CATEGORII DOCUMENTE |
Datorii comerciale
Datoriile comerciale se refera la obligatiile intreprinderii fata de terte persoane fizice sau juridice, rezultate din achizitia de bunuri sau utilizarea serviciilor. Datoriile comerciale se impart in mai multe categorii, astfel :
datorii fata de furnizorii de stocuri, lucrari si servicii ;
datorii fata de furnizorii de imobilizari corporale si necorporale ;
datorii pentru efectele comerciale.
Aceste datorii se refera la bunurile, lucrarile si serviciile achizitionate de intreprindere, ca exemplu, materii prime, materiale, marfuri, reparatii la bunurile de folosinta indelungata, servicii telefonice, postale etc.
Evidenta acestor datorii se tine cu ajutorul contului Furnizori, care este un cont de pasiv, de datorii comerciale pe termen scurt. Se crediteaza cu valoarea nominala a datoriei intreprinderii fata de furnizori, valoare ce cuprinde costul de achizitie al bunului, lucrarii sau serviciului la care se adauga taxa pa valoare adaugata aferenta. Se debiteaza cu decontarea contravalorii bunurilor, lucrarilor si serviciilor. Soldul contului este creditor si reflecta valoarea bunurilor, lucrarilor si serviciilor nedecontate. Contul Furnizori se dezvolta in analitice pe fiecare furnizor.
1. Operatii privind crearea datoriilor
a. Crearea datoriei se inregistreaza in contabilitate in creditul contului Furnizori, avand in contrapartida un cont de activ, respectiv obiectul aprovizionarii (materii prime, materiale, mijloace fixe etc).
Exemplu: Societatea Policolor S.A., s-a aprovizionat cu materii prime de la un furnizor. Inregistrarea operatiei s-a realizat prin metoda inventarului permanent astfel :
b. In cazul in care obiectul facturii primite din partea furnizorului nu il reprezinta materii prime, materiale, obiecte de inventar sau alte elemente de activ supuse amortizarii sau uzurii ulterioare, se foloseste in contrapartida contului furnizori un cont de cheltuieli.
Exemplu : Societatea Policolor primeste factura de energie electrica.
c. Societatea Policolor are relatii de colaborare cu o societate de transport, prin intermediul careia livreaza vopsele catre clienti. Acest tip de operatie se inregistreaza astfel :
d. Inregistrarea datoriei catre furnizor trebuie sa respecte principiul independentei exercitiilor. Aceasta presupune ca o datorie sa fie contabilizata in perioada careia ii corespunde. De multe ori insa facturile de la furnizori nu sosesc la timp pentru a putea fi retinute in luna corespunzatoare. In acest caz, daca sosirea facturii de la furnizorul respectiv este sigura si se poate aprecia valoarea acesteia, inregistrarea datoriei se face cu ajutorul contului 408 Furnizori-facturi nesosite. La primirea facturii contul 408 se inchide, creditandu-se contul de Furnizori. Atunci cand se opteaza pentru utilizarea contului 408, taxa pe valoare adaugata se inregistreaza in contul 4428 TVA neexigibila, urmand ca la primirea facturii sa devina exigibila prin debitarea contului 4426 TVA colectata.
Exemplu :Societatea Policolor primeste lunar factura de energie electrica. In luna decembrie 2008, nu s-a primit la timp factura. In contabilitatea societatii s-a inregistrat cheltuiala cu energia in contrapartida cu contul Furnizori-facturi nesosite astfel :
Ulterior s-a primit factura de la societatea de energie electrica cu o valoare mai mare.
Inregistrarea contabila a facturii a fost :
In cazul in care s-a primit factura, dar nu s-a executat obiectul acesteia, se realizeazi urmatoarele inregistrari :
-la primirea facturii
-la inchiderea exercitiului
-si concomitent
In cazul in care datoria contractata de intreprindere se evalueaza in valuta inregistrarea nu difera de cea initiala. In creditul contului de furnizori se inregistreaza echivalentul in lei al sumei in devize la cursul Banci Nationale a Romaniei de la data in care s-a primit factura furnizorului extern.
2. Contabilizarea reducerilor comerciale si financiare obtinute
In cazul in care societatii i se acorda sconturi (reduceri financiare), acestea sunt contabilizate in mod distinct, sub forma de cheltuieli financiare, in contabilitatea furnizorului si de venituri in contabilitatea clientului. Prin diminuarea sumei de platit de catre vanzator, scontul de decontare constituie:
-o cheltuiala financiara pentru furnizorul care a acceptat sa acorde aceasta reducere (el consimte sa suporte scontul, dar incaseaza creanta fata de client cu o luna sau mai multe luni mai devreme).
-un venit financiar pentru clientul care beneficiaza de reducere (deoarece el plateste inainte ca angajamentul sau financiar sa fi devenit scadent).
Contabilitatea trebuie sa evidentieze reducerile acordate de furnizor sub forma sconturilor acordate. Aceste sume se inregistreaza in debitul contului Furnizori avand in contrapartida contul 767 Venituri din sconturi obtinute.
Exemplu :Societatea Policolor a obtinut reduceri la factura primita de la furnizor, inregistrata astfel :
Se pune problema inregistrarii rabaturilor, remizelor si risturnurilor obtinute care s-au acordat ulterior intocmirii facturii de catre furnizor. Pentru acest tip de reduceri se intocmeste o factura distincta ulterioara primirii facturii. Inregistrarea reducerilor comerciale ulterioare se realizeaza prin debitarea contului de furnizori si creditarea contului 658 Alte cheltuieli de exploatare.
Exemplu : In cursul perioadei analizate societatea Policolor a primit o factura de reducere continand risturnuri in valoare de 11.900.lei pentru materiile prime aprovizionate, TVA 19%. Operatia se inregistreaza astfel :
| |||
Daca se foloseste inventarul intermitent se inregistreaza:
Exemplu Societatea Policolor contabilizeaza o factura ale carei elemente de baza se prezinta astfel :
Coloranti 62.357,00
Reducere 4% 2.494,280
Net comercial 59.862,720
Scont 1% 598.627,2
Net financiar 59.264,09
TVA 19% 11.260,18
Total factura 70.524,27
3. Contabilizarea datoriilor din cumparari pe credit cambial
In practica economica este cunoscut si conceptul de efecte comerciale, in care sunt cuprinse in general cambiile, iar in functie de conditiile pe care le cuprind se pot clasifica in cambii propriu-zise, trate, bilete la ordin.
Forma de cambie cea mai adecvata si mai utilizata in relatiile de creditare in procesul de vanzare-cumparare o constituie biletul la ordin.
Creditul cambial este acel tip de credit care are la baza o cambie.
Pentru departajarea informatiilor privind datoriile pe credit cambial in vederea unor analize complexe, in functie de natura activelor cumparate, in contabilitate se utilizeaza conturile :
403 Efecte de platit care tine evidenta biletelor la ordin emise de client, acceptate de furnizor, pentru datoriile comerciale.
405 Efecte de platit pentru imobilizari, contabilitatea de datorii provenind din cumpararea de imobilizari, datorii pentru care au fost emise bilete la ordin acceptate de furnizor.
Exemplu Pentru o datorie de 77.000 lei catre S.C. Alfa S.A., unul dintre principalii furnizori, societate a emis un bilet la ordin cu scadenta peste 30 de zile.
4. Contabilitatea avansurilor acordate furnizorilor
In anumite situatii, stabilite de regula prin contracte, clientii acorda furnizorului avansuri banesti in vederea livrarii unor bunuri sau servicii, iar in aceste cazuri se constituie o creanta fata de furnizor, adica acesta devine debitor.
Contabilitatea creantelor din avansurile acordate furnizorilor se tine cu ajutorul contului 409 Furnizori debitori. Faptul ca este un cont de creante, de activ, rezulta din denumirea sa, precum si din ultima cifra a simbolului, noua, de unde reiese ca, facand parte dintr-o grupa de pasiv, are o functie de activ.
Exemplu : Pentru prestarea unui serviciu, societatea Policolor a incheiat un contract prin care se obliga la plata unui avans de 30% din valoarea totala a serviciului, avans care este scadent la 15.12.2008.
Inregistrarea in contabilitate este :
La sfarsitul lunii se face decontarea avansurilor acordate furnizorilor.
5. Contabilitatea achitarii datoriilor
Achitarea datoriilor contractate de intreprindere presupune debitarea contului de furnizori avand in contrapartida un cont de disponibilitati : cont bancar, casa.
Exemplu : In decursul perioadei analizate s-au platit furnizori in valoare de 50.000 lei, din contul curent.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3436
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved