Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Repercusiunea impozitelor

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Repercusiunea impozitelor

Atunci cand persoana care plateste impozitul il si suporta efectiv, vorbim despre incidenta directa. Daca persoana care plateste impozitul nu este aceeasi cu cea care il suporta efectiv, vorbim despre incidenta indirecta sau repercusiune a impozitelor.



Impozitele care se pot repercuta mai usor sunt cele indirecte, deoarece ele se varsa la bugetele publice corespunzatoare de catre agenti economici, iar acestea le adauga la pretul marfii si le transfera asupra cumparatorilor. In anumite limite, pot fi repercutate si unele impozite directe (cum sunt, de exemplu, impozitele pe venit, impozitul funciar, impozitele pe circulatia averii s.a.).

Fenomenul financiar de repercusiune a aparut pe fondul incercarii contribuabililor de a diminua, cat mai mult, efectele asupra veniturilor proprii provocate de plata impozitelor. Repercusiunea desemneaza actiunile de transmitere, de catre subiectii platitori ai impozitelor, a efectelor economice ale acestora catre alte sectoare economico-sociale, asupra altor subiecti, la alte niveluri, pe alte piete sau in alte economii nationale sau regionale. Repercusiunea se manifesta numai atunci cand subiectii platitori ai impozitelor intra in raporturi economice cu alti subiecti catre care se incearca transmiterea sarcinilor fiscale. Prin urmare, conditiile manifestarii repercusiunii impozitelor sunt date de derularea raporturilor de schimb, iar instrumentele sunt preturile si tarifele. Astfel, impozitul platit de catre contribuabilul legal este inclus in pretul marfii sau in tariful serviciului si se transmite cumparatorului sau consumatorului de serviciu, odata cu incasarea de la acesta a pretului sau a tarifului respectiv. Daca raporturile economice de schimb continua, noul suportator va include, la randul sau, impozitul in pret sau in tarif si-l va transmite in sarcina urmatorului cumparator sau consumator. Aceste operatiuni se deruleaza, succesiv, pana se ajunge la consumatorul final.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1317
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved