Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Artisti si inovatori ai secolului XIX - Michael Thonet - partea 1

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micArtisti si inovatori ai secolului XIX - Michael Thonet ( partea I )Confruntati cu schimbari care ne afecteaza profund si rapid, ne trezim adeseori dezorientati si fara repere, datorita ritmului extrem de alert ce caracterizeaza viata contemporana, ritm al carui inceputuri le-am sesizat poate inca din ultimele decenii ale secolului XX.Mutatiile pe care le remarcam sau le traim azi, isi au insa sorgintea cu mai bine de un veac in urma si pot fi asemanate poate doar cu cele care s-au desfasurat in a doua jumatate a secolului XIX.

Ultimele trei decenii, interpretate ca : "decenii ale informatizarii", sunt comparabile in mare parte cu cele corespondente secolului XIX, cand barierele din calea comunicarii incep sa cada si transporturile, comertul, energia electrica si telecomunicatiile sunt dintre factorii care sustin transformarile si progresul.

Atunci, ca si acum, inovatiile tehnologice completate de facilitatile din domeniul transporturilor ( dezvoltarea intr-un ritm impetuos a retelelor nationale de cai ferate pana la sfarsitul secolului XIX) contribuie la crearea unei piete de desfacere europene si respectiv mondiale mai largi, care cere produse si mana de lucru.De la micile ateliere de la inceputul secolului XIX, ce insemnau continuarea intr-o alta etapa a vechilor manufacturi, se trece intr-un rastimp relativ scurt - de cateva decenii, la firme prospere ale caror filiale isi desfasoara activitatea intr-un teritoriu european vast, iar in secolul urmator, chiar si pe alte continente.

Nu sunt putine firmele de prestigiu ( Thonet, Godin) care isi incep activitatea in aceasta perioada si isi continua productia ajungand sa domine piata mai bine de jumatate de secol.Ele au ca obiect de productie piese uzuale ( scaune, sobe),realizate insa eficient si simplu, fara a face rabat calitatii sau frumosului.

Si cum istoria se repeta, s-ar putea sa gasim aici secretul succeselor viitoare, sau personalitati si modele cu o activitate demna de urmat.

Intrunind de fapt toate aceste principale caracteristici semnalate pana acum, infintarea si dezvoltarea "Firmei de Mobilier - Thonet", poate fi considerata din multe puncte de vedere unul dintre exemplele cheie, care urmeaza schema de dezvoltare a acestei perioade.     

In ciuda faptului ca o mare parte dintre inovatiile tehnice ale ultimelor doua secole sunt tributare Angliei si Germaniei, evolutia mobilierul secolului XIX, isi datoreaza primii pasi unor inovatori austrieci. Este vorba despre inventarea tapiteriei pe arcuri - in 1822, de catre maestrul tapiter Georg Junigl si resprectiv a tehnologiei de realizare a mobilierului din lemn curbat - in 1840, de catre maestrul ebenist Michael Thonet.

Ambele inventii vor modifica in mod radical forma si ergonomia pieselor de mobilier, conducand la schimbari majore ale conceptului de amenajare interioara, si a atitudinii fata de frumos. Validarea acestor inventii se va face nu numai pe parcusul intregului secol prin atitudinea contemporanilor fata de noile metode, dar si prin acceptarea lor de catre publicul avangardist al secolului urmator, care si le va insusi, adaptandu-le noilor curente stilistice incepand cu Art Nouveau .

Istoria firmei Thonet incepe cu Michael Thonet, care s-a nascut in 1796, la Boppard ( mic oras din Renania ), cu traditie in prelucrarea lemnului.Germania inceputului de secol dominata de valorile Clasicismului, isi pune amprenta asupra lui Thonet, care isi incepe cariera in ambianta stilului Biedermeier, ce ii influenteaza optica prin accentul pus pe simplitate si elementele practice.Predilectia sa pentru liniile curbe poate fi justificata de altfel de productia de mobilier austriaca si germana din anii urmatori Congresului de la Viena. Dezvoltarea sa profesionala se desfasoara rapid : in 1819, la 23 de ani, Michael Thonet este maestru ebenist in orasul natal si conduce un atelier specializat unde produce mici elemente cu caracter decorativ, ce urmau a fi aplicate pe piesele de mobilier.Solutionarea problemelor tehnice din productia curenta si spiritul sau inventiv sunt cele care ii deschid calea spre viitoarele realizari si succese. Incercand sa gaseasca o solutie tehnica adecvata pentru elementele decorative pe care le executa in atelier, a caror executie era laborioasa si nesatisfacatoare calitativ si tehnic, el va face primele sale incercari ale " Curbarii lemnului la aburi". Cu aceasta, prin confectionarea elementelor decorative aplicate printr-o noua metoda, primii pasi ai tehnologiei sale de realizare a pieselor din lemn curbat erau facuti.

Folosirea caldurii si umiditatii pentru curbarea lemnului nu era totusi un procedeu nou. El a fost folosit cu mult inainte de mesterii care lucrau cu lemnul : rotarii ( la rotile pentru carute sau trasuri ) si dulgherii ( in special constructorii de nave ).Iar in ceea ce priveste folosirea aburului, premiera a fost facuta cu un secol inainte in Anglia, in 1750, cand un inginer englez din Brunswick, Major Trew, construieste patru prese cu abur pentru curbarea lemnului.A fost insa Michael Thonet cel care a perfectionat procedeul, aplicandu-l la constructia mobilierului si dezvoltandu-l pe deplin in productia de masa.

Asadar, dupa micile elemente decorative obtinute la inceput prin curbare la abur, urmatoarele piese de mobilier curbate realizate au fost spatarele de scaun folosite la mobila furniruita ; mobilierul integral curbat fiind o preocupare care se va finaliza in scurt timp.

Marea sansa a maestrului Thonet, a fost insa expunerea pieselor sale de mobilier la Expozitia de la Koblenz in 1841.Inovator si rafinat, mobilierul prezentat de el a fost admirat de printul Metternich, cancelarul Austriei, care in semn de apreciere l-a invitat sa lucreze la Viena. In 1842, sotia si cei cinci copii il urmeaza in capitala Imperiului si tot in acelasi an, la 16 iulie i se acorda patentul pentru metoda inventata, ce va fi apoi brevetata si in Anglia, Franta si Belgia.

La Viena, Michael Thonet colaboreaza si cu maestrul ebenist Carl Leistler, cu care a creat spendide piese de mobilier pentru Palatul Lichtenstein, participand si la lucrarile specifice de la Palatul Schwarzenberg.

Dupa incheierea contractului cu Carl Leister, Michael Thonet, isi incepe propria afacere - producerea mobilierului din lemn curbat.In 1849 isi infinteaza propriul atelier in Mollardgasse, la Gumpendorf (mai apoi suburbie a Vienei), iar in 1851 semneaza prima comanda : scaune destinate mobilarii Cafenelei Daum si vinde astfel "Scaunul nr.4", piesele de acest gen impunandu-se rapid ca arhetip al culturii vieneze a cafenelei urbane

Marile sale recunoasteri internationale vof fi insa strans legate de participarea la Expozitiile Internationale, ( 1851 - Londra ; 1855 - Paris ; 1867 - Paris ), care s-au succedat la un interval de timp relativ scurt si au fost un prilej de confruntare a tehnologiei si artelor de pe mai multe continente si de obtinere a notorietatii mondiale..

Astfel, Thonet se decide sa participe la prima Expozitie Internationala de la Londra ( 1851) iar pentru a facilita transportul, simplifica tehnica de realizare a mobilierului si initiaza productia in serie a mobilierului de lemn curbat. Participarea sa la aceasta expozitie este incununata cu Medalia de bronz.      In 1855 participa la Expozitia Internationala de la Paris, unde primeste Medalia de argint. Mobilierul sau din lemn curbat intruneste sufragiile cumparatorilor, fiind considerat foarte potrivit pentru export si datorita costurilor scazute pentru transport.Ca urmare se infinteaza noi fabrici in Moravia, Ungaria si Polonia.

Unul dintre succesele productiei sale de serie, este Scaunul nr.14, realizat in 1859, din fag masiv, baituit in culoare inchisa, cu spatarul semirotund, ce s-a dovedit un real succes intrunind un numar de cca 15 milioane de piese realizate pana in 1893.

Prezentarea mobilierului sau la Expozitia Internationala de la Paris in 1867, ii aduce Medalia de Aur si ii marcheaza apogeul prestigiului profesional.

Ca urmare, Mobilierul Thonet devine tot mai solicitat in toate tarile europene iar productia creste, unele dintre tipurile de scaune fiind predilecte.Productia este foarte diversificata si cuprinde aproape toate genurile de mobilier ce pot fi confectionate din lemn curbat, placaj si panouri decorative din rattan : mese, scaune, banchete, etajere, paturi, cuiere, suporturi pentru partituri, suporturi pentru umbrele etc., gama de scaune si fotolii fiind foarte bogata.Unele statistici ar fi concludente : in 1870, Firma Thonet avea 4500 de muncitori si producea 2000 de piese de mobilier/zi, din care 1750 de scaune.

O prima mare etapa a evolutiei firmei, se incheie in 1871, o data cu moartea maestrului Thonet.Mostenirea ramane fiilor sai, care ii continua activitatea, iar dintre toti, August Thonet este cel care ii mosteneste creativitatea si ii aplica ideile.Firma Thonet se dezvolta pe mai departe in conditiile noilor dimensiuni ale productiei si in contextul miscarilor artistice si fenomenelor economice proprii inceputului de secol.

Marele Catalog Thonet de mobilier, din 1904, este publicat in cinci limbi, iar conceptul Mobilierului Thonet se apropie acum de cel al arhitectilor vienezi ai miscarii Secession ( Joseph Hoffmann, Afolf Loos, Otto Wagner), care vor integra lemnul curbat in noile creatii stilistice .

Dupa Primul razboi mondial, afacerile familiei se schimba, orientandu-se spre cele corespunzatoare unei mari companii. Astfel, in scurt timp, Firma Thonet fuzioneaza cu cei mai mari concurenti de pana atunci - Firma Jacob si Josef Kohn, iar orientarea productiei dupa 1920 se face si in sensul realizarii de piese de design modern, directie continuata si astazi.

Astfel, in 1930, are loc o expansiune a sortimentelor produse prin realizarea mobilierului din otel tubular de tip Bauhaus in asociere cu design-eri ca: Mart Stam, Marcel Breuer si Mies van der Rohe.

Acum,la peste o suta cincizeci de la infiintare,putem spune ca mentinerea Firmei Thonet pana in zilele de astazi se datoreaza in mare parte atat energiei si creativitatii fondatorului sau cat si capacitatii de organizare si adpatabilitate care i-a fost proprie inca de la inceputuri, insusita de managerii sai succesivi.O mare parte din firmele de lemn curbat produc astazi mobilier metalic sau piese de mobilier de avangarda din material lemnos, reusind sa raspunda tuturor cerintelor, una dintre constante fiind colaborarea cu mari design-eri si arhitecti ca : Norman Foster, Erik Magnussen, Glen Oliver Low. Piesele Thonet raman insa o parte a sectiunii "clasice", a caror valoare nu este depreciata ci in ascensiune.

"Produsele Thonet", sinonime cu produsele artistice si industriale de marca, continua sa fie realizate si azi in unele dintre fabricile de mobilier curbat initiale , fiind apreciate atat ca piese de mobilier destinate mobilarii interioarelor contemporane, cat si ca piese de colectie apartinand patrimoniului particular sau unor institutii muzeale.

Am considerat deci oportun ca in incheierea acestor cateva randuri sa redau una dintre aprecierile facute la adresa maestrului Thonet, care este privit ca o personalitate ce a marcat intr-un mod cu totul particular istoria mobilierului.

"Succesul lui Michal Thonet nu se bazeaza numai pe perfectionarea metodei curbarii lemnului ci consta in clarviziunea antreprenoriala a maestrului in sensul dezvoltarii produselor si tehnicilor de productie, iar cea mai buna dovada a capacitatii sale este mobilierul din lemn curbat produs inca si azi la Frankenberg | Eder ( Germania) dupa metodele originale".

Dr. Arh. Dorina Vlad

( articol publicat in 2005 in rev.Intarzia )

Anexez o lista cu succesiunea imaginilor aferente articolului, imagini ce sunt prezentate intr-o ordine cronologica si corelate cu textul.In continuare dau curs listei,cu inceputul fiecarui de titlu de imagine :

1.Michael Thonet si fiii sai..

2.Scaun realizat intre1835 -1840 la Boppard..

3.Scaun realizat intre 1843-1848..

4.Masa nr.4 ..

5.Scaunul nr.4

6. Scaun,model nr.13..

7. Fotoliu model nr.13..

8.Scaunul nr.14.

9.Balasoar nr.1..

10 .File din Catalogul Thonet..

11. Scaune realizate de Firma Thonet intre1873-1895

12. Scaun proiectat de Otto Wagner in 1906..

.13. Scaun proiectat de Jodeh Frank...

14. Fotolii proiectate de Roland Reiner...

15. Prototip realizat in 1993 ........Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved