CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Noul terorism
In evolutia terorismului, au survenite diferite mutatii, iar terorismul secolului XXI nu poate fi analizat fara a tine cont de aceste modificari. Pentru a intelege terorismul contemporan, exista cateva elemente-cheie:
Gruparile teroriste contemporane nu reprezinta entitati organizationale bine definite, care sa dispuna de un aparat de comanda vizibil, fiind mai degraba, organizatii amorfe, mai putin distincte;
Revendicarile gruparilor teroriste clasice erau clar cunoscute, fiind de natura politica, nationala sau religioasa. In prezent, pe masura ce aparatul de control si de comanda al gruparilor teroriste clasice s-au erodat, menbrii acestora au imbratisat ideea ca independenta actionala este benefica indeplinirii ambitioaselor tipuri de operatiuni planificate, remarcandu-se o dorinta sporita de a produce un numar masiv de victime, in mod nediscriminatoriu;
Pentru unele grupari, terorismul reprezinta mai putin un mijloc de a atinge un scop decat scopul insusi .
In terorismul inceputului de mileniu al Ill-lea predomina terorismul religios si de extrema dreapta .
"Noul' terorist de extrema dreapta nu se distinge prin calitatea de membru in grupari bine organizate, cu structuri ierarhice, nu participa la manifestari publice, cum ar fi marsurile in uniforme si nici nu manifesta o adeziune fatisa pentru ideologiile fasciste sau naziste. Mentorii ideologici nu sunt Hitler sau Mussolini sau alti ideologi de extrema dreapta din anii 1930 sau 1940 (desi au si acestia un rol important), ci William Pierce, Louis Beam si alti americani care cred in suprematia rasei caucaziene .
Departamentul de Stat al SUA mentioneaza ca cea mai mare amenintare terorista vine din zona statelor islamice. Gruparile teroriste fundamentalist-islamice au adoptat forma de organizare de tip retea, membrii acestora intalnindu-se doar pentru a comite un act terorist. Atentatele cu bomba de la inceputul anilor 1990, puse la cale de Grupul Islamic Armat algerian, au fost executate de o organizatie de tip retea, cu centrul de comanda si control in Londra, case conspirative in Belgia si sinte vizate in Franta. Aceiasi situatie o intalnim si in cazul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, cand teroristii au folosit ca centru de comanda orasul Hamburg si au comis atentate pe teritoriul SUA .
Gruparile teroriste de sorginte fundamentalist islamica au demonstrat ca dispersia geografica ofera securitatea necesara executarii cu succes a actiunilor, in vreme ce o ierarhie rigida, nu.
Modul de organizare tip retea este facilitat si de folosirea la o scara tot mai larga a tehnologiilor de comunicare si informare, care ofera gruparilor teroriste posibilitatea de a comunica in mod acoperit si la distante mari. Gruparile teroriste fundamentalist islamice au descoperit avantajele oferite de aceste tehnologii moderne. Dupa cum subliniaza Yehudit Barsky, analist in problema terorismului din Orientul Mijlociu: prin contrast cu controlul strict din majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu, liderii gruparilor teroriste care si-au mutat domiciliul in Occident, nu au nici o problema in obtinerea de tehnologii de comunicare de ultima generatie. Imprastiati prin tot Occidentul, folosesc mijloace tot mai moderne de comunicare - casete audio si video, fax-uri, si mai nou Internetul .
Noul terorism, nu isi impune nicio limita si tinde sa provoace un numar cat mai mare de victime, din aceasta cauza reprezentand un pericol sporit. Daca ar fi sa-l citam pe Brian Jenkins, a ucide pur si simplu multi oameni a reprezentat arareori un obiectiv teroristTeroristii opereaza pe principiul utilizarii minimului de forta necesar. Considera inutila uciderea multor persoane, atata timp cat a ucide mai putin serveste, in mod suficient, scopurilor lor . Desi par pertinente in cazul teroristilor de orientare seculara, aceste argumente pierd din relevanta cand ne referim la teroristii motivati de imperative religioase. Astfel, atentatele de la 11 septembrie 2001 pot fi inscrise intr-un model diferit de terorism: un amalgam de indivizi, uniti prin credintele religioase si prin locul de rugaciune, care graviteaza unul spre celalalt pentru a duce la indeplinire o anumita operatiune. In principal, "teroristii cu jumatate de norma', precum grupurile dispersate de indivizi, pot fi influentati sau ghidati din umbra de anumite entitati straine guvernamentale sau non-guvernamentale, exercitarea unui control redus, din anumite centre de comanda, concretizandu-se in mai putine constrangeri asupra tintelor teroriste si in mai putine inhibitii asupra dorintei lor de a produce daune in mod nediferentiat .
Faptul ca amenintarea terorista contemporana ofera noi caracteristici se datoreaza atat evolutiei contextului strategic actual, cat si schimbarii de fond intervenite la nivelul vointei si al obiectivelor celulelor teroriste. In acest cadru, atentatele din 11 septembrie nu constituie doar o manifestare a noilor logici care structureaza domeniul terorismului, ci au si un efect incurajator, reusind sa mobilizeze, in lumea intreaga, grupuri diverse, care, prin acte teroriste comune, s-au alaturat si continua sa se alature organizatiei al-Qaeda, facand din ea o miscare ce nu poate fi controlata si cu atat mai putin invinsa.
Una din problematicile des vehiculate in literatuta de specialitate este legata de asertiunea ca momentul 11 septembrie 2001 reprezinta apoteoza unei noi forme de terorism concentrate pe milenara viziune a Apocalipsei .
Noul terorism inlatura dialogul sau negocierea, iar strategiile traditionale impotriva terorismului nu functioneaza in acest caz, pentru ca oamenii Jihadului, neavand un teritoriu de aparat, isi valideaza prin sacrificiu si atacurile pe care le executa, revendicarile cu privire la ostilitatea Occidentului fata de Islam .
Ian Lesser, acceptand specificitatea noului terorism in termenii ideologiei apocaliptice, largeste aceasta conceptie, prin includerea structurilor organizationale. El arata, in acest sens, ca vechea imagine a unui terorism profesional motivat de ideologie sau de dorinta pentru "eliberarea nationala", care opereaza in corcondantta cu o anumita agenda politica, nu a disparut definitiv, ci a fost completat sau inlocuit cu alte forme de terorism, in care difera atat motivatia, cat si actorii ori sponsorii .
CONCLUZII
Terorismul, considerat timp indelungat de catre experti ca o problema interna a unui stat, la sfarsitul secolului XX a evaluat in unul din cele mai periculoase fenomene pentru securitatea internationala. Astazi combaterea eficienta a terorismului international si diminuarea eventualelor consecinte dezastruoase ale acestuia sunt in lista celor mai arzatoare probleme din domeniul asigurarii securitatii statelor. Problema contracararii flagelului terorist poate fi solutionata doar prin unificarea si coordonarea eforturilor la nivel national si international.
Mijloacele folosite de teroristi sunt extrem de variate (rapiri de persoane, luari de ostatici, asasinate, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea cailor ferate, a instalatiilor industriale sau a mijloacelor de telecomunicatii, ruperea digurilor, otravirea apei, raspandirea bolilor contagioase etc.). Din arsenalul metodelor "traditionale' fac parte: atentatele asupra sefilor de state, atacurile asupra misiunilor diplomatice si diplomatilor acreditati, asupra personalitatilor politice sau altor persoane recunoscute pentru opiniile lor, atacarea unor institutii publice sau intreprinderi comerciale, a avioanelor, fortelor de ordine s.a.
Potrivit informatiilor vehiculate prin mass-media, in prezent, in lume actioneaza peste 500 de organizatii si grupari teroriste de diferite orientari.
Dar, dincolo de statistici, realitatea este mult mai dureroasa. Atentatele din 11 septembrie 2001, asupra Statelor Unite, au aratat punctele vulnerabile ale actualului concept de securitate. Terorismul a aparut ca o modalitate de actiune a celor slabi impotriva celor puternici. Atacurile teroriste vizeaza in special securitatea populatiei, ca mijloc de presiune asupra statelor. In configurarea atacurilor nu este nevoie de un PIB de 6 trilioane de dolari sau de inalte performante in tehnologiile militare si spatiale. Principalii factori care conteaza sunt factorul uman si efectele psihologice. Activitatile teroriste pot fi puse in aplicare de orice persoana, fara a avea cunostinte speciale aprofundate. O bomba poate fi confectionata din materiale care pot fi procurate cu relativa usurinta.
Aceste actiuni se pot intampla oriunde. Terorismul poate imbraca diverse forme (atacuri chimice, atacuri cu bombe, otraviri in masa etc.). De cele mai multe ori, actiunile teroriste nu lovesc in forta militara a unui stat, ci in societatea civila. Scopul lor este implicarea emotionala a populatiei.
Aceasta face ca presiunea psihologica asupra statului sa fie mult mai puternica decat in cazul unui conflict militar clasic. Principalul obiectiv al actiunilor de acest gen este raspandirea fricii.
Teorismul este o realitate veche de cand lumea. Probabil prima caracterizare, sau mai precis prima autocaracterizare comportamentala a unui terorist apare in catehismul revolutionar scris de Neciaev - anarchist, membru al organizatiei clandestine Narodanaya Volya (Vointa Poporului)-cuprinde filosofia terorii concentrate, a personalismului nihilist, a nesociabilitatii acestui tip uman atat de diferit de majoritatea oamenilor, incat, pare a reprezenta o alta specie:
"Revolutionarul este un om dedicat. El nu are simpatii personale, nu are afaceri personale, nu are emotii, atasamente, proprietate sau nume. Totul in el este subordonat unui singur scop, unei singure pasiuni - revolutia (.).Revolutionarul se rupe de toate legaturile sale cu ordinea sociala, cu lumea, de legile acesteia, de morala si de cutume. Moralitatea sa consta in tot ceea ce contribuie la victoria cauzei sale. Morala publica este dispretuita. Imoral si criminal este tot ceea ce se interpune intre el si scopul sau. Zi si noapte el nu trebuie sa aiba decat un singur gand, o singura dorinta: distrugerea nemiloasa (.) el trebuie sa fie gata sa distruga tot ceea ce ii sta in cale."
BIBLIOGRAFIE
*** Departament of Defense
Dictionary of Military and Associated Terms,
***International Center for
Migration Policy Development, The
Relationship Between Organised Crime and Trafficking in Alies, Raport
pregatit de Secretariatul Grupului de
***The Global Century. Globalization and National Security - The Sinister Underbelly, Organized Crime and Terorism, vol.II, partea a IV-a, capitolul 35
*** United Nations General Assembly Resolution no.51/210, Measures to eliminate international terrorism
***
Andreescu, Anghel (si colectivul), Terorismul international - Flagel al lumii contemporane, Editura M.A.I., Bucuresti, 2003
Aradavoaice, Gheorghe, Iliescu, Dumitru, Nita, Laurentiu Dan, Terorism, antiterorism, contraterorism, Editura Antet, Oradea, 1997
Aradavoaice, Gheorghe, Naghi, Gabriel, Nita, Dan, Sfarsitul Terorismului?, Editura Antet, Bucuresti, 2002
Barber, Benjamin, Schulz, Andrea, Jihad
vs. McWorld: How Globalism and Tribalism are Reshaping the World, Ballantine
Books,
Barna, Cristian, Terorismul, ultima solutie?, Editura Top Form, Bucuresti, 2007
Barsky, Yehudit, Terror by Remote Control, Middle East
Quarterly, National Academies Press,
Bernard, Cheryl, Civil democratic Islam, partners, resources,
and strategies, Rand Corporation,
Boaz, Ganor, Terrorism: No
Prohibition Without Definition, International Policy Institute for
Counter-Terrorism,
Bodunescu, Ion, Terorismul - fenomen global, Casa Editoriala Odeon, Bucuresti, 1997
Bolton, John R., The International Aspects of Terrorism and
Weapons of Mass Destruction, The Hudson Institute,
Boroumand, Ladan, Boroumand, Roya, Terror, Islam and Democracy, American Political Science, Londra, 2005
Burgess, Mark, A Brief History of Terrorism, Center for defence information,
Coranul, Editura Herald, Bucuresti, 2004
Cruceru, Maria, Muresan, Carmen, Bioterorismul si pandemiile - riscuri majore de securitate in secolul al XXI-lea, Editura TopForm, Bucuresti, 2010
Danziger, James N., Understanding the Political World. A Comparative
Introsuction to Political Science, Editia a II-a, Longman,
David, Ion, Terorism ,Antiterorism, Mass-Media, Editura Detectiv, Bucuresti, 2007
Drake, C. J., The Role of Ideology in Terrorists' Target Selection, Terrorism and Political Violence, vol. 10, no.2, Londra, 1998
Fuller, Graham, The Future of political Islam, Palgrave Macmillan, Londra, 2003
Geamanu, Grigore, Drept international contemporan, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1964
Guelke,
Hlihor, Constantin, Istoria secolului XX, Editura comunicare.ro, Bucuresti, 2002
Hoffman, Bruce, Holy Terror : The Implications of terrorism motivated by a religious imperative, Rand Corporation, 1993
Howard, Laurence, Terrorism Roots, Impact, Responses,
Greenwood Publishing Group,
Huntington, Samuel P., Ciocnirea Civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale, Editura Antet, Bucuresti, 1997
James, Rose: How did this Happen: Terorism and the New War,
Public Affairs,
Jekins, Brian M., High Technology Terrorism and Surrogate Warfare:
The Impact of New Technology on Low-Level Violence, Rand Corporation,
Kepel, Gilles, Jihad: the Trail of Political Islam, I. B. Tauris,
Langman, Lauren, Morris, Douglas, Islamic Terrorism.From Retrenchment to
Ressentiment and Beyond,
Laqueur, Walter, A history of terrorism, Transaction Publishers, Londra, 2001
Laqueur, Walter, No End to War: Terrorisn in the Twenty-first
Century, Continuum,
Laqueur Walter, The New
Terrorism.Fanaticism and the Arms of Mass Destruction,
Lesser, Ian O., Countering the New Terrorism, Rand,
Linde, Edward V., Focus on Terrorism, Nova Publishers,
Marret, Jean - Luc, Tehnicile Terorismului, Editura Corint, Bucuresti, 2002
Matthew, Morgan J., The Origins of the Terrorsim, Parametres, vol.34, no.1, 2004
Merari, Ariel, Terrorism as a Strategy of Insurgency, Terrorism and Political Violence, vol.5, no.4, Frank Cass Publishing, Londra, 1993
Miroiu, Andrei (coord.), Radu, Sebastian, Manual de Relatii Internationale, Editura Polirom, Bucuresti, 2006
Nassar, Jamal R., Globalization and Terrorism,
Nastase, A., Batalia pentru viitor, Editura New Open Media, 2000
Pascu, I.M., Combating Terrorism. NATO and Transatlantic Dimension, Bucuresti, Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, 2002
Paz, Reuven, The Global Jihad Brotherhood: Egiptian Islamic
Jihad and the Islamic Movement of
Pisano, V. S., The Dynamics of Subversion and Violence in Contemporary
Rapoport, David C., Fear and Trembling: Terrorism in Three Religious Traditions, American Political Science Review, vol.78, no.3, Los Angeles, 1984
Raufer, X., Dictionnaire technique et critique des nouvelles menaces, Le tour du monde des islamistes, L' Histoire, nr. 224, 1998
Romaskin, P. S., Crimele de razboi ale imperialismului, Editura de stat pentru literatura economica si juridica, Bucuresti, 1955
Roy, Olivier, Globalized Islam, The Search for a New Ummah,
Russel, E., Flagelul svasticii, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1956
Schmid, Alex P., Jongman, Albert J, Political Terrorism, NorthHolland Publishing Company,
Servier, Jean, Terorismul, Editura Institutul European, Bucuresti, 2002
Smelser, Neil J., Mitchell, Faith, Terrorism: Perspectives from the Bihavioral
and Social Sciences, National Academies Press,
Stern, Jessica, The Ultimate Terrorists,
Steven, Simon, The New Terrorism: Securing the Nation against a Messianic Foe, Brookings Review, vol.21, no.1, 2003
Thackrah, John R, Encyclopedia of Terrorism and Political
Violence, Editura Routledge &
Whittaker, David J., Terrorism:Understanding the Global Threat, Longman, Londra, 2003
Wilkison, Paul, Terrorism: International Dimensions in Contemporany Terrorism, Facts on
File,
Yehudit Barsky, Terror by Remote Control,
Middle East Quarterly, National Academies Press,
Brian M.
Jekins, High Technology Terrorism and
Surrogate Warfare: The Impact of New Technology on Low-Level Violence, Rand
Corporation,
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1072
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved