Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Moneda Euro si Sistemul Monetar International

finante+ Font mai mare | - Font mai micMoneda uro si Sistemul Monetar InternationalCE ESTE EURO

Este numele monedei unice europene ce a luat nastere la 1 ianuarie 1999, odata cu intrarea in a treia faza a Uniunii Economice si Monetare.

Aceasta moneda a inlocuit monedele nationale ale statelor care participa la zona euro. La aceasta zona participa toate statele membre UE cu exceptia Marii Britanii, Danemarcei si Suediei.

Inca de la 1 ianuarie 2001 euro a aparut pe piata sub forma banilor de cont. Tot de la acea data tarile care fac parte din zona euro au inceput sa afiseze preturile la produse si servicii si in moneda nationala dar si in euro.

Incepand cu 1 ianuarie 2002 euro a luat si o forma fizica intrand in circulatie in paralel cu moneda nationala a statelor participante la zona euro. Incepand cu 28 februarie 2002 unitatile monetare nationale s-au reatras de pe piata.

MONEDA

Exista 8 tipuri de monede: 1 euro, 2 euro, 50 de centi, 20 de centi, 10 centi, 5 centi, 2 centi, 1 cent.

Fiecare din aceste monede are un desen comun pe una din fete, pe cealalta fata desenul diferind de la tara la tara. Orice moneda poate fi folosita si in celelalte tari ale spatiului euro, diferenta de model de pe una din fete neingradind acest lucru.

Mai jos prezentam monedele privite dinspre fata comuna.

Bancnotele vor fi in numar de 7, si vor avea urmatoarele valori: 5 euro, 10 euro, 20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro si 500 de euro.

Pe fata bancnotelor au fost desenate usi si ferestre care simbolizeaza spiritul european al deschiderii si cooperarii. Pe reversul fiecarei bancnote este desenat cate un pod care simbolizeaza stransa colaborare si comunicare dintre Europa si restul lumii.

De la 1 ianuarie 2002 a intrat in circulatie moneda unica europeana EURO. Aceasta a inlocuit monedele nationale din Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda si Grecia.

Prin Tratatul de la Roma (1957) a fost infiintata o piata comuna europeana care sa contribuie la cresterea prosperitatii economice si la 'o tot mai stransa uniune intre popoarele Europei'. Avand la baza acest tratat, prin Actul European Unic (1986) si Tratatul privind Uniunea Europeana (1992) a fost introdusa Uniunea Economica si Monetara (UEM) care a pus bazele monedei unice Al treilea pas catre Uniunea Economica si Monetara a fost facut in data de 1 ianuarie 1999, cand au fost stabilite in mod irevocabil ratele de referinta ale valutelor participante. Statele Membre din zona euro au inceput implementarea unei politici monetare comune, moneda euro a fost introdusa in mod legal, iar cele 11 valute ale Statelor Membre participante au devenit subdiviziuni ale monedei euro. Grecia s-a alaturat Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2001 si astfel cele 12 State Membre au introdus noile bancnote si monede euro la inceputul acestui an. Introducerea cu succes a monedei euro este esentiala pentru crearea unei Europe in care persoanele, serviciile, capitalul si marfurile sa se bucure de libertatea de circulatie Originea noii monede unice se afla in aceste Tratate. Ele au fost pregatite si semnate de catre membrii Consiliului European care include sefii de state sau guverne din fiecare Stat Membru al Uniunii Europene (UE), si au fost apoi ratificate de catre fiecare tara conform procedurilor legislative din statul respectiv. Guvernele alese din Statele Membre au colaborat la crearea si dezvoltarea monedei euro. Consiliul European a adoptat numele 'euro' la Madrid in decembrie 1995 Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata la 1 iunie 1998. Sediul acesteia se afla la Frankfurt pe Main, Germania, iar scopul urmarit este mentinerea stabilitatii preturilor si coordonarea unei politici monetare unice in cadrul zonei euro Acest lucru este realizat pin activitati proprii si prin colaborarea cu bancile centrale nationale. Impreuna, BCE si bancile centrale nationale din zona euro sunt cunoscute sub numele de Eurosistem.

Simbolul grafic al monedei euro este asemanator literei E traversate orizontal de doua linii paralele. Acest simbol a fost inspirat de catre litera greceasa epsilon, facand referire la leaganul civilizatiei europene si la prima litera a cuvantului 'Europa'. Liniile paralele reprezinta stabilitatea monedei euro. Abrevierea pentru moneda euro este 'EUR'. Aceasta a fost inregistrata la Organizatia de Standarde Internationale (ISO), si este utilizata in orice scop de afaceri, financiar si comercial, asa cum sunt utilizati astazi termenii 'FRF' (franc francez), 'DEM' (marca germana), 'GBP' (lira sterlina) si 'BEF' (franc belgian)Moneda unica folosita in 12 state membre ale UE este EURO.Nefiind neaparat o noutate ,el a inlocuit in 1999 moneda scripturala comuna ECU (Unitatea Monetara Europeana) ce fusese create in 1979 sub forma unui cos de monede nationale a caror fluctuatie era coordonata.Spre deosebire de ECU ce putea fi folosit doar in tranzactiile ce nu implicau bani gheata EURO este incepand din 2002 moneda folosita de majoritatea cetatenilor UE prin vointa guvernelor statelor si a populatiei fapt fara precedent in istoria continentului

Numele monedei a fost stabilit la Consiliul European de la Bruxelles sefii de stat si de govern prezenti au decis ca 11 state europene (Austria,Belgia,Finlanda,Franta,Germania,Irlanda,Italia,Luxemburg,Olanda,Portugalia si Spania)indeplinesc criteriile pentru adoptarea unei monede unice .Acestea formeaza asa numita Zona-Euro.

1 Ianuarie Euro devine noua moneda a celor 11 state ,moment in care este adoptata si politica monetara comuna sub autoritatea unei Banci Centrale Europene (Institutie a Uniunii infiintata in iunie 1998 pentru gestionarea problemelor legate de integrarea monetara a statelor membre)

In septembrie 2001 noile bancnote si monede sunt distribuite bancilor pentru realizarea unui fond de moneda, la 1 Ianuarie 2002 Euro intra in circulatie iar 2 luni mai tarziu sunt retrase de pe piata monedele nationale ale statelor membre ale Zonei Euro (la care intre timp aderase si Grecia).

Orice moneda Euro poate fi utilizata in oricare dintre statele membre ale Uniunii care se afla in Zona Euro (inclusive in regiunile ultraperiferice ale Uniunii-departamentele franceze de peste mari ,in Azore,Maideira si Canare) dar si in statele din afara Uniunii,unde a fost adoptata ca moneda oficiala (Monaco,San Marino,si Vatican) in unele teritorii de peste mari ale statelor membre UE ,unde a fost adoptata ca moneda oficiala (Mayotte si Saint-Pierre-et-Miquellon) si in unele state sau teritorii unde este folosita de facto ca moneda principala (Andorra,Kosovo si Muntenegru)

Unele state din afara UE si-au legat moneda nationala de Euro prin acorduri bilaterale cu aceasta sau prin decizii unilaterale.In prezent au acorduri incheiate cu UE in acest sens statele participante la Mecanismul de Rate de Schimb 2 (Cipru ,Danemarca,Estonia,Letonia,Lituania,Malta,si Slovenia)precum si state care au semnat acorduri bilateerale privind ratele de schimb (zona de schimb a Pacificului-CFP,zona de circulatie a francului CFA ,Insulele Comore si Insulele Capului Verde)statele care practica regimuri de schimb unilaterale sunt Bosnia si Hertegovina,Botswana,Bulgaria,Cehia,Croatia,Federatia Rusa,Iordania,Israel,Libia,Republica Macedonia,Maroc,Romania,Serbia,Seychelles,Slovacia,Tunisia,Ungaria si Vanuatu.

Bancnotele Euro au acelasi design in toate statele din zona Euro (realizat de un grafician al Bancii Nationale Austriece Robert Kalina) insa monedele au o fata imprimata cu insemnulnational al fiecarui stat (realizat de graficianul Monetariei Regale Belgiene-Luc Luycx)

Forma grafica a monedei europene a fost decisa de Consiliul Director al Institutului Monetar European in urma unui concurs lansat in 1996.Cele 44 proiecte intrate in concurs apartineau unor artisti graficieni propusi de bancile centrale ale statelor membre ale UE si trebuiau sa exprime idea de cooperare intre popoare si natiuni.unele muzee ale bancilor nationale din statele membre ale UE expun temporar documente si proiecte privind unuficarea monetara europeana.

Notiunea de sistem monetar international (SMI) este un mecanism de functionare a relatiilor internationale atat de facto cat si de jure adica inteles, implementat si sustinut de autoritatile nationale.

Avem in vedere aici fie un accord dintre statele nationale, cala Bretlon Woods(1944), fie o maxima armonizare legislative si politico-organizatorica, la fel ca in cazul si mai clasicului etalon aur-international.

In ceea ce priveste moneda, cele de mai jos se limiteaza la estimari si aprecieri de perspectica.

Pentru pietele valutare era cu atat mai impresionanta convergenta innainte de 1999 cu cat ea survenea intr-un moment in care : rubla ruseasca se prabusa, o data cu alte cateva monede asiatice, America de Sud era atinsa de o criza, iar dolarul americn se replia cu circa 8% fata de monedele europene.

Este mai mult decat probabil ca aceleasi monede europene ar fi suferit si ele fluctuatii importante in absenta perspectivei Euro si a convergentei.

Caderea peso-ulu Mexican, in martie 1995, antrenand cu sine pe cea a lirei italiene cu 20% , plus alte dificultati pentru lira sterlina si mai ales pentru peseta spaniola.

Sosirea Euro marca sfarsitul acestor distorsiuni, care in trecut fusesera destul de costisitoare in Europa in materiile cresterii si somajului. Euro dovedeste vocatie pe scena monetara internationala in mai multe randuri: moneda de facturare, tranzactie, rezerva si plasament.

Moneda de facturare si tranzactie

E mai mult decat firesc ca intreprinderile europene sa factureze in moneda legala pe euro-spatiu. La care situatie avem in vedere aceeasi proportie de 60% a comertului intracomunitar in totalul tranzactiilor externe ale statelor memebre.

Euro-tranzactile externe uniunii, pe 3 relatii principale:

1.Europa Centrala si cea de Est sunt primele expuse, cu monede ancorate de Euro-intial de marca germana.

2.Africa cu zona francului CFA, inlocuit si el automat de noua moneda

3.Bazinul Mediteranean, aici operand legaturile stranse si acordurile cu Uniunea plus perspectiva zonei de liber schimb cu orizontul spre anul 2010.

De estimate ca, odata ce Euro ar apartine celor 15 state membre asteptate, ponderea sa monadiala o va depasi usor pe cea a SUA.

UE reprezinta deja 38% din PIB al tarilor OCDC, fata de 32% a ceea a SUA, in 1998; in comertul international-operand reducerea partii intracomunitare-UE efectuat 28% din tranzactiile mondiale, fata de 20% apartinand SUA. O experientza mai generala indica influenta sensibila a optiunii monetare asupra practicilor monetare. Iar aici practic nu exista piata in lume care sa excluda euro.

Atractivitatea Euro

De la inceputurile sale, Euro apartinea unei piete de talie a 370 milioane de consumatori implicate. Este implementat intr-o economie finante publice asanate, in acord cu prevederile Tratatului de la Maastrich.

Euro se va baza pe o vasta piata financiara, cu un grad de lichidate deosebit. Va fi girat si de o banca centrala independenta al carei obiectiv principal este stabilitatea preturilor. Va fi o moneda stabila, aidoma precedentei ei ancore, marca germana.

Utilizatori

In primul rand, Euro se va generaliza in schimburile intra-comunitare-aproximativ 60% din comertul exterior tarilor membre, inainte de instaurarea monedei. Exportatorii si importatorii europeni v-or fi incurajati cu sanse egale sa-l foloseasca in tranzactii-luand in calcul numai eliminarea costurilor suplimentare de tranzactionare. Utilizarea se va extinde totusi si dincolo de frontierele europene. Mai intai in Africa, acolo unde va inlocui francul CFA-zona francului, tot la fel in Europa Centrala si Orientala, avand in vedere si ancora marcii cvasigeneralizata, si relatiile UE predominanta in comertul exterior local si nemai insistand asupra perspectivei integrarii. Apoi Bazinul Mediteranean, mai intai ca moneda de facturare pe liniile comerciale similar intarite cu Euroland. Se prevezioneaza o extindere progresiva dar moderata a Euro pe pietele materiilor prime si produselor energetice.

Moneda de rezerva

Creare monedei europene se inscrie in curentul diversificarii portofoliilor in devize, stagnant totusi de la inceputul anilor sapte zeci. In 1973, 76% din rezervele bancilor centrale erau constituite in dolari, la finele deceniului noua zeci cifra coborand la 61%. In aceeasi perioada crestea partea monedelor europene de la 14 la 20%. Desigur aceasta parte urma sa fie depasita de moneda Euro. In evolutia ulterioara a acestei structuri avea sa tina de propria stabilitate, de utilizarea ca moneda de interventie pe piata valutara si ca moneda de facturare in comertul international.

La un colocviu al FMI totalul rezervelor bancare mondiale era estimate la aproximativ 1400 miliarde dolari la finele anului 1996. Dintre care bancile centrale europene aveau sa presteze 30% ceea ce cifra rezervelor UE era de 6 ori cat cele americane si de 2 ori cat cele japoneze. Euro se substituia instantaneu bancilor monedei europene, iar fenomenul se suprapunea peste un trend de crestere a utilizarii acestora. Estimarile indicau o crestere a cotei parti in rezervele bancare de la 25% monedei europene, la 35% moneda Euro ( ibidem ). Mai departe mai multe banci centrale asiatice isi exprimau opinia reconversiei o parte din propriile rezerve in Euro.

Trecerea de la UEM ar trebuir pe de alta parte sa diminueze rezervele valutare ale SEBC dintre care o treime era alcatuita din monede nationale ale statelor participante la Euro adica partea ce se transforma automat si instantaneu in moneda europeana. Diminuarea rezervelor urma sa aiba loc prin eliminarea fondurilor de investitie in sensul stabilizarii cursurilor interne Uniunii.

Mai putin sigur este de raspuns la intrebarea daca si excesul de dolari americani al bancilor centrale va fi de asemeni eliminate? Este mai sigur ca aceasta parte a rezervelor variaza in proportie considerabila de la 0 la 200 miliarde de dolari. Banca Centrala Europeana se va vedea astfel indreptatita la retinerea unei sume importante in dolari in vederea mentinerii credibilitatii sale pe pietele internationale.

Unii afirma cu mare aplomb ca aceasta va inunda pietele de rezerva in dolari. Anticipatia ramane insa rationala intr-o masura indeajuns de mica. Buna oara, bancile sunt mai rigide decat pietele si e mai greu de crezut ca vor ignora impactul propriilor tranzactii.

Intre statele membre ale zonei euro raman diferente structurale importante. Partile corespunzatoare agriculturii industriei si serviciilor in cadrul PIB variaza de la o tara la alta.La fel, nivelul somajului national este de o foarte mare diversitate .In tarile latine mai putin de o persoana apta de munca din doua este activa ,in timp ce in nordul Europei,datorita numarului mai ridicat de femei active,proportia este de aproape doua treimi.Diferentele demografice,precum si nivelurile de ocupare a fortei de munca implica,de altfel,diferentele culturale si de comportament.Introducerea monedei euro face si mai sensibila eterogenitatea mediului social si fiscal intre tarile membre.In raport cu SUA,Japonia si Marea Britanie,zona euro este caracterizata printr-un nivel mai mare al impozitelor obligatorii.La fel ca si ponderea globala a taxelor,repartitia acestora intre diferitele domenii social si fiscale este foarte eterogene,ceea ce determina influente puternice asupra comportamentului salariatilor si a fortiori asupra investitorilor.

Avantajele euro:

 • disparitia riscurilor cu privire la schimburile monedei intereuropeana si reducerea in consecinta a cheltuielilor aferente tranzactiilor
 • din ce in ce mai multe politici de cont vor fi inlocuite cu politici monetare BCE dupa modelul Bundesbank. Se va produce, astfel, o sporire a credibilitatii, importanta pentru consecintele sale in mentinerea sistematica a stabilitatii preturilor, respectiv a capacitatii de lupta impotriva inflatiei.
 • ridicarea euro la rangul de moneda vehiculata , moneda mondiala, deviza-cheie care sa concureze puternic dolarul american; aparitia euro ca valuta puternica si relativ stabila va relansa Europa in competitia mondiala cu SUA si Japonia prin reasezarea sferelor de influenta valutara pe piata mondiala
 • inducerea unei mari stabilitati pe pietele financiare, reducerea volatilitatii, orientarea acestor piete catre un comportament macroeconomic al limitelor stre ale deficitului bugetar
 • reunirea in euro a trei dintre cele mai importante valute ca volum al fluxurilor financiare creeaza premisele cresterii numarului tarilor aflate pe orbita economica europeana
 • intrarea euro in jocul valutar creeaza conditiile atenuarii diferentelor considerabile dintre imaginea reflectata de cursurile valutare si datele economice fundamentale, diferente care pot duce la declansarea unor crize financiare si comerciale de amploare
 • eliminarea ineficientei politicilor monetare nationale necoordonate
 • expansiunea pietelor financiare - companiile au la indem facilitati de finantare mai mari, orientu-si profiturile spre actionariat, stabilirea monedei unice fiind de natura sa atraga o serie de fluxuri investitionale semnificative
 • reducerea costurilor de tranzactie
 • functionarea optima a Pietei Comune: este evident ca marea piata europeana ar fi afectata de riscurile valutare implicate de instabilitatea cursurilor de schimb; cea mai buna garantie impotriva instabilitatii cursurilor de schimb valutar este insasi disparitia monedelor europene si inlocuirea acestora cu moneda unica
 • stabilitatea preturilor, ca urmare a uniformizarii conditiilor monetare
 • stimularea comertului si a productiei, pe de o parte prin eliminarea costurilor legate de utilizarea unor monede diferite, iar pe de alta parte, prin eliminarea costurilor implicate de asigurarea riscurilor valutare
 • disparitia decalajelor intre gradul de dezvoltare economica a diverselor tari participante
 • eliminarea restrictiilor exercitate de situatia balantei de plati, asa cum se manifesta acestea in mod clasic: presiune asupra cursurilor de schimb si evaluarea rezervelor valutare; or tocmai aceste restrictii sunt cele care impiedica cresterea economica mai rapida a unor regiuni, crestere necesara pentru alinierea la nivel comunitar a veniturilor formate in regiunile respective.

Dezavantaje euro

 • costuri ridicate ale conversiei - spre exemplu costurile implementate ale implementarii la toate nivelele al sistemelor informatice capabile sa execute prompt tranzactiile in euro si sa realizeze automat conversia monedelor nationale europene in euro
 • centralizarea puterii - euro pare a fi un nou pretext pentru centralizarea puterii, a diferentelor prerogative la nivel comunitar; ceea ce conduce la alterarea suveranitatii nationale a statelor membre cu toate consecintele care decurg de aici
 • viata politica exacerbata, care a insotit procesul de creare a uniunii monetare ignor de multe ori realitatile economice; o astfel de situatie, in conditiile unei recesiuni economice serioase poate avea repercursiuni serioase asupra UEM
 • absenta unor organisme de control in materie de politica monetara si fiscala. Relevanta in acest sens este absenta unei trezorerii europene care sa preia datoriile statelor membre. Crearea unui astfel de organism ar insemna o si mai mare diminuare a suveranitatii nationale
 • amenintarea deflationista. Respectarea planului BCE si al Comisiei de realizare in spatiul euro a unei inflatii reduse s-ar putea produce daca acest proces este 'scapat' de sub control, un soc deflationist puternic cu efecte negative resimtite deplin pe piata muncii
 • lipsa de coerenta si de instrumente a euro de a face fata unor situatii de criza.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6248
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved