CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
testul arborelui
Testul arborelui este o tehnica de desen,prin desen se pot exprima anumite lucruri despre interioritatea noastra la care limbajul are mai putin acces.
K. Kech- a lucrat pe sute de subiecti si a observat ca atunci cand deseneaza un copac-ei releva stari sufletesti sau chiar trasaturi de personalitate.
De ce desenul unui arbore?
La nivel simbolistic,schema unui copac este comparabila cu schema corporala a unui om. Arborele este un element foarte incarcat de semnificatie:este o fiinta vie,este un semn al verticalitatii,al devenirii,al ascensiunii.
Componentele specifice(radacini,trunchi,coroana) contin semnificatii foarte utile din punct de vedere proiectiv.
Exemplu:
Radacinile(element de sustinere)=ceea ce este nevazut si bazal in personalitatea omului,impulsurile inconstiente.
Trunchiul este asociat atat cu corpul,cat si cu un element care face legatura dintre pulsiunile inconstiente si zona aspiratiilor constiente,Eul.
Coroana(care urca spre cer)=elementul cel mai fragil,perisabil,cel mai spectaculos al copaculuiÊsfera scopurilor,aspiratiilor,emotiilor constinete.
Depresivii deseneaza un copac cu o corona goala.O persoana expansiva,vivace deseneaza un copac cu bogate ramuri.
Instructiuni de aplicare
O foaie A4;un creion(mina creionului sa nu fie nici foarte moale,nici foarte tare). "O sa va rog sa desenati un arbore asa cum doriti,dar sa nu fie brad(pentru ca acesta este foarte schematic din punct de vedere grafic).
Exista mai multe variante de instructaj si de interpretare.
FEditura Polirom sau Teora-"Testul Arborelui"-D de Castillia.
Interpretarea
Analiza desenului unui arbore se poate face din trei puncte de vedere:
Impresia de ansamblu
Analiza formala(analiza liniilor copacului)
Analiza simbolica
Impresia de ansamblu
Examinatorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
Analiza formala-analiza trasaturilor grafice
Atunci cand este desenat cu linii moi,abia vizibile,fara vlagaÊlipsa de energie(depresie/anxietate,naturi mai putin vivace).
Linii trasate neglijent,grabit sau mazgaleliÊnervozitate,graba,lipsa concentrarii;o structura superficiala.
Forma primara=un stil de a desena care se intalneste la copiii mici,li foarte rar la adulti. Daca aceste forme primare apar la desenul unui adultÊo subdezvoltare sau o regresie intelectuala sau afectiva a subiectului.
Caracteristici :schematismul(cateva trasaturi);stereotipiile(mai multe elemente de acelasi fel atasate desenului)ÊNaivitate,lipsa de prezenta practica;Stereotipiile de gandire,lipsa proportiilor.
Analiza de continut(Analiza componentelor arborelui)
Analiza simbolismului spatiului grafic.Caracteristici:
Marimea absoluta a desenului
Persoanele care tind sa deseneze arbori mici si mai ales in partea de jos a foii traiesc puternice sentimente de neadaptare si au o stima de sine reduse;se simt insignifianti sau neajutorati;
Persoanele care deseneaza arbori foarte mari care nu le incap pe foaie=o atitudine expansiva,uneori megalomanica - aspiratii foarte inalte -adesea,fara a tine cont de datele realitatii.
Coordonatele jos/sus si stanga/dreapta
Inconstient sau in functie de educatie,cele doua tipuri de coordonate capata anumite semnificatii simbolice.
Ø Spatiul de jos(spatiul inferior)=ceea ce este primitiv,inconstient,nediferentiat sau in stadiul potential. Expresia potrivita in acest caz: "Sunt la pamant"- atunci cand individul are probleme.
Ø Spatiul de sus =devenirea,cresterea,ascensiunea sau zborul. Acei subiecti care deseneaza numai sau preponderent in jumatatea se dus,sau cand arborele nu are si linia soluluiÊLipsa capacitatii de insertie in realitate;sunt plasati in zona reveriilor sau aspiratilor lor.
Coordonata stanga/dreapta este asociata cu polaritatea trecut - viitor sau Eu-lume.
Ø Stanga=spatiul ruperii de sine si al retragerii din lume. Unii autori sugereaza ca aici este si spatiul matern,al originii,al legaturii cu mama. Predominat zona din stanga sau cand arborele este desenat in stangaÊatitudine evaziva,tematoare vis-a-vis de ceilalti;o repliere de sine prudenta sau nostalgica.
Ø Spatiul din dreapta=spatiul extraversiei,al lumii externe sau al tatalui. Cand arborele este desenat clar inclinat spre dreapta sau plasat in jumatatea dreaptaÊO puternica tendinta extraverta,de fuga spre lume,fuga,care se petrece adesea si sub forma unor reverii sterile.
Aceste coordonate ale spatiului sunt relevante numai atunci cand arborele intra vizibil in aceste categorii.
In afara de simbolismul spatiului mai exista o interpretare in detaliu al fiecarui element al detaliului,al desenului(pentru ca unii subiecti nu deseneaza numai copacul,ci adauga si o serie de elemente: peisaj,linia solului,cuiburi de pasarele,etc.).
Linia solului
Este o minima reprezentare a lumii in care este ancorat copacul iar absenta ei in desen da impresia de copac in aerÊSugereaza ca subiectul se simte fara un suport stabil in lumea in care traieste sau absenta dorintei de a se ancora in realitate fara fundament.
In general,linia solului este prezenta la adulti. La copii,arborele este plasat chiar pe marginea inferioara a foiiÊO atitudine naiva. In unele desene,linia solului pare desenata in spatele arborelui(in plan secund)=un sentiment de singuratate sau de izolare
Radacinile
Radacinile nu constituie un element indispensabil al structurii arborelui.
Functii : 1) Stabilitate-ancoreaza copacul sau fac legatura cu pamantul-mama; 2) Hranirea.
Atunci cand radacinile sunt scoase in evidenta in desenul arborelui,ele sugereaza o dorinta puternica de atasament,dorinta subiectului de a se crampona,de ase fixa de un suport afectiv,mai reprezinta si un complex matern;nevoia de dependenta sau un context stabil care sa ii ofere siguranta.
Ø Radacini mari=tine cont de faptul ca radacinile constituie partea subterana,ascunsa,inconstienta ,iar aceasta latura se refera la pulsiunile primare,in special cele sexuale.
Scoaterea in evidenta a radacinilor=curiozitate,preocupari legate de viata sexuala. Atunci cand apar radacinile la desenul adultului,ele sunt desenate prin doua linii(nu ca niste firisoare o anumita forma de naivitate grafica;la adulti=deficit afectiv sau intelectual).
Trunchiul
Functii :
De sustinere
Transmite seva din radacini spre coroana.
Koch Paradigma generala de interpretare(circuit energetic a carui sursa se afla in pamant-seva care participa la dezvoltarea vietii copacului -).
In unele desene,trunchiul este desenat foarte largit la baza=energia care ar trebui sa actualizeze sau sa se dezvolte pe deplin in coroana copacului a fost partial blocata la niste niveluri inferioare de dezvoltare. Acest semn apare in special la persoanele cu instruire mai redusa,cu interese concrete,sau la indivizii inhibati din punct de vedere afectiv.
Trunchiul este desenat prin doua linii si nu una singura.
Trunchiul uniliniar = o forma de naivitate grafica care apare mai des la copii.
Tot o forma infantila sau primitiva de desen este trunchiul conic apare in special la cei cu o instruire mai redusa sau la cei cu probleme intelectuale.
Orientarea trunchiului=daca este desenat aplecat spre stanga sau dreaptaFacest semn se interpreteaza in functie de simbolismul spatiului stang sau drept.
Daca trunchiul este desenat deschis,jos sau susÊabsenta unui control riguros al impulsurilor afective,lipsa de modulare afectiva. Daca trunchiul arborelui este hasurat sau innegrit sau patatÊanxietate/sentiment de culpabilitate sau de rusine.
Uneori,pe trunchi apar: crestaturi,cioturi(sunt niste rani ale copacului)= traumatism ale carui efecte sunt prezente in viata individului. Acestea au importanta daca apar pe spatiul stang sau drept al trunchiului. Daca apar pe partea stanga= conflict cu mama; daca apar pe partea dreapta0 conflict cu tata.
Coroana
In simbolismul desenului-coroana reprezinta sfera aspiratiilor si comunicarea cu exteriorul.
In desenele in care raportul dintre lungimea trunchiului si lungimea coroanei este in favoarea trunchiuluiÊEnergia subiectului a ramas partial intr-un stadiu mai neevoluat. Apare la acele persoane cu o sfera a scopurilor bazata pe concret. Ocazional,acest element apare si la unii intelectuali,care se simt inhibati in forul lor interior si care sunt nemultumiti de viata lor sau de turnura pe care viata lor a luat-o.
Acest semn mai apare si la nevroze.
Ca orientare generala a coroanei -este important daca ea are o tenta clara ascendenta sau tinde sa se dezvolte mai mult pe orizontala,capatand un aspect plat.
Coroanele care au un sens clar ascendent(coroane in forma de flacara)Êo orientare foarte acerba spre scop,entuziasm,dorinta de a-si implini aspiratiile.
Daca coroana are un aspect platÊEforturile de autorealizare sau de devenire ale persoanei s-au lovit de niste obstacole,ca urmare,individul a devenit mai prudent,controlat,fie resemnat sau nu mai are aceasta tendinta,aceasta fantezie de a-si atinge scopurile.
Acest efect al coroanei plate este accentuat cand este prezentata ca un fund de sacÊresemnarea,lipsa de energie sau delasare. Unii subiecti deseneaza coroana ca o salcie plangatoare(cu ramurile orientate in jos sau macar cateva ramuri au o orientare descendentaÊresemnare,pesimism).
Subiectii nervosi,iritabili sau furiosi tind sa deseneze ramurile intr-o dispozitie radiala(ca niste raze centrifuge).
Subiectii care au tendinta sa rezolve sarcina foarte superficial deseneaza o coroana simpla,in forma de balon sau nor=modalitate simpla prin care incearca sa se eschiveze.
Alti subiecti deseneaza coroana adaugand un fel de membrana protectoare,ca o linie etansa care inchide capetele ramurilor fata de exterior. Unii dintre ei ingroasa aceasta linieÊO tendinta de a se izola, de se insingura; prudenta in contactele cu exteriorul;autosuficienta care ajunge uneori la narcisism.
Crengile
Creanga sau ramura trebuie privita tot ca un canal prin care trece energia sau seva arborelui,spre exterior sau din exterior.
Atunci cand in desen apar ramuri sub forma tubulara deschisa energia lui afectiva circula liber dar fara sa fie directionata mai productiv intr-o anumita activitate sau scopÊatitudini dezordonate,anarhice,nefinalizate(Adica genul de persoana care incepe mai multe activitati deodata si le lasa neterminate). Atunci cand apare o astfel de ramura tubulara deschisa si este ingrosata la capatÊenergia efectiva a subiectului se descarca in exterior intr-o forma abrupta,impulsiva,nemodulata.
Indivizii care isi reprima emotiile deseneaza ramuri tubulare care pe parcurs se ingroasa si apoi se subtiazaÊcrampe afective(un fenomen puternic de depresie).
Atunci cand ramurile tind sa se incruciseze, dand un aspect confuzFSpirit inconstant,labil,opozitionist.
Crengile care compun coroana par a fi lipite sau sudate de trunchi fara a da impresia ca deriva organic din el(dau senzatia de scindare dintre trunchi si coroana,intre dorintele profunde si potentialul subiectului versus aspiratiile acestora)Êapar la persoanele care se simt inautentice si ale caror dorinte sunt mai mult de moment circumstantial; Nu corespund cu adevaratele sale idealuriÊo persoana care se simte neadaptata si pe undeva,nefericita.
Desenul frunzelor
Frunzele dau aspectul de vitalitate si viata.
Frunzele si,mai ales florile=dorinta de a placea:cochetarie,frivolitate,superficialitate.
Fructele(nu sunt prezente des in desenul unui adult)=rodul final al copacului,o anumita nerabdare de a se bucura de satisfactiile vietii,dorinta de a se bucura,dea avea "Aici si acum"Êeste atitudinea imatura a individului.
Daca sunt si fructe si flori= o combinatie intre vreau sa plac,sa fiu seducator si vreau sa ma bucur cat mai repede de ceea ce am.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 5887
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved