Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Deschiderea procedurii

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Deschiderea procedurii

Modalitatile de sesizare a tribunalului



In dreptul comun, conform articolelor 82 si 112 din codul de procedura civila, orice cerere adresata instantei judecatoresti trebuie sa fie facuta in scris si sa cuprinda aratarea institutiei, numele, domiciliul / resedinta partilor, obiectul cererii si semnatura.

Cererea adresata instantei judecatoresti este mijlocul procedural prin care o persoana fizica sau juridica solicita institutiei judecatoresti ocrotirea drepturilor si intereselor sale legale.

Cererile introductive de instanta, care sunt cererile prin intermediul carora se declanseaza activitatile instantei in vederea solutionarii unui litigiu. Cererile indigente sunt acelea care se formuleaza dupa sesizarea instantei si au ca scop fie largirea cadrului procedural cu privire la parti sau la obiectul sau solutionarea unor incidente ivite in cursul judecatii.

In baza legii 85:2006 cererea reclamata de reclamantul creditor se numeste cerere introductiva, cererea formata de paratul debitor se numeste contestatie. Forma scrisa a cererii introductive si a contestatiei este obligatorie forma verbala a cererilor incidentale poate fi aplicata.

Principiile procedurii simplificate:

celeritatii;

unitatii si colectivitatii procedurii;

maximizarii averii debitorului;

prioritatii redresarii fata de faliment;

participarii active a creditorilor.

Efectele cererii introductive:

cererea de chemare in judecata investeste instanta cu solutionarea cererii (creeaza instanta);

cererea de chemare determina cadrul procesual cu privire la parti si la obiectul litigiului;

creeaza starea de litispendenta;

intrerupe prescriptia;

intrerupe calculul dobanzilor, majorarilor sau penalizarilor de orice fel ori alta cheltuiala (accesorii);

produce efectul transmiterii unor actiuni cu caracter personal asupra mostenitorilor.

Cererea debitorului

Cererea debitorului persoana fizica sau juridica aflata in stare de insolventa sau insolventa iminenta se face in conditiile prevazute in articolele 27-30. debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere in termen de maxim 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.

Subiectivitatea nu poate sa fie oportuna debitorului pentru ca introducerea tardiva a cererii constituie infractiunea de bancruta simpla, iar depunerea prematura sau cu rea credinta atrage raspunderea patrimoniala a debitorului pentru prejudiciile cauzate.

Odata cu cererea introductiva, debitorul trebuie sa arate optiunea intre procedura simplificata sau reorganizare. Absenta sau nedepunerea in termen a unei astfel de optiuni creeaza prezumtia ca debitorul este de acord cu instituirea procedurii simplificate.

Debitorul trebuie sa depuna o declaratie din care sa rezulte ca nu a mai fost in procedura de insolventa in ultimii 5 ani.

Cererea creditorilor

Articolul 3, punct 8 din lege defineste creditorul ca fiind acel creditor care a formulat si i-a fost admisa totul sau in parte o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelul definitiv de creante contra debitorului. Pentru promovarea cererii formulate de catre creditor(i).

Sunt necesare 2 conditii:

a)      titularii cererii sa aiba calitatea de creditori indreptatit sa solicite deschiderea procedurii;

b)      debitorul impotriva caruia este formulata cererea sa se ale in insolventa prezumata.

Creantele care justifica aplicarea procedurii de insolventa trebuie sa indeplineasca aceleasi conventii cu cele pentru care se poate incepe o executare silita.

Efectele legale ale deschiderii procedurii de insolventa. Actiuni impuse cu aceasta faza procesuala

Sunt cuprinse in articolele 34-60:

desemnarea administratorului judiciar sau al lichidatorului (articolul 34);

obligarea debitorului sa depuna documentele si sa furnizeze informatii (articolele 35, 34);

suspendarea proceselor contra averii debitorului precum si a procedurilor de executare silita (articolul 36) si ridicarea suspendarii (articolul 39);

notificarea procedurii de deschidere (articolul 37);

continuarea furnizarii de servicii catre debitor (articolul 38);

suspendarea cursului prescriptiei (articolul 40);

inghetarea creantelor negarantate (articolul 41);

indisponibilitatea actiunilor sau partilor sociale (articolul 42);

mentiunile trilingve (articolul 45);

nulitatea actelor debitorului (articolul 46);

ridicarea dreptului de administrare (articolele 47-50);

situatia contractelor financiare calificate (articolul 51);

compensarea creantelor (articolul 52);

regimul juridic al bunurilor debitorului vandute (articolul 53);

prezentarea raportului de 30 de zile de catre administratorul judiciar cu propunerea privind procedura care va fi urmata (articolul 54);

reconstituirea documentelor debitorului (articolul 55);

indatoririle privind probele (articolul 56);

citatiile si notificarile (articolul 57);

solicitarea de informatii (articolul 58);

raportul de 60 de zile si aprobarea lui de catre adunarea creditorilor (articolul 59);

adoptarea hotararii adunarii creditorilor privind intrarea in faliment (articolul 60).

Compunerea creantelor

Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa atunci cand conditiile primite de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii de insolventa.

Pentru a opera compensarea legala trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

a)      reciprocitatea obligatiilor: ambele creante sa existe intre aceleasi persoane care sa fie creditor si debitor in acelasi timp una fata de cealalta;

b)      creantele sa aiba ca obiect bunuri fungibile;

c)      creanta care urmeaza a se compensa sa fie certa, lichida si exigibila.

Inregistrarea cererilor de admitere a creantelor. Procedura de verificare a creantelor

Cu exceptia salariatilor ale caror creante vor fi inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile ale debitorului toti ceilalti creditori vor depune cererea de admitere a creantelor in termenul fixat in sentinta de deschidere a procedurii.

Titularii actiunilor la purtator pot introduce cerere de admitere a creantelor si ale actelor de constituire de garantii.

Pentru a putea fi platite din averea debitorului toate creantele vor fi supuse procedurii de verificare cu 2 exceptii:

a)      creantele constatate prin titluri executorii;

b)      creante bugetare rezultand dintr-un titlu executoriu necontestat in termenele prevazute de legi speciale.

Administratorul judiciar este cel care va verifica fiecare creanta impreuna cu documentele depuse.

In cazul procedurii de verificare, administratorul judiciar va cerceta: legitimitatea, valoarea exacta a creantei, prioritatea.

La finalul procedurii de verificare, administratorul judiciar va stabili daca titularul cererii de admitere a creantei are legitimitate procesuala pentru formularea creantei intinderea si rangul de prioritate al creantelor.

Creantele negarantate si partile negarantate ale creantelor garantate care nu sunt scadente la data inregistrarii cererii de admitere vor fi inscrise in tabelul preliminar de creante cu intreaga lor valoare.

Inregistrarea si intocmirea tabelului preliminar de creante

Odata cu expunerea termenului limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, administratorul judiciar sau lichidatorul dupa caz au obligatia sa intocmeasca un tabel preliminar de creante. Conform articolului 3 punct 16 din lege, tabelul preliminar de creante cuprinde toate creantele nascute inainte de deschiderea procedurii curente, scadente, subconditie sau in litigiu acceptate de catre administratorul judiciar in urma verificarii.

In cazul procedurii simplificate, in acest tabel se vor inregistra si creantele nascute dupa deschiderea procedurii si pana la momentul intrarii in faliment.

Termenul in care administratorul judiciar sau lichidatorul trebuie sa stabileasca tabelul preliminar este de maxim 90 de zile in cazul procedurii generale si de 75 de zile in cazul procedurii simplificate. Dupa intocmire, tabelul preliminar va fi afisat de grefa la tribunalul competent sa judece cazul intocmindu-se in aceste sens un proces verbal de afisare.

Tabelul preliminar va fi comunicat debitorului. Dupa afisare creditorii inscrisi in tabelul preliminar pot participa la adunarile creditorilor. Articolul 72 aliniat 4 din lege obliga administratorul judiciar sau lichidatorul ca dupa afisarea tabelului sa trimita de indata notificari creditorilor ale caror creante sau drepturi de preferinta au fost trecute partial in tabelul preliminar sau au fost inlaturate precizandu-se motivele de inlaturare.

Contestarea tabelului preliminar

Debitorii, creditorii si orice alta parte interesata vor putea sa formuleze contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute de administratorul judiciar sau lichidator in tabelul preliminar de creante. Termenul de depunere a contestatiilor este de 10 inainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante. Daca sunt mai multe cereri, judecatorul le va solutiona toate simultan.

Inregistrarea tabelului definitiv

Dupa ce toate contestatiile au fost solutionate, administratorul judiciar sau lichidatorul va intocmi tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului. Conform articolului 3 punct 17, prin tabel definitiv de creante se intelege tabelul care cuprinde toate creantele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii acceptate in tabelul preliminar si impotriva carora nu s-au formulat contestatii precum si creante admise in cererea solutionarii contestatilor.

Spre deosebire de tabelul preliminar tabelul definitiv nu se comunica nici macar debitorului. In acest tabel se va arata suma solicitata, admisa, prioritatea creantei (garantata sau nu). Dupa inregistrarea tabelului definitiv numai titularii creantelor inregistrati in tabelul definitiv pot sa participe la votul asupra planului de reorganizare sau la orice alte repartitii in cadrul procedurii falimentului. 

Situatia creditorilor care nu si-au inregistrat creantele in termenul prevazut de lege

Titularul de creanta anterioara deschiderii procedurii care nu depuse cererea de admitere a creantelor pana la expirarea termenului prevazut de lege este decazut de creanta respectiva din urmatoarele drepturi:

a)      dreptul de a participa si de a vota in carul adunarii generale a creditorilor;

b)      dreptul de a participa la distribuirea de sume in cadrul reorganizarii, falimentului;

c)      dreptul de a-si realiza creantele impotriva debitorului sau a membrilor ori asociatilor cu raspundere nelimitata ulterior inchiderii procedurii. Aceasta decadere poate fi invocata oricand de orice parte interesata.

Situatia unor acte juridice ale debitorului in procedura de insolventa

Toate actiunile introduse de administratorul sau lichidator sunt scutite de taxe de timbru.

Actele sunt cuprinse in articolul 80:

acte de transfer cu titlu gratuit efectuate in cei 3 ani anterior deschiderii procedurii cu exceptia sponsorizarilor in scop umanitar;

operatiuni comerciale in care prestatia debitorului o depaseste pe cea primita efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;

actele incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii cu intentia tuturor partilor implicate in aceste acte de a sustrage bunurile de la urmarirea de catre creditori sau de a le leza in orice fel drepturile;

acte de transfer de proprietate catre un creditor pentru stingerea unei datorii anterioare sau in folosul acestuia efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii. Daca suma pe care creditorul ar putea sa o obtina in faliment daca aceasta suma este mai mica decat valoarea actuala de transfer;

constituirea ori perfectarea unei garantii reale pentru o creanta care era chirografara (negarantata) in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii;

platile anticipate ale datoriilor efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii daca scadenta lor fusese stabilita pentru o data ulterioara;

acte de transfer sau asumarea de obligatii efectuate de debitor intr-o perioada de 2 ani anteriori deschiderii procedurii.

In toate aceste cazuri actiunea in anulare are ca scop recuperarea tuturor prestatiilor in folosul averii debitorului si pentru protejarea drepturilor creditorilor.

Termenul pentru introducerea actiunilor in anulare

Actiunile in anularea actelor frauduloase pot fi introduse de catre administratorul judiciar. Dupa caz, in termen de un an de la data intocmirii raportului administratorului dar nu mai tarziu de 18 luni de la data deschiderii procedurii. Si comitetul creditorilor are calitatea procesuala de a introduce la judecatorul sindic o astfel de actiune daca administratorul judiciar sau lichidatorul nu o face. O astfel de actiune introdusa de comitetul creditorului se stinge ca fiind lipsita de interes in situatia in care administratorul sau lichidatorul introduce ulterior actiunea in anulare, deoarece actiunea comitetului creditorilor este subradierea actiunii introduse de administratorul sau lichidator.

Efectele nulitatii asupra tertului dobanditor

Tertul dobanditor in cazul unui transfer patrimonial anulat in conformitate cu articolul 80 va trebuii sa restituie averii debitorului bunul transferat. In cazul in care bunul care trebuie restituit nu mai exista, trebuie restituita averii debitorului valoarea bunului de la data transferului efectuat de catre debitor.

Tertul dobanditor care a restituit averii debitorului fie bunuri, fie valoarea acestuia, va avea o creanta de aceeasi valoare impotriva averii debitorului cu conditia ca tertul sa fie acceptat transferul cu buna intentia, credinta. In caz contrar tertul dobanditor pierde creanta sau bunul rezultat din repunerea in situatia anterioara in favoarea averii debitorului. Reaua credinta a debitorului dobanditor trebuie dovedita.

Tertul dobanditor cu titlu gratuit de buna credinta va restitui bunurile in starea in care se gasesc, iar in lipsa acestora va restitui diferenta de valoare cu care s-a imbogatit. In cazul tertului dobanditor de rea credinta, acesta va restitui in toate cazurile intreaga valoare precum si fructele percepute.

Daca tertul sub-dobanditor este sot, ruda sau afin pana la gradul 4 al debitorului se prezuma relativ ca acesta a cunoscut transferul patrimonial efectuat era susceptibil de a fi anulat.

Publicitatea actiunilor in anulare

Pentru a impiedica transferuri in lant, articolul 25 din lege prevede ca cererea pentru anularea unui transfer cu caracter patrimonial se va nota din oficiu in registrele de publicitate aferente.

Situatia juridica a unor contracte ale debitorului aflate in curs de executare pe timpul desfasurarii procedurii de insolventa, articolul 86 din lege prevede ca in vederea cresterii la maxim a valorii averii debitorului, administratorul juridic sau lichidatorul poate sa mentina sau sa denunte orice contract, incheierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atat timp cat aceste contracte nu vor fi fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate. Administratorul judiciar sau lichidatorul trebuie sa raspunda in termen de 3 de zile unei notificari ale contractului prin care ii se cere sa opteze pentru mentinerea ori denuntarea contractului.

In lipsa unui raspuns, administratorul sau lichidatorul nu mai poate solicita executarea contractului, acesta fiind socotit, denuntat.

Pe perioada de observatie cu acordul  co-contractatilor, administratorul judiciar va putea mentine contractele de credit sau va putea modifica clauzele astfel incat acestea sa asigure echivalenta prestatilor viitoare. Modificarile vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor. Daca vanzatorul este al unui bun imobil, a retinut titlul de proprietate pana la plata integrala a pretului vanzarii, vanzarea va fi considerata ca fiind executabila de catre vanzatori si nu poate fi denuntata. In contractul de munca sau inchiriere va putea fi denuntat numai cu respectarea termenului legal de preaviz. Prin derogare de la codul muncii, in procedura simplificata sau in cazul intrarii in faliment in procedura generala desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitorului se va face de urgenta de catre lichidator fara a fi necesara parcurgerea de concediere colectiva dar lichidatorul trebuie sa acorde personalului concediat un preaviz de 15 zile lucratoare.

Intr-un contract prevazand plati periodice din partea debitorului, mentinerea contractului nul va obliga pe administrator sau lichidator sa faca plati restante pentru perioadele anterioare deschiderii procedurii. Pentru astfel de plati restante se pot formula plati restante.

Denuntarea contractului (concediu al contractului)

Este definit ca fiind actul unilateral al administratorului sau lichidatorului prin care acesta isi manifesta dorinta in sensul incetarii pentru viitor a efectelor contractelor in cauza.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1444
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved