CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
EFECTELE ERGOTERAPIEI
Fiind, in esenta, activa, ordonata, terapia prin activitati practice si munca se opune inactivitatii, sau izolari, efecte frecvente ale bolilor, spitalizarilor si institutionalizarii de lunga durata si deficientilor. Odata cu atragerea subiectului catre activitatile de munca, aceste activitati ii mobilizeaza energia, vointa si dorinta de recuperare. Enumeram cateva dintre principalele efecte ale ergoterapiei:
1. Posibilitatea de a fi implicat in activitati placute, care necesita atentie, determina scaderea anxietatii:
prin scurtarea timpului de introspectie;
- face uz de deprinderile cognitive ca: planificarea, memoria, concentrarea si procesele secventiale;
contribuie la crestrea respectului de sine datorita achizitiilor si promoveaza placerea prin activitatea simpla de "a face".
2. Posibilitatea de a lucra pentru a surmonta deficitul motor prin folosirea unor activitati adaptate si uneori special proiectate si dotate cu echipamente ce faciliteaza modele de miscari si folosirea indelungata a corpului in activitati coordonate si miscari lejere si secventiale.
3. Posibilitatea achizitiilor de deprinderi si abilitati in ciuda disfunctionalitatii, imbunatateste imaginea de sine si conserva deprinderile fizice si cognitive.
4. Posibilitatea de a construi lucruri ofera ocazia de etalare fara restrictii a acestora si asigura sansa de a face lucruri in comun, de a fi intr-un rol independent si a-si imbunatati deprinderile de comunicare.
Posibilitatea de a avea un ciclu al activitatilor zilnice mai normal promoveaza o stare de bine, o relaxare naturala; inlatura nocivitatea problemelor asociate cu inactivitatea.
Efectele terapiei, dupa Steindler, Popescu Al. (1993), prin activitate si munca sunt multiple:
1) fizice
2) psihice
3) psiho-sociale
4) economice
1.- din punct de vedere fizic creste forta musculara si rezistenta la oboseala, se dezvolta coordonarea motorie si viteza miscarii;
2.- din punct de vedere intelectual, se constata o influenta normalizatoare, se micsoreaza emotivitatea, se elibereaza energia potentiala, se dezvolta atentia, se inlocuiesc tendintele psihice negative dominatoare, se capata incredere in sine, se educa obiceiul de a lucra si posibilitatea expresiei personale, dezvoltandu-se initiativa;
3.- din punct de vedere social se dezvolta responsabilitatea de grup si de cooperare si se favorizeaza contactele sociale;
4.- din punct de vedere economic se consolideaza reactiile profesionale, se creaza obisnuinsa activitatii in ateliere, care ajuta, eventual, subiectii la intretinerea lor in institutii sau in comunitate.
ETAPELE PROCESULUI DE ERGOTERAPIE
Conform terminologiei lui Reed, Popescu Al. (1993), procesul de ergoterapie este realizat in patru etape:
1.- evaluarea formativa- care cuprinde toate demersurile ce aduc date despre subiect, ce concura la analiza informatiilor privitoare la subiect, si obiectul tratamentului;
2.- evaluarea planului de tratament- grupeaza toate obiectivele tratamentului precum si programul si tehnicile de tratament, tipul de activitati si fixeaza cadrul spatio-temporal;
3.- efectuarea tratamentului ergoterapeutic- inglobeaza aplicarea programului si cuprinde planificarea fiecarei secvente, a fiecarei activitati propuse.
4.- evaluarea sumativa- se raporteaza la masura efectelor terapiei si la eficacitatea terapiei.
Alegerea continutului etapelor releva experienta clinica si pedagogica. Delimitarea fazelor de ergoterapie faciliteaza intelegerea procesului de ergoterapie. Cele patru faze nu includ toate tipurile de actiuni efectuate practic de ergoterapeut
ERGOTERAPIA LA DEFICIENTII MINTAL
CAPITOLUL
TEHNICI APLICATIVE FUNDAMENTALE FOLOSITE IN ERGOTERAPIE
Cercetarile in domeniul ergoterapiei au demonstrat ca exista o serie de tehnici artizanale, ce pot fi considerate fundamentale deoarece ofera solutii in ceea ce priveste antrenarea la efort si utilizarea timpului in scop de recuperare pentru diferite categorii de persoane cu nevoi speciale.
Sunt diferite categorii de activitati, ce isi gasesc aplicabilitate si in afara atelierelor, servind drept modalitati:
ocupationale;
recreative;
utilitare.
Acestea se pot realiza in diferite moduri:
-in echipa;
-pe grupuri,
-individual.
Exista anumite domenii de astfel de activitati ce au devenit productive, facilitand astfel, rolul a diferite categorii de persoane cu deficiente, ce pot contribui la imbunatatirea conditiilor de dotare- aprovizionare a institutiei in care sunt asistati.
Terapia ocupationala si ergoterapia sunt domenii de sine statatoare, cu specialisti proprii in diverse centre de recuperare medicala si sociala din multe tari.
Vom prezenta in continuare principalele ateliere in care isi gasesc aplicabilitate:
-sectoarele agro-zootehnice;
-sectoarele de autodotare;
-sectoarele de autogospodarire si autoaprovizionare.
Toate acestea au un rol important in:
Ø recuperarea printr-o ocupatie / munca;
Ø activitati recreativ-distractiv-culturale;
Ø reeducare si recuperare psiho-somatica si profesionala.
Aceste categorii de activitati de ergoterapie, ce urmeaza sa fie descrise mai jos, au fost selectionate in functie de criteriul gesticii profesionale, insotit de indicatia specialistului. Prezentam o sinteza a diverselor categorii de activitati adoptate de noi dupa clasificarea propusa de Popescu A. (1993) si (1994):
1.1. Impletituri; Olarit; Modelaj si ceramica; Tamplarie, Dulgherie, Sculptura in lemn si Pirogravura; Tesut si tapiterie; Cresetat si Tricotat; Brodat si Macrameuri
Acest grup de activitati se aplica sub o forma sau alta in majoritatea afectiunilor pentru recuperarea membrelor superioare si inferioare prin terapia ocupationala / ergoterapie.
Sunt denumite ,,munci la inaltime", deoarece mobilizeaza membrele superioare in extensie.
Acest grup de activitati este folosit cu succes in ergoterapia paraplegicilor, hemiplegicilor, infirmilor cerebrali, traumatizatilor, deficientilor mintal. In cele ce urmeaza, le vom analiza pe rand, mentionand avantajele si dezavantajele, indicatiile specifice si croindicatiile.
A. IMPLETITURI de tot felul:
-impletiturile din nuiele de rachita, dalcie, rafie, materiale plastice sunt finalizate in produse diverse: mese, scaune, cosuri, balansoare, palarii de soare, genti etc.
-acest gen de activitate este foarte indicat ergoterapia diferitelor categorii de deficiente, dupa cum urmeaza:
v in paraplegii - la activitatea de reeducare propriu-zisa a membrelor superioare, se adauga activitatea pentru intarirea muschilor membrelor inferioare;
v in tetraplegii- cu ajutorul ortezelor, altei persoane, sau, chiar independent- la pat/asezat; realizand un prin control directionale;
v in hemiplegii -alaturi de pedalaj pentru membrul inferior;
v la copiii deficienti motori cerebrali- obiectele practice realizate in dimensiuni mari il vor determina pe copil sa-si foloseasca toata musculatura membrului, aducandu-l astfel, in contact cu lumea reala;
-dezavantaj: impletiturile pot produce monotonie, fapt care determina evitarea lor pentru anumite categorii de deficienti; de exemplu: copiii cu traumatisme craniene
-avantaj: un atelier de impletituri bine organizat, aduce beneficii, spre exemplu intr-o institutie de recuperare prin faptul ca se realizeaza:
-piese de mobilier impletit, usor de deplasat;
-cosuri pentru lenjerie, transport de medicamente, alimente etc.
B. OLARITUL, MODELAJUL SI CERAMICA:
Olaritul (la masa rotativa si discul rotativ), alaturi de modelaj (in plastilina, ceara, lut) - prezinta urmatoarele caracteristic:
v isi gasesc aplicabilitate in toate formele de reeducare a membrelor superioare: de la umar-pana la extensie si flexiunea coatelor, articulatiilor mainilor, degetelor etc.
v sunt indicate in cazul: hemiplegicilor in carucior; varstnicilor hemiplezici- in faza de recuperare motorie prin modelarea lutului / plastilinei sub forma de ,,porumbel"; copiilor hemiplegici; deficientilor mintal.
avantaje:
-atrag atat deficientii de ambele sexe, datorita realizarii rapide a unui obiect/personaj, ce poate fi corectat/sters rapid cu apa, in cazul erorilor de executie;
-modelajul in ceara este o activitate de ergoterapie usoara, deoarece ceara este maleabila si se prelucreaza uscat.
dezavantaj: contactul cu lutul umed, care murdareste , poate fi neplacut, respingator pentru unii.
-Ceramica implica o benefica activitate ergoterapeutica, in special, in plan estetic, dar este costisitoare, deoarece necesita un cuptor special care este scump.
C. TIMPLARIA, DULGHERIA, SCULPTURA IN LEMN SI PIROGRAVURA
-Sunt activitati specifice, indeosebi, persoanele de sex masculin, in care pot fi introduse si elemente mecanice, printre care, amintim:
v fierastraie manuale si mecanice - actionate prin anumite parghii si dispozitive de mana/picior;
v rindele, dalti, ciocane etc.
Toate aceste scule sunt folosite atat in ergoterapia membrelor superioare, cat si in cea a membrelor inferioare;
-beneficiarii acestor procedee ergoterapeutice sunt:
Ø paraplegicii, tetraplegicii - in pozitia sezand la masa de lucru, pentru stabilizarea pozitiei trunchiului;
Ø hemiplegicii
a)- membrul superior valid executa miscarea, iar cel lezat ajuta la ghidarea si pastrarea miscarii;
b)- este indicata mica tamplarie bimanuala cu ferastraul de retezat, cu un membru dinamic si altul static;
- sculptura in lemn (teiul, alunul, nucul) este o activitate de durata, ce solicita indemanare si multa rabdare din partea subiectilor;
- alaturi de pirogravura si alte activitati artistice, sculptura in lemn este utilizata in terapia ocupationala si ergoterapia afectiunilor psihice;
-pirogravura este folosita in general, pentru recuperarea functionala a membrelor superioare, fiind indicata anumitor categorii de deficienti:
Ø paraplegici, tetraplegici;
Ø copii cu traumatisme craniene;
Ø copii cu deficiente motorii grave;
Ø copii cu deficiente mintale.
-pentru copiii cu afectiuni psihice un rol semnificativ il are valoarea obiectului obtinut, ce constituie o modalitate de valorizare din partea celorlalti;
-pentru ca activitatile de grup sa se desfasoare in conditii optime- este necesar ca atmosfera de zgomot, miscare continua, comunicarea sa aiba o semnificatie integratoare.
D. TESUTUL SI TAPITERIA; CROSETATUL SI TRICOTATUL; BRODATUL SI MACRAMEUL:
-acest grup de activitati este specific femeilor si constituie tehnici de baza pentru recuperarea afectiunilor traumatice ale membrelor superioare;
-sunt aplicate in:
Ø ergoterapia membrelor superioare, a mainii;
Ø reumatologie (razboi de masa orizontal/vertical);
pentru: bolnavii cardiovasculari varstnici;
-caracteristicile tesutului in cadrul ergoterapiei sunt urmatoarele:
Ø prehensiunea si
Ø alternanta fortei folosite in decursul executiei;
Ø folosirea rezistentei in scopul dezvoltarii fortei musculare.
-tapiseria si macrameul au drept beneficiari:
Ø paraplegiile;
Ø hemiplegiile la pat;
Ø bolnavii cardiovasculari;
Ø deficientii mintal si de auz.
1.2. SUDURA SI LACATUSERIA; MECANICA SI FERONERIA; STRUNGARIA, RECTIFICAREA, ALEZAREA, RABOTAREA
Cel de-al doilea grup si activitati de ergoterapie, ce pot fi folosite in scop benefic pentru recuperarea membrelor superioare si inferioare, cuprinde meserii prelucratoare de metal.
Practica acestor activitati - specifice barbatilor, la aparatul de sudura, la masini unelte, cere o forta musculara insotita de precizia miscarilor si de dexteritate.
A. SUDURA SI LACATUSERIA, MECANICA SI FERONERIA:
-aceste meserii se pot executa fie in picioare, fie in asezat si necesita o durata lunga;
-aceste activitati nu sunt contraindicate pentru deficientii fizici, chiar daca au o tenta mai dura, chiar si in atelierul de ergoterapie;
-in atelierele amenajate din cadrul industriilor usoare, aceste activitati isi pot gasi aplicanbilitatea pentru deficientii fizici care au afectate numai membrele inferioare;
-se cere o buna prehensiune in pumn, iar o anchiloza a membrelor inferioare este contraindicata pentru pozitia in genunchi sau pe vine;
B. STRUNGARIA, RECTIFICAREA, ALEZAREA, RABOTAREA:
-aceste meserii implica manevre la strung, ce nu cer un efort prea mare;
-efortul intervine, atunci cand este necesara demontarea unor ansambluri de piese, fapt ce contraindica aceste meserii la anumite deficiente ale membrelor superioare si ale coloanei vertebrale.
Se pot realiza si in scoli profesionale speciale sau clase integrate pentru elevi cu deficienta mintala usoara.
1.3. MUNCI DE BIROU:
Dupa ce anterior au fost prezentate doua grupe de meserii si activitati recuperatorii, care se incadrau mai mult in ergoterapie si mai putin in terapie ocupationala, in continuare. Vom prezenta un al treilea grup de meserii si activitati recuperatorii, in care predomina terapia ocupationala.
Aceste activitati urmaresc recuperarea deficientelor membrelor superioare, implicand atat aptitudini fizice, cat si intelectuale.
Muncile de birou- desenator tehnic sau industrial, operator pe calculator, contabil, dactilograf- sunt sedentare si pot fi contraindicate doar in cazul deficientelor grave ale membrului superior, in special ale mainii.
Sunt indicate in diverse maladii, deficiente fizice si senzoriale:
cardiopatii;
hemofilie;
diabet;
tuberculoza;
paraplegii.
Dactilografia se poate realiza cu ajutorul unui scaun ergonomic reglator in inaltime si apeleaza la toti muschii mainii. Bataia clapelor are un rol semnificativ in recuperarea degetelor si a mainii, prin ergoterapie.
Dactilografia are un rol important in recuperarea:
q bolnavilor paraplegici la pat - folosind masa inclinata cu inaltime reglabila;
q tetraplegicilor in carucior- masina este electrica, fapt ce determina ca apasarea clapelor sa se faca cu o presa-bucala adaptata cu un con fixat pe frunte.
q Nevazatorilor in cazul folosirii claviaturii in alfabetul Braille.
Englezul Possum a elaborat masina electrica de scris pentru tetraplegici, care actioneaza doar la suflul invalidului.
1.4. FOTO; TIPOGRAFIA; IMPRIMERIA SI GRAVURA PENTRU LINOLEUM (LINOGRAVURA)
ACTIVITATEA FOTO este o activitate care presupune interes si noutate pentru majoritatea deficientilor. Atat fotografia color, cat si cea alb-negru pot deveni un ,,hobby" pentru infirmul motor cerebral, sau alte categorii de deficienti mintal usor si de auz, ajutandu-i sa uite de conditia lor.
Atelierul foto ofera posibilitatea hemiplegicilor si paraplegicilor de a folosi atat membrele superioare, cat si cele inferioare. Pentru unii, developarea cliseelor poate deveni chiar o meserie.
LINOGRAVURA SI IMPRIMERIA pe panza, hartie, carton sau sfoara- ofera modalitati de corijare si dezvoltare a musculaturii membrului superior.
Imprimarea cu tampoane adaptate reeduca tulburarile de coordonare la copiii cu traumatisme craniene urmarind dezvoltarea autonomiei ,,in limita posibilului":
1.5. CROITORIA, CALCATORIA SI CIZMARIA
Varietatea de miscari pe care o ofera aceste meserii poate fi folosita benefic in ergoterapie.
CROITORIA manuala - poate fi folosita si la pat pentru reeducarea membrelor superioare in intregul lor, dar miscarile unuia vor fi mai ample, iar ale celuilalt mai reduse.
Masina de cusut cu pedale-are rol in recuperarea membrelor superioare, dar si inferioare.
Masina electrica de cusut este folosita in recuperarea paraplegicilor pentru membrele superioare.
Cusutul manual se recomanda pentru:
Ø cardiaci;
Ø reumatici;
Ø copiii traumatizati cranieni in castigarea independentei.
CALCATORIA- are caracteristici asemanatoare croitoriei.
CIZMARIA-activitate executata doar de barbati,
Ø necesita miscari de precizie si forta musculara.
Ø Se executa in pozitia sezand, fiind folosita de paraplegici si deficienti mintal.
1.5. MAROCHINARIA; LEGATORIA SI CARTONAJUL
Aceste activitati necesita:
-forta musculara;
-indemanare;
-pricepere;
-gust estetic dezvoltat;
-o scurta ucenicie;
-o buna selectivitate a culorilor.
MAROCHINARIA
-este o activitate ce se poate realiza de catre deficienti mintal si tetraplegici, in pat, dupa castigarea pozitiei asezat in carucior;
-contribuie la reeducarea membrului superior si a prehensiunii;
-isi gaseste utilitate si pentru alte categorii de deficienti:
Ø reumatici;
Ø varstnici;
Ø copii cu traumatisme craniene;
Ø deficienti senzoriali.
LEGATORIA SI CARTONAJUL- sunt indicate in recuperarea incheieturii mainii si degetelor, in reeducarea membrelor superioare si in bolile reumatismale la tetraplegici, cardiaci, nevazatori, varstnici, si cei cu afectiuni psihice.
Toate aceste meserii si activitati de baza in ergoterapie si terapie ocupationala pe care le-am prezentat permit o readaptare progresiva a deficientului atat in scopul obisnuirii cu exigensele muncii si efortului cat si in scopul integrarii sale sociale.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2400
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved