Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Conceptul de sistem fiscal

finante

+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de sistem fiscal

Ansamblul fluxurilor pe care economia ca sistem le genereaza ( fluxurimonetare, financiare, informationale ) pot fi disociate in 2 subsisteme astfel :

economia de schimb ;

economia publica .

Economia publica cuprinde fluxuri de venituri formate in cadrul procesului de

distribuire a veniturilor din economia privata stabilite prin decizie publica la care se adauga fluxurile monetare care apar ca urmare a relatiilor de creditare si de finantare a deficitelor sau devaloridicarea excedentelor, precum si alte venituri .

Depersonalizarea prin redistribuire , aceste venituri sunt utilizate in cadrul fluxurilor de cheltuieli publice . O componenta definitorie in cazul fluxurilor de venituri ale economiei publice, sunt fluxurile financiare, formate din impozite si taxe cu caracter fiscal , precum si alte drepturi si contributii .

Diferite d.p.d.v. al finalitatilor, cele 2 componente ale sistemului economic au functii diferite, si in acest sens economia publica are ca functie definitorie satisfacerea nevoilor publice prin proceduri de prelevare si alocare a resurselor financiare, plasate in afara mecanismului pietei, ajustarea nevoilor si aresurselor realizandu-se prin decizia si constrangerea autoritatii publice .

In societatea moderna, statul a devenit subiect decident, asigurand finantarea economiei si a actiunilor publice pe calea prelevarilor fiscale realizate in cadrul unui sistem constituent si dezvoltat .

Sistemul fiscal este un produs al evolutiei societatii creat initial pentru a raspunde unor obiective financiare la care s-au adaugat obiective de natura economica si financiara

Aparuta odata cu constituirea autoritatii statului, prelevarea fiscala se realizeaza prin intermediul impozitelor, a carei functionare presupune existenta unor elemente de natura economica care sunt prelucrate si combinate dupa anumite reguli si principii care stau la baza relatiilor sociale. Aceasta se justifica, deoarece statul nu are posibilitatea de a prelua in momentul crearii veniturilor, partea de care are nevoie pentru finantarea utilitatilor publice, fiind astfel necesar sa preia o parte din veniturile nationale ( PIB ) repartizate prin intermediul pietei.Elementele de natura economica au contribuit la constructia impozitelor sunt diverse, alegerea lor facandu-se prin respectarea principiilor fiscale si a finalitatilor urmarite .

Nerespectarea regulilor instituite cu rpivire la stabilirea obligatiilor fiscale care revin subiectilor economici, genereaza eficienta negativa asupra capacitatii de finantare a autoritatii publice ,elementele de natura economica, relatiile dintre acestea generalizate cu diversele tehnici de stabilitate si percepere a cuantumului impozitelor, gestionarea acestora si deciziile de natura politica vizand interventia fiscala in economie - constituie marile componente ale sistemului fiscal .

Concluzionand, sistemul fiscal poate fi definit ca un ansamblu de principii, tehnici, proceduri circumscrise unei abordari conceptuale unitare, vizand o diversitate de elemente ( natura impozabila, cote, subsisteme fiscale) , intre care se manifesta relatii generate in procesul elaborarii, legiferari, asezarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate conform legislatiei fiscale in scopul realizarii sistemului .

administrarea sistemului fiscal trebuie sa fie corecta si nearbitrara, si in plus trebuie sa ofere transparenta necesara pentru contribuabili ;

costurile de administrare trebuie sa fie asa de mici incat sa fie compatibile cu alte obiecte ;

sistemul fiscal sa fie stabil, admitand un numar minim de schimbari in structura si nivelul impozitelor .

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved