CATEGORII DOCUMENTE |
BANCILE COMERCIALE
1.Operatiile pasive si active ale bancilor
2.Conducerea societatilor bancare romanesti
3.Structura organizatorica pe verticala si pe orizontala a bancilor
Bancile comerciale sunt societati comerciale pe actiuni, organizate conform legislatiei in vigoare completata cu statutul de functionare a fiecarei banci. Sunt persoane juridice, avand ca obiect de activitate atragerea de fonduri de la persoane fizice sau juridice sub forma de depozite la termen sau la vedere si acordarea de credite.
Din punct de vedere functional, spre deosebire de societatile comerciale, bancile sunt obligate pe baza legislatiei bancare sa se supuna in activitatea lor reglemetarilor emise de
BNR in ceea ce priveste aplicarea politicii monetare, de credit, valutare, de plati, de asigurare a prudentei bancare si de supraveghere a societatilor bancare.
In conformitate cu directivele BNR, functionarea bancilor se particularizeaza prin urmatoarele aspecte:
societatile bancare sunt obligate sa obtina din partea BNR autorizatia de functionare;
isi constituie fonduri specifice si pastreaza rezerve minime obligatorii la BNR;
respecta normele stricte de garantare a solvabilitatii
nu pot fi constituite sub forma de societati cu raspundere limitata;
capitalul social trebuie sa fie varsat integral numai sub forma baneasca la momentul subscrierii;
1. Operatii pasive si active ale bancilor
A.Operatii pasive - reprezinta operatiile de constiture a resurselor, formate din depozite atrase de la populatie, societati comerciale, din resursele atrase de la banca de emisiune si din capitalul propriu.
a.Atragerea de depozite - reprezinta pe de o parte o forma de existenta a banilor, respectiv a banilor de cont, iar pe de alta parte este principala forma de mobilizare a resurselor banesti temporar disponibile.
In functie de natura si termen, depozitele pot fi la vedere sau la termen.
Depozitele la vedere = soldurile conturilor de disponibil sau curente ale agentilor economici pe care ace stia le utilizeaza pentru diferite plati
Depozitele la termen = apar datorita excedentelor dintre necesarul si resursele de finantare ale firmelor pe o anumita perioada de timpo sau datorita economiilor de disponibilitati banesti din partea populatiei.
Aceste depozite au la baza o conventie intre deponent si depozitar, in care deponentul se obliga sa lase la dispozitia bancii acele fonduri o anumita perioada de timp (numita termen), iar banca sa-i bonifice o dobanda care in medie este mai mare decat media pietei.
Daca deponentul isi retrage inainte de termen depozitul, el va fi penalizat de catre banca prin bonificarea unei dobanzi care in general se situeaza la nivelul celei bonificate la depozitele la vedere.
b) Resurse atrase de la banca de emisiune - sunt reprezentate de catre creditele de refinantare contractate de la BNR (creditul structural, creditul de licitatie, creditul special si creditul lombard).
Aceste resurse sunt completate si de scontarea unor efecte comerciale la banca de
emisiune.
c) Capitaluri proprii - sunt formate din capitalul social si fondul de rezerva.
Capitalul social se constituie prin emisiunea si subscrierea de actiuni.
Fondul de rezerva - se constituie prin repartizarea anuala a 20% din profitul brut pana cand fondul de rezerva este egal cu capitalul social, 10% anual din profitul brut pana cand fondul de rezerva este dublul capitalului social, dupa care repartizarea anuala este de doar 5% din profitul net.
Operatiuni active ale bancilor comerciale
Bancile comerciale isi folosesc resursele pentru efectuarea de plasamente in hartii de valoare si pentru creditarea economiei.
Plasamente in hartii de valoare: sunt constituite din obligatiuni de stat, bonuri de tezaur si certificate de depozit ale altor banci. Bancile achizitioneaza astfel de hartii, dar numai in limitele stabilite de Legea bancara, deoarece se reduce capacitatea de creditare a acestora
Operatiunea de creditare
Creditul bancar - operatiunea prin care o banca pune la dispozitia unei persoane fizice sau juridice resursele financiare, insotite sau nu de o garantie, de o promisiune de rambursare viitoare, la care se adauga plata unei dobanzi care sa-l remunereze pe creditor.
Clasificarea creditelor
A. In functie de durata:
Credite pe termen foarte scurt (1 luna);
Credite pe termen scurt (max. 1 an);
Credite pe termen mediu (1-5 ani);
Credite pe termen lung (> 5 ani).
B. Dupa obiectul creditului:
Facilitati de casa - avansuri temporare corespunzatoare unei nevoi banesti de moment;
Creditul pentru finantarea exporturilor;
Creditul pentru investitii;
Creditul de campanie - este un avans din incasarile viitoare ale clientilor persoane juridice (cu activitate sezoniera).
C. Dupa forma creditului
a.Creditul de trezorerie - credit acordat clientilor, pe termen scurt, pentru acoperirea necesarului de lichiditate privind activitatea de exploatare curenta;
b. Scontul comercial - consta in gajarea unei trate la banca in conditiile in care tragatorul (furnizorul marfii) are nevoie de lichiditati inainte de scadenta. Astfel, el intra in posesia contravalorii marfii livrate inscrisa in trata (mai putin scontul ce revine bancii si din care aceasta isi acopera cheltuielile, riscurile de neincasare si obtine si un profit);
c.Leasingul - procedura de finantare a investitiilor prin care o banca sau o firma specializata dobandeste un bun pe care il inchiriaza unei persoane fizice sau juridice;
d.Factoringul - operatiune desfasurata pe baza contractului incheiat intre factor si aderent (exportator), prin care primul,in schimbul unui comision, preia in proprietatea sa creantele aderentului prin plata facturilor acestuia.
d.1. Factoring clasic - factorul plateste facturile in momentul preluarii acestora;
d.2. Factoring la scadenta - plata se face in momentul exigibilitatii;
d.3. Factoring de export:
- 85% din valoarea fact se achita in mom preluarii acestora de catre factor
- 15% se achita in momentul incasarii facturilor de catre importator.
Pentru serviciile sale, firma de factoring percepe comisioane de 0,5% - 3%.
1 - livrari de marfuri si servicii
- creante asupra importatorului
- cedarea creantelor firmei de factoring
- plata imediata a 85% din valoarea facturilor
- recuperarea contravalorii acestora de la importator
- transmiterea contravalorii recuperate firmei de factoring
- achitarea diferentei de 15% din care seretine comisionul
Preluarea temporara de actiuni - prin care o banca subscrie sau cumpara actiuni ale societatilor bancare cu deficit de lichiditati
D. Dupa moneda de acordare - pot fi contractate credite exprimate in orice valuta
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1389
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved