Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Banca Internationala de Reconstructii si Dezvoltare (B.I.R.D.)

finante+ Font mai mare | - Font mai micReferatRelatii Financiare Monetare Internationale

Banca Internationala de

Reconstructii si Dezvoltare

(B.I.R.D.)

Scurt istoric

Inca inainte determinarea celui de-al doilea razboi mondial s-a nascut initiativa crearii unor organisme internationale menite sa rezolve unele probleme economice cu care aveau sa fie confruntate majoritatea tarilor lumii dupa terminarea ostilitatilor . Situatia economica a acestor tari impunea, pe de o parte finantarea reconstituirii mijloacelor de productie distruse de razboi, iar pe de alta parte cresterea productivitatii muncii si a nivelului de trai in tarile in curs de dezvoltare.

Drept consecinta a acestor preocupari, la 1 iulie 1944 a fost convocata la Bretton Woods (New Hampshire - SUA) o conferinta monetara si financiara a O.N.U., la care au participat 44 de state si care a hotarat infiintarea a doua institutii financiare complementare : Fondul Monetar International (F.M.I.) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.I.R.D.) (International Bank for Reconstruction and Development). Trei saptamani mai tarziu, reprezentantii statelor participante au terminat redactarea proiectelor definitive ale statutelor celor doua organisme.

Statutul B.I.R.D (cunoscuta si sub denumirea de Banca Mondiala) a fost aprobat in mod oficial, prin votul majoritar al tarilor participante (29 de state semnatare ), la 27 decembrie 1945, iar la 25 iunie 1946 ea si-a inceput activitatea prin lansarea subscriptiilor la capital.

Dintre membrii fondatori ai B.I.R.D., R.P.Polona s-a retras in 1950, R.S.Cehoslovaca, care nu varsase integral subscriptia sa la capital, a incetat sa mai fie membra in 1954, iar Cuba si Republica Dominicana s-au retras in 1960. Republica Domonicana a redevenit membra in 1961. Indonezia ,care dobandise calitatea de membra in 1954, s-a retras in 1965, pentru a redeveni membra in aprilie 1967. B.I.R.D. face parte din Grupul Bancii Mondiale , alaturi de alte institutii financiare: Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (A.I.D.) si Societatea Financiara Internationala (S.F.I.). Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.I.R.D.) e o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite.

Romania a devenit membra BIRD in 1972, acceptand Rezolutia Consiliului Guvernatorilor nr.280/28.11.1972 care stabileste termenii si conditiile de aderare. In prezent Romania detine 4011 actiuni din capitalul Bancii, iar valoarea subscriptiei varsate este de 30,5 mil.USD.

Conform HG nr.34/1997, guvernator pentru Romania este ministrul finantelor publice, iar guvernator supleant este viceguvernatorul BNR desemnat in acest sens de catre guvernatorul bancii centrale a Romaniei. Activitatea Bancii Mondiale in Romania a fost reluata in anul 1991. La 31 decembrie 2005, datele privind relatia BIRD - Romania au ilustrat un portofoliu de 88 acorduri (in derulare si finalizate), cu o valoare totala de 7 190 mil. USD. In derulare erau inregistrate : 21 acorduri de imprumut, reprezentand un angajament net de 1 651,6 mil.USD; 5 granturi acordate in cadrul Facilitatii de Protectie a Mediului (GEF-Global Environment Facility), cu o valoare de 31,32 mil.USD. In cursul anului 2005 au fost semnate 3 acorduri. Conform Raportului Anual BIRD pentru anul financiar 2004-2005, angajamentele fata de Romania au reprezentat 17 la suta din portofoliul activ privind Europa si Asia Centrala. La 31 martie 2005 a fost finalizat PAL 1 (Programatic Adjustment Loan), cu o valoare de 150 mil.USD, program destinat sprijinirii procesului de reforma pana in 2007, anul in care Romania urmeaza sa adere la Uniunea Europeana. Banci/FinanteBIRD finanteaza cu 225 milioane dolari drumurile romanesti .

Creditul BIRD se acorda prin Proiectul de Finantare Rurala oferit de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD - Banca Mondiala). 

Solicitanti eligibili

In aceasta categorie intra societati infiintate in conformitate cu legile in vigoare in Romania, cu cel putin 51% in proprietate privata. 

Activitati eligibile

In aceasta categorie intra orice activitate cu exceptia urmatoarelor: finantarea cumpararii de terenuri sau a unor cladiri existente; finantarea activitatilor legate de tutun (productie, procesare, marketing), refinantarea creditelor, leasing, finantarea investitiilor in valori mobiliare, achizitia de utilaje second-hand. Conditii de finantarePentru societatile cu sediul in urmatoarele orase: Bacau, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Timisoara sunt eligibile activitatile legate de economia rurala (ex.: productie si procesare de produse agricole, constructii de pensiuni etc.).Pentru punctele de lucru aflate in afara oraselor de mai sus se poate finanta orice activitate.

Marimea si termenul creditului: Bunurile si lucrarile necesare pentru realizarea sub-proiectelor estimate la un cost mai mic de 1.000.000 USD echivalent pe contract, pot fi achizitionate in conformitate cu practicile comerciale ale beneficiarilor eligibili.Un credit nu poate depasi suma de 1.000.000 USD sau echivalentul in lei, iar durata maxima a unui credit este de 96 de luni, inclusiv o perioada de gratie de maxim 12 luni. Creditele se pot acorda in USD (dolari SUA) sau in lei. Creditele de tip 'linie de credit' sau 'descoperit de cont' nu fac obiectul acestui Proiect. 

Termene limita Acest program de creditare nu are termen limita.

Sursa : B.C. Carpatica S.A.B.C. Carpatica S.A. Suma urmeaza a fi rambursata in 12 ani, cu 5 ani perioada de gratie. Proiectul este structurat pe trei componente rutiera, feroviara si transport urban in Bucuresti si urmeaza sa fie finalizat pana in aprilie 2009.Componenta rutiera se refera la dezvoltarea institutionala a CNADNR si presupune furnizarea de asistenta tehnica si de echipamente corespunzatoare in scopul sustinerii dezvoltarii institutionale si pentru dezvoltarea capacitatilor si metodelor de planificare ale CNADNR, precum si pentru imbunatatirea sigurantei rutiere, construirea si supervizarea soselelor de ocolire in orasele selectate, reabilitarea podurilor si instruire.Componentele feroviare din Proiectul de Restructurare a Transporturilor au ca scop principal sa acorde sprijin Guvernului si sistemului feroviar pentru reducerea marimii CFR SA si finalizarea privatizarii activitatilor auxiliare. Se va crea un Centru de servire a clientilor in Transportul de Marfa care va reorganiza procedurile prin care CFR Marfa SA isi ofera serviciile clientilor.In ceea ce priveste transportul urban in Bucuresti, se vor finanta activitati pentru infiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti - masura institutionala care va asigura dezvoltarea coerenta a transportului urban si suburban si pentru restructurarea Metrorex in vederea integrarii si eficientizarii transportului cu metroul ca mijloc de transport public de mare capacitate, ecologic si modern., 03 oct 2005Guvernul a ratificat Acordul de asistenta financiara nerambursabila, in valoare de 2 milioane euro, intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) acordat pentru programul de reforme sustinut de imprumutul de ajustare programatica (PAL).Beneficiarii asistentei financiare sunt institutiile publice responsabile de indeplinirea obiectivelor programului de reforma structurala in administratia publica.Sumele sunt destinate finantarii asistentei tehnice necesare implementarii reformei in justitie, in managementul cheltuielilor publice sau implementarea strategiei de termoficare, activitati prevazute in Acordul de asistenta sau convenite de Ministerul Finantelor Publice cu BIRD.

Obiective

Principalul obiectiv al acestei institutii e acordarea sau garantarea de imprumuturi necesare finantarii proiectelor de reconstructie si de dezvoltare, atat prin intermediul capitalurilor proprii ,cat si prin mobilizarea capitalurilor private; structura sa financiara permite Bancii ca riscurile inerente acestor investitii sa poate fi impartite intre toate statele membre, in functie de puterea lor economica relativa, exprimata prin participarea la capitalul social.

B.I.R.D. e de fapt o institutie interguvernamentala, constituita sub forma de societate pe actiuni, al carei capital social e detinut exclusiv de catre tarile membre.In ceea ce priveste folosirea fondurilor, statutul Bancii arata ca imprumuturile trebuie sa fie acordate numai in scopuri productive de prima importanta si pot fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor valutare necesitate de proiecte de reconstructie se dezvoltare bine determinate.

Beneficiarul unui imprumut poate fii: o tara membra , o regiune sau mai multe regiuni ale unei tari membre, o intreprindere comerciala situata pe teritoriul unei tari membre. Daca beneficiarul nu e insusi statul, imprumutul trebuie sa fie garantat de catre guvernul tarii membre pe teritoriul careia se afla proiectul care urmeaza a fi finantat , de catre banca centrala respectiva sau de catre un organism intern specializat.

Statutul Bancii mai contine alte trei dispozitii importante referitoare la operatiile acesteia;

inainte de acordarea unui imprumut, Banca trebuie sa se asigure ca beneficiarul e in imposibilitatea de a obtine fondurile respective din alte surse, in conditii acceptabile;

este interzisa acordarea de imprumuturi "legate"; cu alte cuvinte, Banca nu poate in nici un caz impune ca fondurile acordate sa fie cheltuite intr-o anume tara membra;

in conditiile de imprumut acordate de Banca nu trebuie avute in veder decat considerente de ordin economic; Banca nu trebuie sa fie influentata de situatia politica a unei tari sau a unui grup de tari membre.

In afara de obiectivele amintite, B.I.R.D. se mai ocupa si cua lte activitati, cum ar fi:

acordarea de asistenta tehnica prin realizarea unor analize tehnico-economice cu privire la proiectele de investitii care urmeaza a fi realizate de catre unele tari membre;

organizarea de cursuri periodice de pregatire a cadrelor superioare din tarile in curs de dezvoltare prin intermediul unui institut propriu pentru dezvoltare economica;

coordonarea asistentei financiare pentru dezvoltare acordate de unele tari capitaliste dezvoltate in favoarea tarilor in curs de dezvoltare.

Membri. Dreptul de vot

In virtutea statului , care a fost aprobat odata cu cel al F.M.I., considerandu-se ca ambele institutii - F.M.I. si B.I.R.D. - fac parte in mod organic din acelasi sistem monetar si financiar conceput la Conferinta Monetara si Financiara a O.N.U. de la Bretton Woods, membre ale B.I.R.D. nu pot fi decat acele tari care in prealabil au aderat si la Fondul Monetar Internatioanal. La 31 decembrie 1972, numarul tarilor membre ale B.I.R.D. era de 122.

La inceputul anului 1973 (26 ianuarie), Consiliul Guvernatorilor a aprobat cererea de aderare a Maltei. De asemenea, Barbados a cerut sa fie membra a B.I.R.D. , formalitatile de aderare fiind in curs. Asadar ,in curand B.I.R.D. va avea 124 de state membre, din cei 125 de membri ai F.M.I. (singurul stat de membru al F.M.I. care nu a aderat inca la B.I.R.D. este Samoa de Vest).

Partea de capital social subscrisa de fiecare stat membru e calculata in functie de cotaparte a acestuia la F.M.I. , car e considerata ca reflectand puterea sa economica relativa . Drepturile de vot sunt fixate in functie de numarul de cote-parti detinute, fiecare membru al bancii dispunand de 250 de voturi, plus cate un vot suplimentar pentru fiecare cota-parte (100 000 de dolari) de capital detinuta. Statutul prevede ca , in afara numitor situatii de exceptie, in toate problemele supuse spre dezbatere in cadrul Bancii deciziile se iau cu majoritatea voturilor exprimate.

Oricare stat care inceteaza sa mai fie membru al F.M.I. inceteaza , de asemenea , in urmatoarele trei luni, sa mai faca parte din B.I.R.D., cu exceptia cazului in care intervien o decizie contrara a Consiliului Guvernatorilor, luata cu o majoritate de trei patrimi din voturile atribuite. In acelasi timp, orice stat se poate retrage in orice moment din B.I.R.D. sau I se popate suspenda calitatea de membru in cazul neindeplinirii obligatiilor ce-I revin; dupa un an de la data suspendarii, statul respectiv pierde in mod automat calitatea de membru, cu exceptia cazului in care intervine o decizie de reabilitare.

In acest context trebuie aratat insa ca , daca un stat inceteaza de a mai fi membru al B.I.R.D. , el nu e absolvit de obligatiile directe sau indirecte contractate fata de Banca inainte de retragere.

Organele de conducere

Conducerea activitatii Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare e asigurata de trei organe principale. Aceasta sructura a fost preluta ulterior, in mod independent, si de celelalte doua institutii financiare din cadrul Grupului Bancii Mondiale - S.F.I. si A.I.D.

Consiliul Guvernatorilor. Toata puterea executiva apartine acestui Consiliu , care cuprinde cate un guvernator numit de fiecare stat membru. Ca regula generala, aceasta pozitie e ocupata de ministrul de finante, de guvernatorul bancii centrale, de un alt ministru sau de o personalitate cu un statut similar din fiecare tara membra. In plus, fiecare stat membru are dreptul de anumi un guvernator adjunct (supleant).

In afara de cele a caror rezolvare poate fi transmisa si altor organe de conducere al Bancii, Consiliul Guvernatorilor are urmatoarele sarcini exprese, stipulate in statutul B.I.R.D.:

sa decida asupra admiterii noilor membri sau asupra suspendarii calitatii de membru a unora din statele membre ;

sa suplimenteze sau sa reduca capitalul social al Bancii;

sa decida asupra recursurilor facute in intampinarea interpretarilor date prevederilor statutare de cater Consiliul de Administratie;

sa incheie acorduri oficiale de cooperare cu alte organisme internationale;

sa suspende operatiunile Bancii si sa repartizeze activele acesteia;

sa repartizeze venitul net al Bancii;

sa aprobe diverse amendamente la statut

Consiliul Guvernatorilor tine o adunare anuala, care are loc - in mod traditional - in luna septembrie, in general simultan cu adunarea similara a F.M.I. Obiceiul este ca fiecare a treia adunare anuala sa aiba loc intr-unul din statele membre, celelalte doua avand loc la Washington. Astfel, din cele 25 de adunari anuale care au avut loc pana in prezent, 16 s-au tinut la Washington, iar celelalte au avut ca sediu: Londra (1948), Paris (1950), Mexico (1952), Istanbul (1955), New Delhi (1958), Viena (1961), Tokyo(1964), Rio de Janeiro(1967) si Copenhaga(1970). E prevazut ca in 1973 adunarea anuala sa aiba loc la Nairobi (Kenya).

Adunarea poate avea loc numaiin prezenta majoritatii guvernatorilor, care trebuie sa dispuna de doua treimi din voturile atribuite. La fiecare adunare anuala , Consiliul Guvernatorilor alege presedintele si vicepresedintele adunarii urmatoare.

In intervalul dintre adunari, guvernatorii pot vota prin corespondenta simpla sau e cale telegrafica cu privire la problemele a caror rezolvare este supusa deciziei lor.

Consiliul de Administratie . Consiliul Guvernatorilor e in masura sa transfere majoritatea atributiilor sale catre Consiliul de Administratie. Presedintele B.I.R.D. prezideaza reuniunile Consiliului de Administratie, insa nu are drept de vot decat in cazul egalitatii de voturi. Statutul Bancii insarcineaza Consiliul de Administratie sa hoatrasca in problemele legate de interpretarea clauzelor statutare (insa hotararile respective pot face obiectul unor recursuri in fata Consiliului Guvernatorilor) si sa condca "operatiunile generale" ale institutiei.

Proiectele de imprumuturi sau pentru alte operatii de finantare , operatiunile importante de asistenta tehnica, bugetele, rapoartele si recomandariel adreasate Consiliului Guvernatorilor, precum si alte probleme care implica decizii de principiu sunt supuse de catre presedinte - spre studiu si decizie - Consiliul de Administratie.

Consiliul de Administratie e format din 20 de administratori (directori executivi). Fiecare din principalii actionari (S.U.A., Marea Britanie, Franta, R.F.Germania, India) numesc cate un administrator (prin marirea cotei de participare a Japoniei la capitalul B.I.R.D. -21 ianuarie 1971- de la 7726 la 10 230 de actiuni cu o valoare nominala de 1 023 milioane de dolari, aceasta tara a devenit al cincile mare actionar alBancii, luand locul Indiei dupa alegerile din anul 1972 si dobandind dreptul de a numi in mod direct un administrator. In mod provizoriu, pana la alegerile ordinare din 1972, Consiliul de Administratie a numarat 21 de administratori). Ceilalti 15 administratori sunt alesi pentru perioade de 2 ani de catre guvernatorii reprezentand celelalte state membre, fiecare dintre guvernatori dispunand pentru acest scrutin de numarul de voturi atribuit tarii sale. Fiecare administrator isi desemneaza cate un supleant (adjunct).

Consiliul de Administratie se poate intruni numai daca e asigurata perticiparea majoritatii administartorilor , dispunand de cel putin jumatate din voturile atribuite.

Fiecare administrator numit dispune de numarul de voturi atribuit statului de catre care a fost numit, iar fiecare administartor ales dispune de numarul de voturi pe care le-a intrunit cu ocaia alegerii sale. La votare, administratorii folosesc in bloc numarul de voturi de care dispun.

Presedintele. Prin efectul combinat al diverselor dispozitii ale statului Bancii, presedintele acesteia - care e ales de catre administartori - prezideaza reuniunea Consiliului de Administratie , precum si pe cele ale celorlalte institutii din Grupul Bancii Mondiale.

Singura conditie stipulata in statut pentru candidatul la presedentie este ca acesta sa nu fie nici guvernator, nici administrator si nici supleant (adjunct) al unui administrator. Presedintele, precum si ceilalti membri ai personalului Bancii trebuie sa fie in mod exclusiv in serviciul acesteia. Fiecare stat membru se angajeaza sa respecte caracterul international al organizatiei si sa se abtina de la orice tentativa de a influenta reprezentantii sai in exercitiul functiunii.

Sub rezerva instructiunilor primite din partea Consiliului de Administratie cu privire la politica pe care trebuie s-o urmeze , presedintele gireaza operatiunile curente ale Bancii.

In prezent, presedintele B.I.R.D. - de fapt al Grupului Bancii Mondiale - este Robert S. McNamara , numit la 1 aprilie 1968.

Organizarea activitatii

In indeplinirea atributiilor sale , presedintele Bancii este asistat de un grup restrans de functionari superiori ,cunoscut sub numele de Consiliul Prezidential. Membrii acestui consiliu sunt in mod personal insarcinati sa conduca activitatea unuia sau mai multor departamente sau serviciu si fac parte - in calitate de presedinti sau membrii - din diverse comitete , avand sarcini speciale pe care le indeplinesc sub autoritatea directa a presedintelui Bancii.

Dat fiind faptul ca B.I.R.D. si A.I.D. nu se diferentiaza decat prin originea fondurilor si prin conditiile de acordare a imprumuturilor , functionarii superiori, precum si ceilalti membrii ai personalului B.I.R.D. constituie, in acelasi timp, si personalul A.I.D. Personalul e recrutat dupa criterii geografice, cautandu-se sa se acopere o arie geografica cat mai larga, insa criteriile predominante de recrutare raman experienta si pregatirea profesionala a acndidatilor. La 31 martie 1971, numarul membrilor personalului Bancii atingea 2 990 de persoane , provenind din 95 tari membre.

Organigrama bancii contine 4 sectoare principale, pe grupuri de probleme: operatiunile bancare, problemele economice, problemele financiare si problemele generale precum si 2 organe interne permanente : comitetul pentru imprumuturi si comitetul economic.

Sectorul pentru operatiuni bancare (sectorul operational) cuprinde 2 grupuri de departamente: pe de o parte 7 departamente geografice, care se ocupa de operatiunile inteprinse in tarile cuprinse in 7 mari regiuni geografice, iar pe de alta parte 8 departamente de proiectare si realizari si un departament pentru societati financiare de dezvoltare.

Sectorul pentru probleme economice cuprinde: departamentul pentru studii economice si centrul de cercetari pentru dezvoltare. Sectorul pentru probleme financiare include : departamentul pentru programe financiare , departamentul bugetar, cel de control si cel al trezoreriei (rezervelor), precum si biroul pentru controlul contabil intern.

In cadrul sectorului pentru probleme generale sunt incluse :departamentul juridic, departamentul de secretariat , cel pentru serviciile de dezvoltare , cel de relatii publice, cel administrativ si cel de informare.

Comitetul pentru imprumuturi studiaza : politica de acordare a imprumuturilor; propunerile specifice de acordare de fonduri si marile proiecte de asistenta tehnica;problemele care se ridica cu ocazia negocierii imprumuturilor sau a utilizarii acestora; alte probleme generale cu privire la acordarea de imprumuturi sau de asistenta tehnica.

Comitetul economic are doua functii principale: pe de o parte ,el studiaza problemele economice de importanta generala pentru activitatea si politica Bancii si formuleaza recomandari pe aceasta linie; pe de alta parte, studiaza aspectele economice ale programelor nationale de dezvoltare si evalueaza cuantumul asistentei financiare si tehnice externe necesar pentru indeplinirea prevederilor acestor programe.

In vederea asigurarii bunului mers al activitatii sale, B.I.R.D. poseda birouri, misiuni permanente functioneaza in Africa de est .

Principalele sectoare in care se intentioneaza o intensificare a actiunilor in anii urmatori sunt - tinand cont de problemele deosebit de acute cu care sunt confruntate in prezent tarile in curs de dezvoltare - agricultura , educatia si cresterea demografica.

Pentru anii 1974 - 1978 se prevede ca B.I.R.D. - impreuna cu A.I.D. si S.F.I. - sa acorde imprumuturi in valoare totala de peste 50 milioane de dolari.

Aderarea Romaniei la B.I.R.D.

Preocupata de intarirea legaturilor si intensificarilor cooperarii cu toate tarile , indiferent de sistemul lor social-politic, Romania a urmarit cu atentie activitatea diverselor organisme economice si finanaciare internationale.

Dezvoltarea sa economica si, implicit, intensificarea participarii sale la diviziunea internationala a muncii au creat necesitatea obiectiva ca Romania sa participe la activitatea organismelor internationale. Aceste preocupari si-au gasit o noua concretizare cu prilejul aderarii tarii noastre la Fondul Monetar International si la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Prin decret al Consiliului de Stat nr. 494 din 7 decembrie 1972, intrat in vigoare la 9 decembrie 1972, in urma acceptarii rezolutiei Consiliului Guvernatorilor B.I.R.D. nr 280 din 28 noiembrie 1972, care stabileste termenii si conditiile pentru admiterea Republicii Socialiste Romania ca membru al acestei institutii internationale, a fost aprobata aderarea Romaniei la B.I.R.D. Aderarea a devenit efectiva la 15 decembrie 1972, odata cu depunerea instrumentelor de ratificare la washington.

Astfel, aderand la F.M.I. si la B.I.R.D. , Romania a devenit membra a tuturor institutiilor specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Obiectivul major urmarit prin aderarea Roamniei la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare e acela al atragerii de resurse financiare necesare procesului general de dezvoltare economica. Astfel, tara noastra , ca membra a acestei institutii financiare internationale, e in masura sa contracteze unele imprumuturi in conditii mai avantajoase decat cele practicate in mod obisnuit pe piata capitalurilor ;perioade de rambursare cuprinse intre 15 si 25 ani, termene de gratie (de nerambursare a creditelor) de 5 -10 ani, nivel de dobanda rezonabil (7,25%).

In aceasta ordine de idei ,e necesar sa fie relevat si un alt avantaj, si anume acela ca - spre deosebire de creditele comerciale contractete cu diferiti parteneri, care sunt "dublu legate", ele fiind utilizate in vederea finantarii unor proiecte stabilite de comun acord cu Banca, insa neconditionate de respectarea unor surse anumite de procurare a importurilor aferente obiectivelor respective.

Pe de alta parte, calitatea de membra confera tarii noastre posibilitatea de a participa la licitatiile internationale organizate de catre Banca in vederea realizarii unor proiecte de investitii in tarile in curs de dezvoltare.

Procedura licitatiei priveste pe tara membra care intentioneaza sa contracteze imprumutul, Banca urmarind exclusiv conditiile si calitatea ofertelor de bunuri si servicii. Trebuie amintit ca, in cazul eventualelor licitatii internationale pentru construirea in Romania a unor obiective care urmeaza a fi finantate de catre B.I.R.D. , furnizorii romani vor beneficia de o marfa de preferinta de 15%din pretul ofertei straine celei mai avantajoase.

Astfel, prin crearea unor posibilitati avantajoase de participare a unitatilor economice romanesti la actiuni de asemenea natura , se poate realiza un cadru propice de promovare a exporturilor romanesti, in special cele de tehnologie, asistenta tehnica si know - how (inteligenta tehnica).

Banca internationala pentru reconstructie si Dezvoltare a jucat si continua sa joace un rol important in procesul de dezvoltare economica a tarilor lumii , in promovarea relatiilor de colaborare economica si financiara dintre state.

Aderarea tarii noastre la aceasta institutie este de natura sa contribuie la intensificarea participarii sale la diviziunea internationala a muncii. La promovarea comertului si cooperarii economice internationale.

Cuprins

. Scurt istoric

2. Creditul B.I.R.D.

3. Solicitanti exigibili

4. Activitati eligibile

5. Marimea si termenul creditului

6. Obiective

7. Membrii. Dreptul de vot

8. Organele de conducere :Consiliul Guvernatorilor

Consiliul de Administratie

Presedintele

9. Organizarea activitatii

10. Aderarea Romaniei la B.I.R.D.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved