Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Organizarea CEC Bank - Operatiunile bancii

finante+ Font mai mare | - Font mai micOrganizarea CEC Bank

Avand in vedere ca anumite prevederi ale Legii nr 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, excepteaza modul de functionare a acestei institutii de la aplicarea principiilor ce reglementeaza organizarea si functionarea bancilor, precum si datorita necesitatii precizarii cadrului legislativ care va guverna procesul de privatizare ce urmeaza a fi initiat in lunile iunie - iulie 2008, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ. Urgenta este impusa si ca urmare a faptului ca inaintea lansarii procesului de privatizare este necesar sa se stabileasca cadrul legal pentru a putea fi incluse prevederi clare in documentatia de prezentare a bancii.ART. 1

Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., persoana juridica ramana de drept privat, este organizata si functioneaza ca banca in conformitate cu prevederile Legii nr 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, fiindu-i aplicabila legislatia in domeniul bancar, cu exceptiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

Pe baza intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta capitalul social al C.E.C. - S.A., este de 1.497 miliarde lei vechi, impartit in 1.497.000 actiuni nominative cu o valoare nominala de 100 RON/actiune. Pana la data transferului de proprietate auspra actiunilor detinute la C.E.C. - S.A. acestea apartin in totalitate statului roman, care isi exercita drepturile si isi asuma toate obligatiile prin Ministerul Finantelor Publice .

Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, C.E.C. - S.A. va putea sa functioneze cu orice numar de actionari de la data vanzarii pachetului majoritar de actiuni si pana la instrainarea de catre stat a actiunilor sale.

ART. 3

Privatizarea C.E.C. - S.A., se realizeaza in baza prevederilor Legii 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2004 privind unele masuri premergatoare lansarii procesului dew privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobata cu modificri si completari prin Legea nr. 328/2004, ale strategiei de privatizare C.E.C. - S.A. ce va fi aprobata de Guvern.

Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificari si completari ulterioare, nu este aplicabila la privatizarea C.E.C. - S.A.

Ministerul Finantelor Publice va exercita toate componentele privind procesul de privatizare si toate drepturile si isi va asuma toate obligatiile ce decurg din calitatea de actionar in numele statului la C.E.C. - S.A., cu exceptia celor atribuite in mod expres comisiei de privatizare a C.E.C. - S.A.

Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 83/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunearea comisiei de privatizare a C.E.C. - S.A., si pa baza afizului Banzcii Nationale a Romaniei, Ministrul Finantelor Publice elaboreaza si propune Guvernului spre aprobare strategia de privatizare a C.E.C. - S.A.

ART. 4

Incepand cu data transferului dreptului de proprietate a pachetului majoritar de actiuni ale C.E.C - S.A. catre noii actionari rezultati in urma procesului de privatizare, depozitele persoanelor fizice la C.E.C. - S.A., vor fi garantate in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privint infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

C.E.C. - S.A. va participa la constituirea resurselor financiare ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar prin plata contributiilor anuale, inclusive a contributiilor majorate si a celor speciale, la termenele si in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 39/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

C.E.C. - S.A. va plati la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar prima contributie anuala aferenta deponentilor garantati persoane fizice, in termen de 60 de zile de la data prevazuta de alin. (1). Aceasta contributie se va calcula prin aplicarea cotei prevazute de lege la baza de calcul a contributiei stabilite pentru ultima zi din luna anterioara datei transferului dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni, in functie de numarul de zile ramase pana la sfarsitul anului.

ART. 5

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor Publice, in calitate de reprezentatnt al statului, ca actionar unic, va aproba, prin ordin al ministrului finantelor publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, noul statul al C.E.C. - S.A.

Pana la data indeplinirii formalitatilor cerute de lege pentru intrare in vigoare a statului aprobat potrivit alin. (1), C.E.C. -S.A. isi va desfasura activitatea in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr.1.602/ 2002 pentru aprobarea Statutului Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. , republicata.

ART. 6

Incepand cu data de 1 Ian 2006, operatiunile derulate exclusive de C.E.C. - S.A. in termenul unor acte normative in vigoare vor putea fi efectuate de orice banca autorizata sau de Trezoreria Statului, pe baza acordului convenit intre aceasta si partea interesata.

ART. 7

Persoanele fizice sau juridice, romane sau straine, care actioneaza direct sau indirect, individual sau impreuna si in legatura cu tertii, nu vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra unui numar de actiuni care reprezinta mia mult de 20 % din capitalul social total al C.E.C. - S.A., cu exceptia institutiilor financiar - bancare de reputatie internationala.

ART. 8

Pe data intrarii in vigoare a Statutului C.E.C. - S.A. prevazut la art. 5 alin. (1 se abroga:

a)          Legea nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnstiuni din Romania in societate bancara pe actiuni in Monitorul Oficial al Romaniei, Parte I, nr. 28 din 26 ianuarie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor art. care raman in vigoare pana la data prevazuta de acest articol din prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 20 din Legea locuintei nr.144/1996, republicata in Monitorul Oficial al Roamaniei, Parte I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

PRIM - MINISTRU

CALIN POPESCU TARICEANU

Operatiunile bancii 

Acestea se desfasoara pe mai multe coordonate:

primeste depozite banesti la vedere si la termen de la persoane fizice si juridice

acorda credite pe termen scurt pentru activitatile de aprovizionare, productie, desfacere, prestari servicii precum si pentru consumul gospodaresc si personal

acorda credite pe termen mediu si lung

efectueaza operatiuni de scontare a efectelor de comert

efectueaza operatiuni de incasari si plati, in numerar si virament, pentru clientii care deschid conturi

efectueaza operatiuni de schimb valutar

acorda clientilor sai credite in valuta

emite si primeste cecuri sau documente de plata in valuta

primeste si emite garantii pentru angajamente de plata straine, proprii sau ale tertilor

participa in calitate de actionar sau asociat la infiintarea unor institutii bancare in tara si in strainatate

incheie contracte si conventii privind primirea sau acordarea de credite in si din strainatate

participa la organizatii si organisme internationale cu caracter monetar, financiar sau bancar

cumpara si vinde in tara si in strainatate aur si alte metale pretioasaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1965
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved