Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Gestiunea financiara in CEC Bank

finante+ Font mai mare | - Font mai micGestiunea financiara in

CEC BankGestionarea activelor si pasivelor bancare, respectiv a plasamentelor si resurselor se realizeaza prin supravegherea si controlul permanent al indicatorilor urmarindu-se in principal:

Asigurarea unui raport de echilibru atat pe termene cat si pe total intre resurse si plasamente

Atragerea de resurse la costuri cat mai reduse

Promovarea celor mai bine remunerate plasamente in conditii de siguranta ( atractive atat pentru banca cat si pentru client )

Introducerea de produse bancare noi

Analiza resurselor si a plasamentelor se efectueaza atat la nivelul Centralei CEC Bank cat si pe fiecare sucursala in parte, in functie de evolutia planificata si de rezultatele activitatii trecute.

In vederea desfasurarii unei activitati eficiente, orice societate bancara isi planifica volumul si evolutia resurselor precum si a plasamentelor, nivelul veniturilor si a cheltuielilor. In aceasta idee si sucursala CEC Bank Cluj intocmeste periodic un plan financiar si realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli.

Pentru realizarea planificarii financiare se vor intocmi nivelurile orientative ale indicatorilor la baza stabilirii carora stau:

Realizarile din perioadele precedente

Posibilitatile de dezvoltare

Strategia bancii pe urmatorii ani

Situatia indicatorilor macroeconomici

Planul financiar va trebui sa tina seama de influenta unor factori interni si a unor factori externi. Factorii interni sunt:

Volumul, structura, scadenta resurselor atrase

Volumul, strutura, maturitatea plasamentelor

Echilibrul pe total si pe scadente intre resurse si plasamente

Evolutia fondurilor proprii

Factorii exteriori sunt determinati de politica CEC Bank, politica economica, fiscala, etc.

1 Indicatorii performantei financiare

Analiza performantei financiare se realizeaza in primul rand prin calculul indicatorilor de rentabilitate financiara:

Rentabilitatea capitalului (ROE)

ROE masoara rentabilitatea din punctul de vedere al actionarilor. ROE masoara profiturile bancii din punct de vedere contabil per unitate monetara a capitalului propriu subscris.

ROE=(venit net|capital propriu subscris)x100

Sau

ROE=(profit net|capital propriu)x100

O rentabilitate a capitalului mare ( peste nivelul optim de 10 - 20 % ) demonstreaza ca societatea bancara analizata depinde de imprumuturi pentru a-si constitui activele.

O rentabilitate a capitalului prea mica ( sub nivel optim ) indica faptul ca baza de capital a bancii este foarte mica avand loc un proces de decapitalizare, iar capacitatea dea imprumuta este limitata.

Totodata ROE se poate calcula ca un produs intre efectul de parghie si rentabilitatea activelor.

Efectul de parghie (EM)

Acest indicator arata capacitatea pe care o are capitalul propriu investit de a genera active sau gradul in care utilizarea unor resurse suplimentare serveste cresterii rentabilitatii capitalului propriu.

EM=total active|capital propriu

Rentabilitatea activelor (ROA)

Rentabilitatea activelor este influentata atat de factori de mediu necontrolabili ( un ansamblu de riscuricare afecteaza activitatea bancara ) cat si de factori controlabili ( structura activitatilor, venituri din exploatare, calitatea portofoliului de credite, control cheltuieli, administrare impozit ).

Factorii controlabili sunt in general cei asupra carora societatile bancare pot actiona avand un oarecare grad de control: tipurile de afaceri, venitul din exploatare, calitatea portofoliului de credite, gestionarea activelor si pasivelor in special din punctul de vedere al corelarii scadentelor.

Factorii necontrolabili sunt cei generati de actiunea conjugata a diferitelor tipuri de riscuri ce apar in activitatea bancara ( riscul de portofoliu, riscul de reglementare, riscul tehnologic, riscul operational, riscul strategic).Riscurile de baza pentru portofoliu sunt riscurile de credit, ratei dobanzii si de lichiditate.

ROA=(profit net|total active)x100

In concluzie, performanta financiara a unei societati bancare poate fi exprimata si prin ecuatia:

ROE=ROAxEM

Unde ROA=rentabilitatea activelor

EM=efectul de parghie

Rentabilitatea capitalului si variatia sa sunt elemente cheie in analiza profitabilitatii. Descompunerea ROE in cele doua elemente componente creeaza o imagine completa a structurii interne a bancii privind atat riscurile aparute in activitatea bancara cat si profiturile obtinute.

Indicatorii de eficienta calculati la nivelul sucursalei CEC Bank Cluj

Indicatorii de eficienta realizati de catre fiecare centru de profit CEC Bank sunt determinati si analizati in baza profitului calculat si incasat, intocmindu-se ranguri de ierarhizare pentru rezultatele obtinute la fiecare indicator. Aceste ranguri se insumeaza obtinandu-se un indicator global prin care se evalueaza activitatea centrelor de profit. Indicatorii de eficienta sunt urmatorii:

Rata profitului brut se calculeaza ca un raport procentual intre profitul brut si totalul veniturilor. Acest indicator reflecta la nivelul centrului de profit efortul depus de unitatea bancara pentru maximizarea veniturilor si minimizarea cheltuielilor in special a celor cu functionarea.

Profitul brut pe salariat se calculeaza ca un raport intre profitul brut realizat la nivelul centrului de profit si numarul mediu de salariati. Acest indicator reflecta capacitatea manageriala de utilizare a personalului la nivelul unitatii bancare in functie devolumul si structura activitatii, de modul de organizare a muncii, dar si de gradul de informatizare.

Gradul de acoperire a cheltuielilor cu salariile din comisioane se determina ca un raport procentual intre venituri din comisioane si salarii ( inclusiv cheltuielile aferente acestora ). Acest indicator reflecta volumul, structura si calitatea serviciilor bancare oferite de sucursala in cauza, precum si masura in care se pot acoperi cheltuielile cu salariile din venituri incasate din comisioanele percepute pentru diferite servicii bancare oferite clientilor.

Gradul de acoperire a cheltuielilor de functionare din comisioane se determina ca un raport procentual intre veniturile din comisioane si cheltuielile cu functionarea. Acest indicator reflecta masura in care veniturile obtinute din operatiunile efectuate in numele clientilor acopera cheltuielile proprii de functionare a sucursalei judetene.

Dimensionarea cheltuielilor de functionare se face in stricta corelatie cu volumul de activitate, numarul optim de personal, gradul de utilizare si functionare a spatiului. Cheltuielile cu functionarea trebuie sa asigure operativitatea serviciilor bancare prestate.

Un grad inalt de acoperire a cheltuielilor cu functionarea din comisioane reflecta atat o buna organizare a activitatii, cat si o buna pozitie pe piata serviciilor bancare.

Rentabilitatea se determina ca un raport procentual intre total profit calculat si total cheltuieli. Acest indicator masoara rezultatele managementului bancar in ceea ce priveste optimizarea raportului intre venituri si cheltuieli - sursa principala a cresterii profitului.

Profit la 1000 lei fond salarii se calculeaza ca un raport intre profitul brut calculat si fondul de salarii.

Poderea salariilor in total cheltuieli cu functionarea exprima raportul intre fondul de salarii si alte cheltuieli de natura salariilor si total cheltuieli cu functionarea.

Salariul mediu se calculeaza in mii lei ca raport intre total fond de salarii si numar mediu de salariati.

Cheltuieli de functionare pe salariat se calculeaza ca un raport intre total cheltuieli cu functionarea si numar mediu de salariati. Cheltuielile cu functionarea bancii au un caracter normativ si depind in mare masura de dimensionarea corespunzatoare a personalului in functie de volumul de activitate, dar si de dimensionarea si functionarea spatiului in care se desfasoara activitatea bancara.

Gradul de acoperire a creditelor din resurse proprii se calculeaza ca un raport procentual intre total resurse si total credite. Acest indicator are o latura calitativa determinata de veniturile obtinute din plasamente in credite, dar si una cantitativa exprimand raportul dintre resurse si plasamente in credite.

Ponderea creditelor restante in total credite exprima cat din totalul creditelor sunt credite restante.

Ponderea dobanzilor neincasate in termen in total dobanzi de incasat in lei se calculeaza ca raportul procentual intre dobanzi in lei neincasate in termen si dobanzi in lei de incasat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1677
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved