Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

IGIENA CHINCHILLELOR

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



IGIENA CHINCHILLELOR

    Chinchillele au mare grija de blana lor si se spala si se ingrijesc singure. Cea mai mare parte din zi si-o petrec spalandu-se si ingrijindu-si blanitele. Pentru acest lucru au nevoie de o tavita - farfurie cu nisip fin de marmura  in care isi vor face baia de curatire.
     Daca un animal era fericit sa faca baie in nisip si deodata
refuza acest lucru , pentru crescatori acest fapt reprezinta un semnal de alarma, un indiciu ca animalul este bolnav sau este pe cale de a se imbolnavi. De aceea baia in nisip reprezinta un barometru a starii



6. Bolile comune ale chinchillelor

Principala cauza de imbolnavire a chinchillelor este stresul. De aceea nu este indicat sa lasati persoane straine in preajma lor , sa nu se produca zgomote puternice si bruste . Chinchillele se obisnuiesc cu cateva persoane , la care vor veni singure. Crescute ca si animale de casa ele se obisnuiesc repede si cu persoanele straine si nu se mai streseaza usor. In urma stresarii chinchillele refuza hrana, unele chiar mor din cauza stresului , este recomandat sa le lasati un timp de acomodare cu noua casa si stapani.  Dintre bolile si desfunctiile care pot afecta Chinchilla se pot aminti: malocclusion (constipatia), anorexia (lipsa poftei de mancare), parazitii intestinali, boli ale pielii si blanii, stressul de caldura, diareea, traumele, pneumonia, colicile, iritatii ale ochilor.
          Chinchillele au un sistem digestiv delicat, de aceea ele sunt vulnerabile fata de bacteriile din apa, cum este Giardia (limbricul), care exista intr-o concentratie ce nu va va afecta pe dvs sau alte animale mai mari, cum sunt cainele sau pisica. De aceea este indicati sa-I dati apa purificata. De asemenea ele sunt vulnerabile la atacurile de caldura, deci nu permiteti ca temperatura mediului ambiant sa depaseasca
de grade. Umiditatea ridicata de asemenea poate provoca imbolnaviri grave ale chinchillelor.      
          Chinchillele mai sunt sensibile si la alte probleme, cum ar fi colicile sau bolile de inima. Exista rapoarte despre Chinchille care au murit din cauza unei inimi prea mari sau din cauza blocarii unor vene (accidente vasculare).
 
Pot aparea si convulsii din cauza unei lipse de calciu. De aceea femelele gestante ar trebui sa primeasca un aport suplimentar de calciu in timpul sarcinii, sau dupa aceea in timpul alaptarii.

De asemeni, Chinchillele pot avea probleme cu dintii, cum ar fi cariile sau abcesele. Uneori cariile au scazut in marime an urma administrarii unor doze mari de vitamina C.

Infectiile de ochi

Daca Chinchilla are ochi aposi, inlacrimati, aceasta poate fi un semn pentru inceputul unei infectii de ochi. De semeni mai poate aparea si o substanta alba imprejurul ochilor (asa-numitii "ochi urdurosi"). Aceasta infectie poate fi cauzata de prezenta unei particule de praf sau nisip in ochi, sau de reducerea imunitatii animalului in urma unei diete nepotrivite sau din cauza stresului, permitand astfel bacteriilor comune sa aiba un avantaj. In astfel de cazuri o vizita la veterinar se impune. Pe de alta parte, ochii aposi pot fi si un simptom adiacent unei raceli sau pneumoniei. Ca de obicei, temperatura camerei Chinchillei trebuie sa fie intre 21-28 C. Verificati deci temperatura camerei si daca Chinchilla, atingandu-I urechea, prezinta o temperatura ridicata sau apar pete rosii acompaniate de o respiratie greoaie (se poate chiar ca ea sa scoata sunete de protest), atunci este probabil vorba de raceala sau pneumonie.
      Tratament Tratamentul pentru raceala se face dandu-i Chinchillei sa bea foarte multa apa si evitand sa o lasati sa faca baia de nisip obisnuita, pana cand se vindeca. Daca apar complicatii, acestea pot conduce cu siguranta la pneumonie si atunci o vizita la veterinar se impune din nou.

Fungusul (ciuperca)

Asa cum s-a mai spus, problemele legate de temperatura, precum caldura sau umiditatea, pot afecta o chinchila producandu-i asa-numitul fungus sau ciuperca. Aceasta poate fi de doua feluri:  Simptome: 1.    tipul care cauzeaza iritatii ale pielii si de aceea produce caderea parului de pe portiunile de piele afectate de iritatie (care se vede rosie sau roz la culoare). De obicei acest tip este cauzat de o umiditate prea mare.
-    
2.     Tipul care cauzeaza direct caderea blanii sau subtierea firului de par, care isi pierde aspectul matasos si devine neregulat.
     Tratament Ca multe alte probleme, fungusul poate fi eliminat prin schimbarea nisipului pentru baie si prin adaugarea in cel nou a unei cantitati de praf pentru picioare (pudra de talc). Aceasta trebuie facuta de obicei, daca sunteti intr-o tara calda. Imbaind-o cel putin o data pe saptamana este acceptabil in general, desi este preferabil sa o faceti de doua ori pe saptamana. Problema ar trebui sa dispara dupa cateva zile.

Diareea

Daca Chinchilla dvs are diaree, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti. Mai intai, intrebati-va daca acest lucru este ceva nou sau s-a mai intamplat si dureaza de ceva vreme? Cunoasteti ritmul Chinchillei dvs si straduiti-va sa intelegeti daca aceasta poate fi o indicatie a unei probleme mai grave. Diareea poate fi un simptom pentru multe lucruri. Daca este ceva de durata, consultati veterinarul. Si daca diareea este ceva nou este bine sa consultati un veterinar, in speta unul experimentat in tratarea porcusorului de guineea sau a altor rozatoare. Faceti un control microscopic al fecalelor (acestea trebuie sa fie proaspete), pentru ca sa vedeti daca nu cumva este Giardia sau coccidia. Uneori coccidia nu apare la microscop, dar poate cauza anemie din cauza ca provoaca hemoragii. Cereti-i veterinarului sa-i faca si un control al dintilor, asigurandu-va ca molarii nu sunt cariati sau infectati.
      Tratament  In acest timp, dati-i Chinchillei dieta de baza, constand in boabe si seminte si foarte multa apa, intrucat trebuie sa inlocuiti lichidele pe care le pierde din cauza diareei. Puteti adauga in apa si suplimente mineralizante. Cantariti-va Chinchilla zilnic. Daca scade in greutate sub 400 g, Chinchilla dvs este in pericol sa aiba o cadere si are nevoie sa fie hranita frecvent. Pastrati un contact strans cu veterinarul, deoarece aceasta este probabil o problema majora.

Furchewing      TRICHOFAGIA

Denumirea acestei boli este folosita in toate tarile de catre crescatorii de chinchilla, o traducere libera ar fi : mancatul blanii. 

 Simptome:  Chinchillele afectate de acesta boala incep sa isi muste blana de pe lateral, iar cateodata de pe toate regiunile corpului unde pot ajunge cu dintii. Daca stau impreuna cu alte animale din aceeasi specie le vor roade si acestora blana.
  Afectiunea este generata de un complex de factori de natura nutritionala, ereditara si comportamentala. Printre principalele cauze care duc la aparitia acestei boli se pot enumera: lipsa complexului B, starile de stres ( cauzate de lipsa luminii, zgomote puternice )factorii de microclimat  ( temperaturi de peste 18% si umiditate crescuta peste 60% ). Unele Chinchille pot deveni si victime si agresori .
Cauzele bolii inca nu sunt pe deplin elucidate, unii cercetatori o pun in seama zgomotelor din adaposturi, microclimatului, proastei iluminari , altii cred ca acesta boala este ereditara.        Tratament: Tratamentul este nespecific fiindca nu se cunosc cauzele bolii. Unii crescatori pretind ca au obtinut rezultate bune utilizand antibiotice su spectru larg, altii imbiba blana animalelor bolnave cu solutii naturale foarte amare, alti crescatori pun in  cusca bucati de lemn sau blanuri fara valoare. Toate aceste tratamente pot da rezultate individual  in mare parte depinzand de personalitatea individuli bolnav, neputand fi tratamente generale .

Micozele

Sunt produse de doua ciuperci microscopice si anume : Trichophyton mentagrophyte si Trichosporon giganteum.
 Simptome: Boala este contagioasa si se manifesta prin aparitia unor mici plagi pe piele. Zona afectata de micoza lasa impresia unor blanuri mancate de molii. Primele semne ale bolii apar pe labe, bot si pe organele genitale.
          Tratament  Combaterea bolii se face cu ajutorul fungicidelor.

Pneumonia

Pneumonia este produsa de Streptococus pyogenes, Pasteurella, Klensiella pneumoniae etc  .

Simptome:  Animalul bolnav refuza hrana, este abatut si ramane imobil intr-un colt al custii. Uneori se poate manifesta si printr-o constipatie grava. In cazul in care nu se intervine rapid animalul moare in scurt timp.
        Tratament  Animalul va fi izolat si tratat medicamentos. I se va injecta timp de trei zile Penicilina U.I ) si Dihydrostreptomicina ( 50 mg). In cazul in care are si constipatie , aceasta se va combate cu 6 cm/zi de ulei de parafina, administrat 3 zile consecutiv. In cazul in care anumalul este afebril i se va administra suc de portocale cu piberonul sau pipeta.

Congestia pulmonara

De regula apare la scurt timp dupa fatare, in cazul in care in adapost este frig iar animalul este transpirat.
Simptome : boala are un debut scurt, cu febra mare 39 -40 C. animalul refuza hrana si este trist.

Tratament : se asigura o temperatura constanta, fara curenti de aer iar curativ se administreaza antibiotice cu pectru larg. Daca nu se iau masuri la timp , boala se complica , pneumonia devine purulenta iar animalul nu mai poate fi salvat.

Bronsita si Guturaiul

Aceste boli sunt cauzate de curentii de aer din adapost, umiditatea ridicata si schimbarile bruste de temperatura.
Simptome : Animalele tusesc , le lacrimeaza ochii si sunt abatute.

Tratament : - plasarea animalelor in custi ferite de curenti de aer, aproape de sursa de caldura , asigurandu-le o temperatura constanta de circa 20 C.

Timpanismul si Meteorismul ( dilatarea gazoasa a stomacului)

Cauzele bolii consta din consumarea lucernei si trifoiului in stare verde si umeda.

Simptome: animalele bolnave au privirea speriata, respiratie accelerata iar la o ascultare atenta se aud zgomote de gaz in interiorul abdomenului.
   Tratament : se administreaza cu o pipeta sau biberon solutie de 3-5% acid lactic in cantitate de 2-4 cm/ animal sau ulei de parafina - 10 - 20 cm/ animal.
Se mai administreaza acest tratament inca 2-3 zile dupa vindecare, dar in cantitati mai mici

Enterita

Boala caracterizata prin inflamatia intestinului subtire, boala care de cele mai multe ori este cauzata de consumarea unor nutreturi mucegaite sau infectate.
Tratament
: se inlatura din alimentatie nutreturile mucegaite si se utilizeaza antibiotice cu spectru larg de actiune.

Constipatia

Cauzele bolii sunt multiple si diverse. , de regula survine ca urmare a administrarii unor nutreturi sarace in substante celulozice sau a unor stenoze intestinale de natura tumorala sau cicatriciala etc.
Tratament :tratamentul difera in raport de natura factorului cauzal. daca nu este tratata , constipatia se poate transforma intulburare intestinala, iar in ultima instanta in prolaps rectal.
     In alimentatia Chinchillelor care sufera de constipatie nu se va mai administra hrana solida , li se vor da felii de mere si daca nu se vindeca  li se va administra pe cale bucala 2-3 cm / zi de ulei de parafina sau suc de parafina.

Lacrimarea ochilor

De regula este un efect al unor probleme de dentitie - dintii sunt prea lungi. Tratamentul consta in polizarea dintilor. Pentru a preveni cresterea excesiva a dintilor trebuie sa folosim in alimentatia zilnica a Chinchillelor , fan si alte furaje fibroase. Se recomanda sa fie asezate in cusca chinchillei bucati de lemn de mar, salcam, stejar , spuma de mare sau tuf calcaros.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2177
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved