Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CINE CONSILIAZA?

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CINE CONSILIAZA?



O prima remarca ce poate fi facuta in acest context este aceea ca numeroase profesiuni si activitati contin componente de consiliere, mai mult sau mai putin extinse. Nu este surprinzator faptul ca, atunci cand trec in revista inceputurile consilierii, specialisti prestigiosi (Gibson si Mitchell, 1981) apreciaza, mai in gluma, mai in serios, ca prima nevoie de consiliere a aparut atunci cand Adam si Eva au fost izgoniti din Paradis, ca Platon poate fi creditat ca fiind primul consilier ce a organizat ideile sale psihologice intr-o structura teoretica, abordand in scris asemenea teme precum factorii ce contribuie la formarea moralitatii individuale (dialogul Meno), educarea eficienta a copiilor (dialogul Republica), sau tehnicile utilizabile pentru influentarea credintelor si deciziilor indivizilor (dialogul Gorgias). Nu sunt neglijati, in ceea ce priveste furnizarea de consiliere din preistorie si pana in zilele noastre, preotii si prezicatorii de diferite tipuri.

Intr-o abordare sistematica, se pare ca pot fi identificate patru categorii de persoane care utilizeaza frecvent cunostinte sau abilitati de consiliere.

Intr-o prima categorie se plaseaza profesionistii angajati in servicii de asistenta, incluzand aici pe medicii psihiatri, pe consilieri, pe psihologi si sociologi, pe asistentii sociali, pe specialistii in plasarea fortei de munca, indiferent daca acestia lucreaza in cadrul unor organizatii guvernamentale, non-guvernamentale sau in practica privata.

Intr-o a a doua categorie se plaseaza persoanele care desfasoara voluntar activitati de consiliere, cel mai frecvent in cadrul unor organizatii non-guvernamentale, implicandu-se de exemplu in activitati de consiliere pentru tineri sau in consiliere maritala.

Intr-o a treia categorie pot fi plasate persoanele care utilizeaza abilitati de consiliere in contextul activitatii profesionale, de exemplu surorile medicale, cadrele didactice, managerii la diferite nivele, preotii si doctorii de alte specialitati decat psihiatria.

Intr-o a patra categorie pot fi plasate persoanele care indeplinesc informal activitati de consiliere, in contextul relatiilor interpersonale cotidiene, uneori fara a fi constienti de aceasta.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 624
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved