este cel mai mare dintre speciile existente, numarul acestor feline in salbaticie fiind de doar 360 - 400, in timp ce in gradini zoologice si rezervatii se mai gasesc aproape 500 de tigri. Traiesc in paduri de conifere sau de stejar, precum si in vastele paduri din estul Rusiei (tundra siberiana), fiind foarte rar intalniti in nord-estul Chinei sau in nordul Coreei de Nord. Tigrul siberian este un excelent pradator, hrana lui constand in reni sau bivoli salbatici, dupa care poate umbla zeci de kilometri pentru a-i gasi. Spre deosebire de ceilalti 'frati', tigrul de Amur are blana de o nuanta portocalie mai deschisa, dungile fiind maro, si nu negre, ca la alti tigri. Masculii pot avea pana la 3 metri si jumatate lungime si 300 kg in greutate, iar femelele ating aproape 2,6 metri si 170 kg.

Stiati ca.



In ianuarie 1987, din cauza ca nu au gasit nicaieri altundeva hrana, doi tigri siberieni au coborat pana pe strazile orasului Vladivostok, chinuiti de foame?

Tigrul bengalez (Panthera tigris tigris) este emblema nationala a Indiei, fiind declarat animal ocrotit inca din anul 2500 inainte de Hristos. Cunoscut si sub numele de tigrul indian, traieste in principal in India, rar vietuind si in Bhutan, Bangladesh sau Nepal, fiind specia cea mai numeroasa de tigri (3000 - 5000 de exemplare, din care 34% in rezervatii). Fata de alte specii, tigrul bengalez are o zona mare de raspandire, habitatul lui (zona in care traieste) cuprinzand padurile inalte de conifere din Himalaya, cele de mangrove, zone mlastinoase, dealurile din Peninsula Indiei sau vastele paduri aride din Rajastan (o zona din nordul Indiei). Avand aproape 3 metri lungime si 220 kg, tigrul bengalez poate vana cu usurinta cerbi sau caprioare, precum si vite si bivoli salbatici, acestia constituind hrana lui de baza.
-O ruda interesanta a tigrului indian este tigrul alb, numele acestuia provenind de la blana sa complet alba, brazdata de dungi negre. In prezent, aceasta superba felina alba cu ochi albastri nu mai exista decat in captivitate, in centre speciale.Stiati ca primul tigru alb, numit Mohan, capturat in 1951 de un maharajah indian, este considerat a fi stramosul tuturor tigrilor albi care exista acum in rezervatii?

Tigrul de Indochina (Panthera tigris corbetti) este de asemenea o specie rara, in lume existand 1250 - 1800 de tigri in mediul natural si circa 60 in gradini zoologice. Traieste indeosebi in Thailanda, Cambodgia, Vietnam sau sudul Chinei, iar hrana lui principala sunt porcii salbatici, cerbii si vitele salbatice. Tigrul de Indochina are blana mai inchisa la culoare decat cel bengalez, iar ca marime nu depaseste doi metri si jumatate in lungime si 180 kg in greutate.

Ultimele doua specii despre care vom vorbi sunt tigrul de Sumatra si cel din sudul Chinei, ambii avand un habitat izolat (dupa cum se si numesc) si fiind mai mici decat rudele lor - nu depasesc 2,3 metri lungime si circa 120 - 150 kg greutate.Tigrul de Sumatra are dungile de pe blana foarte apropiate unele de altele, pe cand tigrul din sudul Chinei le are foarte departate. Un lucru comun, dar foarte ingrijorator este ca ambele specii sunt amenintate cu disparitia, existand foarte putine exemplare in salbaticie (pe langa circa 300 de tigri din Sumatra in gradini zoologice si doar 120 din specia celor care traiesc in sudul Chinei).

Stiati ca.

ultima data cand un tigru chinezesc a fost prins in salbaticie s-a intamplat acum mai bine de 20 de ani?



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3316
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved