Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Piata creditului ipotecar in Romania

finante

+ Font mai mare | - Font mai micPiata creditului ipotecar in Romania Avand in vedere ameliorarea cadrului economic general, principalele banci din Romania si-au manifestat in ultimii 3 ani interesul pentru extinderea pietei creditului ipotecar. Totusi, volatilitatea inca accentuata a economiei, incertitudinile legate de previzionarea corecta a raportului de schimb ROL/USD, ROL/EUR, nivelurile ridicate ale ratelor dobanzii au reprezentat obstacole majore in sporirea portofoliului de credite pe termen mediu si lung.Studii recente releva faptul ca exista premise incurajatoare pentru dezvoltarea pietei creditului ipotecar, aceasta avand la ora actuala un potential considerabil. Astfel, mai mult de 55% dintre cladirile din Romania sunt amortizate complet, iar tara noastra se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste spatiul locativ destinat unei persoane.

loc o crestere accelerata a resurselor financiare ale populatiei, precum si o crestere pe masura a indatorarii la banci.

Cresterea economica sustinuta, reducerea inflatiei si procesul de integrare in UE au determinat, pe de o parte, cresterea venitului, si, pe de alta parte, au generat asteptari pozitive cu privire la veniturile viitoare ale populatiei.

Romania ramine tara cu cel mai scazut nivel al avutiei financiare si indatorarii pe locuitor din regiune.

 
Un studiu al Grupului UniCredit arata ca Romania e tara cu cel mai scazut nivel de indatorare pe locuitor din regiune. Vor creste creditul imobiliar si cel ipotecar.Comportamentul financiar al populatiei din statele NE - Noua Europa (Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria) are caracteristici comune. Un studiu realizat de divizia de cercetare a Grupul UniCredit arata ca in toate aceste state au avut

La sfirsitul anului 2005, avutia financiara a romanilor reprezenta doar 20% din PIB, fata de 53% cit este media in zona NE, in timp ce indatorarea financiara a ajuns la 8%, comparativ cu 14% in zona NE. Procentele arata potentialul foarte ridicat de crestere a pietei creditului pentru Romania. Studiul UniCredit arata, pe de alta parte, ca in pofida ritmului accelerat de crestere a imprumuturilor in 2005, creditul ipotecar si cel imobiliar reprezentau doar 25% din totalul indatorarii romanilor.

1. Avutie financiara mica si riscuri mari

Daca exista toate premisele ca imprumuturile contractate de populatie sa creasca, fapt ce va favoriza sistemul bancar, expansiunea prea rapida a creditului nu este lipsita de riscuri. Desi raportat la PIB, gradul de indatorare din Romania este departe de a fi mare, acelasi grad de indatorare raportat la avutia financiara a gospodariilor este ingrijorator. In perioada 2006-2008, avutia financiara a romanilor va creste anual cu 17%, riscul supraindatorarii ramine foarte ridicat fata de restul statelor din regiune.

 

  Adica mult mai putin decit in celelalte state din regiune, unde creditul imobiliar si cel ipotecar detin o pondere majoritara, sau fata de Zona Euro, unde aceste imprumuturi inseamna 70% din total. Specialistii UniCredit considera insa ca in perioada 2005-2008 si in Romania creditele pentru casa vor devansa ca ritm de crestere pe cele de consum. Potrivit studiului, gradul de indatorare a romanilor pentru credit ipotecar va creste cu 25% anual in perioada   .

2. Ce trebuie sa stiti atunci cand luati un imprumut pentru a va face o casa sau a achizitiona un teren? Un imprumut de la banca presupune o serie de avantaje, dar si cateva conditii de acordare a acestuia. Astfel, banca va va informa despre tot ce trebuie sa stiti cu privire la dobanda si calculul ratelor lunare. Creditul poate fi rambursat anticipat, integral sau partial, cu perceperea unui comision pentru platile anticipate. Imprumutul se solicita in baza venitului total al familiei.
In acelasi timp, exista o serie de conditii de baza pe care orice solicitant al unui imprumut trebuie sa le indeplineasca:

vechime minima la locul actual de munca si domiciliul si/sau locul de munca in judetul unde solicitati creditul;

venitul familiei dumneavoastra trebuie sa fie la un nivel minim stabilit de banca; in cazul in care veniturile dumneavoastra nu sunt suficiente, se poate lua in calcul si un co-debitor (membru al familiei);

existenta unei asigurari de viata si a unei asigurari imobiliare care sa va protejeze in cazul unor evenimente nedorite;

depunerea unui avans la solicitarea creditului, intr-un procent specificat de banca;existenta unui cont curent deschis la unitatea bancara la care se solicita imprumutul.

Care sunt bancile care acorda credite ipotecare si/sau imobiliare?

Alpha Bank Romania S.A. - Credite pentru locuinte, in valuta

Banc Post S.A. -Credit ipotecar

Banca Comerciala CARPATICA S.A. - Credite acordate persoanelor fizice

Banca Comerciala Ion Tiriac - Creditul 'Acasa'

Banca TRANSILVANIA S.A. - Credite imobiliare in lei sau valuta

BCR S.A. - Credite pentru cumpararea de locuinte

BRD - GSG - Credite imobiliare

CEC S.A. - Credite pentru cumpararea, construirea, modernizarea, consolidarea si repararea de locuinte
- Credite pentru cumpararea de terenuri in intravilan in vederea construirii de locuinte

DAEWOO Bank - Creditul ipotecar pentru achizitii de constructii sau terenuri in intravilan

Domenia Credit - Societate de credit ipotecar romano-american

Egnatia Bank (Romania) S.A. - Credit ipotecar 'Acoperis pentru visurile tale'

Emporiki Bank Romania S.A. - Credite pentru cumpararea de locuinte

Eurom Bank S.A. - Credite pentru cumpararea terenurilor si a unor imobile cu destinatie locativa, amenajarea, repararea sau extinderea acestora

Finansbank (Romania) S.A. - Credite personale

HVB Bank Romania S.A. - Creditul pentru constructii de locuinte

ING Bank - Credite ipotecare

MINDBANK S.A. - Credite diverse

PIRAEUS BANK Romania S.A. - Pagina produselor oferite

Raiffeisen Bank S.A. - Creditul imobiliar 'Intra in Casa Ta'

Romanian International Bank - Credite pentru cumpararea, construirea de locuinte, terenuri, case de vacanta

Romexterra Bank - Creditul 'Confort'

UniCredit Romania S.A. - Credite ipotecare si imobiliare pentru persoane fizice

VOLKSBANK Romania S.A. - Creditul pentru achizitionarea de locuinte

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1642
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved