Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DIFRACTIA FRESNEL

Fizica



+ Font mai mare | - Font mai mic



DIFRACTIA FRESNEL

Atunci cand suprafata fronturilor de unda este reprezentata de plane, atunci intalnim cazul difractiei Fraunhoffer (intalnit practic atunci cand distantele sursa - fante si respectiv fante - zona de observatie sunt mari, fasciculele emise de sursa si receptionate in zona fantelor si respectiv de punctele fantei si receptionate in zona de observatie fiind practic paralele). Daca insa suprafata fronturilor de unda este curba (caz intalnit atunci cand distantele mentionate anterior sunt mici) atunci intalnim cazul difractiei Fresnel, cand curbura suprafetelor de unda nu mai poate fi neglijata. Acest tip de difractie va fi studiat in lucrarea de fata.



In acest sens consideram o sursa de unda a carei radiatie emisa intalneste un orificiu circular plasat pe un ecran opac. Datorita faptului ca sursa de radiatie poate fi considerata punctiforma (ceea ce se obtine practic prin plasarea unui ecran prevazut cu un orficiu extrem de mic in zona sursei), fasciculele optice emise pot fi analizate ca fiind emise radial, in toate directiile, si astfel suprafata de unda va fi o sfera. Undele emise ajung la orificiul circular, iar aici apare fenomenul de difractie deoarece fiecare punct al suprafetei de unda din zona orificiului va emite mai departe unde secundare in toate directiile (fig. 3).

Figura. 3

Pentru aflarea intensitatii intr-un punct P situat pe axa SP se poate utiliza metoda zonelor Fresnel. In acest sens, se traseaza frontul de unda receptionat in zona orificiului circular la un moment dat (front ce intersecteaza marginile orificiului), iar apoi acest front de forma sferica se imparte in zone construite in modul urmator:

Din punctul P se duce perpendiculara PA0 pe suprafata de unda (punctul A0 fiind situat pe directia PS, iar r0 fiind distanta PA0). Apoi din P se construieste segmentul PA1 de lungime

PA1 = r1 = r0 + l (24)

orientat de-a lungul aceleiasi directii PS. Apoi se traseaza suprafata sferica cu centrul in P si de raza r1, ce intersecteaza suprafata de unda dupa un cerc. In interiorul sau se afla prima zona Fresnel, de forma unei calote sferice. Se poate considera, cu aproximatie, ca undele secundare emise de toate punctele ce apartin primei zone (excluzand frontiera de raza r1) si receptionate in punctul de observatie P au aceeasi faza, faza undei emise din punctul A0, de la distanta PA0 de punctul de observatie P.

Se construieste apoi pe aceeasi directie PS un segment PA2 de lungime

PA2 = r2 = r1 + l/2 = r0 + 2 l (25)

si se traseaza apoi suprafata sferica cu centrul in P si de raza PA2. Aceasta intersecteaza suprafata de unda dupa un al doilea cerc, iar zona sferica ce este cuprinsa intre cercul de raza r1 si cercul de raza r2 reprezinta a doua zona Fresnel. Cu aproximatie, se poate considera si de data aceasta ca undele secundare emise de toate punctele din interiorul acestei zone (incluzand una din frontiere, cercul de raza r1, dar excluzand cealalta frontiera, cercul de raza r2) si receptionate in punctul P au aceeasi faza, faza undelor emise de punctele de pe cercul de raza r1 (aflate la distanta PA1 de punctul P) . Deoarece drumul de la P la A0 (lungimea segmentului PA0) este mai mare cu l/2 decat distanta de la acest cerc de raza r1 la punctul P (egala cu lungimea segmentului PA1), diferenta de faza dintre undele secundara emisa de prima zona si cele emise de a doua zona va fi de p radiani (aceasta corespunde diferentei de drum de l

In mod similar se traseaza apoi, succesiv, cercurile cu centru in P si de raze

PA3 = r3 = r2 + l PA4 = r4 = r3 + l etc (26)

putandu-se observa faptul ca distantele de la cercul ce delimiteaza fiecare zona la punctul de observatie P cresc succesiv cu l/2. Astfel, considerand ca faza undelor emisa din interiorul fiecarei zone spre punctul de observatie P variaza de la o zona la zona urmatoare cu p radiani (defazaj corespunzator diferentei de drum dintre cercurile de raza ri, ce determina faza undelor zonei cu indicele i+1, si cercurile de raza ri+1, ce determina faza undelor zonei urmatoare, cu indicele i+2).

Pentru punctul de observatie P, vectorul E (intensitatea campului electric) va fi reprezentat de o suma de vectori Ei dati de contributiile fiecarei zone Fresnel si care au toti aceeasi directie, intrucat toate undele secundare emise de suprafata de unda sferica marginita de conturul orificiului sunt in faza (corespund unui acelasi tren de unda emis de sursa si receptionat pe suprafata orificiului, la un moment dat, sub forma unei unde sferice, iar undele secundare au intotdeauna amplitudinea, frecventa si faza undei primare ce le-a generat in punctul respectiv). Acesti vectori Ei nu au insa si acelasi sens, intrucat un defazaj de p radiani de la faza undelor emisa de o zona Fresnel la cea urmatoare implica o schimbare a directiei vectorului E (intensitatea campului electric) cu 1800 . Din acest motiv, daca notam amplitudinile generate in punctul P de fiecare zona cu a1, a2, ., ai, ., atunci amplitudinea rezultata in punctul P (notata cu A) va fi de forma

A = a1 - a2 + a3 - a4 +. + an (27)

(daca ultima zona Fresnel, cea dinspre marginea orificiului, are indice n impar) si respectiv sub forma

A = a1 - a2 + a3 - a4 +. - an (28)

(daca ultima zona Fresnel, cea dinspre marginea orificiului, are indice n par). Amplitudinile ai generate de fiecare zona scad pe masura ce indicele zonei creste, intrucat se mareste distanta de la punctele unei anumite zone la punctul de observatie P. Pentru usurinta calculului se mai presupune ca, amplitudinea ai generate de o anumita zona reprezinta media amplitudinilor zonelor alaturate (cu indicii ai-1 si ai+1. Aceasta inseamna ca putem scrie

ai = (ai-1 + ai+1) / 2 (29)

ceea ce implica

(ai-1/2 - ai + ai+1/2) = 0 (30)

Pe baza acestei relatii, putem rescrie expresia amplitudinii globale A sub forma

A = a1/2 + (a1/2 - a2 + a3/2) + (a3/2 - a4 + a5/2) + .+ an/2 (42)

daca ultima zona Fresnel, cea dinspre marginea orificiului, are indice n impar (echivalent cu relatia A = a1 - a2 + a3 - a4 .+ an scrisa anterior) sau sub forma

A = a1/2 + (a1/2 - a2 + a3/2) + (a3/2 - a4 + a5/2) + .- an/2 (31)

daca ultima zona Fresnel, cea dinspre marginea orificiului, are indice n par (echivalent cu relatia A = a1 - a2 + a3 - a4 .- an scrisa anterior) si putem observa apoi ca fiecare termen din paranteze este egal cu zero, fiind de forma diferentei dintre media aritmetica a amplitudinilor generate de doua zone si amplitudinea corespunzatoare zonei dintre ele (diferenta ce s-a demonstrat a fi nula in aproximatia considerata).

Aceasta inseamna ca putem scrie in final amplitudinea globala A sub forma:

A = a1/2 an/2 (32)

cu semnul plus daca indicele n este impar si semnul minus daca n este par. Asadar amplitudinea rezultanta are o valoare maxima cand exista un numar impar de zone Fresnel si are un minim cand exista un numar par de zone Fresnel. Daca n devine foarte mare, termenul an devine practic nul (amplitudinile ai scazand pe masura ce indicele i creste, asa cum s-a aratat), iar amplitudinea A va fi aproximativ egala cu A a1/2 efectele de difractie practic disparand.

Intensitatea luminoasa in punctul P fiind proportionala cu patratul amplitudinii A a vectorului E, rezulta ca aceasta intensitate va avea deasemenea unmaxim in centrul figurii de difractie cand apare un numar impar de zone Fresnel si o intensitate minima in acest punct atunci cand apare un numar par de zone Fresnel. Urmeaza acum sa se stabileasca legatura dintre numarul de zone Fresnel si distanta r (pozitia observatorului). Notatiile sunt exemplificate in figura 4.

Fig. 4

Din constructia zonelor Fresnel se stie ca diferenta dintre PAk si PA0 (notata cu dk) este egala cu kl/2. In triunghiul dreptunghic poate fi scrisa relatia:

(33)

Suprafata de unda avand o curbura mica, putem neglija termenii de ordinul doi si ( fiind mic),       rezultand:

. (34)

In triunghiul dreptunghic poate fi scrisa relatia:

Din ultimele relatii rezulta:

. (35)

Aceasta implica

, (36)

iar prin inlocuirea lui dk cu kl/2 se obtine:

. (37)

Suprafata de unda avand o curbura mica, rezulta aria calotei sferice egala cu p(r'k2). Ca urmare aria zonei Fresnel cu frontierele r'k si r'k+1 va fi:

(38)

Se observa ca ariile zonelor nu depind de indicele k, fiind constante pentru R si r0 constante. Folosind acest rezultat, numarul total de zone Fresnel poate fi aflat impartind suprafata intregului front de unda sferic, egal aproximativ cu pr r fiind raza orificiului) la aria unei zone, rezultand:      (39)

ceea ce implica

(40)

Aceasta ultima relatie sta la baza metodei de determinare a lungimii de unda prin stydiul zonelor Fresnel din campul vizual.

DISPOZITIV DE OBSERVARE A DIFRACTIEI FRESNEL

Dispozitivul experimental folosit in mod obisnuit pentru studierea zonelor Fresnel, prezentat in figura 5, cuprinde un bec B, dispus la capatul unui banc optic pe care se afla o lentila ce focalizeaza lumina becului pe o deschidere mica S practicata intr-o foaie metalica subtire, realizandu-se astfel practic o sursa punctiforma, un filtru F care selecteaza o radiatie cu o anumita lungime de unda din fasciculul emis de sursa, un ecran E prevazut cu orificiul circular de raza pe care se produce difractia si un sistem de vizare reprezentat de o lentila

Fig. 5

Experimental s-a constatat ca numarul total de zone Fresnel ale suprafetei de unda formate in zona orificiului este egal cu suma dintre numarul total al zonelor intunecate (inclusiv zona intunecata marginala, fundalul ce apare intotdeauna) si numarul zonelor luminoase. In figura 6 sunt indicate valorile lui n pentru cateva figuri de difractie ce pot fi observate.

Fig. 6

Indepartand dispozitivul de vizare de orificiu numarul inelelor observate scade, intrucat astfel distanta de la un punct al suprafetei de unda la un punct din zona de vizare tinde sa devina aceeasi, coordonatele transversale ale respectivelor puncte (considerate pe un plan perpendicular pe axa optica) devenind neglijabile in raport cu distanta orificiu - zona de vizare, iar in acest mod nu mai apar diferente de faza pentru undele secundare receptionate in planul observatorului. Mentinand o anumita distanta R si variind distanta r dintre observator si orificiu se pot inregistra figurile de difractie observate in diferite pozitii, ceea ce permite stabilirea numarului n de zone Fresnel utilizand relatia

(41)

ceea ce conduce la o relatie de forma

(42)

pentru lungimea de unda l (raza r a orficiului si distantele geometrice R, r fiind cunoscute). Pentru a se elimina ambiguitatile introduse de faptul ca o anumita figura de difractie poate fi observata pe un anumit interval (rmin, rmax) se stabilesc mai intai, pentru fiecare figura de difractie, valorile rmin si rmax. in acest sens se deplaseaza dispozitivul de vizare si se inregistreaza valoarea lui r pentru care figura de difractie se modifica in figura cu numar de zone superior cu o unitate (aceasta corespunzand lui rmin, deoarece numarul de zone creste cand zona de vizare se apropie de orificiu), respectiv valoarea lui r pentru care figura de difractie se modifica in figura cu numar de zone inferior cu o unitate (aceasta corespunzand lui rmax, deoarece numarul de zone scade cand zona de vizare se indeparteaza de orificiu). Modoficarea figurii este usor de sesizat daca se urmareste centrul figurii de difractie, intrucat intotdeauna o figura de difractie ce are un punct luminos in mijloc este urmata de o figura ce are o zona intunecata in mijloc, si viceversa.

RETEAUA DE DIFRACTIE

STRUCTURA RETELEI DE DIFRACTIE

Extindem analiza de mai sus la o retea (un ansamblu) de N fante dreptunghiulare identice, paralele, distribuite echidistant dupa o directie perpendiculara pe lungimea lor. Notand cu a latimea unei fante si cu b distanta dintre doua fante succesive (conform figurii 1), se defineste constanta retelei:

d = a + b (1)

care reprezinta perioada spatiala a retelei (dupa ce distanta se regaseste aceeasi alternanta zona transparenta-zona opaca). De obicei, ordinul de marime al constantelor retelelor este de (10-3 10-2 ) mm.


Figura 1

Daca pe o astfel de retea soseste o unda plana, perpendicular pe planul fantelor, functia de unda Y reprezinta, pentru o anumita directie determinata de unghiul a format cu directia luminii incidente, suma contributiilor date de fiecare fanta. Din acest motiv calculul functiei Y corespunzatoare intensitatii campului electric E presupune doua etape:

a) efectuarea integralei pentru contributia fiecarei fante. In acest caz, intervalul de integrare pentru latimea fantei cu numarul de ordine n, considerat cu originea la inceputul zonei transparente a primei fante (cu numarul de ordine n = 0), este (nd, nd+a), ultima fanta avand numarul de ordine n = N - 1, unde N reprezinta numarul total de fante

b) efectuarea unei sume a termenilor obtinuti la punctul a), de la n = 0 (prima fanta) la n = N - 1 (ultima fanta)

Rezulta pentru expresia functiei de unda Y o expresie de forma:

(2)

Introducand notatiile:

ka sina b kd sina g

se poate calcula intensitatea undei rezultante:

(4)

unde I0 este o constanta.

Aceasta poate fi considerata drept o unda de intensitate , modulata de factorul .

Factorul (studiat in cazul difractiei realizate de o singura fanta) variaza mult mai rapid cu unghiul a decat factorul , datorita prezentei lui N care este foarte mare in cazurile practice si care apare multiplicativ in expresia unghiului de la numarator. Acest factor reprezinta distributia intensitatii luminii ca rezultat al insumarii undelor secundare.

Maximele apar atunci cand:

(5)

Intensitatile maximelor principale sunt mult mai mari decat intensitatile maximelor secundare, datorita prezentei factorului N2 obtinut ca limita a expresiei sin2(Ng)/sin2g Pentru N intensitatile maximelor principale devin la limita egale cu:

iar maximele secundare nu mai sunt observate practic. Rezulta astfel ca directiile de maxim ale intensitatii fasciculului difractat vor fi cele pentru care unghiul a satisface ecuatia:

g = np (7)

unde

g = kd sina (8)

Aceasta implica relatiile:

Directiile de minim apar atunci cand este indeplinita conditia:

p 2p 3p

 

g

 

2p

 

p

 
 

b

 
p 2p 3p np

 

g

 

I(g)

 

Maxime secundare

 

Maxime principale

 

Anvelopa data de factorul

de modulare sin2(b b

 

Figura 2

(10)

Deoarece factorul descreste rapid cu cresterea unghiului a, rezulta ca in cazul unei retele de difractie se pot observa practic numai maximele principale situate, grafic, in interiorul zonei primului maxim de difractie generat de o singura fanta, dupa cum se poate observa in figura 4.

Experimental se poate masura unghiul an pentru directiile de-a lungul carora se observa maximele principale corespunzatoare diferitelor ordine (valori) ale lui n (n = 1, 2, 3,.). Cunoascand constanta retelei d se poate afla lungimea de unda a radiatiei ce a provocat fenomenul de difractie, utilizand o relatie de forma

(11)

Daca se lucreaza cu mai multe feluri de radiatie monocromatica suprapuse, directiile de maxim vor fi diferite in functie de lungimea de unda a fiecarei radiatii componente a fasciculului (componentele fiind separate spatial) cu exceptia maximului situat de-a lungul directiei initiale de propagare a fasciculului (perpendicular pe planul retelei). Pe aceasta directie se observa o radiatie rezultata din suprapunerea tuturor componentelor existente (in cazul multor componente suprapuse, aceasta va fi apropiata de alb).

DISPOZITIV DE OBSERVARE CARACTERISTIC

Dispozitivul experimental este alcatuit dintr-un goniometru, prevazut cu un colimator C si o luneta L. In centrul goniometrului, pe o masuta rotunda, se gaseste reteaua de difractie R (Figura 3).

Sursa de lumina poate fi o lampa cu vapori de mercur, o lampa cu descarcari in gaze care genereaza un spectru discret, o sursa laser ce emite practic lumina monocromatica, sau o sursa termica de radiatie optica prevazuta cu un filtru optic cu rolul de selectare a unei radiatii cu o anumita lungime de unda.

Lumina patrunde in colimator printr-o fanta F dreptunghiulara, verticala si paralela cu micile fante ale retelei. Observarea se face in planul focal al lentilei ocular a lunetei, unde maximele principale apar ca niste linii luminoase (imagini ale fantei F). Intensitatea maximelor secundare, situate intre cele principale, este atat de mica, incat ele practic nu se observa.

Figura 3

 

Luneta poate fi rotita astfel incat in mijlocul ei sa poata fi observat un maxim de intensitate pentru lungimea de unda (culoarea) analizata. Acest maxim apare sub forma unei imagini a fantei, de ci sub forma unei linii foarte inguste. Pozitia centrala a maximului in campul vizual se stabileste urmarind ca un reper aflat permanent in mijlocul campului vizual (fir reticular) sa para a fi situat pe mijlocul liniei analizate. Cu ajutorul vernierului se citeste cota unghiulara corespunzatoare pozitiei respective. Apoi, masurand in principiu cota unghiulara corespunzatoare maximului central (situat pe directia initiala de propagare) si efectuand diferenta, se poate afla valoarea unghiului a pentru directia de maxim analizata. Acest procedeu are insa dezavantajul ca necesita stabilirea cotei unghiulare pentru maximul central, ce este mult mai larg decat celelalte linii, iar in acest fel sunt introduse erori de pozitionare a firului reticular pe mijlocul sau. Din acest motiv se prefera varianta in care, pentru o linie spectrala al carei unghi a trebuie determinat, se masoara cotele unghiulare corespunzatoare atat liniei spectrale respective, cat si liniei spectrale dispuse simetric in raport cu maximul central (figura fiind simetrica daca fasciculul initial se propaga pe o directie perpendiculara pe planul fantelor). Unghiul dintre aceste doua fascicule simetrice este egal cu 2a, astfel incat, masurand cotele unghiulare ale acestor fascicule simetrice, putem afla usor (prin impartire la 2) valoarea unghiului a cautata pentru maximul analizat. iar apoi poate fi determinata lungimea de unda din relatia (11).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2636
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved