Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

BANCA REGLEMENTELOR INTERNATIONALE

finante

+ Font mai mare | - Font mai micBANCA REGLEMENTELOR INTERNATIONALE

Este cea mai veche institutie financiara internationala infiintata in 1930 prin conferinta de la Haga. Dupa primul razboi mondial multe state au simtit nevoia unui sprijin financiar pentru refacerea economiilor lor slabite astfel, mai multe state, in special europene, au hotarit ca o tara neutra, Elvetia, sa infiinteze o banca ai carei membrii sa fie doar bancile centrale si sa fie imuna in raport cu legislatia interna din fiecare stat membru.Sediul BRI este la Bassel.

Activitatea BRI a fost amentitata in momentul infiintarii FMI care dorea sa preia functiile acestei banci. Mai mult state, in special europene, au arata ca pirghiile prin care aceste institutii actioneaza in cadrul sistemului monetar si financiar international. Acest lucru sa dovedit in anii urmatori infiintarii acestor institutii ca dolarul american sa depreciat puternic iar BRI a furnizat linii de credite reciprice care sa sprijine stabilirea ratelor de schimb. Scopul principal al infiintarii BRI au fost promovarea cooperarii intre bancile centrale.

Structura organizatorica a BRI

BRI functioneaza ca o societate pe actiuni avind 33 de membrii in principal tarile europene dar si Japonia , Canada precum si tari din Africa de sud si Australia. Dea lungul timpului SUA siau vindut participatiile la capitalul social al bvancii insa au reusit sasi mentina dreptul de vot. Organul principal de condcere al BRI este comitetul de directori format din 17 membrii reprezentanti ai tarilor membre. Membrii fondatori au dreptul la cite 2 voturi iar dreptul de vot al celorlalti membrii se stabileste in functie de marimea participarii la capitalul social.

Functiile BRI

BRI actioneaza in general ca o banca comerciala imobilizind capitaluri si reinvestindule pe pietele financiare nationale si internationale in scopul obtinerii de profit dar cu conditia mentinerii unei lichiditati ridicate a plasamentelor pe care le detine.Functia speciala a BRI este de a promova relatiile de cooperare intre bancile centrale ale statelor membre.

Bancile centrale, trebuie sa depuna o parte a rezervelor lor in moneda oficiala la BRI. Pentru aceste sume, bancile primesc dobinda . Deoarece o parte importanta a rezervelor bancilor centrale este pastrata la BRI aceasta a infiintat comitetul de supraveghere bancara care analizeaza atit activitatea bancilor centrale cit si pe ceaa bancilor comerciale din statele membre. De asemenea BRI a infiintat comitetul permanent al eurodevizelor care analizeaza politicile macroeconomice din statele membre activitatile internationale derulate de statele membre precum si efectele acestora asupra stabilitatii ratelor de schimb.

BRI sa implicat activ in elaborarea de norme privind activitatea bancilor comerciale , ultima norma in acest domeniu fiind acordul Bassel 2 ce are la baza principiul adecvarii capitalurilor la care toate tarile trebuie sa adere pina in 2010.

O functie secundara dar nu mai putin importanta a BRI, este acordarea de facilitati de creditare bancilor centrale in situatii exceptionale si in anumite limite. De asemenea BRI poate finanta proiecte in statele care au acorduri incheiate cu FMI si care au in derulare procese de restructurare economica.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1562
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved