Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


PERSEUS

Arta cultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



PERSEUS

Perseu (limba greaca: Περσεύς) - personaj legendar, erou de origine argiana dar cinstit in toata Elada - fiul lui Zeus si al lui Danae, fiica regelui Acrisios al ANasterea si primii ani ai lui Perseu

Conform unui oracol, regele Acrisios al Argosului - stranepotul regelui Danaos - avea sa moara de mana nepotului sau. De aceea o inchise pe fiica sa Danae intr-un palat subteran de bronz. Dar Zeus, indragostindu-se de ea, a intrat in acel palat printr-o ploaie de aur. Din cei doi s-a nascut Perseu.



La inceput, Danae il tinuse ascuns pe micul sau fiu, dar Acrisios, auzind glasul vesel a copilului, cobori in palatul subpamantean si isi vazu fiica cu pruncul ei. El porunci ca cei doi sa fie ferecati intr-o lada si trimisi pe mare. Dupa o lunga calatorie, lada ajunse pe insula Serifos (in arh. Ciclade), unde ii gasi pescarul Dictys si ii duse la regele insulei, Polydectes. Cu trecerea anilor, Perseu creste si devine un tanar frumos si curajos. Indragostit de Danae, Polydectes vede insa in Perseu o piedica in calea dragostei lui. Cu gandul ascuns sa-l piarda, el il trimite pe viteazul tanar sa-i aduca capul Meduzei, singura muritoare dintre gorgone.

Perseu ucide gorgona Medusa

Pereu cu capul Meduzei, de Antonio Canova

Perseu fu ajutat de zeii din Olimp pentru savarsirea acestei fapte, mai cu seama de Hermes, care ii darui spada sa ascutita (singura care o putea strapunge pe Medusa) si de Atena, care ii dadu un scut de bronz in care vedeai ca intr-o oglinda. Perseu mai primi coiful lui Hades - care facea invizibil pe cel care-l purta - , niste sandale inaripate si o traista care se marea sau se micsora pe masura ce puneai in ea de la nimfe.

In lunga sa calatorie el intalni pe batranele graie (in greaca 'graiai' inseamna batranele), surorile gorgonelor. La sfatul lui Hermes, Perseu le fura singurul ochi pe care il aveau si care il purtau fiecare cu randul. Graiele ii spusera unde se afla gorgnele, iar Perseu le inapoie ochiul. Ajuns pe insula gorgonelor, Perseu le gasi adormite. Zeul Hermes si zeita Atena il ajutara, ferindu-l de chipul gorgonelor - care daca le vedea cineva devenea stana de piatra - si aratandu-io pe Medusa in scutul ca oglinda. El se indrepta catre ea, privind-o prin scut si dintr-o singura lovitura, ii reteza capul. Il ia apoi cu sine si zboara repede inapoi in Grecia, inainte ca celelalte gorgone sa se scoale. Din trupul Meduzei au iesit calul inaripat Pegas si uriasul Chrysaor.

Intoarcera lui Perseu acasa

In calatoria lui Perseu spre casa, in Libia, din capul Meduzei cadea sange. Conform legendei, acesta s-a transformat in serpi si a prefacut Libia in pustiu. Apoi Perseu ajune la titanul Atlas. Acesta - deoarece zeita Themis ii spuse ca un fiu al lui Zeus ii va fura merele de aur - il alunga pe Perseu. Atunci Perseu scoase din traista capul Meduzei si Atlas ramase impietrit pentru vecie tinand pe umeri bolta cereasca.

Perseu si Andromeda

Pe drum, Perseu trece si prin Etiopia. Acolo o intalni pe Andromeda, fiica regelui Kefeus, si se indragosteste de ea. Andromeda - la cererea unui oracol - a fost inlantuita de o stanca si lasata acolo prada unui monstru ingrozitor trimis de Poseidon ca sa o devoreze. Cand monstrul se apropie de ea, Perseus ii arata chipul Meduzei si-l impietri pe loc. Andromeda fu salvata, dar Fineus, fostul logodnic al Andromedei, veni in toiul nuntii cu o mica oaste si il ataca pe Perseu. Atunci eroul scoase din nou capul Meduzei si Fineus cu oamenii sai fura prefacuti in statui. Eroul isi continua drumul de intoarcere, luand-o pe Andromeda cu el.



Perseu in Argos si ultimii ani de viata

Cand cei doi ajunsera pe insula Serifos, Polydectes tocmai vroia sa o necinsteasca pe Danae. Lipsita de aparare, Danae se refugiase, cautand ocrotire, la altarul zeitei Atena. La sosirea lui Perseu tiranul isi primi si el pedeapsa cuvenita: vederea chipului inspaimantator al Meduzei il impietri. Fiul lui Zeus lasa conducera insulei lui Dictys, fratele lui Polydectes.

Dupa ce o elibera pe Danae de urmaritorul ei, Perseu isi continua drumul impreuna cu Andromeda si cu mama sa spre Argos. Cand auzi vestea ca nepotul sau vine in Argos, Acrisios fugi in Larissa. Perseu ramase sa domneasca in Argos. El inapoie zeilor toate darurile date entru a o ucide pe Medusa. Zeita Atena isi puse capul gorgonei pe scut, iar de atunci aceasta ii este egida.

In timpul domniei din Argos, Perseu organiza niste jocuri. La acestea lua parte si Acrisios, bunicul eroului. Cand Perseu arunca discul de bronz, acesta se ridica pana in nori, iar apoi cazu direct in capul lui Acrisios. Deznadajduit, Perseu lasa conducerea Argosului varului sau, Megapenthes, iar el se duse in Tirint, unde domni fericit multi ani.

Din Tirint, Perseu intemeie orasul Micene. Acesta se numi asa ori pentru ca Perseu a acolo gasit o ciuperca (numita in greaca myces) ori dupa Mycene, fiica zeului unui rau, Inachus. Apoi fiul lui Zeus l-a detronat si ucis pe Megapenthes, devenind rege peste Tirint, Micene si Argos.

Descendentii lui Perseu (Perseizii)

Perseu cu Andromeda au avut sapte fii: Perses, Alcaeus, Heleus, Mestor, Sthenelus, Electryon si Cynurus si doua fiice: Gorgophone (Ucigasa de gorgone) si Autochtoe (Nascuta pe pamantul acesta; autohtona).

Perses a fost lasat in Etiopia si a devenit stramosul regilor Persiei. Electryon, Sthenelus si fiul sau Eurystheus au domnit in Micene. Marele erou Heracle este de asemenea perseid, mama lui, Alcmene, este fiica lui Electryon, iar tatal sau vitreg, Amphitryon, fiul lui Alcaeus. Astfel heraclizii, urmasii lui Heracle, sunt o ramura a perseizilor.

Gorgophone s-a maritat cu Oebalus, regele Spartei, si din aceasta casatorie a iesit Tyndareos - tatal Clitemnestrei, lui Castor, lui Pollux (fiu vitreg) si al Elenei (fiica vitrega) -, Icarios (tatal Penelopei) si Hippocoon. Clitemnestra s-a maritat cu Agamemnon si a avut trei copii, cel mai important fiind Oreste, ca la randul sau a avut un fiu, Tisamenus.

Perseizii s-au marit din generatie in generatie, facand aliante si cu alte familii. Multi oameni reali din Grecia s-au declarat descendenti din Perseu sau urmasii sai.rgosului.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved